DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

ИСТОРИЈА СРБА!!!
Goto page 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 09 May 2011 06:36    Post subject: ИСТОРИЈА СРБА!!! Reply with quote

Претежно, српски дужбеници описују српску историју од шестога века, од времена досељавања из прибалтичких земаља на Балкан, као да нас пре тога није ни било. А где су нам онда живели прадедови? Нису ваљда ванземаљци? Тим досељавањем на Балкан Срби су већ имали усавршен језик, изграђен друствени поредак, развијен смисао за државу, са обичајима и културним темељима. Имали су и два, три царства. Па где нам је онда колевка?
Разлози за предње леже, пре свега, у прихватању нордијско историографске и германске Берлинско-Бечке сколе, која је намерно искривила насу историју, чиме нам је учињен фалсификат по коме Срби нису аутохтони народ у Подунављу и на Балкану од свога најранијег почетка. Тиме су нам одузели прошлост и бројне генерације завели, а све у намери потпуног искорењивања Срба. За нас је једино меродавна Аутохтонистичка Школа према којој у новије време имамо два правца, први "Индијски", по коме се порекло Срба изводи из Индије, а други "Подунавски", по коме су Срби настањивали Подунавље "од почетка", одакле су се расељавали по Европи, Малој Азији па цак стигли и до Индије.

Но кренимо редом, како почиње наша историја и шта знамо о њој...
Српско бројање година је најстарије на свету,... Оно се броји од великог потопа, што значи да ако је тренутно 7519 година, тај велики потоп је требао да се деси негде 5500 пре христа зар не...
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Black-sea-hist.png
Quote:
Истраживање митологије старих народа и трагање за доказима о библијском Потопу довели су до важног открића о потопу севернo-црноморског приобаља и прецизног смештања тог догађаја у VI миленијум пре Хр. на основу геолошких и палеоокеанолошких налаза. Теорију америчких геолога Волтера Питмана и Вилијема Рајана из 1993., који су утврдили да се догађај збио око 5.600. године пре Хр.31, потврдио је 1999. године Боб Балард у експедицији коју је организовао National Geographic (ова експедиција је открила потопљеног насеља на турској обали мора дубини од 95 метара, чиме је показано да је ниво Црног Мора био нижи и да је подизање нивоа довело до потопа старих насеља)32.

Значи ово се поклапа, баш као и са настанком најстаријег писма на СВЕТУ које потиче са нашег подручја, да из наше Србије, познатијег као Винчанског писма...
Нешто више о томе...
Quote:
Мај 2004. године се може сматрати коначном прекретницом у изучавању винчанске културе, винчанског писма, Индоевропљана и Старе Европе. У сарадњи САНУ и Инстута за археомитологију из Севастопоља у Калифорнији, САД, од 24. до 29. маја је у Новом Саду одржан међународни скуп под називом ”International Symposiom on the Balkan - Danube / Old European Script”. Учествовали су најпознатији светски стручњаци за лингвистику и историју писма (најпознатији међу њима су били водећи стручњаци у тој области Милтон Шан Вин и Харалд Харман).

Скупу је претходило предавање Харалда Хармана у САНУ у Београду, у коме је изложио теорију о потопу Црног Мора као физичком праузроку формирања подунавске цивилизације. Као једну од главних тековина ове цивилизације Харман је навео настанак првог писма.

Скуп у Новом Саду је изричито потврдио да је прва европска култура настала у Подунављу и да је ту настало и прво писмо. Тиме је постало беспредметно свако даље негирање, а са тиме су морали да се сложе и домаћи стручњаци, који су до сада најчешће избегавали изјашњавање, или су ову теорију отворено оспоравали. Ипак, било би наивно очекивати да ће се тврдокорни противници лако повући. Измишљено је ново име Дунавска или Стара европска цивилизација, односно дунавско или староевропско писмо. Кључно образложење организатора скупа је да је странцима тешко да изговоре име Винча. Такође је (вероватно да би се удовољило захтевима наших учесника) наглашено да ћирилица није настала од Винчанског писма (што је бесмислен закључак, ако је претходно признато да се ради о првом писму, а сличност знакова није дискутабилна). Вероватно треба очекивати придруживање наших званичних археолога и историчара овом покушају, али не треба сумњати ни у разум вишегодишњих бораца за истину, којима је оповргавање овакве конструкције изузетно лако.

Тешко је рећи да ли је писмо коначно установљено баш у периоду и на простору винчанске неолитске културе, али је сасвим сигурно да га је ова култура проширила на широком простору и дала му печат првог писма на свету. Бројна новија открића из различитих научних дисциплина (нарочито из лингвистике, генетике, палеоокеанологије, археологије и етнологије) доказују да је винчанска култура зачетник Индоевропљана и да представља Стару Европу. Физичко-техничке анализе и докази о немогућности масовних пресељавања народа, приказани у овој књизи, придружују се доказима у оквиру теорије континуитета и говоре у прилог томе да постоји континуитет винчанске културе све до данашњих дана.

Следећа ствар је наш језик,... Недавно док сам боравио у Минхену пришла ми је једна девојка која студира лингвистику и припуитала ме којим језиком говоримо те да ли је Српски пореклом Латински језик. На то сам јој одговорио: ”Не латински је потекао од Српског језика, јер Српски језик је тренутно са свим својим падежима и речима најсличнији језик Санскриту (најстаријем познатом језику на свету), тако да је нелогично да је Српски настао од латинског када је он малтене идентичан са старим Санскритом који је старији језик од Латинског, зар не?”.
Споменуо сам и ертурце. Вероватно сте неки чули о српским споменицима поред рима (и по италији), где се писало тим винчанским писмом, који у неку руку чак личи и на вукову ћирилицу... Ти споменици су били ту пре Римљана, тј. пре Рамезових освајања (египћански војсковођа освајач), можда се то најбоље види и да на неколико тих плоча где је на неколико места споменута реч Срби - што на санскриту или изворно значи Фамилија, породица, род...

Ево интервју о тој теми са једним нашим покојним лингвистом:
http://www.youtube.com/watch?v=Qq6ETP1OS4E
ЈАКО ИНТЕРЕСАНТНО ПОГЛЕДАТИ УКОЛИКО СТЕ СПРЕМНИ ЗА ДИСКУСИЈУ!

А не да ми неко онда кења да реч србин потиче од грка и значи роб, као што је то Профиногенит Константин ментол неспособан за власт писао, и што официјелна историја прихватила 1878 године Берлинском конвенциом (док смо ми ратовали са турцима). Ту теорију можемо одма разбити јер онда се то не слаже са именом лужишким Србима, који са грцима нису имали додирних тачака, исто тако и са руским Сирбима. А везе са Сибирцима, Индијцима, Кинезима итд... Може можда најбоље да употпуни следећи линк тј. текст који је изашао у Њу Јорк тајмсу...
Despite political tensions with the Uighurs over the mummies' origin, the Chinese said in a report published last month in the journal BMC Biology that the people were of mixed ancestry, having European and some Siberian genetic markers, and probably came from outside China.
URL: http://able2know.org/topic/142873-1
Наравно разумем да је тешко у овом времену прихватити целу ту ”револуционарну причу” јер тежимо ка ЕУ, ка онима који су нас у више наврата бомбардовали и којима желимо да се наметнумо у спасавачки загрљај њима преко ових наших који раде ту за њих. Па тако лакше прихваћамо њихове бајке о краљ Артуру као о оснивачу Краљевине Енглеза пре хиљаду година, него недавна ископавања неретљана у херцеговини- Српског племена који је на овим подручјима доказано живео пре тог фамозног 6. века и досељавања.

Недавно сам упао у разговор са једним ”историчаром”, са којим сам убрзо завршио разговор јер сам увидео да је МЕНТОЛ, када ми је то исто тврдио а на питање када је он живео Порфирогенит, одговорио у 7-8 веку. Очигледно неки људи историју уче на памет и од такве не одустају (поред свих нелогичних запажања, доказа,...).
_________________
www.fondacijadelije.org


Last edited by Сербо Макарид on 09 Feb 2013 08:57; edited 4 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 09 May 2011 06:57    Post subject: Reply with quote

Оно што је интересантно је такође недавни сусрет са једним Афганистанцем. Ја сам га питао да ли је упознат са пореклом имена Афганистан, да то потиче од Јеврејског освајача Афгана који је то подручје освојио, а стан је додато од стране Санскрита, што значи исто као и на српском Стан, боравиште... Значи боравиште Афгана. Сложио се са тим и нешто ми је споменуо што морам признати нисам најбоље разумео а то је да су им енглези наметнули то име, јер они за Афганистан имају другачији назив... Споменуо сам да је то по неким мојим изворима исто било подручје које су пре тога насељавали бели људи, срби (фамилије). То ми је потврдио и рекао да се то подручје некада звало Арија - што по њему у преводу значи Чистина,... У принципу пре поменути покојни лингвиста Радмило К. Стојановић каже да Арија значи Господин, тако су се ословљавали ти бели људи који су на том подручју живели, а индијци су их називали Аријци по томе...

Но вратимо се тој фамозној српској години 0. Да би видели у принципу како се кретала, развијала та стара винчанска цивилизација и због чега...
Quote:

Велики тектонски поремећај је довео до пробоја данашњег мореуза Дарданели и дотадашње језеро између Дарданела и Босфора са нивоом на 120 m испод нивоа Средоземног Мора је услед таквог потопа (20 km3 морске воде дневно) 2-3 пута повећало своју величину, а дотадашње отицање његове слатке воде се претворило и џиновски водопад кроз Босфор (интензитета од око 200 Нијагариних водопада), којим је морска вода из Медитерана кренула у Црно Море, Ниво Црног Мора се подизао брзином од 15 cm дневно и стабилизовао се на више од 150 m изнад дотадашњег. Северна обала Црног Мора је претрпела драстичне промене, јер је на њен рачун површина Црног Мора удвостручена и настало је Азовско Море и Кримско полуострво33. Становништво северног и западног приобаља, као и преживело становништво из простора између Босфора и Дарданела, морало је да се повлачи уз реке које утичу у Црно Море, носећи са собом своја дотадашња знања и доводећи до великих пертурбација дотадашње структуре становништва. Резултат свега је била појачана размена знања, што је довело до настанка нових неолитских култура и формирало протоевропску заједницу. Приказан сценарио потопа Црног Мора представља физичко објашњење процеса који су уочили лингвисти, који су крајем протеклог века дошли до практичног консензуса о смештању прапостојбине Индоевропљана на Балкан, у Подунавље, северно од Црног Мора и у Малу Азију.

Немачки лингвиста Харалд Харман је у својим изучавањима више пута посвећивао пажњу винчанској култури и спада међу научнике који су прихватили Пешићева открића и сматрају да је прво писмо настало у Подунављу. Његово повезивање чињеница у вези са речним културама у Месопотамији и Подунављу резултовало је новом теоријом, којом Харман утврђује постојање два независна правца у развоју цивилизација. Уобичајени развојни пут, какав је најчешће свима познат (од бескласног друштва, преко класног раслојавања до урбанизације и формирања државе) Харман тумачи као модел који важи за Месопотамију. Он утврђује да постоји и паралелни систем у Подунављу, где развој друштва иде делимично сличним путем, али у коначном резултату води ка формирању другачијег типа државне заједнице. Тај нови систем он назива екуменом или комонвелтом, тј. овај систем је довео до урбанизације у којој су насеља живела у хармонији са природним окружењем и комуницирала са другим насељима, без формирања чвршће државне организације и без мешања једне заједнице у послове друге.
Ово је у складу са анализама физичко техничких услова за миграције, приказаних у овој књизи. Сличност услова за живот у широкој зони око Дунава и његових притока није стварала мотиве за другачије односе, а добре могућности за комуникацију су довеле до униформне расподеле цивилизацијских карактеристика и до формирања широко распрострањеног етноса. У прилог томе говори и широка распрострањеност винчанског писма у том простору.


Рус Мороскин, дословно каже:
”У тој унутрашњој Индији биле су главне државе Празија и Гангарија, а иза њих ВЕЛИКА ДРЖАВА САРБАРСКА, дакле, СРПСКА,
а друга је била у приморској Индији и називала се ПАНОВСКА држава .”
Мороскин даље тврди, да су Срби још у индијском свом краљевству били на највишем степену силе, просвете и свестране образованости.
О свему овоме се говори и у записима војевања Александра Великог у Индији.
( Moroskin, Istoričko-kritečeskija izsledovanija o Rusah i Slavjanah, str. 163-173).

Према писању немачког географа Ritters-a,у његовом делу “Земљопис”, на стр. 19-29,
станишта прастарих Срба била су негде у подножју самих Хималаја, јер – како каже на стр. 15.:
”Са врха Мера (брдо у Индији) пружају се његове разне гране, као Химават, Хенакуташ, Нишадес,
на којима је живео сурови, и одевен у одело од кожа, народ Серба или Срба. “
(Johan Daniel Ritters, Älteste meisnische Geschichte bis auf Heinrich den Erlauchten, aus der Handschrift des Verfassers, herausgegeben von Johann Mathias Schröckh, Leipzig, 1780., Seite 15).

Стари санскритски, праотац индоевропских језика, бележи реч СЕРБХ са значењем: семе, колено, род.

ИЗБЕГАВАМ ДА КОРИСТИМ РЕЧ СЛОВЕН, из једноставног разлога јер оно заиста потиче од речи SKLAVEN што у преводу значи роб... За то не треба бити стручњак да би се то утврдило, тако су нас називали готи који су у једном тренутку поробили тј. направили склавераи од земље која се налазила између Црног и Северног мора... То име нам је након тога и остало, као што их ми називамо Немци пошто су нам били Неми неразумљиви они су нам наметнули име робови. Лепо зар не?

И хића је жудио ка томе да докаже како је тај народ који је живео око и на хималајима у ствари старо-немачки, па је слао своје стручњаке (и бред пита у филму 7 год на тибету) како би то утврдили... Мада су његови коначни резултати били не баш тако сјајни, јер Срби су једни од ретких нација који могу ту повезаност да докажу.

Недавно нам је био познати канађанин са Космета у посети, и тако док смо вечерали он је споменуо швајцарско генетско истраживање које потврђује високу генетску сличност Српске и те старе цивилизације на северу индије, тибета,... Било ми је драго због тога јер сам имао сличан извор, и да је неко тако неутралан то могао да потврди. У следећем посту више о томе...

ПС: Морам да напоменем да нисам неки љубитељ Деретића, веч увек волим да истражујем директне изворе и људе који су се бавили истраживањима, доказима, итд... а не оне који их само преносе...
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 09 May 2011 07:55    Post subject: Reply with quote

Али најпре се позабавимо нашим пореклом пре тих сеоба... Ово је једно од тих ”фамозних” швајцарских истраживања...

Y-haplogroups in Serbia

I2A 38 % - kratko objašnjenje ( I2A haplogrupa je muška linija koja je naselila Balkan pre nekih 25.000 godina, paleolit. Lovci-sakupljači. ”It is typical of the Balkans and the Carpathians, with maximum frequencies observed among the Dinaric Slavs”


E1B1B 20 % - E1B1B haplogrupa je muška linija koja je naselila Balkan pre nekih 8000 godina, Neolit. Potiču sa bliskog istoka. Pripadnici neolitskih haplogrupa činili su kulturu Vinče. Izmislili su poljoprivredu, pismo, trgovinu. Konkretno E1B1B sa Balkana se pre nekih 12.000 godina odvojila od drugih E1B1B podgrupa. Dakle, daleki rođaci po muškom poreklu su današnji Somalci i Etiopljani, Egipćani, Berberi, Libanci. Od drevnih naroda, ta haplogrupa vezuje se za Feničane. Interesantno je da su po svemu sudeći Balkansku varijantu E1B1B po bliskom istoku raširili vojnici Aleksandra Makedonskog, jer se u malim procentima ova hg pojavljuje širom teritorija nekadašnjeg Makedonskog carstva.


R1A 19 % - R1A haplogrupa potiče iz Istočne Evrope. Ovoj genetskoj liniji se pripisuje pronalazak gvožđa i čelika, indoevropskih jezika. U drevna vremena ovoj haplogrupi pripadali su uglavnom drevni Arijevci, Sarmati, Skiti i Sloveni, kao i nešto Skandinavskih Germana. Danas je ubedljivo najčešća među Lužičkim Srbima, Poljacima, Ukrajincima, Rusima, Skandinavcima, Škotima, kao i najvišim kastama u Indiji.


R1B 14 % - R1B haplogrupa je originalno nastala u Evroaziji. Pre poslednjeg ledenog doba naselili su čitavu Evropu, gde su i dan danas najčešća haplogrupa. Pretpostavlja se da je ovo bila haplogrupa Kromanjonaca.
Pripisuje im se istrebljenje Neandertalaca. Danas čine veliku većinu čine u Irskoj ( preko 90% ), Britaniji, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Italiji itd. Osim zapadne Evrope, druga grana R1B obitava na Kavkazu.


J2 9 % - J2 je još jedna od neolitskih haplogrupa koje su naselile Balkan u doba eskpanzije prvih poljoprivrednika na planeti.

--------

Y-haplogroups in Greece
E1B1B 32 %
R1B 31 %
J2 14 %
R1A 12 %
I2A 11 %

--------

Y-haplogroups in Bulgaria
R1B 41 %
E1B1B 31 %
R1A 28 %

--------

Y-haplogroups in RMacedonia
I2A 39 %
E1B1B 26 %
R1A 20 %
J2 15 %
R1B 10 %

-------

Y-haplogroups in Romania
E1B1B 38 %
R1A 29 %
R1B 25 %
I2A 8 %

-------

Y-haplogroups in Turkey
G 28 % - haplogrupa G je takođe neolitska haplogrupa.
R1B 21 %
J 16 % - za razliku od J2, haplogrupa J se pojavljuje samo u zapadnoj Aziji. Ovo su takođe neolitski zemljoradnici.
K 11 % - haplogrupa K je veoma drevna. Ona je predak svih ljudi koji pripadaju grupama R1A, R1B, Q itd. Drugim rečima, ovo je haplogrupa od koje su nastali gotovo svi današnji Evropljani, Azijate i Indijanci iz Amerike. Današnji Turci su je verovatno dobili od drevnih proto-Turaka koji su došli iz udaljenih područija Sibira.
F* 11 % - Haplogrupa F je još drevnija. Od ove haplogrupe je poteklo nekih 90% svih stanovnika planete zemlje. Danas postoji još u Koreji. Turci su je takođe verovatno dobili od migracija drevnih plemena iz severne Azije. ( neki lingvisti tvrde da su Turski, Mongolski, Japanski i Korejski jezici potekli od istog pretka, evo i genetskih pokazatelja da je to vrlo moguće ). Ova drevna haplogrupa pojavljuje se i među populacijama severne Afrike, zapadne Azije, kavkaza itd.

R1A 9 %
I2A 4 %


Po procentualnoj sličnosti Srbima srodni su:

Similarities with Serbs

FYROM 96%
Greece 66%
Hungary 65%
Ukraine 62%
Romania 61%
Lithuania 57%
Bulgaria 53%
Poland 52%
Italy 51%
Morocco 48%
Tunisia 43%
Turkey 42%
Russia 32%

Ovi podaci pokazuju:

- Balkanci su međusobno uglavnom srodni.
- Grci su najbliži ostalim narodima Balkana.
- Srbi i Makedonci su genetski gledano jedan narod.
- Turci su genetski udaljeni od Balkanaca


Genetski gledano, moderni Srbi su uglavnom tipični lokalni Balkanski narod.
Pomenutu
R1a1
haplogrupu nosi samo oko 15% srpskih muškaraca, najviše u vojvodini.

( YSTR haplogrupe su gotovo nepromenljive, jedan čovek može pripadati samo jednoj, ona se nasleđuje od oca, pa je zato naučnici
i koriste da bi utvrdili nečije poreklo )

Oko 50% Srba pripada I1b haplogrupi koja obitava na Balkanu još od kasnog paleolita,
pomenutih
R1a1
ima oko 15%, R1b ( moguće ostatak od Keltskih migracija na ove prostore ) ima oko 5-10%
dok ostatak muških genetskih linija vodi poreklo od migracija tokom neolita ( kultura Vinče npr. )

Interesantno je da Ukrajinci imaju relativno sličan sastav haplogrupa kao balkanski Srbi
imaju više stanovnika koji su
R1a1
, ali takođe i dosta I1b i neolitskih E3b/alpha, J i R1b u sličnom sastavu.

S druge strane, Rusi imaju još veći procenat
R1a1
, ali takođe i velikim delom imaju haplogrupu N
koja je dominantna među Fincima, Laponcima i drugim narodima sa severa, što se poklapa sa
istorijskim podacima, po kojima je Ruska država počela u Kijevu, a vremenom se širila ka severu i istoku,
gde su Rusi potčinjavali lokalne neslovenske narode.

Dakle, sa genetskog gledišta, Ukrajinci su sličniji Srbima nego Rusima.
Lužički Srbi s druge strane imaju najveći zabeleženi procenat R1a1 haplogrupe,
a odmah iza njih su Poljaci, Mađari, Slovenci i drugi.Verovali ili ne, invazije i okupacije malo utiču na genetski sastav stanovništva.

Znam da je popularna priča o silovanjima, masovnim pokoljima, ali i dan danas, najvećim delom, genetika stanovnika
širom sveta se vrlo malo izmenila još od neolita. Osvajači dolaze sa svih strana, ali vrlo malo genetskog traga ostaje.

I posle 500 godina Turskog prisustva na Balkanu, opet su genetski gledano Turci vrlo različiti od naroda Balkana.
Rusi su gotovo 300 godina bili pod Mongolima, pa opet genetika Rusije i genetika Mongolije se razlikuje drastično.

Primer: Mađari su došli sa Urala, iskopane lobanje drevnih Mađarskih ratnika jasno ukazuju da su to bili ljudi Azijatskih crta lica,
Mađarski jezik nema veze sa drugim Evropskim jezicima ( najbliži srodnici Mađarskog jezika su Kanti i Mansi jezici koje govore ova dva pretežno kosooka naroda danas na Uralu ).
Dakle, očigledno su Mađari svoj jezik i ime nametnuli velikoj masi naroda u panoniji... ali genetski gledano, Mađari su narod koji se
vrlo malo razlikuje od Poljaka. Tek 1-2% muškaraca u Mađarskoj ima genetiku sličnu današnjim Uralskim narodima.
Mislim da je takođe bitno pomenuti da najsvežija genetska istraživanja ( 2006-2007 )
ukazuju na to da su najstariji primerci R1a1 haplogrupa ipak nađeni u Ukrajini,
te da su gotovo svi današnji ljudi koji nose R1a1 Y-hromozome a govore nekim od Slovenskih jezika,
najverovatnije daleki rođaci ljudi koji i danas žive u basenu Dnjepra.
_________________
www.fondacijadelije.org


Last edited by Сербо Макарид on 09 Feb 2013 10:01; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 09 May 2011 09:44    Post subject: Reply with quote

Значи по овој гентској анализи, срби су ту одвека, бројимо године од великог потопа и имамо најстарије писмо на свету... Ради се о винчанској култури или нечем шеснајстом...
За шиптаре морам да напоменем, ради се о народу који су живели у грчкој колонији, и које су грци насељавали на обалама код улаза у Јадранско море око својих утврђења око Валоне и Драча... Јер им је то био најпроблематични део трговачког пута Атина-Венеција. Била им је потребна неутрална нација и тако су у 8. веку досељавали данашње шиптаре... То потврђује и немац Питр Бартл у својој књизи ”О Албанцима” где наводи да су Срби живели пре Албанаца на том подручју потврђују изворна имена градова и насеља, која су Словенска.
Шиптари имају додирне тачке са илирима а то да су постигли Шиптаризацијом Срба за време турака (Красић-Краснићи, Лекић-Лекаи, Дукић-Дукаи,...) и што је најтужније они су сада најекстремнији у целој причи... Шта ти је српска тврдоглавост Smile . Да напоменем да је у то пре поменуто време (8. век) Српска престоница била на Скадру. Обратите пажњу на ову карту из почетка 9. века... Са десне стране црног мора уочићете Албанију, а обалом на уласку у јадранско море видећете ту зону коју су држали грци искључиво због тог трговачког пута

А сада за разлику од те холандско енглеске карте погледајте немачку из године 1000, тј. из њихових увелико признатих новина ГЕО, које можете набавити на буквално свакој пумпи...

Да појасним мало шта се овде дешава, хрвати су заиста имали своју државу али десетак пута мању од овог приказаног на овој карти Kgn. Kroatien значи краљевина хрватска... Која је имала свега неколико општина, друга ствар, интересантно је да је она таква сила свега живела 70 година, и убрзо распала и од тада су били под монголским Угрима читавих 850 година. Друга ствар, бугари буквално купују нашу историју па се таком срећом прошла аукција завршила превремено, где је ваљда Вук Јеремић (како сам чуо) блокирао продају српског краљевског печата из 9 века (имам фотку тог печата постављам касније)... По многима ми смо и тада сисали мотку...
Али вратимо се овом горе, немачкој карти... Ако су срби били толико јадни, како то да смо успели да поразимо у том 11. веку читаву грчку армију од 60000 војника на челу са њиховим Непобедивим (тако су га звали), када су насрнули на нашу Дукљу (представљену у нашој историји као Кнежевину)... Да није то била пука срећа види се по томе да су елени још једном покушали са још јачом и бројнијом војском, те ту доживели још један пораз... Опширније о томе - Славна победа Војислава над Грцима 1043...
Ах да и кнез дукље Бодин - Србин наравно касније официјелно постаје Цар Бугарске,... Све некако нелогично, за један мали и небитни Вандалски, Варварски народ како су нас Хелени називали...
Оно што је интересанто на тој карти је север немачке, где пише Славен - нису желели да напишу како се то тада називало, то је била Бела Сербија (тако Лужичани називају себе Серби - Сербија, немци их зову ЗОРБЕН или ВЕНДИ), колико сам ја видео Срби су на том подручју и још од прилике дупло већем живели још у 12 веку. Подручје које сам истраживао је Бад Сегеберг између данске границе и Хамбурга, где можете пронаћи безброј доказа о томе (гробова, ритуалних камења, чак су недавно реконструисали једно старо Српско утврђење код Шверина...)

Опширније о томе је писао Милош С. Милојевић, који на жалост није био доживео ископавања у Винчи, али је за собом оставио велико богатство за наш народ... Нажалост још увек се не зна где је нестало 17 ковчега са његовим истраживањима, али многи су успели да се дочепају његове књиге Одломци историје Срба...
http://www.scribd.com/doc/49278313/Milos-Milojevic-Odlomci-istorije-Srba

Морам признати да ми се у почетку све ово чинило као научна фантастика, али највећи проблем код људи је да не капирају тј. не могу да батале назив Словени...
Укратко по неком мом виђењу Реч србин значи породица, фамилија, род, колено...
Постојале су и рашке државе, Расије, Рас, Русије... Што потиче од санскрита и значи црвена боја, која је била одувек племенита (да не мешемао сада комуњаре овде), од те речи потиче и Раџ... То су биле већ организације налик на данашње државе...
Срби су имали и другачија удружења, крањце, крајишнике, крајине... То су биле углавном војне покраине које су се налазиле на границама... Пример Украина. Старо име за Крањ у Словенији је Краина... Словенци су Крајнци, зар не? или Венди како су Латини знали да називају Србе (дал у немачкој или у Словенији)... Змаго Јелинчич словеначки историчар воли да се хвали да су они у ствари Староседиоци Венди, што је истина, али то је страни назив што потврђује и овај доле текст који сам недавно ископао док сам ”истраживао” по Лужици (данашња источна немачка, некада Бела Србија, но ускоро више о томе)...


Али вратимо се ГЕРМАНСКОЈ ИСТОРИЈИ:
Мислим да чак ни код нас не постоји толики историјски мазохиста који може ону горе Германску карту да појасни...
Али и једни и други ипак прихваћају причу да су Немањићи били оснивачи српске државе, што је погрешно размишљање... Немањићи су прихватили Папску круну и због тога се они признају, а ово остало као да не постоји. У принципу Немањићи су само успели да поврате оно што смо ми већ раније имали нпр.
- Своју цркву (Опширнији извор састављен углавном од латинских списа - Православна Далмација) од настанка хришћанства па до напада Хуна и Гота, који тада руше центар српске Цркве (Данашњу Сремску Митровицу), чији становници у својој сеоби проналазе своје ново уточишће испод Звечана на космету где оснивају Косовску Митровицу.
- Душан силни повратио (!) је добар део земље...
- Своју државу и краљевску лозу, почевши од свевладовића, лозе Самка па надаље (од године 491), интересантно је да сам у словенији налетео на ракијицу са ликом из лозе Свевладовића...

_________________
www.fondacijadelije.org


Last edited by Сербо Макарид on 09 Feb 2013 10:10; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Забјело
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Jun 2006
Posts: 376

PostPosted: 27 May 2011 14:18    Post subject: Reply with quote

У ове прве постове нећу да се мијешам јер сам слаб са тим дијелом...Само би река да је доста логично да је Винча била центар неке цивилизације,тако да кажем,након великог Потопа. Јер то подручје је вјероватно одговарало тадашњим људима због земљишта,воде,климе и томе слично.Барем из неког мог угла...

Quote:
Морам признати да ми се у почетку све ово чинило као научна фантастика, али највећи проблем код људи је да не капирају тј. не могу да батале назив Словени...


Тешко и да ће да га батале. Јер кад се мало задубиш у ову тему ти видиш да постоји доста нелогичности око те СЕобе и око нашег поријекла. Али то за сад остаје тако како је,и мислим да се то неће промијенит уколико се не појаве неки необориви докази који би потиснули садашњу теорију.
А и сам видиш да су наши људи скроз незаинтересовани за историју и поријекло...

Quote:
То потврђује и немац Питр Бартл у својој књизи ”О Албанцима” где наводи да су Срби живели пре Албанаца на том подручју потврђују изворна имена градова и насеља, која су Словенска.


То је скоро сигурно.Неђе сам чита да Албанци немају никаве везе са Илирима.Јер као прво,нису наслиједили ништа од те њихове културе и обичаја,а као друго нису ни физички слични.Кад нађем ту књигу ђе сам чита то,ископираћу да сви да видите.

Quote:
А сада за разлику од те холандско енглеске карте погледајте немачку из године 1000, тј. из њихових увелико признатих новина ГЕО, које можете набавити на буквално свакој пумпи...


Најгоре је што се позиивају на ово. И онај који баш мало зна о историји ће да повјерује у ово.Али у неку руку ово је и разумљиво због чега Њемци ово раде.КАд узмеш у обзир њихову политику и тежње све ти је јасно.

Quote:
Шиптари имају додирне тачке са илирима а то да су постигли Шиптаризацијом Срба за време турака (Красић-Краснићи, Лекић-Лекаи, Дукић-Дукаи,...)


Ово ми је мало чудно,пошто нека од ових презимена нису ишла у правцу "ић у ићи",него из "ићи у ић. Провјери и ово... Wink [/b]
_________________
Борац сваки нема пушку, не
Али носи срце планине.
Борче, држи стег
Туђин ће у бег се брзо дати
Поново ће сунце Шумадију обасјати.
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 02 Jun 2011 09:23    Post subject: Reply with quote

БИЛО БИ ДОБРО ДА СВИ ОВО ПРОЧИТАТЕ!

Ко контролише прошлост, контролише и будућност.
Ко контролише садашњост, контролише прошлост.
А ипак се прошлост, по својој природи неизмењива, није ни изменила.
Ствар је врло проста: потребан је само бескрајни низ победа над својим памћењем.
Џорџ Орвел: „1984“


Оно што се дешава са нашим народом данас можемо поредити са Христовим распећем и Јудином издајом, мада је јуда у данашњој држави читај власти више него икада, тј. као и у прошлих 66 година. Комуњаре били и остали, остали на власти, задржали за себе оно што су могли од распале државе да покупе. ПРОДАЛИ СУ ВЕРУ ЗА ВЕЧЕРУ, најбоље описује тренутну ситуацију која се дешава не са СРБИМА већ са онима који ту измучену Државу и народ воде.
Размишљам све више коме ми највише сметамо, ко има воље и пара то да изфинанцира, погура, али остане по страни и квази немо посматра. А у историји је било много директнијих случаја. Кад прегледаш уздуж и попреко све пада ми на памет једина институција која то жели...

Ја не знам колико сте ви познати али нашу историју пишу званични историчари од неког 6. века иако постоје необориви докази да је она и раније постојала и то пре свега на тлу балкана. Почевши од самог настанка хришћанства, Срби су имали своју цркву и епахије, Далматинска нам је била до Задра (укључујући и тај град), центар је био у Сремској Митровици, све до 4-5 века када су насрнули Хуни, потисли србе са севера и запада, уништили Солин центар Православне епахије у Далмацији (код Сплита), а из Сремске митровице, Срби су нашли свој мир у подножју Звечана и основали Нову Косовску Митровицу.
У то доба су постојала два Хришћанска центра, у Грчкој и Риму. Рим да би проширио своју моћ слао је лажне каноне у нпр. Афричке државе, када су ови извалили да нешто није у реду питали су Грчку патријашију да им пошаљу преводе тих правила и увидели су да је Рим послао лажи како би ојачао власт, проширио регион и утицај.

Шта се дешава у 6. веку заиста долази један читај словенски народ на балкан, тј. запоседа простор између Крајишника (тј. Крајинца-Словенаца) и Срба. То су били Хрибати, другим Речима Брђани, познатији као Хрвати... Они су дошли из чешке, у подножју пољске где и дан данас постоји ти Брђани, Хрибати (Хриб на старословенском, и на словенском значи Брдо), то би Варшава могао да потврди да је активан на овом форуму. И од тада наша историја почиње, тј. она званична која не написана у Берлину 1878 године после једногодишње конференције о званичној Историји. Тада смо ми били у великој мржњи са Аустроугарима, у рату са Турцима, и презиру од стране Ватикана. Тако да се наравно цела историјска прича прихватила на штету нашег народа и православне вере, како би она изчезла...
Једном приликом у Ватикану су изјавили да је Србима једини спас да пређу у Католичанство и прогласили су наше писмо ђавољим. Ајмо сада редом. Написао сам да званична историја прво спомиње Немањиће, а Дрвеновиће пре њих Светог краља Владимира, Крмпотиће, лозу Свевлада намерно заборавља иако постоје докази да су они овим просторима владали (старе карте, записи, називи градова, српски краљевски прстани и печати, гробори, насеља). ЗАШТО?
Једноставно јер су они први попримили краљевску круну од ПАПЕ, више ради ратовања са Еленима, који су довели шиптаре да би ослабили јадрански део србије и наравно близине тог комшије са којима смо често водили ратове. Јеби га грк тако је било, знамо да је прошлом веку ситуација 100% другачија. Попримио је католичку веру наш Стефан Немања узео Круну и царство да би направио бар колико толико и даље независно и од Елена и од Грка поделио у две Цркве, Католичку са центром у Бару и Православну, Католичка је била далматинско црногорски део (Хум, захумље са Дубровником, црна гора тадашња Зета и подручје око древног главног града Србије Скадра), све остало је било православно, тај део назван је Рашка (и није било само то мало подручје које се данас тако назива, већ велики део данашње србије плус македоније). Стефан немања је имао два крштења и на крају се замонашио у православној цркви, под именом Симеон, која је данас Слава Звездиних навијача. Том поделом, која је политички гледана одлично одговарала Србима у тој позицији између две ватре, Срби су увек нагињали ка православној, као јединој правој, искреној и истинској вери. Али имали су заштиту од случаја напада и са једне и са друге стране, јер нису могли да се користе Верски ратови против неверника. Тј. јесу у једном случају богумила, Срба који нису желели на подручју Босне да се покоре Папи, земљи која је у том случају требала да буде Српско католичка. Зна се да су били Хришћани али исто да су били против Папе. Зато је папа тражио од Немањића да се боре и покоре Богумиле (тако су названи само у једном историјском документу - Српски католичко-дубровачки историчар Мавро Орбини написао је дело Историја народа Славенског, чијих првих 240 страница и дан данас држе у тајности, подаље од срба, и објављен је и објављује се тек други део од 6. века па надаље). Муслимани данас тврде да су они потомци богумила што је смејурниа никад већа и глупост, покушавају да наметну/створе себи свој неки идентитет па чак и уз помоћ тих хришћанских бунтовника.
Покушајима да успоставе мир на том подручју, Немањићи да би очували неку равнотежу, као краљевића, тј. малог краља престолонаследника постављају за Владара за најпре мањег католичког дела државе, Зете и Захумља, да би касније могао водити целу Државу и онај већи битнији део Рашку, где се у то доба копало преко 35% целокупног ЕВРОПСКОГ природног богатства већ само из два Рудника (Ново Брдо на Космету и Сребреница), познато је то да су ту углавном најбољи рудари били гастарбајтери НЕМЦИ.
Једно од највећих зла у то доба по Србију, читај Рашку били су Ватикански походи у Свети рат, чији је пут водио преко наше православне територије, где су ти њихови католички ратници по неписаном правилу започињали пљачку, убијања, силовања, отимања... Хорде банди који су одласком у Свети рат желели да оперу своје грехове и опаре своје џепове (звучи познато зар не?). Историја се понавља...
Ватикан је за све владавине Немањића покушавао да покатоличи Србе, нагађао се са многим нашим владарима, али никада нису успели да постигну неки договор... Једне од највећих пријатеља католичке цркве су пронашли у малом племену Хрибата, којима се као захвалност и покорност кроз историју и покатоличењу Срба, тј. хрватљењу Срба, ширила територија, самим тиме и католичанству, које је све на западу преузело под своје, а на истоку налетели су на две велике препреке истог имена Србе на балкану и Србе у тада названој Белој србији која се распростирала од Данске до Чешке. Те лужишке србе су успели да покатоличе, они су и дан данас као такви признати уживају сво право које им је наметнуто у њиховој веома крвавој историји. Био сам недавно опет тамо, гледао за ускрс њихове ритуале на крају су се упутили у католички манастир, где сам тражио књиге о Србима, али ”сестра” глупача која је тамо радила није имала појма... Нашао сам две тотално небитне књиге Списи Серпскога народа и још нешто...
Папа је у једном мени познатом случају покренуо рат са Угрима и Хрватима на србију, због омаловажавања Ватикана. Када је од папиних посланика Душан силни тражио да му љубе стопа. Тада су успели да заузму један део србије, онај босански, од Душановог сестрића Тврдка Котороманића (каснијег Српског Краља), јер је Душан са својом војском у то време водио битке на југу. Убрзо се вратио на Север ослободио српске територије и од Папе добио извињење... Ах да наравно требали смо по неком договору опет да целокупни народ преузмемо католичку веру. У наредним војевањима, хришћанска европа нам није помагала и поред неких обећања против Турака, јер им је једноствано одговарало да се тај део европе покори на овај или онај начин.

Али у Турцима имали смо доста пријатеља, јебига потурица, али који су очували многе наше храмове, веру, језик и све то признавали. Написао сам у пар наврата а и официјелна историја то признава, да су турци век и по, причали по њиховим дворовима са најсавршенијим језиком на свету - Српским. као што су германи по њиховим дворовима причали нпр. Француски. Турци јесу неке наше цркве претварали у Џамије, нпр. стриц ми је причао да је гледао у центру Пећи стару Џамију која гори, када је одпао први део зида из њега су се појавиле фреске, што значи да је то некада била православна црква. Међутим многе нису дирали чак су их и чували, враћали украдено итд... Нпр. у дечанима, монашки ред је престао са својим радом само у једном раздобљу, за време првог светског рата, слично је било и у другим деловима, нпр. Ђурђеви Ступови су највише уништени за време налета аустроугарске војске... Тада је Србија изгубила преко 1.700.000 душа, што је значило скоро 2/5 становништва, али на крају ипак изборила своју слободу.
Сви знамо шта се у другом светском раду дешавало, Било који су се дигли против Срба били су награђени. Гледајмо наше највеће крвнике који су захваљујући католичанству и под његовим окриљем само у Јасеновачком округу побили између 700.000 и 800.000 срба, а имали су 24 конц. логора између осталог два и за децу што ни Немци нису имали. Један део је покатоличен, трећина... Бар покушај колико толико успешан због комунистичког каснијег режима... Улога Католичке цркве у усташком режиму НДХ је и данас контроверзна. Било је неколико митинга и јавних састанака Анте Павелића, вође усташа, са бискупима и надбискупом Алојзије Степинцем. Стварање НДХ је одобрено од многих свештеника Католичке цркве као и црквене хијерархије. Када је настала НДХ 10. априла 1941. године, многи водећи црквени званичници су целу ситуацију доживљавали као поновно рађање римокатоличке државе. Степинац је активно подржавао усташки режим Анта Павелића. На једној седници Међународне комисије у Њујорку дошло се до података да су 1400 римокатоличких свештеника из НДХ били директне убице невиних жртава геницида. Извештаји агената Службе безбедности Рајха у Немачкој, као и многи други документи Химлерове обавештајне мреже, посебно су истакли принудна покрштавања: "Католичка црква је подстакла усташке злочине већ самим начином на који их је искористила у акцији покрштавања". Усташке вође су за решење српског питања у НДХ по тројном принципу имали подршку и "благослов" Римокатоличке цркве и надбискупа Степинца. Римокатоличка црква и њена јерархија су, када су Срби и њихова Црква били у питању, у потпуности одбацили Христове речи и јеванђелске принципе.
И поред објективне одговорности за злочине у Другом светском рату папа Јован Павле II га је 1998. године прогласио “блажеником”, што је први корак ка проглашењу за свеца.

Следи период комунизма, који је више одговарао Ватикану, него да су четници помогнути да изборе своје... Ово што следи су основе које сваки сутдент политичких наука зна; Да би се покорио један народ потребна је тврда и мека моћ, тврда су Војска, Полиција, Закони и 20% је битна за покоравање, док је онај битнији други од 80% су медији и манипулација истима, школски систем, итд... И даље се у ратовима против Срба подржава и сам ђаво... Али није довољно покорити тело, битније је покорити Душу. То се управо данас дешава, због и преко наших Јуда, комуњара, властољубитеља, другим речима ЈЕФТИНИМ КУРВАМА, које се јебу за мале паре, а болести последице тога треба народ да трпи. Снимају се филмови типа Српски филм, Беса, Турнеја, Шишање где смо приказани као гамад невиђена, уништава се војска, покушавају да униште стубове српства, сваки масакр над србима се прћуткава, сваки испад несрба се толерише, како од стране тако и од наше власти и медија. Ништа то није ново, већ виђено али нове су методе, притисак.... За улазак у ЕУ? Ма дај... Није проблем у ЕУ, јер реално ко мисли да је наше економско стање боље од Ирског или Шпанског па чак и Грчког, а где су они у Европи...Није ни проблем у нама јер смо способни и у нормалном систему били би сигурно много успешнији, али то нам ова власт не омогућава... Прошлих месеца када је београд проглашен за град са најбољим проводом на Свету од стране Лонли планета (серија најбољих књига за пропутовања), наша власт уводи закон о забрани точења алкохола... Баш су заболи време и одлуку. Не боле нас битке и ратови, славне и свете жртве српске пале за српство. Већ издаја наших Јуда! Чувајте своју веру, праву историју, свој народ, своје пријатеље и себе. Не будите овце туђим пастирима, нити нашим Јудама. Будите своји с вером у Бога.
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
DaniloKB
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 22 Sep 2008
Posts: 39

PostPosted: 19 Jun 2011 11:17    Post subject: Reply with quote

Да смо нормална држава, тј да власт нема интересе какве има, била би финанирана истраживања на ову тему, ако ништа бар у покушају да се и разбије или докаже ова теорија, али код нас то неће бити, јер им одговара овако, људи се боре за хлеб, баш их брига дал су са балтика или индије, кад овде немају да једу. А установе које би требале да буду задужена за таква истраживања су углавном слабо финансирана, не заинтересована или не смеју да истражују овакве ствари.

Проблем је што после много година једне приче, ова прича делује некако преопширно одједном, сматрам да би требало полако да се крене са увођењем део по део у размишљања људи.

О овој теми треба писати све више и више.
_________________
Слуге режима сте,
браните богате,
бијете народ за мале паре,
штитите лопове
Back to top
View user's profile Send private message
Амбасадор
Ветеран


Joined: 09 Mar 2004
Posts: 1046
Location: Пимлико

PostPosted: 23 Jun 2011 11:24    Post subject: Reply with quote

Копирам врло занимљиву песму:

***************************************


Jedan od najpoznatijih luzickih Srba je pisac Handrij Zejler

1842. god.
Gde je Srbima rodni zavičaj?

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Je li to Saksonija ili Pruska možda,
gde Laba tiho teče
i sa Šprevom se sastaje?
Ah ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije to Pomorje ili Litva možda,
gde još žive uspomene polabske
i ;gde je potonula Vineta?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Gde je Srbima rodni zavičaj?
da nisu to moravska ili češka zemlja?
Ah, snaga Češke i njena sloboda
pretvorene su u prah...
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije, možda, riterska Poljska,
koja je slobodu izgubila .isto tako
i koju rastržu nesloge?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije u Iliriji ili Dalmaciji?
Tamo gde je - Raguza* prastara
kraljica mora?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Nije li to Slovenija, ili možda Srbija,
čija nam je reč bliska
i gde Miloš kraljevski presto ima**?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije to Rusija beskrajna,
trećina sveta,
u kojoj sunce ne zalazi nikad?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!

Reci mi onda gde je taj prostrani kraj!?
Od Labe počinje on, pa ide do Dunava,
od Crnog Mora čak do Kamčatke,
eto, to je taj prostrani kraj,
nas Srba rodni zavičaj...!


Ovo je pjesma jednog Srbina lužičkog koji pjeva o velikoj srpskoj državi koja se rasprostire od peloponeza do baltičkog mora, i od Rajne do Tihog okeana- poluostrva Kamatčake(!).
_________________
Мила мајко не жени ме млада,
кад ме жени Рачића бригада.
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 08 Jul 2011 18:22    Post subject: Reply with quote

Ово је можда већ било али чисто да се убаци на овај топик, како би употпунили целу причу... Ускоро планирам да наставим своје писање, овог пута са објављињвањем фотографија старосрпских гробова, споменика, натписа, фамозног краљевског српског печата, старих (страних) карата, списова итд... које доказују постојање срба пре 6. века не само на подручју балкана већ и у већем делу европе!

Наравно многа тема је са ”учене” историчаре ово чиста филозофија јер су им испрани мозгови од ватиканско/комунистичког учења...
Више о томе у овом одличном тексту НСПМ Милана Дамјанац!

Културна политика
Српска историја у уџбенику за шести разред основне школе

Милан Дамјанац
петак, 02. јул 2010.

Национални интерес сваке озбиљне државе јесте, пре свега, успешна и одговорна културна политика и квалитетно образовање деце. Нема ничег важнијег за будућност српског народа од демографске обнове, заштите културног наслеђа, очување националне свести и историјског памћења. У скорашњем тексту Слободана Антонића „Самомрзитељи“[1], имали смо прилике да прочитамо приказ лика и дела директора Народне библиотеке Сретена Угричића. Не само што је у нашој лепој држави могуће да неко попут Сретена Угричића постане директор једне од најважнијих установа, тиме доказујући да ова земља нема никакву културну нити образовну политику, већ су и уџбеници у служби дневнополитичких дешавања. Као што ћемо имати прилике да видимо, идеолошка злоупотреба младих пошиње од основне школе.

Албанци – староседеоци Балкана и дошљаци Срби

Претходних дана, помно сам ишчитавао и бележио занимљивости из уџбеника историја за шести разред основне школе у издању Завода за уџбенике Београд. Аутор овог уџбеника Раде Михаљчић износи неке фрапантне тврдње. Након читања овог уџбеника, нисам више сигуран да познајем српску средњовековну историју. Може бити да само нисам довољно проучавао дела албанских и хрватских историчара. Наиме, у овом уџбенику који се бави историјом средњега века, могао сам да научим да „...подела друштва увек води и стварању државе која штити богати, владајући слој“[2]. Занимљива опаска. Након што сам ову значајну лекцију савладао, упознао сам се са староседеоцима Балкана – Албанцима. Након описа доласка Словена на Балкан и сукоба са староседеоцима аутор каже „...међутим, староседеоци који су живели заједно и чија су насеља груписана у веће скупине нису словенизирани. Обичаје, језик, и друга народна обележја сачували су Албанци. Део досељених Словена примио је језик и обичаје Албанаца и стопио се с њима“.[3] Запањен овом констатацијом, сасвим случајно сам пронашао објашњење у првој проширеној верзији истог уџбеника, у реченици које нема у садашњој: „Албанци воде порекло од староседелаца на Балканском полуострву, највероватније Илира, романизованих у мањој мери. Са њима су се мешали стари Грци, Словени и други народи...“. [4]

После оваквог сазнања, нема смисла приговарати Албанцима на својатању Косова и Метохије, српских манастира и културне баштине. Они су ионако балкански староседеоци, а Срби су узурпатори. Читајте децо, учите српски ђаци, своју историју! Ви сте припадници дошљака и узурпатори албанске земље и све што доживљавате – доживљавате са разлогом. Албанци не узимају српску земљу, већ враћају своју натраг. Ето, и то доживесмо од српског историчара који нашу децу учи средњовековној историји. Тврди човек да су Албанци потомци Илира, и тиме директно помаже њихове освајачке походе и отимачину српске земље. Одавно је утврђено да Албанци немају поморску и рибарску терминологију, чиме нам је немачки лингвиста, академик, проф. др Густав Вајганд (G. Weigand, 1860–1930) доказао да Албанци нису Илири. Ово је један од његових дванаест чувених аргумената који су преведени, објављени и продискутовани (па и усвојени) од стране свих светских признатих истраживача. Штавише, и од самих албанских трезвених научника, лингвиста, историчара и академика, као што су академик, проф. др. Eqrem Çabej (1908-1980), др Ardian Klosi, Ardian Vehbiu, Fatos Ljubonja и пуно других. Без обзира на то што је научни свет прихватио истину о пореклу Албанаца, албанске власти, подржане од стране квазинаучних теорија, настављају да тврде да су пореклом Илири. Тиме су преплавили своју литературу, почев од буквара, који стављају у руке својој деци од првог дана школе, па све до "научних" студија и дисертација. Све то очигледно није довољно појединим српским академицима као што је случај са Радетом Михаљчићем. Кога брига за карту Европе из 814. године на којој се јасно види српска држава на Балкану и албанска која се граничи са Јерменијом и Азербејџаном. Моја непросвећена маленкост, недовољно заражена еврофанатизмом и регионалним духом сарадње и братства, не може да схвати овакву тврдњу у уџбенику за шести разред. Уколико сте помислили да је то све, варате се. Након тога сам проширио своја сазнања научивши да је „ Стефан Немања освојио Косово и крајеве северне Албаније“ [5]. Наравно, писац уџбеника је могао рећи – крајеве данашње Албаније. Ништа од тога. Понадах се, у тренутку, да је у питању случајан превид. Постоји још један случајан превид, који додуше, вероватно није ауторова грешка, али показује стање духа људи који су учествовали у припреми овог уџбеника за штампу. У одељку „Историја и легенда“, српски јунаци Топлица Милан и Косанчић Иван су, сасвим случајно, заменили имена, те се наводи „ ...њима је предање придодало измишљене, неисторијске ликове као што су Југовићи и побратими Милоша Обилића, Иван Топлица и Милан Косанчић“. Као неко ко је одрастао на косовском завету и српским епским песмама, не могу да разумем овакав превид (да не говоримо о сигурности са којом аутор тврди да су ликови измишљени).

Након свега овога, био сам убеђен да читам дело из албанске историографије. Нажалост преварио сам се. Понадам се да ће се аутор исправити у одељку о османлијским освајањима, међутим: „После Маричке и Косовске битке, Турци су све више угрожавали албанске области“[6]. Након тога говори о јунаштву Ђорђа Кастриота Скендербега и ниједном речју не напомиње да је Скендербег пореклом био Србин, нити долазак Албанаца на Балкан након слома арапске Сицилије.

„Македонски Словени“ и њихова национална самобитност

Уколико нисте знали – ваша деца знају.

Македонци су стари европски народ. Некада су се звали „Македонски Словени“ и међу првима су прихватили ћирилицу: „ ...на Балканском полуострву ћирилицу су прихватили Срби, Македонски Словени и Бугари“.[7] Међутим, каже аутор, ћирилицу су, сем Срба, Македонаца и Бугара прихватили и људи који живе у „ Босни и приморским крајевима југоисточно од Сплита“. [8] Ко ли би ти, непознати људи, могли бити? Да ли је разумно претпоставити да су у питању били Срби? Не, не, то нипошто, бошњачки историчари у својим уџбеницима уче децу да у средњем веку у Босни није било Срба. Нећемо ваљда пропагирати великосрпску политику у уџбенику за историју, није европски од нас да исказујемо претензије на суседне и пријатељске нам државе. Зато ћемо, како бисмо изгледали европеизовано и сорошевски, рећи да постоје неки неидентификовани људи, ван границе данашње Србије, који су користили ћирилицу. Та формулација звучи модерно. Аутор је овај маневар искусно извео, и самим тим заслужује награду „Најевропљанин“. Заслужни носилац овог престижног признања је и Ивица Дачић. Аутор даље говори и о патњама и страдању „Македонских Словена“. Наиме, „после слома Бугарске, над Македонским Словенима успостављена је византијска власт. Нова управа изазвала је незадовољство које је прерасло у отпор... “[9]

О патњама „Македонских Словена“ говори и у одељку о српским средњовековним освајањима: „ ... Од Византије краљ Милутин је освојио Македонију, у којој су живели Македонски Словени...“[10]

Такође, Душан Силни је освојио „већи део албанских крајева“[11]. Одмах се види да смо лидери у региону. Председник Тадић решава хрватско – словеначке спорове, а историчар Михаљчић разрешава велику енигму историје и дневнополитичких збивања. Срби и Бугари су вршили претензије на македонску територију тероришући македонски народ (шта би са свим оним Србима у Македонији који су се тако изјашњавали до 1945, они су изгледа, статистичка грешка) а Грци без разлога нападају Македонце за узурпацију грчког имена и злоупотребу историје. Дневнополитичка енигма. Управо је то и суштина овог уџбеника – пропаганда у служби дневнополитичких збивања и потреба, корак напред ка „помирењу у региону“. Научио сам, такође, да је Маричка битка била катастрофа македонске, а не српске државе и народа.[12] Македонија је, каже аутор, „ изгубила самосталност“.

Значи, наши преци су ослобађањем јужних српских крајева 1912 године у ствари извршили агресију на македонски народ. Боже, нисам имао представу да смо ми Срби народ освајача. Што би рекао Брана Црнчевић, „ колико Србија треба да буде мала да не би била велика“.

На овом месту не могу а да не споменем неколико речи Данка Поповића из уста његовог јунака Милутина: „ Заузесмо ми Кајмакчалан, синовче. Прекрисмо га лешевима. Само коња шта је остало да се распада на оним падинама... Добро, благо ујаку, а што ми онда љубисмо земљу?... Имадосмо ли ми нека друга посла него да по Македонији гинемо? Јесу ли, благо ујаку, велим, јесу ли ти чија је земља знали раније да је њина? Ако јесу, што је не освајаше и ослобађаше, како се тек сад сетише чија је?... – смеје ми се у брк... Сви они пишу сад и говоре да смо ми отели Македонију кад смо прешли преко Кајмакчалана. А ја, синовче, видим нас како љубимо земљу кад смо прешли на ову страну Кајмакчалана, па ми криво. Што је нама било потребно да љубимо земљу Кајмакчалана па да се Македонци љуте на нас... Што да Македонија буде за нас три пута гробница, па да нас чак и наши школовани људи кајмакчаланским аветима називају и да нас подругљиво зову Солунцима, ко да је лако бити Солунац. Зашто се заборавља да је и од оне шаке јада што је са Халкидикија пошла као десеткована српска војска до краја изгинуло више од половине... Зашто да испаднемо смешни на крају? “[13]

Закључак

Сваки народ покушава да у својим уџбеницима „улепша“ историјске догађаје и представи себе у бољем светлу, те често претера. Једино је код нас немогуће очекивати бар минимум објективности, бар минимум самопоштовања и поштовања историјске истине. Како изгледа концепција будуће регионалне сарадње у погледу заједничке историје и чињеница у уџбеницима, најбоље можемо видети по публикацији Сорошевог Фонда за отворено друштво Босне и Херцеговине „ Образовање у Босни и Херцеговини – чему учимо дјецу?“ [14]

Ту можемо пронаћи позитивне и негативне уџбеничке примере. Наравно, на основу процене Фонда. На пример, у критици уџбеника из Српског језика и културе изражавања у Источном Сарајеву каже се: „ Већи део наведених примера односи се на имена везана за српску културу и историју, нису присутни примери из културе и традиције других конститутивних народа и не доминирају примери везани за Босну и Херцеговину: „На пример: Улица српских владара, Улица бана Лазаревића, Улица Бранка Чопића, Улица Немањина, Трг слободе, Трг жртава фашизма; Првомајска улица, Његошева улица ...На пример: Основна школа "Петар Кочић", Филозофски факултет у Бањалуци, Народна библиотека Србије, Грађевинско предузеће "Рад", Општина Требиње ...“ “ [15]

Занимљив је коментар на песму Алексе Шантића: „ Избор ове Шантићеве песме из целокупног песниковог стваралаштва говори о свесној намери аутора уџбеника да кроз наставу књижевности пласира идеолошку поруку, чији је примарни задатак - формирање националног бића. Песма је, с обзиром на контекст, политичка, а будући да је национално јасно одређена, и патриотска:

„МОЈА ОТАЏБИНА ....И свуда гдје је српска душа која, тамо је мени отаџбина моја, мој дом и моје рођено огњиште. ““[16]

Тако изгледа наша срећна будућност на Балкану.

Да се вратимо на крају уџбенику историје. Сем поменутих тврдњи, на неколико места аутор даје и непотребне и паушалне опаске, које су непримерене за један уџбеник историје (независно од тога да ли су исправни или не). Тако, на пример, каже да је папа Гргур сматрао да су „владари дужни да му љубе ноге“.

Шта бих у закључку могао рећи о овом уџбенику? Лично, плашим се да узмем у руке уџбеник за седми и осми разред основне школе, у којима се говори о модерној српској историји. Из свега приложеног, јасно је закључити у ком се правцу креће тумачење историјских догађаја. Тужно је користити уџбенике за децу у циљу промовисања идеолошких порука и дневне политике. Несрећа је што је овај и овакав уџбеник издао Завод за уџбенике, установа која по правилу служи управо за одбрану ђака од пласирања лажи и полуистина и њиховом исправном образовању. Просто ме обузме туга када се сетим да сам се залагао за детаљну проверу садржаја уџбеника које објављују приватне издавачке куће, када овако изгледа ремек-дело Завода за уџбенике.

Имамо ли права да било шта очекујемо од других када смо сами себи највећи непријатељи? На крају, наградно питање – шта мислите, какве ће ставове о српској држави и народу имати ова деца када порасту?

[1] http://www.nspm.rs/polemike/samomrzitelji.html

[2] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 27

[3] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 42

[4] http://www.ihtus.us/ihtus/viewtopic.php?t=490

[5] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 86

[6] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 125

[7] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 53

[8] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 53

[9] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 47

[10] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 90

[11] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 92

[12] Историја, Раде Михаљчић, Завод за уџбенике, Београд, 2009, стр. 117

[13] Књига о Милутину, Данко Поповић, Књижевне новине, Београд, 1986, стр. 40,41

[14] http://www.soros.org. ba/docs_obrazovanje/2009/ analiza_sadrzaja_uzbenika_nacionalne_grupe_predmeta.pdf

[15] http://www.soros.org.ba /docs_obrazovanje /2009 /analiza_sadrzaja_uzbenika_ nacionalne_grupe_predmeta.pdf

[16] http://www.soros.org.ba /docs_obrazovanje/2009/ analiza_sadrzaja_uzbenika_nacionalne_grupe_predmeta.pdf
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 15 Jul 2011 09:18    Post subject: Reply with quote

АКО НЕКО ЖЕЛИ ДА СЕ УКЉУЧИ У ДИСКУСИЈУ НЕКА ПРОЧИТА СВЕ ПОСТОВЕ ОД ПОЧЕТКА!!
Quote:
Да смо нормална држава, тј да власт нема интересе какве има, била би финанирана истраживања на ову тему, ако ништа бар у покушају да се и разбије или докаже ова теорија, али код нас то неће бити, јер им одговара овако, људи се боре за хлеб, баш их брига дал су са балтика или индије, кад овде немају да једу. А установе које би требале да буду задужена за таква истраживања су углавном слабо финансирана, не заинтересована или не смеју да истражују овакве ствари.

Ово што сам до сада избацивао нису теорије већ научно доказане ствари, од бројања година, потопа, винче, најстаријег писма на свету (тренутно пронађеног, можда постоји негде још старије али за сада не), језик, генетика, гробља, записи, старе карте, називи градова, итд...
Знам да су људи нагрдили тог Деретића који је најгласнији у тим истраживањима, али постоје и други доктори, научници, свештеници, па и поштари који стоје иза тих ”прича”, нпр...
http://www.youtube.com/watch?v=ENhxrKNamtU&feature=related

Оно што је проблем у нашим главама је да прихватимо да смо ми ИМАЛИ ИСТОРИЈУ ПРЕ НЕМАЊИЋА! И то јако богату... Богу хвала црква је сачувала једног од наших владара пре немањића - Светог Краља Владимира. Или као што би ми један ”историчар” то прокоментарисо па то су га само тако звали исто као и за Деспота Гуруга Бранковића... Док је он убеђен да је оно што чита у официјелним историјским књигама једина истина, тј. оно што научи и треба и остале убедити да прихвате као једину истину, подсмејава се мојим причама док сам му причао да сам на граници са данском видео старе српске гробове и ритуална камења, итд... Као ко ми је то причао? И док сам му покушао објаснити да сви то тамо добро знају, да је то сасвим нормално, тј. ништа необично и за германе који живе тамо, јер су ме они возикали и показивали све то, што је за мене тада (пре 8 година) била сасвим нова информација, нисам могао да верујем... Остатак тих људи и дан данас себе називају Серби а своју земљу Сербја, само што има је остао само још један мали део земље од оног великог царства које им чак и историја признаје... Али су задржали своје старо име остали њему верни.

Сви докази које сам поставио на овом топику упућују у то, да смо одувек живели на балканском полуострву и ми и македонци који смо у ствари исти народ. Постојале су сеобе/освајања на исток, где су живели такође бели људи (после великог потопа део је отишао на исток, а један део дошао на балкан), било је похода и даље према индији и кини. То се види по скелетима, мумијама пронађеним у тим регионима, по Санскриту чији утицаји се распростиру широм тог подручја (а српски са балкана и даље је један најсличнији језик том прастаром ”изумрлом језику”). Види се по скелетима пронађеним на тибету да су ти походи били из Европе, а да и Сибирско становништво поред тога има најсличније карактеристике, генетске записе, итд... Грци који су дошли на балкан, преузели су многе ствари од прастарих срба, између осталог и писмо... О томе не треба да се филозофира, једноставно све је ту, сви докази о томе, од генетике па до језика, назива градова,....

Недавно су бугари покушавали да блокирају продају Српског Краљевског прстена нашег Стројимира, мада је то једна о ретких случајева да је наше министарство одреаговало у интересу заштите Српске историје...
http://www.stratilat.org/forum/index.php?topic=148.0;wap2
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82_%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0


Али ми и даље учимо од немањића јер је битно за Ватикан да се од тог тренутка учи јер смо тада прихватили ватиканску круну! Док сам тражио те старе књиге, обично сам налетео на приче да су се ”невладине” организације из све снаге трудиле да затворе радње у којима је могло до таквих докумената доћи, а да нису то били усамљени случајеви. Наравно постоје ту и убачени елементи који некако покушавају да скрнаве намерно ту стару историју како би касније ”доказали” њену ”бесмисленост”. Није лако, јер наше старе књиге се спаљују, уништавају, људи четници нпр. после другог светског рата су се прогањали толико више када се знало да се код њих налази нека таква ”забрањена” књига... Треба бити опрезан са оваквом темом. Овде смо изнели до сада гомилу доказа о постојању срба на балкану пре христа, и грка... Шта се у међувремену исдешавало, то се од Берлинске конвенције 1878 о званичној историји намерно заборавља, треба имати и у виду каква је била подела европе тада, какви су били утицаји, струје, у каквом положају је била србија итд....

А шта је у тим ”забрањеним књигама” ево краћи филм о једној најпопуларнијој и нашем највећем историчару и истраживачу нашег порекла...
http://www.youtube.com/watch?v=3zmTWre4PP8&NR=1
_________________
www.fondacijadelije.org


Last edited by Сербо Макарид on 09 Feb 2013 10:29; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Син Ј.Стевића
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 10 Feb 2006
Posts: 311
Location: обронци Сувобора и Маљена

PostPosted: 15 Jul 2011 14:31    Post subject: Reply with quote

Када би људи посматрали Србију од времена Немањића, ја бих био пресрећан. То би значило да имамо чврст и стабилан иднетитет и не би нам се дешавале ствари које нам се дешавају свих ових деценија. На жалост, у данашњем времену, људи памте најдаље само оно што су за свог живота доживели. Они не могу да схвате да је Србија постојала и пре Југославије, и да је та Југлославија само један мали (и ружни) део наше историје. Немањићи им делују као научна фантастика, а ово о чему ти пишеш за лудницу.. Ја такво стање ја искључиво кривим протеклих 50 година под комунистима, а после њих и ових 20 године владавине демократа-европејаца. Ништа се не чини да се народ пронађе свој идентитет, да се освести и врати вредностима које су нас одржале и очувале толико векова под турцима, напротив, настављају се ударци па најјачем и најстабилнијем стубу српства, а то је вера и црква...а што је још црње не назирем да ће се у скорије време нешто променити по том питању.
_________________
Пао је у блато и осетио цев..видео је фацу брадату и дрску..видео је смрт и чуо је речи:Добродошли у Републику Српску!
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 15 Jul 2011 18:01    Post subject: Reply with quote

АКО НЕКО ЖЕЛИ ДА СЕ УКЉУЧИ У ДИСКУСИЈУ НЕКА ПРОЧИТА СВЕ ПОСТОВЕ ОД ПОЧЕТКА!!
Ако знамо да је име славен потекло од немачког склавен (што значи роб) и да је оно свеопшто из неког разлога прихваћено од 7. века... Како су се ти словени раније онда звали. Имамо Сибирце до аљаске, Србе у Немачкој, Србе или Расе на балкану, да о Русији не причам, Крањце на алпама и Украјинце у око црног мора...
Велика сеоба, смешно је причати да се то десило у пар векова... Мислим да свако то може да укапира...

Чак из времена немањића много су ружно представљени наши свети владари...

Али погледајмо једну налепницу ултра бојса...

Једном приликом нашем брату и.. дао сам да прочита нешто о реду змаја, за којег се зна да је основан на нашим просторима... Ред Змаја је био у ствари ред витезова, који је у историји постао познатији када га је обновио угарски краљ жигмунд. Стефан Лазаревић је био један од витезова у том реду, други нпр. румунски Дракул (што у ствари значи Змај)... Али пре њих доказ да је такав ред постојао у Србији је Милош Обилић, који је као такав витез увек цртан са змајем на глави...

Пре тога и Краљ Драгутин на својим олтарима је имао симбол тог хришћанског српског ред...
Погледајмо Драгутинов Манастир троношу, који је много пута настрадао... Али традиција се чува и њоме пркоси...

Симбол реда је змај са репом обавијеним око врата. На леђима змаја, од врата па све до репа, налазио се црвени крст Светог Ђорђа, док је читав симбол био на сребрној позадини. Змај је представљао звер из Књиге откровења, док је црвени крст симболизовао победу Христа над злим силама. Од чланова реда очекивало се да стално носе симбол, најчешће у облику медаљона око врата и често су сахрањивани са њим.

Све у свему на крају друг и.. покреће иницијативу да се змај ултра бојса повеже са тим у духу српске витешке историје. Направљни су дуксеви у том духу, као и касније налепнице које можете горе видети са старом српским бројањем година тј. годином оснивања Ултра бојса 7501 (или 1993 од рођења Христа). Наше најстарије бројање година бар нико не оспорава зар не?


Углавном треба радити на томе да се људи врате својој правој историји и тиме вредностима, јер ово што се данас дешава није ништа другачије од раније историје, да не причам о времену пре тога. Ту је наше благо, ја волим да причам странцима како је најстарије писмо до сада пронађено на тлу србије, прва божанства, прерада метала, култура која је постојала пре египћанске... Али тужно је то видети јер се чува малтене у контејнерима, многи се враћају одушевљени са лепенског вира, али и разочарани јер како може тако велика и битна ствар за историју тако да се занемарује... Свако од нас треба имати удела у томе да се очува јер други осим нас или уместо нас сигурно неће...

Примера ради једном приликом посла повратка са Космета, свратили смо у Ђурђеве ступове где су нас замолили уколико неко од нас прича енглески да остане још један дан у манастиру, јер сутрадан долазио је представник унеска који прича енглески и неки наш ментол из завода за заштиту споменика. Остао је један ортак јер ја сам морао да пожурим и вратим једног војника аутомобилом са славе у касарну.
Радови на Ђурђевим ступовима су намрно успоровани како би што више новчаних средстава завршило у Заводу. Због тога су и неке фреске пропале, јер нису дозволили да се надгради и тако заштити зид изнад улаза.
И тако знајући да нико на Ђурђевим ступовима не прича енглески, овај из завода је могао да кења колико је хтео, зашто радови тако споро иду, како је све битно да буде бла бла бла...
Овај ортак све то саслуша у тишини, а Заводник се распричао... На крају је лик из унеска прошетао наоколо, и то је ортак искористио као прилику да овоме објасни значај манастира, разлоге за споре радове итд... Наравно да је лик одлепио.

Толико о заштити и чувању нашег историјског блага од стране државе... Овај топик је овде да би се обелоданила наша права историја и порекло. Па макар то била нагађања. Ту смо одувек били, све је то научно доказано, а шта смо ми ту радили, какве трагове оставили да у индији нпр. постоји Нишава, Мала бара, Србица,... И ту ми у причама имамо коња за трку, треба га само мало погурати има ту свашта, од нагађања, од писаних доказа до генетских и лингвистичких...
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
Snake
ДЕЛИЈА


Joined: 05 Mar 2008
Posts: 209

PostPosted: 17 Jul 2011 17:56    Post subject: Reply with quote

Име Словени није настало од немачке речи склавен већ речи коју ми и данас користимо а то је слово, од те речи су Словени извели свој назив који је значио "они који причају истим језиком"! А Немце зовемо Немцима зато што их стари Словени нису разумели па су говорили да они мумлају, од старе словенске речи немћ=мумлати. Уосталом где ти је логика да један народ сам себи да назив робови? Стари словени су већином били слободни, живели у племенима и нису признавали ниједног цара изнад њих. Уосталом многе речи у немачком језику потичу од старословенских речи а једно од најпознатијих је немачка реч "бух" која значи књига а узета је од старословенске речи за књигу "бојка"...
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 18 Jul 2011 08:18    Post subject: Reply with quote

Snake wrote:
Име Словени није настало од немачке речи склавен већ речи коју ми и данас користимо а то је слово, од те речи су Словени извели свој назив који је значио "они који причају истим језиком"! А Немце зовемо Немцима зато што их стари Словени нису разумели па су говорили да они мумлају, од старе словенске речи немћ=мумлати. Уосталом где ти је логика да један народ сам себи да назив робови? Стари словени су већином били слободни, живели у племенима и нису признавали ниједног цара изнад њих. Уосталом многе речи у немачком језику потичу од старословенских речи а једно од најпознатијих је немачка реч "бух" која значи књига а узета је од старословенске речи за књигу "бојка"...

Паа...
Ми смо цигани најјачи смо најјачи Smile нисмо ми себе тако назвали већ у су нас други. С временом се то прихватило... Нешто слично као и Угри што су прихватили Магарош, или сад како их зовемо мађари. Тј. познато је било да се држава није звала аустро-мађарска. Хуни тј. монголи су били познати по тим малим коњима које су јахали сличним магарцима... До пре 300 година је реч магарош била јако велика увреда за Угре, тада се некако та реч прихваћа као Мађар. Али и даље је пишу са „Magyaren“.

Чуо сам и за ту комбинацију али на жалост то име су нам други набацили, што је најтужније и дан данас по немачкој то добрим делом знају, то за немце знам, неми неразумљиви. Али сви историчари чак и наши они контроверзни се на жалост са тиме слажу, то име се наметнуло и прихватило се као Словен или Славен у 7. веку. Наметнуло се из једног доба када нисмо били слободни то је било око 4-5 века.. тј. Морам да потражим старе њихове карте на којима се то види, тренутно имам само ту пре.


Quote:
Историци тврде, да се први самостални упад Словена догодио 493 год. И по том прилично се раширило мишљење, да се Словени нису пре 500-е године појавили на балканском полуострву.Заиста тек у ово доба налазимо први пут називе Словени и Анти, (видећемо да су то називи разнихогранака једнога истога стабла) и да византијскц писци од тога доба све чешће спомињу онапериодична пустошења, што чине словенска племена, која често допиру до Цариграда, Солуна, пачак и до Јеладе.

Готи су поробили добар део Срба од Данске до Балкана. Колико ме памћење служи и Хуни (татари) су тада налетавали. Док Свевлад који је дошао из Беле Србије није ослободио све те западно српске земље. То се десило крајем 5 века, када је ослобађањем тих територија дошао до Балкана и обновио тј. основао своју српску Државу. А и остали су то прихватили да нас и даље зову Склавен (италијани нпр. Sclavi). То се пре тога није дешавало, нити се пре тога икада споменуло име Словени!!

"Sklawische Länder oder Slawentum"
Ово је један од тих примера које дан данас користе.
Словеначки политичар Змаго Јелинчич већ неко време тврди, да словенци нису потомци Словена већ Венда. Што је тачно, али што је интересантно за ту терминологију је да су тако нпр. између осталих и Готи називали Србе. Да напоменем да је то било само једно од назива како су нас Туђинци у прошлости називали...

Code:
Do početka hrišćanske ere, u starim pisanim spomenicima, naziv Belosrbija, odnosno Sarmatija, zamenio je ime Skitija, kojim se ranije označavao istočni deo Evrope. On je bio izveden od imena Sarmata, naroda koji je došao na mesto Skita u stepama severno od Crnog mora. Sarmati (Sauromati, Saurobati, Sarbati) zbiran je naziv za brojna srpska plemena, koja prvi put pominje Herodot u petom veku pre n. e, pod nazivom Sauromati. Ime Srbin docnije pominje Plinije u I veku, Ptolomej u III veku, brojni rimski istoričari i vizantijski hroničari (Pseudo-Skilaks).

Srbi su pripadali indoevropskim narodima sa iranske visoravni i bili su u srodstvu sa Skitima, Međanima, Parćanima i Persijancima; njihov prvobitni jezik bio je srodan Avesti. Herodot kaže da su se oni služili skitskim jezikom,“ali su ga govorili iskvareno“. Ni jedan od pisanih tekstova Serboa (kako ih naziva Ptolomej), nije sačuvan, izuzev izvesnog broja ličnih imena, obično vladarskih. Ali, govor današnjih Srba iz Srbije i Oseta, iz srednjeg dela Kavkaza, koji se razvio iz sarmatsko-alanskih dijalekata (od Alana današnji Srbi iz Srbije vode direktno poreklo), može se smatrati modernim sarmatskim jezikom.


А и први пут да се нека наша земља зове тим термином дешава се тек под карађорђевићима - Југославија (страшно)... Раније смо увек имали или Рашку, Рас или Србију. НИКАДА НИЈЕ ПРЕ ТОГА ПОСТОЈАЛА ДРЖАВА СЛОВЕНСКА, или СЛАВИЈА или нешто слично. Биле су Крањска, Крајина, Украјина на границама, Рас, Расија, Рашка (такође од санскрита што значи племенита црвена Боја - Раж, од чега је и потекла реч Раџ у Индији нпр.) и Срби, Серби, Сирби - породица.

Покушавали су чини ми се Порфирогенит пре свих да докажу да и назив Србин значи Роб и да потиче од латинске речи Servus. Што је невиђена глупост самим тиме што су и око балтика користили то име, а латини та места никада нису освојили. Реч Серб, Сирб, Сорб је стара санскритска реч која значи Род, Фамилија, Колено... И користила се пре него што се до те идеје дошло, и на различитим деловима Света.
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 18 Jul 2011 10:16    Post subject: Reply with quote

Опет би молио људе пре него што се укључе у дискусију, да прочитају претходне постове како се не би вртели у круг!
http://razbibriga.net/showthread.php/2645-Srpski-stari-vek-.....!!!
Интересантна прича о тој теми...
Нешто о томе и од стране Милоша С. Милојевића:
http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/milojevic_istorijasrba.html
Налетео сам негде на неки документарац прича o Скитима, Сарматима, Асирцима или Самеријце не могу да се сетим тачно али била је прича о људима који су имали оружије и производе од бакра... Углавном тада сам обратио пажњу на ту дискусију о народу који је имао своја божанства, писмо, могућности израде бакра... 4000 пре христа на просторима данашњег Ирана, Афганистана (некадашње Арије)...
Зна се да је један огранак после великог потопа отишао на исток други на запад, стварају се споредно две цивилизације једна наводно позната као Самеријци а друга Винчанска цивилизација (названа по локалитету винчи) на просторима србије, сличност је невиђена, од језичне, до обраде бакра, божанства, писма итд...
Познато је да је настарија производња или прерада бакра до сада пронађена на просторима Србије. Добро је одгледати следећи клип о томе...
http://www.youtube.com/watch?v=vGDGo7tsXtg
за све које волите блиц...
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/217587/Senzacionalno-arheolosko-otkrice-kod-Prokuplja
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 18

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop