DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Делије и Православље
Goto page 1, 2, 3 ... 102, 103, 104  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 09 Apr 2007 21:37    Post subject: Делије и Православље Reply with quote

Ред је мислим да покренемо ову, вероватно најважнију тему за нас. Још пре годину две када је отворена тема о политици било је приче да отворимо ову тему али ко зна из ког разлога то није учињено.

Ову тему замишљам и као тему о нашем односу према Православљу, али и о самом Православљу, о коме знамо јако мало, сигуран сам у то. Ја сам сам врло брзо пошто сам почео све више да се интересујем о нашој вери схватио да о њој не знам скоро ништа. И после доста читања и размишљања морам да приметим да и даље не знам скоро ништа. Из разговора са својим пријатељима и ближњима дошао сам до сигурног закључка да ни са њима није другачија ситуација. Зато са сигурношћу могу рећи да већина нас овде зна јако јако мало, а многи мисле да ту и нема пуно шта да се каже, а у томе много греше.

Ми, Делије, увек истичемо Православље као једну од најважнијих ствари за нас. Али бојим се да у пракси не показујемо да нам је оно толико важно. Ни као група, а ни као појединци. Мислим да треба овде да дођемо до неких закључака - ако нам је Православље заиста толико важно као што би морало да буде, које су то ствари на којима бисмо морали да радимо да му се приближимо и да заиста можемо да кажемо да поштујемо веру и да нам је она на првом месту.

Познајем многе људе који се куну у Православље и говоре како би гинули за њега, а онда кад се потегну нека питања испостави се да имају скроз анти-Православна размишљања или идеје. Тако ми је један друг рекао управо то, да би гинуо за Православље а касније ми је причао о "јеванђељу по Томи", јеретичкој књизи која се данас на жалост може купити без проблема у већини књижара и која садржи неке елементе јеретичких учења која су у тоталној супротности са нашом вером и била су одбачена још на првом Васељенском сабору у далеком четвртом веку (ако се не варам). Други пријатељ би такође гинуо за веру, а мисли да не треба ићи у цркву (иако иста та вера нас учи да је то неопходно) и мисли да има пуно произвољних ствари у Светом Писму. Трећи би такође ратовао за Православље али мисли да постоји реинкарнација и тако даље и тако ближе, примера има колико волиш свуда око нас.

Чак и велики православни духовници избегавају да пуно говоре из своје перспективе о Православљу, увиђајући своју недостојност и маленкост, и скоро увек се позивају на речи Светог Писма или на речи Светаца. Зато је тек нама овде незгодно да водимо ову дискусију јер, ако људи који живе испоснички и скроз посвећено вери и Богу а сматрају себе недостојнима да било шта говоре, шта тек онда ми овде треба да кажемо... Зато се надам да ћемо бити пажљиви у писањи и да нећемо пренагљивати са неким размишљањима. Свима нам је сигурно жеља да што више научимо и да се што више продуховимо, колико нам је то могуће. Верујем да ће бити доста корисних информација које би нам свима послужиле.

Незгодно је можда у истој теми говорити и о самом Православљу и о нашем односу према њему. Али сам размишљао мало о томе и схватио да би овако требало да буде боље, јер је сувише повезано да би се раздвајало у две теме. Да би схватили какав наш однос треба да буде према Православљу ипак треба прво што више да научимо о њему. Тако да не треба да збуњује што ће се преплитати приче о Делијама и њиховом односу према Православљу, и приче и поуке о самом Православљу.
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 09 Apr 2007 22:15    Post subject: Reply with quote

Наша вера нам говори о спасењу наших душа и учи нас путевима и заповестима које морамо да следимо и поштујемо да бисмо сачували наше душе и завршили у Царству Небеском. Ако нам је као групи Православље толико важно, а верујем да би морало да буде, онда мислим да треба да размислимо о томе како бисмо могли што боље да поштујемо та правила и те заповести да бисмо сачували наше душе од пропасти. Другим речима, да нам наши навијачки животни путеви што више буду на спасење, а што мање на погубљење душа. Како стоје ствари, бојим се да је тренутно обратно.

Ево примера. Наш омиљени део навијања, инциденти. Да ли би било могуће окренути и тај сегмент у корист нашег спасења? Тешко. Међутим, да ли може да се пореди овај данашњи стил који влада и у коме не важе никаква морална правила са рецимо оним стилом који је на снази у Русији? Ако бисмо туче претворили у поштене борбе и поштено одмеравање снага, сигурно да не би на своје душе товарили грехове као што данас чинимо. Данас се гледа само што јаче да се удари на противника, нема везе да ли је подмукло и јајарски или је поштено, важно је само да се оствари позитиван резултат. То су сигурно тешки греси. А ако бисмо увели поштење и витештво у целу причу, сматрам да би драстично преокренули причу. Здрав борбени дух сигурно није на штету душе. Тако да сматрам да би овај навијачки сегмент сигурно могли да преокренемо драстично, ако не на своју корист, оно бар да нам не буде на штету.

Са променом размишљања око инцидената, добили би још и на личном плану. Кроз тренинге који би сигурно били неопходнији људи би све више почели да воде здравије животе, ратосиљали би се полако дроге, алкохола и осталих ствари које су такоће саме по себи греси, а да не причамо што су корени многих других већих и озбиљнијих грехова. Кроз здравији однос према противницима млађи нараштаји би се васпитавали у много бољем и лепшем духу, постајали би бољи и поштенији људи, да не буду подмукли мали шакали него прави витези. А да не причамо о томе што нам Православље заповеда да "љубимо непријатеље своје", то поштовање непријатеља је много остваривије у здравим околностима него у данашњим.

Има још пуно тога да се каже о нашем односу према вери али ја сам само започео па полако...
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
унцле вања
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 01 Sep 2006
Posts: 753
Location: ган поинт

PostPosted: 10 Apr 2007 11:14    Post subject: Reply with quote

као прво браво хатори за тему,ја сам размишљао о сличној теми али из сличних разлога сам одустао од отварања.
мислим да је недостојно ићи у народ и проповедати веру и причати о богу а да себе ниси удостојио једним испосничким животом(пишем уопштено)па чак и такви људи избегавају да то раде,али се наравно слажем да нам је преко потребна једна здрава дискусија о нашој вери
односно да из једне такве дискусије покушамо да што више сазнамо о православљу.
има доста ствари којих си се ти дотакао у ова прва два поста и само ћу за почетак да кажем пар речи о овој твојој причи односно о размишљања твојих другова,јер мене баш таква размишљања да би они без двоумљења дали свој живот за православље чине да се веома поносим што сам србин.
е сад примедба да вероватно већина од нас врло мало зна о православљу је на месту. зашто,зато што се у суштини ми тек сада полако будимо из једног полусна у који смо били задњих 50 па и више година
ко о чему ја опет о комунистима јер сам мишљења да наш народ не увиђа у потпуности колико последица носимо из владавине једне силе мрака у коју је наша земља била 50 година.читава та тековина у суштини и није имала неке везе са комунизмом већ је то био један антисрпски и антиправославни покрет коме је једини циљ био да уништи српски народ.
на нама је сада да се полако враћамо нашој вери,нашим изворним вредностима и зато нам је ова и слична дискусија итекако потребна.
_________________
ПРАВДО СРБИЈЕ,СТИДИ СЕ!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Кобра
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 10 May 2006
Posts: 446
Location: Западна трибина

PostPosted: 10 Apr 2007 11:19    Post subject: Reply with quote

Ајде да се вратимо мало уназад.
Значи утакмица Звезда:Барселона ова задња знам да сам дошао испред цркве Светог Марка и да је било много људи.
Величанствено је било када су спонтано навијачи улазили у тишини и палили свеће.
Свештеник је био на тренутак затечен.
Ја да не верујем. Гомила која је певала скакала одједном утихнула у реду и дисциплини један по један улазе у тишини са обележјима у рукама...величанствено.

Па да пробамо да то поновима.

И мени је била одлична идеја да се заслужним играчима дарује икона или нека реликвија из Хиландара или било ког манастира.
Размислите о овоме.
Дакле играчу који заслужи даривали би икону или већ нешто.
Наравно не свакоме већ по заслузи.
Јасно им ставити до знања да то не делимо свакоме и да свако не заслужује такву част.
Само заслужнима (којих у садашњој екипи нема ни на видику).
И ово нека буде и за управу.
Чини ми се да је Горан Друлић тако нешто добио и још неко само се не сећам ко.
Back to top
View user's profile Send private message
Бомбе на пинк!
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 70

PostPosted: 10 Apr 2007 22:39    Post subject: Reply with quote

СИМВОЛ ВЕРЕ

"Верујем у једнога Бога Оца, сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, сина Божјега, Јединороднога, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости; Бога истинитога од Бога истинитога, рођенога, не створенога, једносуштнога Оцу кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи ради нашега спасења сишао са небеса, оваплотио се од Духа Светога и Марије Деве и постао човек; који је распет за нас у време Понтија Пилата и страдао и био погребен; и који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима и Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога Господа живототворнога који од Оца исходи, који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, и који је говорио кроз Пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за отпуштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века. Амин."


Символ Вере је основа Православног учења и садржи суштину онога што наша вера проповеда. Православци би требало да је знају из молитава и са богослужења на којима се редовно изговара на глас у одређеном делу Свете Литургије.
Символ Вере је усвојен на првом и другом Васељенском Сабору где се још у првим вековима Хришћанства утемељивала наша вера и разбирало право од лажног учења. Многи Свети из оног времена су присуствовали тим Саборима и учествовали у дефинисању вере, тако је рецимо позната епизода како је Свети Никола чудотворац, наша честа српска крсна слава, чак ударио Арија, јеретика који је са својим богохулним учењем основао аријевску јерес, која је између осталог одбачена на тим Саборима.

Поента је углавном да се мало замислимо над речима Символа јер он заправо символише Православље, представља сажето оно у шта верује Хришћанин Православац. Кад ово усвојимо треба да кренемо даље да се распитујемо и сазнајемо више и дубље о ономе што нам вера проповеда и чему нас учи.
Back to top
View user's profile Send private message
унцле вања
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 01 Sep 2006
Posts: 753
Location: ган поинт

PostPosted: 11 Apr 2007 01:28    Post subject: Reply with quote

небеска србија


о небеска,о србијо права
ти си наша надежда и слава
нада си нам јер господа молиш
слава си нам јер христа узносиш
браћо,сестре апостолског соја
сред анђелског вечног славопоја
стварност среће и стварност надања
лице божје са анђелима зрите
апостоле у слави видите
мученике и пророке старе
свете оце,свете патријар'е
своју браћу и миле рођаке
родитеље и драге својаке
весело се са њима веселите
љубав божју и милост славите
браћо сестре што нас претекосте
и у небо пре нас отидосте
зар ћете нас забораву дати
не никада,децо благодати
но се за нас дан и ноћ молите
молитвама вашим помозите
да нам господ опрости дугове
с црне књиге избрише грехове
нек анђели божји с нама буду
пре но страшном предстанемо суду
крсни свеци нек нам блаже боле
претци наши нек нас увек воле
божја мајка нек нас благосиља
пуне руке смиља и босиља
пред икону њену ставићемо
милост њену навек славићемо.
_________________
ПРАВДО СРБИЈЕ,СТИДИ СЕ!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 11 Apr 2007 12:29    Post subject: Reply with quote

Тема је добра ,овде има много ствари да се напише које ће користити свима истина је да много људи се куне у православље а зна врло мало о томе.
Hatori Hanzo wrote:

Ако бисмо туче претворили у поштене борбе и поштено одмеравање снага, сигурно да не би на своје душе товарили грехове као што данас чинимо. Данас се гледа само што јаче да се удари на противника, нема везе да ли је подмукло и јајарски или је поштено, важно је само да се оствари позитиван резултат. То су сигурно тешки греси. А ако бисмо увели поштење и витештво у целу причу, сматрам да би драстично преокренули причу. Здрав борбени дух сигурно није на штету душе. Тако да сматрам да би овај навијачки сегмент сигурно могли да преокренемо драстично, ако не на своју корист, оно бар да нам не буде на штету. ...

Хатори свака част за тему али не би требало да сада претерујемо .....
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
дрвосеча
ДЕЛИЈА


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 142
Location: поред шуме

PostPosted: 12 Apr 2007 13:49    Post subject: Reply with quote

Добра тема за дискусију...

О вери је било помена када се причало на теми Политика, тако да је већина рекла шта има по овом питању...
Ја мислим да заправо Православље треба да код Делија, и осталих српских навијача, треба да створи тај осећај шта занчи бити хришћанин, шта значи живети хришћанским животом.
За почетак то значи живети како Бог заповеда, а то су 10 Божијих заповести! (већ је раније било дискусија баш око ове ствари)
Разумљиво је присуство адреналина током утакмице, и приликом сукоба са противничким навијачима, али то не занчи да треба противника који већ лежи на земљи одвалити од живота!
Православље пробоведа дух витештва!
Не мора се Православље огледати само кроз сукоба навијачких групација, може и кроз неку песму, или кореографију, које могу бити инспирисане баш на тему Православља!
_________________
ПАЛИ БРАТЕ ФОРУМ, ТРИБИНА ЈЕ ЗАКОН!!!

КО СНИМА МОБИЛНИМ НА СЕВЕРУ:
КЕВА ТИ ЈЕ КУ*ВА - ПЕДЕРУ!!!
Back to top
View user's profile Send private message
В. Зайцев
Ветеран


Joined: 09 Dec 2003
Posts: 1346
Location: Борча-СРБИЈА

PostPosted: 13 Apr 2007 19:33    Post subject: Reply with quote

Крените од почетка. Нови Завет

Бре, једно питање. Мислиш да је готивније бити џукац, а не витез? Искрено.
Back to top
View user's profile Send private message
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 13 Apr 2007 21:18    Post subject: Reply with quote

В. Зайцев wrote:
Крените од почетка. Нови Завет

Бре, једно питање. Мислиш да је готивније бити џукац, а не витез? Искрено.


Shocked Idea Idea Idea Exclamation Exclamation Exclamation Који ти је то коментар Question Exclamation Twisted Evil
Да ли у мом коментару негде пише да је готивније бити џукац, а не витез..... Question НЕ пише па чему онда таква глупост од тебе Question Ја сам само указао на то да нетреба да пишемо о православљу и витештву и тучама ....и то све у једном даху.... Сви добро знамо шта се дешава на и око текме.... Нетреба се залуђивати да ако будеш мало толерантнији у тучама ,мање си грешан....која глупост Exclamation па ако хоћеш да будеш безгрешан онда немој да учествујеш у тучама.... Сви смо ми грешни,неко мање неко више......Које БРЕ витештво о чему ти царе причаш.... хулиганизам и витештво не иду једно са другим зар не чему онда такав коментар..... Arrow
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Pedjo_BBrdo
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Sep 2003
Posts: 586
Location: Небеска Србија

PostPosted: 14 Apr 2007 00:09    Post subject: Reply with quote

Ја сам се нажалост доста препознао ако не и скроз у Хаторијевом првом посту.До пре коју годину нисам знао малтене ништа о нечему о чему би да су нека нормална времена свако требао да зна минимум оне најосновније ствари.Има доста ту утицаја времена које смо прележали (искрено се надам),мало и утицаја средине у којој сам одрастао,али најважније је да сам самоиницијативно схватио неке ствари и кренуо да се едукујем и читам о Православљу.Као што рече Хатори и даље нисам ни свестан колико не знам,али та воља и жеља је сматрам најбитнија и да би свако од нас требало да је поседује и да унапређује сам себе у тој области.Треба да будемо свесни да никад нећемо моћи да научимо све ствари којем нас Православље учи,и да ћемо до краја наших живота увек наилазити на нешто ново што до тада нисмо знали о нашој вери.Опет је понављам битна та жеља да се учи и да се уводе у живот Православна начела и учења.Ја сам постепено како сам учио и схватао неке ствари,уводио и уводим те ствари у свој свакодневни живот,а истовремено се трудим да избацим неке "ружне" навике.
Друга ствар је да ми се свиђа ово потенцирање витештва и да живим за дан када ће стварно доћи до поштовања неких витешких кодекса при тучама.Такође витештво не мора бити искључиво везивано за хулиганизам и за наше навијачке активности.Витештво је нешто више од самог понашања у тучама са супарничким навијачима.Као што је речено витештво је такође део Православља,а упражњавањем што више ствари из Православља постајемо бољи људи и особе у свакодневном животу а самим тим се мења и понашање у тучама и на утакмицама.Љубљењем Православља и витешким понашањем дају се примери неким новим клинцима како да се понашају и шта су праве вредности које требају да их воде кроз живот.
Још једна ствар,нисам баш сигуран колико би требало да се сад праве неке кореографије искључиво посвећене Православљу,јер мислим да би било мало лицемерно кад би толико бацали акценат на текмама на Правослваље кроз заставе,поруке и кореографије,а овамо са друге стране колико нас онако најискреније може да каже да се придржава свих православних начела и колико нас уопште зна нешто више о свему осим да се прекрсти како треба (ако и толико).Наравно волео бих да грешим,а такође не бих волео да се сад овде створи дискусија о томе ко је већи Православац и ко шта ради.Најбољи начин показивања наше вере и љубави ка Православљу је управо кроз неке људске поступке као што би било ово витештво и као што су оне силне помоћи нашем народу на светој српској земљи и помагање нашој болесној деци и друговима са трибине.
_________________
"Границе између Православља и јереси су исписане крвљу." (Старац Јероним Светогорац)
Back to top
View user's profile Send private message
Jataganac
ДЕЛИЈА


Joined: 21 Oct 2002
Posts: 125

PostPosted: 14 Apr 2007 09:10    Post subject: Reply with quote

Спадам у ону групу људи која мало зна о православљу али право да вам кажем то ме много и не интересује.Сви смо ми православци на папиру али начином живота и размишљањем далеко смо од тога.Не може да прича о витештву у тучама и да се кроз то провлачи реч православље.
Мислим да навијачки живот и све што иде уз њега и православље никако не могу да иду заједно.

Quote:
Кроз тренинге који би сигурно били неопходнији људи би све више почели да воде здравије животе, ратосиљали би се полако дроге, алкохола и осталих ствари које су такоће саме по себи греси, а да не причамо што су корени многих других већих и озбиљнијих грехова.


Ма најбоље да почнемо да пијемо густе сокове пре текми.
Back to top
View user's profile Send private message
Директор
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 85

PostPosted: 14 Apr 2007 09:32    Post subject: Reply with quote

БРЕ то за грехе види се да немаш појма.Људи морају да схвате да је Бог апсолутна љубав,а не неко морање.Ако се трудиш да нешто исправиш Бог ће ти вратити неизмерно.Ја сам то осетио на својој кожи.
Јатаганац бураз силно грешиш то око хулигана и ПРАВОСЛАВЉА!
Back to top
View user's profile Send private message
дрвосеча
ДЕЛИЈА


Joined: 17 Oct 2006
Posts: 142
Location: поред шуме

PostPosted: 14 Apr 2007 16:32    Post subject: Reply with quote

Jataganac wrote:
Ма најбоље да почнемо да пијемо густе сокове пре текми.


Ниси скапирао поенту! Ако човек попије 1-2 пива пре утакмице, то је ок, али ако попије 10 пива, онда представља проблем и за трибину, јер неће да навија, него спава, и за ортаке с којима је дошао!
Православље не забрањује употребу алкохола, само треба бити умерен у томе!
_________________
ПАЛИ БРАТЕ ФОРУМ, ТРИБИНА ЈЕ ЗАКОН!!!

КО СНИМА МОБИЛНИМ НА СЕВЕРУ:
КЕВА ТИ ЈЕ КУ*ВА - ПЕДЕРУ!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Ajax
ДЕЛИЈА


Joined: 05 May 2005
Posts: 194
Location: Beograd

PostPosted: 14 Apr 2007 16:49    Post subject: Reply with quote

дрвосеча wrote:
Jataganac wrote:
Ма најбоље да почнемо да пијемо густе сокове пре текми.


онда представља проблем и за трибину, јер неће да навија, него спава,


a ово је као смртни греx!?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3 ... 102, 103, 104  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 104

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop