DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ко су Аранбаси,албанци,шиптари....
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 15 May 2008 21:04    Post subject: Порекло Албанаца Reply with quote

Дошао сам до једног текста па реко да отворимо и ову важну тему.


Ђорђе Јанковић
Археолошка сведочанства о пореклу Албанаца и потомцима Илира
Излагање са стручно-научног скупа „Методолошки проблем истраживања порекла Албанаца“, Српска академија наука и уметности, Београд, 21. јуна 2007. Објављено у зборнику радова „Албанци лажни Илири“, Пешић и синови, Београд 2007.

Методолошки приступ археолошком проучавању порекла неког народа, у овом случају Албанаца, може бити двојак. Са једне стране, можемо неспорне особине културе народа, које се огледају у материјалној култури, пратити у прошлост, и тако установити историју и порекло тог народа. Са друге стране, може се проучавати култура области, без унапред одређеног циља, одређивањем њених особина кроз време, и потом тако добијене особености тла приписати једном или различитим етносима. У случају савремених Албанаца, што год се под тим етнонимом подразумевало, у проучавању њиховог порекла, пошло се другим путевима, са намером да се у више фаза докаже жељено. Циљ је да се покаже да Словенима (односно православним Србима) није место на Јадрану, и због тога се доказује да су ту одувек живели Албанци. За постизање тог циља искоришћена је и археологија. Прво је требало доказати да су Албанци потомци Илира, а потом да су и потомци Дарданаца, што претпоставља и наредну фазу, у којој ће бити само потомци Дарданаца, а који се ипак упадљиво разликују од Илира. За доказивање тих теза користе се филолошка грађа, историјски подаци и археолошка грађа, погрешно и лажно протумачени. Да би се археологијом доказао континуитет, искоришћена је Комани Кроја култура, наводна веза између Илира и савремених Албанаца.

Први археолошки радови на проучавању наводне прошлости Албанаца, који су их повезали са Илирима, покренути су из Аустрије и од научника римокатоличких кругова. Константин Јиречек је видео Словене као досељенике, земљораднике који су заузели жупске пределе, пред којима се домороци склањају у планине, а међу њима и преци Албанаца; међутим, изворно подручје Срба неочекивано налази у планинама између Ибра и Дрине (Јиречек 1952: 67). За археолошки доказ те тезе искоришћена је Комани Кроја култура, о којој прве радове, на основу налаза у Команију на Дриму, објављују 1900-1902. Трегер, Дегран, Реинах и Ипен, а затим Ипен 1907, Нопча 1910. и Уголини 1927. (Поповић 1988: 329-337). После другог светског рата албански археолози почињу обимнија истраживања других гробаља ове културе и користе их за даље доказивање да су они потомци Илира.

Култура названа Комани Кроја, или Коман, Комани, позната је искључиво по гробљима, распоређеним у троуглу између Охридског језера, Скадарског језера и Крфа. Та су гробља обично смештена уз утврђења (Комани, Сард, Љеш, Кроја, итд.). Особена су по богатом инвентару (накит, делови ношње, ратничка опрема), некад датованом у 7-8. столеће. Само у једном случају такво гробље забележено је на црквишту рановизантијског доба – на храму Светог Еразма код Охрида (Маленко 1976: 221-234). То гробље, донекле другачије оријентисано од рушевина цркве, оштетило је зидове храма. Значи, постоји велики дисконтинуитет између храма срушеног око 600. године, и становништва које ту оснива гробље, а да не зна за зидове базилике ни њихову оријентацију. У Сарду код Скадра спроведена су истраживања и гробља у подножју града и самог града, која су делимично објављена. Из утврђења су објављени налази металних предмета Комани Кроја културе, и само један уломак грнчарије - део истовременог лонца словенске израде (Komata 1980: Т. 4). Из Кроје, Љеша, Букела и других места са гробљима Комани Кроја културе, нема објављених налаза грнчарије. Било би природно да неком гробљу одговара насеље, унутар града или у смештено негде у близини, а уобичајен и најбројнији налаз из насеља је грнчарија. Необично је да нису спроведена ископавања „Каљаје Далмачес“ у Команију, утврђења поред кога је истраживано епонимно гробље. Пошто нема података о насеобинским налазима Комани Кроја културе, осим поменутог изузетка, очигледно је реч о намерном сакривању података. Разлог је јасан: грнчарија, као примерак из Сарда, показује словенско становништво. На „Градишту“ у Симици (јужна Албанија) нађена је словенска грнчарија и накит 8-11. столећа, али ту гробље није истраживано (Karaiskaj 1976: Т. 10-11, 16). Тиме се открива метод манипулисања археолошким чињеницама – бира се шта ће бити ископавано, бирају се информације које ће бити објављене, а то су оне које се могу искористити за политичке сврхе, док се остале сакривају.

Ове злоупотребе могу бити само привремене, до утврђивања стварних чињеница, на независан начин. У овом смислу је занимљив пример угледног немачког научника Ј. Вернера, који је пишући о налазу златних предмета из Врапа код Елбасана, установио да он не може бити старији од 8. столећа, судећи по аналогијама из Паноније, али га је ипак повезао са бугарским вођом Кувером, који је живео у другој половини 7. столећа (Werner 1983). Захваљујући потпуно независним истраживањима, пре свега у Панонији и степама између Црног мора и Каспијског језера, данас се Комани Кроја култура може поуздано датовати у 9. столеће и повезати са Црвеним Хрватима (Јанковић 2007: 186-209). Наиме, неки предмети особени за ову културу добро су познати и датовани на наведеним подручјима, где су проналажени у претежно номадском окружењу Алана, Бугара, Хазара, Авара, као и Словена. Неке особине Комани Кроја културе повезују је са установљеним особинама Старохрвата у Далмацији (Белошевић 1980: 92-93; Милошевић 1995). То, као и писани подаци, недвосмислено упућује да Комани Кроја култура припада Црвеним Хрватима, племену досељеном на просторе између Охридског и Скадарског језера око краја 8. - почетка 9. столећа. Та култура је угашена приликом бугарског освајања предела између Охрида и Скадра, а у залеђу Драча. Аналогије за ту културу налазе се изван Балканског полуострва и код Старохрвата. Према томе, ова култура, која нема корене на тлу на коме се образовала, не може бити доказ сродности Илира и Албанаца, већ доказује да су преци Албанаца досељени после 9. столећа.

За сада је скоро немогуће проучавати прошлост Албанаца археолошким методама, јер готово да нема таквих података о њима. То није необично, зато што су данашњи Албанци мешавина различитих етничких компоненти, односно различитих култура. Они који су дали име овој новој нацији, забележени су први пут тек у 11. столећу, под етнонимима Албани и Арбани (Ферјанчић 1988). Они су били досељени сточари и зато су археолошки тешко препознатљиви – нису познати по трајним насељима ни занатској производњи; требало би тражити њихова гробља у планинским пределима. Сточари ранијих епоха, као Хунобугари или угарско племе, нису забележени по сопственој грнчарској производњи, која је најчешћи археолошки налаз у насељима, већ по гробљима и гробном инвентару, којима се могу пратити њихове сеобе изван матичног простора. Писани извори и језик указују на разнородно порекло албанских племена, међу којима исходиште најзначајнијих Арбана (Шиптара) и Мирдита – Мардаита треба тражити у предњој Азији, од Кавказа до Сирије. За сада постоји само један археолошки налаз на подручју Албаније, који одудара од општих словенских особина југоисточне Европе и упућује на азијско порекло. То је гробни налаз 9-11. столећа из долине Војуше, представљен особеним наушницама, које осим лоптастих привеска на ваљкастом носачу, имају сличну јагоду бочно додату на карику (Bodinaku 1983: Т. 2. 11-12). Околност да су ти гробови укопани у тумуле из Бронзаног доба, искоришћена је да се доказује континуитет са Илирима од преисторије, а гробље је приписано Арбанима, јер се разликује од (старије) Комани Кроја културе (што би наводно значило да она припада Мирдитима?). Тај накит још нема аналогија на Балканском полуострву. Зато мислим да је то гробље за сада једини и најстарији археолошки траг неког албанског племена, из 11. столећа, који су се у овим гробљима сахрањивали заједно са ту раније настањеним Словенима. Значи, за сада је једини исправни пут у истраживању порекла Албанаца трагање за гробљима сличних особина. Наравно, те особености се нису могле дуго одржати, уколико са досељеницима нису стигле и занатлије које су носиле материјалну производњу, што је мало вероватно. Треба претпоставити да се само прва генерација досељеника може препознати по донетој материјалној култури, док су наредне прихватиле производе подручја у које су се доселили. Свакако да би се могле истраживати и особине духовне културе народа који се проучава, као што су стан, начин спремања хране, погребни обичаји и слично, али то су много сложенија истраживања за која код Албанаца, за сада, нема услова.

Од 1945. почиње пропаганда да су и Метохија и Косово биле илирске области, према томе и албанске, јер је под окриљем фашистичких сила, Италије и Немачке, први пут обликована Велика Албанија. Тада је већ пропагандно био утврђен став да су Албанци потомци Илира. Зато је језгро Илира тражено само у северној Албанији и Црној Гори, упркос томе што је археолошка наука и тог доба и наших дана располагала доказима да се матично илирско подручје налази на динарском простору. Уследиле су расправе о Дарданији, која се у римско доба простирала у данашњој јужној Србији и северном делу Републике Македоније; да би се добио простор за данашње Косоваре, у Дарданију је укључена и Метохија, а Дарданци су проглашени за Илире. Старо Хвосно, данашња Метохија, од Албанаца прозвана Дукађин, географски је повезана са западом, са јадранским сливом, а не са црноморским сливом, као Косово. Географски и археолошки апсурдно, из пропагандно политичких разлога, две различите старе културно историјске области су повезане у једну. Део Далмације је припојен Дарданији, која је некада била у саставу римске Горње Мезије (а она је обухватала цео слив Мораве), не би ли се Косовари, као наводни потомци Илира, историјски утемељили на туђој земљи. Проглашавање новонасталих Косовара од Албанаца насељених на Косово у двадесетом столећу, за потомке Дарданаца, има дугорочан циљ. Као што је то зацртао још К. Јирачек, а данас подстакао Н. Малколм (1998: 28-41), Дарданија је била и после наводног насељавања Словена настањена домороцима, прецима Влаха и Албанаца, а онда је, од 12. столећа, освајају Срби под Немањићима.*

Насупрот овој пропагандној делатности у области археологије, подржаваној и усмераваној од стране албанских ментора, стоје објективне, проверљиве археолошке чињенице. Данас може много тога поузданог да се утврди о археологији подручја Метохије и Косова, где су без успеха тражени докази о пореклу Косовара од Илира, а спречавана истраживања 6-12. столећа, несумњиво словенске епохе. На симпозијуму „Илири и Албанци“ одржаном у САНУ 1988, изнете су озбиљне, богато документоване студије по овим питањима. Данас се оне у извесној мери могу допунити новим објављеним археолошким подацима. Ту пре свега мислим на каталог изложбе Археолошко благо Косова и Метохије одржане у САНУ 1998. Поред тога располажемо савременим тумачењима, заснованим на новим или давно објављеним археолошким подацима.

М. Гарашанин је претпоставио да се порекло Илира може видети у Цетинској култури (1988: 22-26). То је енеолитска или бронзанодобна култура, раширена дуж јадранског приморја, са границама у унутрашњости приближно на правцу Елбасан – Пљевља – Сарајево – Шипово – Нин. Препознатљива је по тумулима са биритуалним сахрањивањем и обредно ломљеном грнчаријом посебног украса. Овај обред сахрањивања може се пратити на истом подручју до првих столећа наше ере. Разбијање посуда коришћених за погребни обред особено је за Словене (тризна). За овим слојем уследило би, по М. Гарашанину, насељавање носиоца културе поља са урнама, пре свега на западу динарске области и у сливу Мораве, тако да долази до мешања становништва различитих погребних обреда. У Бронзаном добу образује се Брњичка култура, особена за Косово, југоисточну Србију у северну Македонију, односно за будуће подручје Дарданаца (Љуци 1998; Тасић 1998: 152-158). За њу је особено спаљивање покојника и њихово сахрањивање у урнама, а ретки су сахрањени покојници. У Метохији је обрнуто, преовлађује сахрањивање покојника у Бронзаном добу, али се мисли да је и то подручје Брњичке културе.

У Старијем гвозденом добу М. Гарашанин (1988: 27-72, карте 2 и 4) издваја ужу област искључиве употребе тумула, коју приписује Гласиначкој култури, и чини се „правим“ Илирима (између река Мати, Ибра, Јадра, Неретве и Јадрана). Међутим, данас знамо да и на том подручју има сахрањивања у пољима са урнама, што показује да нема разлога за раздвајање овог подручја од оног западног. Тиме се ни земља Илира не може раздвојити од западних области, у којима је чешће спаљивање покојника и њихово сахрањивање у такозваним пољима са урнама. Поред тога, није убедљиво укључивање јужне Албаније у изворну илирску област на основу ретких тумула, јер су тумули изузетна појава и на Косову. Н. Тасић сматра да се Илири, наглашене сточарске привреде, шире на Метохију од 6. столећа старе ере, а донекле и на Косово које држе Дарданци; њихове културе се упадљиво разликују (1998: 162-224).

За питање територија Илира и Дарданаца нарочито је важно Млађе гвоздено доба, јер је то епоха о којој располажемо и писаним подацима. На жалост, за Косово и Метохију не располажемо синтезама о истовременој археолошкој култури подручја, већ само о грчкој керамици (Паровић – Пешикан 1998), што је необично. Расправе се још увек воде око питања да ли су Илири настањивали мање више сав простор између Јадрана и Дунава, или је само њихово име раширено са матичног подручја до Дунава, од стране римске администрације?. Ни М. Гарашанин се није дуже задржао на анализи краја гвозденог доба, односно последњим столећима пре Христа. Он је видео границу Илира и Дарданаца између Метохије и Косова (1988: 74-75), мада је некада заступао став да су Дарданци несумњиво Илири (1964: 149). Ф. Папазоглу је сматрала да су Дарданци Илири, који су у историјском добу претрпели снажан трачки утицај са истока (1988: 161-208), а да је Метохија била део провинције Горње Мезије односно Дарданије, на основу римских натписа (1969: 148-151). Питање Дарданаца, које тек треба решити, ипак је у рукама археолога.

Особености материјалне културе показују да се заиста подручје од Јадрана до Дунава повезује неким сличним особинама, на пример запонима са осмоликим петљама из Млађег гвозденог доба. Тако је било и у време доминације Келта, до римске окупације, мада су и разлике очигледне – у Панонској низији примењују се углавном равна гробља са урнама, а на динарском простору упадљиво је сахрањивање под хумкама. Да се култура тих простора може повезати са Словенима, показала је још 1981. К. В. Каспарова. Она је установила да је у Зарубињецкој култури присутан јак утицај са панонског и динарског простора, на основу неких предмета, пре свега запона. Зарубињецка култура настаје око краја 3. столећа пре Христа као нова појава у Подњепровљу и Полесју. Око краја 2. столећа прераста у Кијевску културу 3-5. столећа, несумњиво словенску (носиоци Кијевске културе потом долазе у српско Потисје у време Хуна). Откриће К. В. Каспарове употпунила су истраживања П. Поповића, који је показао да се „копљасти“ запони, особени за Илире у 3-2. столећу од Белог Подримља преко Сарајева до западне Неретве, појављују на подручју од Уне на западу преко Посавине и српског Подунавља до Тимока на истоку, у 2-1. столећу, одакле стижу до Дњепра (1994, 1999: 48 ); тамо су постали препознатљива особеност Зарубињецке културе. То неспорно доказује да је становништво предримског Илирика учествовало у образовању словенских култура, односно у етногенези Словена.

Није без значаја ни околност да се у исто време, од 2-1. столећа пре Христа, на северним ободима Паноније и обронцима Карпата појављују гробља спаљених покојника под хумкама, негде заједно са „равним“ гробљима, као у Земплину, гробљу касног 1. с. е. – 2. ст. н. е. (Budinský-Krička и Lamiová-Scmiedlová 1990). Затим се у горњем Потисју, на Карпатима и горњем токовима Сирета, Прута и Дњестра, образује култура Карпатских кургана (надгробних хумки), која ће трајати до Хуна. У свом том подручју и временском распону, грнчарија делом показује особине трачког простора, обично приписиваног Дачанима и Гетима, али који се може повезати и са Дарданцима и са Скордисцима. Међутим, примена хумки и неки предмети указују на илирска подручја. На основу неких облика грнчарије, положаја насеља, изгледа станишта и других појава сличних млађим културама истог тла, сматра се да је ова Култура карпатских кургана Словенска. Исти предели Карпата су потоње и садашње подручје Бојка, одакле се, по Константину Порфирогениту, Срби досељавају у Византију у време цара Ираклија. За сада су најстарије издвојене археолошке особине Срба громиле 4. столећа, погребне обредне хумке (Јанковић 1998: 130-132). И док археолошке особине Срба одговарају наследницима Цетинске културе на илирском простору, Зарубињецка култура, у којој се примењују „равна“ гробља, један је од наследника Културе поља са урнама Подунавља, која се из Паноније раширила на друга европска подручја. Кроз погреб на простору који се приписује Илирима, у најширем смислу, видимо две сложене традиције, у којима се примењује спаљивање и сахрањивање, које су се у извесној мери прожимају. Зато археолошко одређивање етнонима „Илир“ мора за сада остати отворено. Али обе ове етничке компоненте археолошких култура динарског подручја, које се овако или онако повезују са Илирима, несумњиво учествују у етногенези Срба и Словена.

Повод за повлачење неких носиоца археолошких особина Илира преко Дунава до Дњепра током 3-1. столећа пре Христа, могу бити само келтски и римски напади. Келти пустоше илирска подручја у Посавини и Подунављу у 4-3. столећу. Од 3-2. столећа Римљани постепено освајају прво јадранско приобаље, а затим и унутрашњост динарског простора, и завршавају покоравање илирских области до Дунава око смене ера. После Панонског устанка 6-9. г., Римљани су десетковали побуњено становништво. То су били разлози да се део такозваних Илира исели на север. Сточари, са којима се обично повезују тумули, исељавају се прво у побрђа на северу Паноније, сличне пределима са јужне стране Саве. Затим се повлаче на више карпатске превоје, вероватно због насељавања Сармата у Потисју и ширења германских племена са запада. Земљорадници, са којима се обично повезују „равна“ гробља, одселили су се још даље, у Подњепровље, вероватно у више сеоба и различитим правцима.

Зато треба преиспитати раширен став о насељавању Словена на Балканско полуострво у 6-7. столећу. Наиме, због заједничког словенског етнонима, први пут забележеног у 5. столећу, наметано је схватање да су Словени нова етничка творевина. Овде се не могу упуш
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 16 May 2008 14:21    Post subject: Reply with quote

Хатори шипци се поносе својим пореклом и историјом коју наравно немају.... њихов највећи јунак Скендербег је био Србин тако да све треба да нам буде јано. То је наказна креатура људи без историје,културе... која се само служила лажима



Ево испод линк где можете наћи објашњења о Скендербегу

Arrow http://www.novinar.de/2007/05/19/dorde-kastriot-ili-skender-beg-srbin-i-pravoslavac.html
Arrow http://www.ciode.ca/kroz%20istoriju/10-skenderbeg.html
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 16 May 2008 19:47    Post subject: Reply with quote

Ко је читао линк који је поставио БРЕ наишао је на податке да су Кастриоти приложници Хиландара. У Високим Дечанима и дан данас у трпезарији виси лустер који је поклон Ђорђа Кастриота Скендербега.
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
molder
ДЕЛИЈА


Joined: 05 Dec 2006
Posts: 148
Location: Бежанија

PostPosted: 17 May 2008 07:58    Post subject: Reply with quote

Веома добра тема о којој мало људи нажалост зна.
Још раније сам читао занимљив текст који доста говори о пореклу албанаца мада се дотиче и неких других ствари овде помињаних(српски поздрав..) , па ево линк кога занима.
http://www.drama.org.yu/D2_txt6.asp
_________________
http://img91.imageshack.us/img91/8949/404605628ba83219cdfbjn1.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 09 Jul 2009 00:57    Post subject: Ко су Аранбаси,албанци,шиптари,ш Reply with quote

Да би лакше могли да сагледамо проблем Косова и Метохије морамо више да знамо о својим непријатељма.
Пословица каже држи свог пријатеља близи а непријатеља још ближе.
Доста људи не зна ништа или врло мало зна о тренутно највећим непријатељима, потцењујемо их и не познајемо дубину њихове мржње према нама и историју проблема.
Отварам ову тему како би аргументовано и чињенично међусобно сазнали више информација о људима који су нам нанели толико зла.

За почетак поставићу једну слику и два цитата:

На слици ПЕЋ 1912 године. Опело над одсеченом главом Јоца Радића којом су шиптари неколико дана играли фудбал по улицама Пећи

http://yfrog.com/0e1912pecj


Немци
Quote:

''Шиптара бојска може да гони по читавој земљиној кугли, и да га не стигне. У напад иде само кад нањуши да је у изгледу нека пљачка. Кад нађе нешто што би се могло украсти или опљачкати, за њега је рат завршен. Натовари ралицу или обичан точак за шиваћу машину,потера козу и иде кући. Упркос јавним стрељањима,дезертирала је половина састава! Обуку не воле,сасвим су распуштени,воле оружје али нису никакви стрелци, највише воле да пуцају у ваздух. Воле да по цео дан седе на пијаци прекрштених ногу, или да ленчаре у некој кафани. Већина их је први пут обула чизме,плашећи се да им их неукраду,спавали су ноћу у чизмама. Кад је припуцало и кренули да беже,изували су се,и трчали са чизмама под мишком. Крвожедни су према ненаоружанима и немоћнима, али су као војници слабо употребљиви''


Италијани
Quote:

На Сицилији је постојала пословица:
''Ако у гори сретнеш вука и Албанца ,пуцај прво у Албанца''

_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 09 Jul 2009 11:57    Post subject: Reply with quote

Quote:
Теза о илирском пореклу Албанаца, служила је истицању природног права за проширење албанске државе на све територије које су некад заузимали Илири. Она је изграђена на једној лингвистичкој шпекулацији. Птоломеј, на територији данашње Крује, у своју чувену карту убележио је град Албанополис, у чијој околини живи племе Албани. А хиљаду година касније, на тој територији појављује се област Арбана, и народ Арбанаси, тј. Албанци. Узело се здраво за готово да Птоломеј није разликовао „р“ од „л“. Наука је могла да прихвати теорију о континуитету имена, али није било доказа о континуитету народа. Без обзира на све, албански теоретичари држали су се своје лингвистичке теорије. Чак ни неспорно утврђена чињеница, како албански језик нема илирско порекло, него трачко, односно дакомезијско, једноставно је - игнорисана. Зато што доказује да Албанци нису староседеоци, него потичу са источних делова Балкана.

Теорија о илирском пореклу, постала је један од темеља албанске националне идеологије. Настанак те нове националне албанске идеологије почео је у време Препорода („Рилиндја“), у прошлом веку, под геслом: „Религија Албанаца је албанство!“.


По једној од теза дошли су са Карпата где постоји истоимена регија.
Quote:

Име
Иако данас Албанци себе називају Шћиптарима (синови орлова), а своју земљу Шћиприја (земља орлова), ово име производ је веровања и социјалне свести. Прави назив повезује се са глаголом (shqipoj) што значи разумети. Шћиптар је онај који говори, разуме.


Quote:
Арнаут је један од назива за Албанце. Реч је турског порекла.

Британски историчар Харолд Темперлеј (Harold William Vazelle Temperley) је истакао да су "исламизирани Срби, познати под именом Арнаути, најогорченији непријатељи Срба" ("the Mussulmanised Serbs known as Arnauts are the bitteres foes of the Serb").


Quote:
Призренска лига настала у Призрену 10 Јуна 1878 (Албанска лига, Албански национални покрет) је војно-политичко удружење, формирано након завршетка рата између Русије, Србије и Црне Горе против Отоманског царства 1878. године.

Циљ лиге је било спречавање да области, на којима је било настањено бошњачко и албанско (већинско муслиманско али и католичко) становништво, припадну Србији или Црној Гори. Централна личност ове лиге је био Али-паша Гусињски. Велики углед је стекао својим успесима у биткама против Црногораца (1855,1879. и 1880).

Призренска лига се супротставила одлукама Берлинског конгреса да преда Гусиње и Плав Црној Гори због чега је дошло до сукоба снага између Бошњака и Албанаца, на једној, и Срба и неколицине Руса на другој страни. Као последица овога, створена је држава-у-држави Гусиња и Плава и као таква се одржала до почетка Првог светског рата.

Призренска лига је зацртала мапу велике албаније и подстакла још веће тежње албанаца. У Велику албанију по њиховим тежњама спадају делови Грчке,Србије,Црне Горе,БЈРМ
Изглед мапе http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2003/10/12/_slike/Mapa.jpg
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 09 Jul 2009 12:23    Post subject: Највећи ''Албански јунак'' је Срби Reply with quote

Ко је Скендербег?

ЂОРЂЕ КАСТРИОТ или Скендер-бег, Србин и православац

Грб породице Кастриот,који је сличан нашем грбу искоришћен је за прављење грба албаније.


Са прераном и мистериозном смрћу цара Душана Силног (1355) долази до династичких сукоба и борби са србски престо између Душановог сина Уроша и Душановог полубрата Симеона (Синише). Надвладао је Урош, и њему је припао србски трон на Сабору у Скопљу 1537. године. До тада је централизована и јединствена србска држава под млитавом управом неспособног цара Уроша почиње да се цепа на територије и области којима владају најмоћнији и осиони великаши.
Још за Урошеве царевине, у први план избијају Мрњавчевићи који су владали у крајевима данашње северне Грчке и највећег дела Јужне Србије (Маћедоније).
Браћа Јован и Константин Дејановићи (нећаци цара Душана) управљали су источним деловима Јужне Србије (Маћедоније). Вук Бранковић (зет кнеза Лазара) држао је Косово и Метохију, са центром у Дреничком крају.
Средишним деловима Србије (око Мораве) господарио је кнез Лазар Хребљановић. Преко жене, кнегиње Милице бејаше он у даљем сродству са Немањићима. Јер, отац Милице, Вратко је унук Димитрија, који је опет син Вукана и унук Стефана Немање.
На северу Србије, око Браничева и Кучева, власт су држали браћа Растислалићи. Области од Рудника, Дрине и Косова, све до мора, биле су под управом најпре великаша Војислава Војиновића, а после његове смрти, синовца му Николе Алтомановића.
Зетом и знатним деловима садашње Албаније, господарили су од 1360. године Балшићи, укупно око 60 година. У преосталим деловима Албаније господарили су полунезависни локални моћници. На почетку 15. Века, међу њима се истичу династи из породице Дукађин и Мусаки на северу, КАСТРИОТ у средњем и Аријанити у јужном делу Албаније. Регион под управом КАСТРИОТА (православних Срба) било је место Кроја са широм околином, дакле садашња централна Албанија.
Иван Кастриот био је неприкосновени господар овог краја. Жена му беше Војислава (Да ли је уопште неко чуо да се нека Шиптарка зове Војислава?). Њихова четири сина су: Станиша, Репош, Костадин и Ђорђе или Ђурађ (значи све чисто србска имена!).Оближњом Зетом, у то доба владао је Балша или Балшић. Он умире 1321. године. Своја владалачка права над набунтовнијом Србском земљом (Зетом – раније Дукљом) преноси на свога ујака и србског деспота Стефана Лазаревића. И већ 1422/ 23. године , сународници и савезници, Иван Кастриот и деспот Стефан Лазаревић, опседају безуспешно Скадар (стари србски престони град), тада под влашћу Млетачке Републике.

КТИТОР НАЈВЕЋЕ СРБСКЕ СВЕТИЊЕ

Иван Кастриот, неоспориво је то, био је и ктитор и задужбинар манастира Хиландара. Изградио је у његовој близини пирг (кула саграђена уз манастир за одбрану од гусара и разбојника).
Наравно Иван Кастриот као Србин и наравно, као православац, на Светој Гори Атонској, помагао је највећу светињу свога рода. Да није био Србин него Арбанас, он би изградио арбанашки манастир на Атосу попут других православних народа (Грка, Руса итд.), а не пирг уз манастир матичног народа.
Повеља Ивана Кастриота манастиру Хиландару из 1426. године , што је и схватљиво, писана је ћирилицом. Дословно гласи, цитирам:
“По неизреченом милосрђу владике мога Христа, ја грешни недостојни, не смем се назвати роб Христа Бога мојега, Иван Кастриот и са синовима мојима Станишом и Репошем и Костадином и Ђурђем исказујући ревност Господу Богу, моме Сведржитењу и помоћи Пречисте Владичице наше Госпође Богородице Лавре Хиландарске, саветовавши се са синовима мојим приложисмо светом манастиру колико је у нашој моћи; свеблаги Бог и пречиста Богомати нека приме ове наше мале прилоге као што су примили од оне удовице два новћића. И приложих село Радостуше и с црквом с Пречистом Богородицом која је у том селу Радостуши, и са селом Требиштем.
И тако приложих оба та села да су слободна од свих работа малих и великих, са свим њиховим правима, осим харача царева и града, а све друго да је светога манастира, да нема власти над њим ни кефалија, ни власник, ни псар, ни да дају деетак, ни од жита ни од вина, ни од пчела, ни динар на име поклона, ни травнину, ни торовину, него да црква узима све своје правине по закону тих села. И просто речено да су слободни од свих мојих работа, малих и великих.”

САХРАНИО СИНА У ХИЛАНДАРУ

Колико је манастир Хиландар био близак породици Кастриот, сведочи и податак, да је Репош, син Ивана Кастриота, сахрањен у највећој српској (екстериторијалној) светињи! Поставља се одмах логично питање: “Зашто ако није био православни Србин?” И да ли је уопште у Хиландару сахрањен неко није православни Србин (осим нешто Бугара, за период када су они држали Хиландар)?
Територије локалних господара Албаније, Османлије освајају постепено са југа поћев од 1417. године . Око 1430, подчињавају Турци и средишње области Албаније. Формирају од њих “арбанашки санџак” у који потпада и област великог турског противника господара Ивана Кастриота, кога војнички надвладаше.
У османлијско заробљеништво пада најмлађи син Ивана Кастриота, Ђорђе (Ђурађ). Потурчен као сужањ, добиће име Скендер-бег. И док Ђорђе Кастриот прима формално ислам и постаје “лојални” поданик султана,, 19. Јула 1427. Умире деспот Стефан Лазаревић.
Власт над Србском Деспотовином – значи Зетом (Дукљом) – добија његов вршњак и сестрић Ђурађ Бранковић – Смедеревац. И владаће србском државом готово све до њеног коначног слома 1459. године. Али, још пре дефинитивног пада србске деспотовине, негде око 1455. године, завладали су Зетом Црнојевићи (Ђурашиновићи). Они су уједно и последњи србски деспоти чије су области покорили Турци (1499.).
Искористивши угарско- турски рат (1442/ 44) и привремено расуло у Османлијској империји, Скендер-бег се одметнуо од султана. Загосподарио је матичном Кројом и тако обновио власт своје породице. Све оне који су преверили у ислам, и који су одбили да се врате вери отаца је побио (неки извори наводе да се радило о више хиљада људи).
Остала династија у Албанији, тако је охрабрио и подстакао да се окупе око њега. Скоро три деценије (од 1443. До 1468.) одолеваће Ђурђе Кастриот илити Скендер-бег агарјанској навали. Испољаваће притом чудесно јунаштво, завидно стратешко умеће, изванредно познавање турског начина ратовања и немали дипломатски дар.
У прво време своје владавине, спадао је у љуте противнике Млечића. На њих се дигао 1455, у споразуму са савезником и пријатељем деспотом Ђурђем Бранковићем. Овај му у помоћ, упути у Зету свог војводу Алтомана са 12 хиљада војника.
Посебно 1448. године, уплаши се Млетачка Република, да се савезу Скендер-бега и деспота Ђурћа Бранковића не придружи и напуљски краљ Алфонс. Нешто касније, ипак ступиће Ђорће Кастриот у савез са напуљским владарем, а савезништво ће потрајати и за владавине Напуљом, Алфонсовог сина. Ради тога, Млечани уценише главу Скендер-бега. Препоручише своме намеснику у Скадру, да ступи у везу са Османлијама и да њиховом помоћу: “Избаци Скендер-бега (Ђорђа Кастриота) не само из Албаније, него и са света!”
Само две године касније, турска ордија предвођена султаном Муратом Другим лично, ударила је на Ђорђа Кастриота и довела га у тежак положај. Али он се (комунистички “историотворци” називају га Ђерђ Кастриот!), уз помоћ Млечића, Дубровлана (Срба католика) и других хришћана са Приморја одржао уз силне жртве.

ПОСЛЕДЊЕ СРБСКЕ ЗЕМЉЕ

Ђорђе Кастриот успостављао је рођачке везе путем бракова претежно са припадницима свога србскога народа.
Тако је своју рођену сестру, Скендер-бег удао за деспота Стевана Црнојевића, господара Зете, те је и са те стране имао рођачку подршку.
Његов сестрић Иван Црнојевић, био је један од наших последњих истинских династа. Подигао је Цетињски манастир, посвећен Рођењу пресвете Богородице 1484; у коме је вишевековно средиште црногорских владика (митрополита). У њему је 1493, основана и прва србска ћирилићна штампарија.
Ђурађ (Ђорђе) Кастриот или Скендер-бег се оженио ћерком великаша и господара Елбасана, Ђорђа Аријанина Комнене. Карло Топија, предходник и рођак Ђорђа Аријанана Комнена је на католичком манастиру (самостану) у Елбасану, где су чуване мошти дукљанског владара, Србина Јована Владимира, ставио тројезични натпис: србски, грчки, латински! (Албански није ни могао, будући да га није ни знао!).
По паду Смедерева (1459), Стефан Бранковић – Слепи (син деспота Ђурђа), склонио се најпре у Будим, а мало касније код своје рођене сестре Катарине (Кантакузине) удовице грофа Улриха Цељског. Упутио се онда преко Сења и Дубровника у Албанију код очевог пријатеља Ђорђа Кастриота.
Уз његово лично посредовање, оженио се сестром његове жене, Ангелином, кћери господара града Елбасана и околине, Ђорђа Аријана Комнена Топија Голема и његове жене од рода Мусака. Венчање је обављено 1461. године у Скадру, којим је тада господарио Ђорђе (Ђурађ) Кастриот. Породица је неко време живела код Скендер-бега. Прворођени син Ђорђе изгледа доби име по Ђорђу Кастриоту. Касније, постаће он сремски деспот и потом митрополит (архиепископ) београдско- сремски (владика Максим). Забележен је и по томе, што је уредио Влашку (румунску) православну цркву.
Други син, Јован Бранковић биће исто тако сремски деспот. Њихова мајка деспотица Ангелина, биће канонизована од стране СПЦ и проглашена србском светицом (“Преподобна мајка Ангелина”). А србским светитељима биће проглашена и оба њена сина, као и муж Стефан Бранковић. Султан Мехмед Други “Освајач”, србску државу Босну освојиће 1463. године. Две године касније у турско ропство пашће и Херцеговина.
Ван власти Османлија, на Балкану остаће једино крајеви где владаше Стефан Црнојевић и Ђорђе Кастриот (Скендер-бег).
Године 1466. и следеће, лично ће султан Мехмед Други предводити ратне походе на пркосног, храброг и одважног Скендер-бега. Подржан од Млетачке Републике, Угарске и зете, уз надчовечанске напоре, одржаће се Ђорђе Кастриот. Међутим, са његовом смрћу, пашће и његова земља (1468), а дест година касније и Кроја.
Треба истаћи, такође, да је Ђорђе Кастриот (од Османлија прозван Скендер-бег) био исто задужбинар манастира Хиландара, као и сва његова три брата.
Уз матерњи србски језик, Ђорђе Кастриот, говорио је и турски језик.
Кроз векове мрачне турске владавине над Србима, Кастриоти (од њих је настала и породица Кастратовића) ће бити исламизирани а онда поарнаућени. Последњи Кастриот (сем Кастратовића који су православни Срби) као Срби и православци, под презименима Петровић и Тутовић, опстали су све до 1918. године.
Захваљујући срамотним фалсификаторима, гротескним измишљотинама и целовитом изокретању историјских чињеница Србин Ђорђе Кастриот (Скендер-бег) постао је највећи “национални јунак и борац” Арбанаса у средњем веку против турске тираније (парадокса ли, па Арнаути су били најверније османлијске слугерање!).
У бајку о Арнауту Скендер-бегу, шиптарске масе фанатично верују! И зато у центру Тиране, и дан-данас доминира његова огромна фигура на коњу у борбеном ставу!
Користећи име и углед Скендер-бега, заговорници “Велике Албаније” у Другом светском рату, образовали су фашистичку дивизију под његовим именом. Стекла је она “велики и респективан” углед чинећи ужасам геноцид над Србима са Косова и Метохије! И разуме се, и сам помен Скендер-бега у времешнијих Срба изазива увек злосутну нелагоду.
За многе србске нараштаје, образоване у комунистичком режиму, где историја почиње од 1941. године, знања о Ђорђу (Ђурађу) Кастриоту (Кастриотићу) – Скендер-бегу се своде на чињеницу да је он “највећи национални јунак Албаније” Многи на срећу, не знају ни то!
Карикатурално јесте, али у србском народу памте га понајвише боње стојећи следбеници бога Бахуса (хоћу рећи пијанци) по етикетама (где је био насликан) на флашама одличног албанског коњака!
Доласком КФОР-а и УМНИК-а на Косово и Метохију (1999); после “хуманитарног бомбардовања” србског народа, “политички челници” терористичких и криминалне “ОВК” (америчких савезника), Дренички крај, односно матичне земље Вука Бранковића, прекрстили су – да иронија буде коначна у “Скендерај”! У част и славу “највећег ратника арбанашког народа”, кажу!
Почетком фебруара 2004. у згради скупштине КиМ (“влада Косова”, како је страни окупатори називају), у скупштинској сали на једном зиду налази се мурал на коме је насликан Скендер-бег на коњу са мачем у десној и уздигнутом албанском заставом у левој руци!
Без обзира то што на идеолошку затуцаност србских комуниста и њихових следбеника (сада жестоких промотера глобализма) и све беститне лажи арбанашких и квази-историчара, Ђорђе (Ђурађ) Кастриот (Кастриотић) или Скендер-бег, био је и остао једино велики србски вођ и јунак!!!
Свакако та чињеница, није непозната незаобилазним, по нас Србе, Енглезима. Они су у “Енциклопедији Британика” експлицитно записали: “Ђурађ Кастриот или Скендер-бег је србског етничког порекла!”

http://www.kosovo-metohija.com/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=108
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Skenderbeg-u-Vatikanu.sr.html
http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Komentari/2008/064.html
http://www.scribd.com/doc/3995174/
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 09 Jul 2009 12:35    Post subject: Reply with quote

Скоро сам завршио читање књиге Зорана Богавца : Нечујна Звона , Хришћанско наслеђе Космета. У тој књизи се спомиње један албански историчар и предпостављам да их је он све затровао тим небулозама како су најбољи ,најлепши и да су сви албанци. Написао је књигу 1899 по којој тврди како
ПО САМИЈУ ФРАШЕРИЈУ -АЛБАНЦИ НАРОД НАЈСТАРИЈИ У ЕВРОПИ
-ГРЦИ,ИЛИРИ И МАКЕДОНЦИ СУ АЛБАНЦИ
-БОСАНЦИ,ЦРНОГОРЦИ И ДАЛМАТИНЦИ СУ АЛБАНСКОГ ПОРЕКЛА
-АЛБАНЦИ СУ У ТУРСКОЈ БИЛИ ВАЖНИЈИ ОД ТУРАКА
-АРИСТОТЕЛ ЈЕ АЛБАНАЦ
-АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ЈЕ АЛБАНАЦ
-И још много тога.....
(ово под бр 7 сам узео из књиге Нечујан Звона, Зоран Богавац страна 404)

1899 Sami Bey Frashëri
http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1899_1.html


Ако будем могао данас ћу да скенирам делове књиге како би могао да их поставим овде има много занимљивих ствари које сви морамо добро да знамо и запамтимо. Има различитих информација о историји Срба и албанаца, историји дешавања на Косову и Метохији као и о легенди како албанци држе своју дату реч ''Бесу'' (У књизи се налази и податак да ''Беса'' за Србе не важи! )
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
п дубаи
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 30 Mar 2006
Posts: 941
Location: Догодине на Газиместану!

PostPosted: 09 Jul 2009 13:42    Post subject: Reply with quote

Шиптари су једна закржљала, не-еволуирана раса. Они јесу раса, зато што су посебни. Посебни су у својој одвратности, љигавости, у свом изгледу (да поређаш 10 азијата једног поред другог, шиптара би ја мислим свако препознао), као такви су на неки начин јединствени у Европи и у свету.

Шиптар никада неће моћи да воли Космет као што га воли Србин, из разлога што шиптара за Космет не везује никаква историја и никакве културно-верске везе ко нас. Они који су били на Косову су могли да виде покрај пута њихове послове. Ауто-механичар, продаја ауто-делова, пумпа, па опет ауто-механичар, па ауто сервис.......и тако у недоглед. Шиптар воли то своје парче земље које има где ће да ваља шверцерску робу и ништа више не воли!! Не воли ни алаха, религија га не интересује. Воли гудру коју ваља целој Европи, зато што му доноси паре...
Због тога шипац никада неће волети Космет као ми, зато што је њему Космет парче земље, парче бизниса, а нама је СРЦЕ и ДУША , колевка наше историје!


Ево неких слика закржљале и прљаве расе само да се види колко су прљави и закржљали. Унапред се извињавам на узнемиривајућим појавама...




Обратити пажњу на фаце иза "фрулаша"









Back to top
View user's profile Send private message
bucher
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 30 Jun 2003
Posts: 22
Location: КРАЉЕВО

PostPosted: 09 Jul 2009 15:28    Post subject: Reply with quote

BRE wrote:
Скоро сам завршио читање књиге Зорана Богавца : Нечујна Звона , Хришћанско наслеђе Космета. У тој књизи се спомиње један албански историчар и предпостављам да их је он све затровао тим небулозама како су најбољи ,најлепши и да су сви албанци. Написао је књигу 1899 по којој тврди како
ПО САМИЈУ ФРАШЕРИЈУ -АЛБАНЦИ НАРОД НАЈСТАРИЈИ У ЕВРОПИ
-ГРЦИ,ИЛИРИ И МАКЕДОНЦИ СУ АЛБАНЦИ
-БОСАНЦИ,ЦРНОГОРЦИ И ДАЛМАТИНЦИ СУ АЛБАНСКОГ ПОРЕКЛА
-АЛБАНЦИ СУ У ТУРСКОЈ БИЛИ ВАЖНИЈИ ОД ТУРАКА
-АРИСТОТЕЛ ЈЕ АЛБАНАЦ
-АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ЈЕ АЛБАНАЦ
-И још много тога.....
(ово под бр 7 сам узео из књиге Нечујан Звона, Зоран Богавац страна 404)

1899 Sami Bey Frashëri
http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1899_1.html


Ако будем могао данас ћу да скенирам делове књиге како би могао да их поставим овде има много занимљивих ствари које сви морамо добро да знамо и запамтимо. Има различитих информација о историји Срба и албанаца, историји дешавања на Косову и Метохији као и о легенди како албанци држе своју дату реч ''Бесу'' (У књизи се налази и податак да ''Беса'' за Србе не важи! )


од тог албанског хисторичара син му је основао Фудбалски Клуб Галатасарај Истанбул и по њему се зове њихов стадион Ali Sami Yen!

ово ми је један лик послао на facebook

Милош Обилић је Србин није Албанац!
Miloš Obilić je Srbin nije Albanac !
Milosh Obilich is Serb NOT Albanian!

ПРОЧИТАЈТЕ ПАЖЉИВО!!!

За пар дана једна од најстаријих издавачких кућа из Њујорка планира да објави књигу Албански Косовски Бој са албанцем Милошем Кобиликом који је убио султана Мурата!!! Књига је наравно написана од стране албанске лобисткиње.
Зауставимо лажирање историје!!!
[/b]

па ви видите докле су они догурали!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Boys of Asfalt
ДЕЛИЈА


Joined: 22 Dec 2007
Posts: 104

PostPosted: 09 Jul 2009 15:46    Post subject: Reply with quote

Па може им се, видели докле могу да иду па што да не, а ми гледамо и ћутимо док нам се преци у гробу преврћу.
_________________
Без Краља не ваља!
Back to top
View user's profile Send private message
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 09 Jul 2009 16:37    Post subject: Reply with quote

bucher wrote:
BRE wrote:
Скоро сам завршио читање књиге Зорана Богавца : Нечујна Звона , Хришћанско наслеђе Космета. У тој књизи се спомиње један албански историчар и предпостављам да их је он све затровао тим небулозама како су најбољи ,најлепши и да су сви албанци. Написао је књигу 1899 по којој тврди како
ПО САМИЈУ ФРАШЕРИЈУ -АЛБАНЦИ НАРОД НАЈСТАРИЈИ У ЕВРОПИ
-ГРЦИ,ИЛИРИ И МАКЕДОНЦИ СУ АЛБАНЦИ
-БОСАНЦИ,ЦРНОГОРЦИ И ДАЛМАТИНЦИ СУ АЛБАНСКОГ ПОРЕКЛА
-АЛБАНЦИ СУ У ТУРСКОЈ БИЛИ ВАЖНИЈИ ОД ТУРАКА
-АРИСТОТЕЛ ЈЕ АЛБАНАЦ
-АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ЈЕ АЛБАНАЦ
-И још много тога.....
(ово под бр 7 сам узео из књиге Нечујан Звона, Зоран Богавац страна 404)

1899 Sami Bey Frashëri
http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1899_1.html


Ако будем могао данас ћу да скенирам делове књиге како би могао да их поставим овде има много занимљивих ствари које сви морамо добро да знамо и запамтимо. Има различитих информација о историји Срба и албанаца, историји дешавања на Косову и Метохији као и о легенди како албанци држе своју дату реч ''Бесу'' (У књизи се налази и податак да ''Беса'' за Србе не важи! )


од тог албанског хисторичара син му је основао Фудбалски Клуб Галатасарај Истанбул и по њему се зове њихов стадион Ali Sami Yen!

ово ми је један лик послао на facebook

Милош Обилић је Србин није Албанац!
Miloš Obilić je Srbin nije Albanac !
Milosh Obilich is Serb NOT Albanian!

ПРОЧИТАЈТЕ ПАЖЉИВО!!!

За пар дана једна од најстаријих издавачких кућа из Њујорка планира да објави књигу Албански Косовски Бој са албанцем Милошем Кобиликом који је убио султана Мурата!!! Књига је наравно написана од стране албанске лобисткиње.
Зауставимо лажирање историје!!!
[/b]

па ви видите докле су они догурали!


Брате то за Милоша и књигу има већ недељу дана!

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Albanci-prisvojili-i-Milosha-Obilica.sr.html
Албанци присвојили и Милоша Обилића!
http://www3.serbiancafe.com/lat/vesti/14/62792/albanci-prisvojili-i-milosa-obilica.html

Ово је линк до те књиге где прекрајају историју и хоће да докажу како је Милош албанац и да је он убио мурата.

http://us.macmillan.com/thebattleofkosovo1389
http://weread.com/book/1848850948/The+Battle+of+Kosovo%3A+An+Albanian+Epic/FBK-1848850948_-1

Искористили су једну престижну издавачку кућу са дугом традицијом да објаве ову књигу , издавачка кућа се зове МакМилиан. Књига је требала да изађе јуче . Главни издавач те књиге је уствари ИБИТАУРИС (испод сам поставио сајт ,погледајте име првог човека фирме и све ће вам бити јасно)
http://www.ibtauris.com/about_us.asp?TAG=&CID

А та група на фејсбуку је за пар дана мобилисала више од 64000 људи који се боре против прекрајања историје
Линк за групу http://www.facebook.com/group.php?gid=97175021447
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 12 Jul 2009 20:58    Post subject: Reply with quote

сами фрашери није био историчар, не знам да ли је имао неко посебније образовање, али знам да није био ни историчар ни близу тога, био је само писмен и као такав је важио за просветни ауторитет међ својима, иначе тачно је да је он један од најгласнијих промотера теорије о албанцима као најстаријем европском народу, али то нико озбиљан у свету и не разматра, па немојте ни ми да губимо време да доказујемо да је земља округла.
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 12 Jul 2009 21:06    Post subject: Reply with quote

п дубаи wrote:

Обратити пажњу на фаце иза "фрулаша"




А шта као фрулаш је до јаја?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ултрас Ментал
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 26 Apr 2009
Posts: 281
Location: на зипи...

PostPosted: 17 Jul 2009 13:03    Post subject: Reply with quote

По неком мом размишљању Албанци немају неке везе са Балканом. Били су италијанска плаћеничка војска из области западно од Касписког језера... Довежени су на сицилију, па су касније, у 14 веку пребачени на Балкан, уз одоброње Срба, населили су се пар приморских градова. Те приче о древним староседеоцима Балкана, древнм Илирском народу... Одакле им онда у ДНК анализама има толко Феничанске и Трачанске крви... Какве везе феничани и трачани имају са овим подручјем...

Иначе. за време другог светског рата, доста албанаца је било против фашистичке власти, и ратовало је са Југословенском војском, која је приликом надирања у Албанију, стигла чак до Скадра, али је морала да се повуче због потписане капитулације... Занимљиво, једно време, у преиоду 1937,38,39, нисам сигуран. Југословенска влада, обавештајна служба, тајно је послала је Албанцима, око 10000 пушака, јел је договор био да се подигне устанак у Албанији, и да се збаци Италијанкса власт, пушке су им дате, али уместо да заједно кренемо на Италијане, Албанци су нам заболи нож у леђа, напали су нас... Доста Албанаца у том периоду нису били фашистички оријентисани, већ су постојале некакве трупе, сличне усташким ( финансиране од стране ОВРЕ, Италија ) које су вршили терор, и ширили такву идеологију, идеологију стварања Велике етничко чисте Албаније ( са Црном Гором, Косовом, Македонијом )
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop