DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Заставе и грбови Србије кроз ист
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 26 Feb 2011 19:57    Post subject: Заставе и грбови Србије кроз ист Reply with quote

Застава Србије из 1804 године


_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
nesaob24
ДЕЛИЈА


Joined: 07 Apr 2008
Posts: 108
Location: Код првог слова "Е"

PostPosted: 26 Feb 2011 20:40    Post subject: Reply with quote


Прва Српска застава потиче од краља ВЛАДИСЛАВА ПРВОГ сина СТЕФАНА ПРВОВЕНЧАНОГ, унука НЕМАЊИНОГ, синовца Растка Немањића (Светог Саве).

Краљ Владислав И. је Мости вољен стрица светога САВЕ заједно са српским архиепископом АРСЕНИЈЕМ СРЕМЦЕМ пренио 1237. године из Бугарске, из ТРНОВЕ, из цркве 40 мученика у своју задужбину у МИЛЕШЕВУ у Којој се на Налази чувена Икона белог АНЂЕЛА чувара ХРИСТОВОГ ГРОБА.

СВЕТИ САВА се упокојио на Богојављење, 12. јануара 1236. године у шездесет седмој години живота. Мошти његове Турчин Синан-паша да би застрашио СРБЕ 1594. године спалио је на Врачару у Београду, тачна Локација Никада није утврђена податак се узима 10. Маја и тај податак је уписан црним словима у календар СРПСКЕ Православне ЦРКВЕ под називом Савине Вериге.

Краљ Владислав ПРВИ владао је ЗАХУМЉЕМ И ДУБРОВНИКОМ (1234.-1243.) Склоњен је са престола од Српске властеле. У поклади његовог насљедника 1281. године у Дубровнику је чувана ПРВА Српска застава сачињена од Црвене И плаве боје на свиленој тканини Грчкој (векилум Унум зендато рубео др блаво):

ЦРВЕНА Боја - Одбрана СЛОБОДЕ
ПЛАВА Боја - Одбрана Правде
Црвено - ПЛАВИ КРСТ преко ЗАСТАВЕ представља знамење ЧАСНОГ КРСТА Господњег.

КРСТ Симбол је рађања и умирања. На заузима централно место.

Црвена и плава боја Су Најстарије Познате боје на српским ЗАСТАВАМА И на њима су српским народним бојама исказани вјековни народни идеали који Ће постати сам Симбол ВИДОВДАНСКЕ етике.

На ЗАСТАВИ у средишту ЦРВЕНО-плавог КРСТА је Златни круг-"Јабука".

У златном кругу - "јабуци" Налази се на Златни крст међу његовим краковима Христов монограм МЗ КСЦ сам Грчка реч НИКА (Што значи: ИСУС ХРИСТОС ПОБЕЂУЈЕ). Златни Круг - "Јабука" симболично Приказује АДАМОВ јастучићи, Али ја Симбол греха, Којег је ИСУС ХРИСТОС, "Нови Адам", преузео на себе како би целокупно човечанство ослободио греха жртвујући свој властити живот.

Из златног круга - "Јабуке" извиру Четири Већа КРСТА НА Белим пољима, Они представљају АПОСТОЛЕ - јеванђелисте: Јована, Луку, Марка Матеја. Они су у Својим делима - јеванђељима описали Христов овоземаљски живот. На застави, на црвеном И на плавом пољу налазе се на ПО Четири Мања Крста, они представљају Осам Апостола који су мучки скончали живот, углавном су обешени Због ширења ХРИСТОВЕ вере - ХРИШЋАНСТВА. Осам тих Апостола су: Петар, Андреј, Филип, Симон-КАНАНИТ, ВАРТОЛОМЕЈ, Јаков, Тома, ЛЕВЕЈ - Јуда - Сви Су Проглашени свецима.

Управо због крстова који се налазе на ПРВОЈ српској ЗАСТАВИ, заставу коју је носио Бошко Југовић Легендарни барјактар у боју КОСОВСКОМ 28.јуна 1389. године названа је "Крсташ барјак" Како пјева Епска народна песма посвећена "Цару ЛАЗАРУ сам Царици МИЛИЦИ" Као и "МУСИЋУ Стефану"
"... Још Остаде БОШКА ЈУГОВИЋУ," Крсташ "МУ се на ПО КОСОВУ ВИЈЕ ... на" КРСТАШУ "Од злата јабука, из јабуке од злата Крстови, Свих дванаест од чистога злата."
Back to top
View user's profile Send private message
УлтрасЛондон
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 4146

PostPosted: 28 Feb 2011 07:23    Post subject: Reply with quote

Сјајна тема.
Само ако се развија у добром правцу. Идеална је за оне који воле да бомбардују сликама, што би свакако сморило тему. Тако да би било добро да је и поред слике објашњење као што је Неша ставио.

Одличан текст око прве заставе.
Предпостављам да се вековима који су уследили изгубило ово око црвене и плаве боје и ако нам данашња застава има и једну и другу.
Било би то добро утврдити.

Данашња застава би требало да долази као копија руске. Опет Петар Велики је те боје узео од Холанђана, а Срби су први прекопирали. Касније и остали Словенски народи користе комбинацију те три боје, па у хералдици ту комбинацију називају пан-словенском. Петар Велики је многе идеје узимао из Западне Европе (Холандије) па тако и заставу. Холанђани су имали наранџасто (краљевска боја у Холандији)-бело-плаву заставу. (каква је и стара застава Јужне Африке плус грб) Али су наранџасту заменили црвеном, под изговором да се јасније види. (заставе су се користиле на бродовима) Ипак мисли се да је прави разлог био да се умањи веза краљевске породице са државом. (још тада су били елдепеовци Very Happy )
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA
Back to top
View user's profile Send private message
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 28 Feb 2011 13:24    Post subject: Reply with quote

Данашњу тробојницу (тробојку) је усвоио Милош Обреновић 1835. год. појавила се као застава кнежевине Србије предлог је био да се узме руска застава али да се Руси не би бунили усвојено је мишњење да се боје окрену другачије а касније је на заставу додат грб прво четири оцила а потом и двоглави орао. мада ове три бојеу разним варијантама доминирају на заставама већине словенских народа.

Застава кнежевине Србије 1835 из године.

_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Син Ј.Стевића
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 10 Feb 2006
Posts: 311
Location: обронци Сувобора и Маљена

PostPosted: 01 Mar 2011 14:54    Post subject: Reply with quote

Ја знам за верзију да је ову заставу (црвено-плаво-бела) узео Карађорђе од Руса приликом његовог боравка тамо након пропалог устанка и током једне (војне) манифестације. Обзиром да Срби тад нису имали заставу, а требало је и ми да се представимо, импровизовали су на брзину, узели Руску заставу и окренули је наопачке.
Ово није проверена информација, али нека остане забележено, можда се некад и појави тачан информација како је наша застава настала.
_________________
Пао је у блато и осетио цев..видео је фацу брадату и дрску..видео је смрт и чуо је речи:Добродошли у Републику Српску!
Back to top
View user's profile Send private message
J'Ole
ДЕЛИЈА


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 109
Location: Од Котора до Владивостока

PostPosted: 08 Mar 2011 11:42    Post subject: Reply with quote

ЧЕТНИЧКА ЗАСТАВА












[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Chetniks_Flag.svg[/img]







Српска војна вексилологија и српска вексилологија уопште је дала велики број застава, при чему је највећи број био базиран на српској државној застави. Једна наша традиционална застава је пустила дубљи корен и користи се врло радо, упркос томе што није начињена као верзија српске тробојке.
Реч је наравно о Четничкој застави, чије се значење често погрешно разумева и тумачи.
Реч је о црној застави са лобањом и две укрштене кости (Адамова глава), као иконографским симболом голготске готовости на саможртвену смрт, која се најчешће везује за Четнички покрет, који је настао на самом крају XIX века.
Ова застава је код нас први пут стигла из Русије и са руским добровољцима, који су својој српској браћи похитали у помоћ током српско-турског рата 1876. Тада је на српској страни учествовало много добровољаца из Русије. Од обичних војника па до високих официра као што су ђенерал Черњајев, пуковник Комаров, пуковник Рајевски, потпуковник Кановњицин и др.
Ова чета добровољаца - пластуна - тешко је страдала у борби 14. августа 1876. Четовођа Кирилов је тога дана тешко рањен у јуришу на турске ровове, а убрзо је и умро након битке. То је било око Алексинца, а новинар-писац Петар Тодоровић у својој књизи ''Одломци дневника једног добровољца из српско-турског рата 1876 године'' сведочи:

''У половини августа још је било врло мало Руса код нас, особито мало је било простих војника, свега 20-30 људи. Тих тријестак Руса и исто толико Црногораца саставили су под командом Кирилова тзв. одред плостунов. Ова чета је имала црну заставу са белом мртвачком главом и укрштеним костима, као што се реже на гробовима, и звала се још и легија посвећена смрти''.

Касније, када је организована комитска акција у неослобођеним српским јужним крајевима, ова застава је преузета. Четници су је овенчали славом, освештали својом крвљу и представљала је , и представљаће, страх и трепет за све српске душмане. Као такву су је пронели и кроз Први и Други светски рат, као и у последњим нашим ратовима и пострадањима и проносиће је вечно.

Имам и верзију руске заставе, али се налази у књизи. на нету је не нађох. Углавном је иста, сем натписа који је наравно на руском.
_________________
"Не бојим се од вражијег кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега" - Његош
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 08 Mar 2011 14:34    Post subject: Reply with quote

Quote:
Prvog dana u Hilandaru, u pratnji rizničara, oca Ilije, obišli smo riznicu manastira. Kada smo se stepeništem peli na drugi sprat riznice negde na sredini stepeništa bilo je središte nečega što je meni ličilo na običan pliš koji je podeljen po dijagonali bio obojen, jednim delom u maslinasto zeleno, a drugim delom u bež boju i pritom u nekakvoj vitrini koja se protezala od prvog do kraja drugog sprata uz stepenište. Kada smo došli do sredine, zastali smo, prateći oca Iliju koji nam je pritom rekao : " Vidite ,ovo je lični krstaš barjak cara Dušana. Po veličini ovog barjaka , koji je po dijagonali dugačak četiri metra, možete da pretpostavite koliko je car Dušan bio visok ". Ono što se zna, jer su njegove mošti u crkvi Svetog Marka u Beogradu, bio je visok 2,14 metra. Zamislio sam ga na ogromnom belom konju, pod svetlucavim oklopom i kacigom, sa dugačkim mačem o pojasu, levom rukom kojom drži veliki blještavi štit, a desnom drži ogromnu zastavu koja se vijori. Verovatno da je takva figura vladara ostavljala jak utisak. Interesantno je da jedino car Dušan, od naših vladara iz tog perioda nije proglašen svetiteljem. Pravi poznavaoci istorije, reći će sa razlogom. Pritom nemislim samo na to što je iz ljubavi prema svojoj ženi, carici Jeleni, želeći da je zaštiti od kuge koja je vladala u Solunu, a gde se nalazila, iako znajući za zabranu, doveo na Svetu Goru i smestio u Hilandar. Bila je smeštena u jednoj keliji iz koje nije smela da izlazi. Na ovome se verovatno isto može videti zbog čega su ga i prozvali Dušan Silni, ali i velika ljubav prema svojoj Jeleni, čim je zbog nje pregazio zakon koji su svi poštovali od davnina.


http://www.sveti-pantelejmon.com/put_za_hilandar.htm


Ако неко има слику овог барјака нека је постави
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 08 Mar 2011 16:29    Post subject: Reply with quote

Quote:
http://www.sveti-pantelejmon.com/put_za_hilandar.htm
Ако неко има слику овог барјака нека је постави







_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
УлтрасЛондон
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 4146

PostPosted: 08 Mar 2011 17:33    Post subject: Reply with quote

J'Ole wrote:
...Реч је наравно о Четничкој застави, чије се значење често погрешно разумева и тумачи...

'Оћемо мало о том другом значењу?
Ај ко зна о томе да се не би овде излупетавали.
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA
Back to top
View user's profile Send private message
J'Ole
ДЕЛИЈА


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 109
Location: Од Котора до Владивостока

PostPosted: 08 Mar 2011 19:30    Post subject: Reply with quote

УлтрасЛондон wrote:
J'Ole wrote:
...Реч је наравно о Четничкој застави, чије се значење често погрешно разумева и тумачи...

'Оћемо мало о том другом значењу?
Ај ко зна о томе да се не би овде излупетавали.


Што да не. Углавном људи причају како таква застава репрезентује све оно што није у духу нашег народа и православља. То је непознавање чињеница. Ово је ратна застава, а ако ћемо тако, ни једна ратна застава није у духу православља.

Иначе ово су пренете речи ђакона Ненада Јовановића који је писао књигу о историји застава Србије.
_________________
"Не бојим се од вражијег кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега" - Његош
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
УлтрасЛондон
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 4146

PostPosted: 08 Mar 2011 19:41    Post subject: Reply with quote

Ја сам мислио на теорију о зидарима...
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA
Back to top
View user's profile Send private message
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 08 Mar 2011 20:01    Post subject: Reply with quote

Православље wrote:
Quote:
http://www.sveti-pantelejmon.com/put_za_hilandar.htm
Ако неко има слику овог барјака нека је постави










ево комплетан документ недостајала је једна страна Wink
_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
J'Ole
ДЕЛИЈА


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 109
Location: Од Котора до Владивостока

PostPosted: 08 Mar 2011 20:04    Post subject: Reply with quote

УлтрасЛондон wrote:
Ја сам мислио на теорију о зидарима...



Аха. То нисам чуо.
_________________
"Не бојим се од вражијег кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега" - Његош
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 08 Mar 2011 20:15    Post subject: Reply with quote

Quote:
Ако неко има слику овог барјака нека је постави


Ево брате Застава Крсташ цара Душана (ова застава је приказана у скици на првој страници документа ИЗ ХИЛАНДАРСКЕ РИЗНИЦЕ који сам поставио горе Wink)


_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
рашанин
ДЕЛИЈА


Joined: 18 Oct 2009
Posts: 237
Location: kod jataka...

PostPosted: 08 Mar 2011 20:52    Post subject: Reply with quote

УлтрасЛондон wrote:
Ја сам мислио на теорију о зидарима...


У масонској традицији лобања представља главу Хирама Абифа. Он је старозаветна личност.Према старом завету Хирам је живео као и његов отац у Тиру а мајка му је из племена Хефталимова.Мајка му је остала удовица и он наслеђује очев ковачки занат и постаје толико веш и добар мајстор да му је цар Соломон поверио да уради најважније предмете за Јерусалимски храм.Библија наводи и који су предмети били у питању и ту масонска традиција наставља Библијску причу...
Када је израда предмета била при крају, с обзиром да сви његови помоћници нису били упућени у тајне израде, тројица су решила да му их изнуде.Направили су заседу Хираму Абифу у Јерусалимском храму,тако што се сваки од њих сакрио иза једних врата.Када се он појавио напали су га тражећи му да ода тајну,али је он одбио.Због тога су га убили а тело су прво сакрили да би га затим сахранили ноћу и на његовом гробу засадили акацију.Лобања се појављује приликом иницијација у чин мајстора и том приликом се кандидат поистовећује са Хирамом.Он добија три ударца који симболизују три врсте смрти:физичку-ударац у грло,емоционалну-ударац у леву страну груди и духовну-ударац у чело.Ова трострука смрт је услов новог рођења.
Да би лобања на четничкој застави била глава Хирама Абифа и имала значење које има у масонској традицији,морала би да се прво усклади са значењем на четничкој застави.
Чињеница је да лобања сведочи о смрти која претходи васкрсењу не противи се значењу лобање на четничкој застави.Међутим значење лобање у масонској традији је изразито индивидуалистичко(односи се на кандита који учествује у обреду)
.Значи сваки нови обред и иницијација је васкрсење само тог кандидата.
Лобања на четничкој застави односи се на цео српски народ,дакле значење је колективистичко а не индивидуалистичко.
Према томе занчење треба потражити искључиво у хришћанској традицији
_________________
https://youtu.be/zLfXw7IicGs
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop