DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Рашка област!
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
муња
Ветеран


Joined: 16 Jan 2005
Posts: 1076
Location: Делије припреме

PostPosted: 05 Apr 2010 10:31    Post subject: Рашка област! Reply with quote

Идемо даље, нема стајања!
http://www.nspm.rs/komentar-dana/iseljavanje-srba-iz-raske-oblasti.html
_________________
Догодине у Призрену!

www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
контраш
ДЕЛИЈА


Joined: 24 Feb 2010
Posts: 137

PostPosted: 05 Apr 2010 14:07    Post subject: Reply with quote

Ето, оде и Рашка. Ко ће то спречити?
Back to top
View user's profile Send private message
MilosDS89
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 11 Apr 2010
Posts: 42

PostPosted: 13 Apr 2010 10:37    Post subject: Reply with quote

Жива истина... На жалост. У Новом Пазару готово да нема више Срба, сви беже. Муслимани су препуни пара, нарочито од дроге и шверца са Космета тако да купују без питања за цену све што је српско. Дођоше до Рашке! Шире се као куга... Колевка средњевековне Србије постаде највеће муслиманско упориште. Треба да нас је срамота. Остали су само усамљени Ступови да сведоче о томе да је тамо било некада Срба. А окупаторски назив "Санџак" треба забранити. Зна се ко употребљава тај израз - Турци! Исто тако треба забранити Шиптаркама да се порађају у Врању или Нишу. То је опште познато. Узимају наше држављанство и полако нам отимају комад по комад земље, такође купујући све што је српско. Значи исти случај је на југу Србије је као и у Рашкој области.

Ко ово не види он то не жели...
_________________
ЗВЕЗДА ЈЕ ЖИВТОТ, СВЕ ДРУГО СУ ситнице...
Back to top
View user's profile Send private message
рашанин
ДЕЛИЈА


Joined: 18 Oct 2009
Posts: 237
Location: kod jataka...

PostPosted: 13 Apr 2010 16:31    Post subject: Reply with quote

Веома добра тема...
Овако Браћо,нисам тренутно у могућности да напишем нешто више,тако да ћу се потрудити првом приликом да то исправим...Ипак је то мој завичај...
Сам термин Рашка област се разликује по тренутној територијалној организацији републике Србије(ово републике намерно малим словом) у односу на географско-историјски карактер те области.Наиме по важећој територијалној организацији у Рашку област чије је административно седиште Град Краљево спада напр. и Врњачка бања,док су неке општине као Сјеница,Прибој,Нова Варош у Златиборском округу.Географско- историјски у Рашку област спадају и општине које се налазе у Црној Гори,као нпр.Рожаје.За почетак приче о овој колевци Србске државе ево и две мапе.Територијалне и мапа етничке структуре становништва,до следећег пута када ћу покушати да вам испишем нешто више...

мапа етничке структуре становништва


географска карта Рашке области
_________________
https://youtu.be/zLfXw7IicGs
Back to top
View user's profile Send private message
KALNA
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 13 May 2006
Posts: 54

PostPosted: 21 Apr 2010 12:09    Post subject: Reply with quote

Свакако нешто чиме се држава мора позабавити!

http://www.mondo.rs/s167309/Hronika_i_Drustvo/Vehabije_se_sele_iz_BiH_u_Sandzak.html
Back to top
View user's profile Send private message
рашанин
ДЕЛИЈА


Joined: 18 Oct 2009
Posts: 237
Location: kod jataka...

PostPosted: 24 Apr 2010 17:07    Post subject: Reply with quote

Ево за почетак,како и мислим да треба,да напишем кратку историју Рашке области.У писању сам користио литаратуру нашег историчара академика проф.Славенка Терзића.
ИСТОРИЈА РАШКЕ ОБЛАСТИ
Рашка област је новије име за простор у коме се зачела српска државна идеја и настала прва српска државна организација под кнезом Властимиром (9. век), а који је све до почетка двадесетог века, а умногоме и касније у европској литератури био познат под именом “Рашка” или “Стара Рашка”. Наиме, познато је да је та прва српска држава настала у областима Полимља, Потарја и горњих токова Ибра и Дрине. У Расу, српској престоници, на чијим темељима данас лежи Нови Пазар, столовао је велики жупан Стефан Немања, где му се и родио најмлађи син Растко, доцније чувени српски просветитељ и светац Свети Сава. Наравно, српска држава се ширила и временом добијала нове престонице, али је српска културна и духовна снага дошла до пуног изражаја током 12. и 13. века управо на просторима данасње Рашке области, о чему сведоче величанствена архитектонска и уметничка достигнућа у Ђурђевим ступовима и Сопоћанима покрај Новог Пазара, Милешеви код Пријепоља, Светом Николи у Прибојској Бањи код Прибоја и још десетинама величанствених споменика српске световне и црквене архитектуре, од којих највеци број још и данас чами у рушевинама након разарања током османске владавине.
Само у долини Лима, у зениту српске средњовековне цивилизације, духовно и културно зрачило око седамдесетак цркава и манастира. У новије време, са почетком српске националне револуције 1804. године и са формирањем два српска државотворна и ослободилачка језгра у Шумадији и у Старој Црној Гори, Стара Рашка је добила нови национални, културни и стратегијски значај у напорима за стварањем јединствене националне државе.
С једне стране, бројни манастири и цркве, на залост већином у рушевинама, као и бројни средњовековни градови, сведочили су о величини и слави старе српске државе на чијим темељима је сада требало обнављати и стварати нову српску државу, а с друге стране територија Рашке области добила је вазну улогу пре свега у повезивању Србије и Црне Горе, а затим и осталих српских покрајина. Јован Цвијић је с правом закључио да је Стара Рашка школа која спаја све српске земље, имајуци у виду тада, почетком 20. века, Стару Србију, Србију и Црну Гору као две самосталне српске државе, а затим и Босну и Херцеговину које су се налазиле под аустроугарском окупацијом.
Карађорђе је сјајно уочио велики стратегијски значај Рашке области за српски ослободилачки покрет, нарочито за везе са Црном Гором, Брдима и Старом Херцеговином, и зато је његов продор 1809. према Новом Пазару, Сјеници и према Лиму имао првенствени циљ да пресече тзв. “босанску џаду”, односно главни стратешки пут који је повезивао Босански вилајет са осталим деловима Османског царства.
Како се Турска током 19. века постепено распадала, а истовремено јачао српски и остали ослободилачки покрети балканских хришћана, Аустро-Угарска је све до свог нестанка 1918. године, а нарочито после окупације Босне и Херцеговине 1878. године и увођења својих војних посада у Пљевља, Прибој и Пријепоље, тежила да успостави потпуну контролу над Рашком обласћу (односно тада османским административно-управним областима Пљјеваљским и Новопазарским, од 1901. Сјеницким, сандџаком). Политички правац који је утемељила аустроугарска дипломатија и војска чији је крајњи циљ био одвајање у виду коридора између Србије и Црне Горе Рашке области, ради онемогућавања уједињења ове две државе и ради успостављања директне територијалне везе са албанским крајевима и са Косовом и Метохијом како би се онемогућио српски покрет у Старој Србији, овај политички правац, постао је узор националној политици КП и посебно хрватској балканској политици била она усташка,комунистичка или посткомунистичка.. После ликвидације турске власти 1912. године, аустроугарска дипломатија је настојала да искористи рашке муслимане ради остварења истог циља. Аустроугарске окупационе власти организују 1917. године конференцију свих муслиманских председника општина ради доносења резолуције којом ће се изразити жеља народа Сандџака да се одвоји од Србије и Црне Горе и споји са Босном и Херцеговином, а уколико то није могуце онда да се “умоле” царске и краљевске власти за “аутономију Сандџака”.
Аустроугарска дипломатија је најзаслужнија за наметање имена “Сандџак” уместо историјског назива области “Рашка”, или “Стара Рашка”, односно Рашка област како је уобичајено у новије време. Познато је да је термин “сандџак” ознака за турску административно-управну област и да је таквих сандџака било на стотине широм Османског царства од Средње Европе до Азије. Срби су, на залост, лакомислено и сами почели да прихватају назив “сандџак” за историјско језгро своје најстарије државе и тај назив се толико одомаћио да је почео да потискује историјско име територије. Реафирмација имена није само формално питање. Она је полазна основа за велику културну, духовну и привредну обнову ове неправедно запостављене српске области. У новим геополитичким околностима Рашка област има исто, ако не и веће значење за српски народ као и пре два века.
_________________
https://youtu.be/zLfXw7IicGs
Back to top
View user's profile Send private message
KALNA
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 13 May 2006
Posts: 54

PostPosted: 24 Apr 2010 22:35    Post subject: Reply with quote

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%A0%D0%B0%D1%81
Back to top
View user's profile Send private message
KALNA
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 13 May 2006
Posts: 54

PostPosted: 03 May 2010 17:33    Post subject: Reply with quote

Штета што не постоји тема Манастири или нешто слично,на којој би људи постављали слике разних Манастира и Цркава из своје околине,појање ,занимљиве текстове,клипове,информације о могућности посете,цене конака и сличне ствари које могу бити и интересантне и поучне и корисне.

Стога сам се одлучио да поставим овде пар фотографија које сведоче о лепоти Православних Цркава и Манастира Рачке области

Сопоћани



Ђурђеви Ступови



Петрова Црква

Back to top
View user's profile Send private message
млади делија
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 07 May 2007
Posts: 895
Location: Лазаревац

PostPosted: 03 May 2010 22:10    Post subject: Reply with quote

http://www.delije.net/forum/viewtopic.php?t=7335

http://www.delije.net/forum/viewtopic.php?t=7552

Wink
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=8nGXys1B3mM
Back to top
View user's profile Send private message
KALNA
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 13 May 2006
Posts: 54

PostPosted: 04 May 2010 12:25    Post subject: Reply with quote

Браво.
Моја грешка,искрено немам много времена да читам форум па у брзини нисам приметио. Иако ове моје слике могу спадати и под ову тему. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Србкиња ЦЗБГ
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Apr 2010
Posts: 30

PostPosted: 06 May 2010 13:54    Post subject: Reply with quote

Петрова црква је једна од најстаријих у Србији. Чини ми се да је у њој крштен Свети Сава.
_________________
ПРАВДА ЗА УРОША!!!

http://www.youtube.com/watch?v=vyxho8jMg9M
Back to top
View user's profile Send private message
рашанин
ДЕЛИЈА


Joined: 18 Oct 2009
Posts: 237
Location: kod jataka...

PostPosted: 09 May 2010 20:03    Post subject: Reply with quote

Србкиња ЦЗБГ wrote:
Петрова црква је једна од најстаријих у Србији. Чини ми се да је у њој крштен Свети Сава.

Црква Св.Петра и Павла је најстарији сакрални објекат на Балкану.
У њој је крштен Велики Жупан Стефан Немања,иначе отац Растка Немањића(Светог Саве),и то по православном обреду,јер је претходно био крштен по католичком.
_________________
https://youtu.be/zLfXw7IicGs
Back to top
View user's profile Send private message
рашанин
ДЕЛИЈА


Joined: 18 Oct 2009
Posts: 237
Location: kod jataka...

PostPosted: 02 Jul 2010 14:51    Post subject: Reply with quote

Један веома интересантан детаљ из наше историје за који веома мали број људи зна.Последња седница Владе Краљевине Србије пред повлечење преко Албаније је одржана у тада варошици Рашки.Седницом је председавао премијер госп.Никола Пашић,а седници су присуствовали Регент Александар као командат оружаних снага Краљевине Србије.


Uploaded with ImageShack.us
_________________
https://youtu.be/zLfXw7IicGs
Back to top
View user's profile Send private message
муња
Ветеран


Joined: 16 Jan 2005
Posts: 1076
Location: Делије припреме

PostPosted: 18 Aug 2010 16:13    Post subject: Reply with quote

http://www.mondo.rs/s180056/Hronika_i_Drustvo/Novi_Pazar-_Palili_drzavnu_zastavu.html
_________________
Догодине у Призрену!

www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
nika3
ДЕЛИЈА


Joined: 23 Mar 2008
Posts: 215
Location: Београд

PostPosted: 24 Aug 2010 08:38    Post subject: Reply with quote

У Новом Пазару, у петак шипкама брутално је претучен србин стар 15 година,избоден је и ножем. Дечко се сада налази у болници, о ововме ниједне новине нису писале. Сва срећа да је момку данас боље и да су га из шок собе пребацили на одељење.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 7

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop