DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Американци одлазе са Космета?!

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Нема предаје!!
ДЕЛИЈА


Joined: 25 Sep 2011
Posts: 106

PostPosted: 02 Jan 2012 15:35    Post subject: Американци одлазе са Космета?! Reply with quote

Американци одлазе са Косова

Амерички војници ускоро одлазе са Косова, упркос гласним протестима албанског лобија у САД, који тврди да би такав потез могао изазвати нову нестабилност у региону. Затвара се и база Бондстил, у којој је лета 1999. године било чак 7.000 војника.

Сједињене Америчке Државе ће до краја године повући војнике са Косова, у склопу општих мера штедње у америчким оружаним снагама. Такве најаве лоше су примљене међу неким политичарима и аналитичарима.

То је пренела агенција НОА из Тиране, наводећи да најава повлачења америчких војника из базе Бондстил може да буде аларм нестабилности на Косову.

Председник Америчко-албанске грађанске лиге Џо Диогарди и још неколико албанских лобиста разговарали су о том питању са председником Одбора за оружане снаге у Представничком дому Конгреса Баком Мекеоном.

Званичници Лиге инсистирали су да се повлачење америчких војника одложи до решевања ситуације на северу Косова, наводећи да су они "једина права препрека експанзионистичким циљевима Србије".

Одлазак Американаца са Косова значи и напуштање базе Бондстил код Урошевца.

Велика база код Урошевца постала је "финансијски терет" Америци, па се новим војним буџетом и стратегијом у региону предвиђа њено гашење. Америчке дипломате навеле су да САД не жели да "држи више од онога што је неопходно", посебно у регионима који "више нису тако високо на листи америчких приоритета".

Албански лобисти у САД желе да Американци ту базу предају Турцима, који су "одани савезници" Косова.

База Бондстил изграђена је јуна 1999. године, одмах по доласку америчких маринаца на Косово. Шаторе, које је поставила претходница снага САД, у неколико наредних година замениле су монтажне кућице.

У вези са овом базом помиње се неколико никада разјашњених контроверзи, попут извештаја Савета Европе из 2005. године у којем је Бондстил описан као "мали Гвантанамо", јер су се ту, наводно, одвијале прилично мутне радње у вези са особама осумњиченим за радикални ислам.

У мају 2001. године, из Бондстила је побегао Фљорим Ејупи, осумњичен да је поставио бомбу која је експлодирала испод аутобуса "Нишекспреса" код Подујева и убила 11, а ранила 40 путника, Срба.

Из Бондстила је у Немачку, пребачен и Рамуш Харадинај, тајно, када је рањен у обрачуну са ривалским кланом Мусај, а амерички полицајци су, том приликом, са места окршаја однели сав доказни материјал.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1019774/%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html

______________________________

О овоме се причало и раније!

Мислим да је ова информација веома битна, зато сам отворио нову тему, да би сви људи видели ово. Имам своје мишљење о овоме, али не желим да га износим, јер можда грешим. Зато бих замолио људе који су упућенији, да свима нама појасне какав значај има за нас њихов одлазак.

П.С. Уколико сам погрешио што сам отворио ову тему, извињавам се свима! Нека је админи обришу.
Back to top
View user's profile Send private message
Масимо
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 27 Mar 2006
Posts: 675
Location: Правац Пелинковац

PostPosted: 03 Jan 2012 10:36    Post subject: Reply with quote

Препуштају "европске проблеме" на решавање Европској унији. То се и раније дешавало у мањем или већем интензитету (мислим на принцип препуштања тзв. европског дворишта, нпр. Американци су 2004те у целости препустили мисију у БиХ европским земљама).

Они ће се и даље доста питати, јер је КФОР под командом НАТО, али ће егзекутори на терену бити из земаља ЕУ (пре свега Немци, уосталом сви знате њихову улогу током сукоба на барикадама).

Амери се повлаче из два практична разлога:

1. да би имали на располагању све потребне трупе, јер се опасно кува на разним странама (Иран, Сирија, не зна се шта носи промена владара у Северној Кореји...)
2. унутрашњи политички разлог, наиме код њих иду избори у новембру 2012те, и вероватно ће се неко сетити да Обама није испунио обећања о експресном повлачењу трупа из Ирака и Афганистана (додуше из Ирака су се повукли у децембру 2011те, али је то трајало много дуже него што је очекивано, а у Афганистану је чак повећан број трупа), па ето чисто да могу да кажу да су се повукли из неких кризних подручја и да више не "ризикују америчке животе".

Нас сад вреба друга опасност, а то је наглашено у тексту - могућност већег турског ангажовања на Косову (то би им легло к'o будали шамар, јер на Балкан у задњих пар година нису ушли само војно). То је чак и доста изгледно, јер Турска је члан НАТО, па нема никаквих формалних препрека да они преузму главну реч на терену. Узгред, Турци већ имају неке јединице на Косову, али ништа значајно. Уколико би преузели једну од водећих улога то опет не би било добро за нас, турски ставови о Косову и Балкану генерално су опште познати...

Тако да, ко год држао штап у својим рукама (САД, Немачка, Турска...) за нас је то ситуација у којој губимо.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop