DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Навијачка свест 2019
Goto page Previous  1, 2, 3, ... 37, 38, 39  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Крфљанин
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Aug 2010
Posts: 95

PostPosted: 12 Sep 2019 06:34    Post subject: Reply with quote

Критичар пре тачно десет година

Quote:
Закључно са утакмицом Црвена Звезда - Спартак, достигли смо неки максимум у сегменту навијања - ИЗГЛЕД ТРИБИНЕ. Када кажем "максимум", не мислим само на изглед нашег севера, већ уопштено на ситуацију на трибинама широм света. Можда звучи нескромно, али чињенично стање је такво. Међутим, у тоталној нам је диспропорцији НАВИЈАЊЕ са ИЗГЛЕДОМ трибине. "Има слике , а нема тона...". Шалим се, није тако, али у певању не представљамо оно што представљамо у ИЗГЛЕДУ и неким другим сегментима навијања. Да не кажем "Споља гладац, изнутра јадац".
По мом мишљењу, ПЕВАЊЕ (или НАВИЈАЊЕ) је основа свега. Одатле се покреће она најискренија љубав према клубу. Певање је много СТАРИЈА, много СЛОЖЕНИЈА и много ЗАТХЕВНИЈА дисциплина од ИЗГЛЕДА трибине. Пре свега , зато што за ту дисциплину, много више људи мора да покаже пожртвовање. И то пожртвовање не може да траје 1 минут, или 10 минута, већ 100 - 120 минута.
Ако нам је стварно стало да ПЕВАЊЕ на трибини буде још много боље, морали би искрено и озбиљно да се позабавимо тим проблемом. Проблем се неће решити сам од себе. То би исто било као да неко има месечну плату 250 евра, а хоће да сагради кућу и ишчекује да се потребан новац за кућу једног дана створи сам од себе, а да при том , он ништа не предузима.
Много смо до сада више посвећивали пажње ИЗГЛЕДУ трибине, а много мање ПЕВАЊУ на трибини, што је по мени наопако. Наопако је, јер на играче на терену много више утиче глас са трибина, него како трибина изгледа. Неко би могао да каже за нас , да смо "навијачи-шминкери". ПЕВАЊЕ је основа навијања , а ИЗГЛЕД трибине тек надградња. То би било као да прво обучеш џемпер, па тек онда преко њега поткошуљу.
Да кажемо да север има 5000 редовних навијача. Сигурно од њих барем 500 прочита овај топик. То је више него добра основа да се покрене иницијатива за бољим ПЕВАЊЕМ, ако заиста постоји искрена жеља код људи.
Моје мишљење је да морамо да кренемо од нуле и ову годину поред МОБИЛИЗАЦИЈЕ посветимо стандардно добром ПЕВАЊУ. Под тим подразумевам - темељан рад на стварању високог стандарда ПЕВАЊА на трибини. Висок стандард ПЕВАЊА значи да временски траје константно докле год су играчи на терену, да се чује гласно и да буде мелодично. До сада је ПЕВАЊЕ било контантно, али није било довољно гласно и мелодично.
Делије, па неће бити великог помака ако се озбиљно сви заједно, и као група, и као појединци, не посветимо максимално проблему. Свако индивидуално мора на трибини да се више потруди, како својим певањем, тако утицањем и подстицањем на оне који су у његовој околини да боље певају. Исто тако и ван стадиона у друштву са пријатељима, треба причати зашто и како север треба боље да пева.
Неки логичан редослед би био :
- сагледавање проблема
- проналажење најбољег начина да се проблем реши у теорији
- решавање проблема у пракси
САГЛЕДАВАЊЕ ПРОБЛЕМА - Моје мишљење је да највећи проблем представља то, што данас код нас у Србији не постоји култура навијања. Култура навијања је постојала до 1992. године, а онда је скоро потпуно нестала. Од тада, на стадиону је мало гледалаца, а и то мало се брзо смењује због смене генерација које су превише учестале. Тек последњих година почиње поново да се ствара култура навијања.
Шта значи култура навијања? Култура навијања је доћи на време на стадион , видети се и испричати се пре утакмице са другарима, а онда се посветити утакмици. За навијача после голова, најважнији моменти су излазак играча на терен и њихово испраћање у свлачионицу. Када играчи изађу на терен, много је важно да се створи позитивна атмосфера код њих и да им проради адреналин, како би дали свој максимум на терену. Пример наше некултуре је последња утакмица на Маракани, Црвена Звезда - Спартак. Оног тренутка када је званично завршена утакмица Млади Радник - Партизан, ми смо постали јесењи прваци. Наши играчи излазе на терен и тајац. Никакав буран аплауз, ништа нарочито,... утакмица као и свака друга. Уместо да је са трибина загрмело "шампиони" , тек на почетку утакмице креће нека песма која нема везе са тим што смо постали јесењи прваци. Људи на трибини су потпуно роботизовани, као да сами не могу да просуде када како треба да се реагује. Неколико пута је покушавана из копа да се профура песма "Душмани" и никада није прихваћена како треба. Када је кренула са шипке, онда је све било нормално. Па где је мозак ? Шта сутра када забране разглас и мегафоне ? Људи не препознају када је тренутак да скачу или "лудују", већ им се са шипке каже, "ајде сада сви скачите...лудујте".
На трибинама има много мало правих навијача и то утиче на певање. Има много клинаца, девојчица, индијанаца, позера, квази навијача,... Није проблем у новима, јер и међу новима има одличних навијача, као и што међу старима има оних који нису ни Н од навијача. Проблем је у немању навијачке културе. Често долази до апсурдних ситуација, које су здравом разуму много тешке да разуме. На север се долази ЗБОГ ЉУБАВИ ПРЕМА КЛУБУ и ЉУБАВИ ПРЕМА ТРИБИНИ. На трибини се појавила потпуно нова категорија људи, која не пева и не гледа утакмицу. Која је сврха њиховог доласка на север и то међу навијаче ? Разумем али неоправдавам људе који гледају утакмицу и зато не певају, али шта рећи за ове ? То је као да скупо платиш туристичкој агенцији да одеш на Ибицу и када стигнеш, остајеш по цео дан у хотелској соби да играш видео игрице . Зашто си долазио када си то исто могао да радиш код куће ?
Раније сам се нервирао због лошег навијања, али више не, јер схватам да је проблем у друштву. Није проблем у новима, већ уопште у људима. Има оних који држе затворена уста скоро све време, има оних који мало певају - мало ћуте, има оних који само отварају уста и певају као по казни,...Многи долазе на стадион само зато што им је досадно. Нема страсти, нема фанатизма, нема љубави, ... све је једна равна линија, људи не осећају радост, не осећају тугу. Такве ствари не могу да се науче, такве ствари се осећају. Док већина на трибини не почне да осећа, нема ништа од доброг навијања, а за то су потребне године.
Брзање смо већ сви приметили. Успели смо да упропастимо и песме које смо некада добро певали. Зато сам и рекао да морамо да почнемо од НУЛЕ. Фасцинантно је да су покварене, и можда се данас и најгоре певају, песме са рукама. Раније, управо те руке су омогућавале да се одржава прави ритам. Песме са рукама (нпр "Маракана дал је пуна...") су идеалне, баш због тога што омогућавају да се удахне, што много олакшава певање. Ми данас због идиотског журења, не можемо како треба да скандирамо "Звезда-ле". Све из почетка мора...

ПРОНАЛАЖЕЊЕ НАЈБОЉЕГ НАЧИНА ДА СЕ ПРОБЛЕМ РЕШИ У ТЕОРИЈИ :

Певање треба да причињава задовољство, а не напор. На константно певање се треба навикнути. Као када почињеш да тренираш, па не можеш да урадиш ни 20 склекова, а после неколико месеци ти је то ништа, тако се и глас билдује. Само ако на почетку имаш жељу, све ће доћи, и после неког времена константно певање неће представљати проблем. Лако ћеш савладати и технику да можеш да пратиш утакмицу и да за то време певаш све време, само полако. Ако постоји искрена жеља, без бриге.
Данас на северу не постоји место који је његов мотор, када мислимо на певање целе трибине. Ја мислим да ту лежи кључ успеха. Има неких покушаја, али је то једне недеље овако, следеће недеље онако, нема континуитета. Да не улазимо дубље у разлоге (оправдане) зашто је тако било до сада , суштина је да мора да се приступи стварању места које ће да служи као пример, где ће да се осећа навијачка атмосфера, и које ће бити жила куцавица и главни мотор остатку севера. На једном простору морају да се концентришу сви они који искрено желе да навијају све време како доликује навијачима. Нешто као коп у копу. Ти људи морају да се препознају када ово читају , и они морају да пронађу своје истомишљенике на трибини. То је основа свега. Ако не постоји довољан број људи, или људи нису довољно заинтересовани, никада нећемо имати ПЕВАЊЕ на реномеу коме север тежи. Све ће остати само теорија.
Ако би тако нешто заживело (по цену и да се у прво време огради неким канапима), остатак људи на северу би временом схватио поенту и сигурно је да би давали већи допрнинос.Сваки почетак је тежак, па би на првим утакмицама требало уложити више напора на опомињање оних који дођу на то место (или боље да навијају или да изађу).
Што се мене тиче, био бих презадовољан када би се концентрисала екипа од 1000 људи, која би навијала како треба. Остали нек навијају како им воља.
Најлепши осећај је када песма крене са једног места. Што се упорније пева , све више људи је прихвата. С' обзиром на дешавања на терену, има своје успоне и падове, али са тог места се ни тренутак не посустаје са песмом, а онда после неког времена, цео север захвата еуфорија. То су најлепши моменти који могу да се доживе на северу, када причамо о навијању.
Као што је данас разглас представља ауторитет на северу, тако временом то место које представља мотор севера, треба да представља ауторитет када, како, и шта да се пева. Лично сам против разгласа. Потребан је кореографије и за обавештења (за која се јако мало користи) , али није за певање. Много је све вештачки. Ако постоји место на трибини где 1000 људи пева како треба, разглас је потпуно непотребан. Временом ће остатак трибине научити да се управља према том месту. То је стварање навијачке културе једне трибине и тај процес траје годинама.
Бубњеви су основа правог ритма. То значи да се не брза, да се удахне када треба и да се отегне када треба ("... ни дан ни годинаааааа..."). Бубњева би морали да имамо, квалитетних између 5 и 10 , са много добро увежбаним бубњарима. Бубњеви за трибину су као матрица за певаче. Ако они држе добар ритам и стоје поред мотора трибине од 1000 "певача", који их јасно чују, успех је загарантован. Да би бубњеви држали ритам, неко мора само о томе да брине, јер није могуће са шипке бити пођеднако добро концентрисан, и на ритам, и на стање на трибини. Код нас се често дешава да разглас убрза песму, па се онда бубњеви воде према њему, што је погрешно. Шипка треба да се води према бубњевима, јер шипка служи да анимира људе да певају. Редослед је БУБЊЕВИ - ШИПКА - МОТОР - ОСТАТАК ТРИБИНЕ.
Када постоји концентрисано место са навијачима који константно певају , двоглас (ободи трибине) се брзо враћа у један глас и не постоји потреба да се зауставља песма.
Проблем су и нове песме. Још увек нисмо пронашли најбољи начин, како да најбрже заживе на трибини. Нове песме су јако важне, јер нове ствари увек доносе полет. Сада се све пева по аутоматизму. Не мораш да дођеш на утакмицу,а већ знаш са сигурношћу шта ће се певати у 90% случаја. Имамо гомилу песама које чекају да буду запеване на северу, а ми смо ове јесени лансирали само "Од рођења мог..." , и вратили у живот "Звезда игра тотално другачије...". Морали би у току године 20ак нових песама да убацимо у репертоар. То би значајно освежило ситуацију на трибини.
Кад сам већ отворио душу, да напишем још што ме мучи. У неким тешким ситуацијама последњих неколико година, увек смо дозволили да будемо нокаутирани. Као боксер када га сруше на под, уместо да смо одмах скакали по примљеном голу, ми смо остајали да се ваљамо по поду и требало нам је времена да дођемо себи. Увек смо реаговали споро и слабо. То морамо да променимо.
За крај : водите рачуна шта пишете. У гомили неквалитетних постова, изгуби се вредност и оно мало квалитетних.


Quote:
Навијању на утакмици са ОФК Београдом треба приступити максимално озбиљно. Као што се људи са трибине труде да у оквиру акције "ЗВЕЗДАШИ МОБИЛИЗАЦИЈА" доведу што је могуће више навијача на стадион, тако треба покренути и МОБИЛИЗАЦИЈУ око певања на северу. Стварно би требали да се сви активирамо и максимално дамо свој допринос, да то навијање буде на највишем могућем нивоу.
Многобројни примери из света доказују, да за певање на високом нивоу није потребан разглас, ако су навијачи заиста уходани и заинтересовани да песмом стварају добру атмосферу.
Изглед трибине нам је одличан, али не би смели да дозволимо да будемо навијачи којима је најважније да се сликају и да своје слике ставе у албум. Атмосфера/навијање/песма је ипак суштина навијача на трибини.
Разглас ипак није природно навијачко средство, као што аутомобил није природно средство за кретање човека. Када се човек потпуно ослони на ауто, па тако и најкраће дестинације прелази са њим, полако се улењује, атрофирају му мишићи (наравно, ако не тренира), губи кондицију и временом постаје неспособан да обави неке активности које је раније обављао са лакоћом. Бојим се да разглас међу навијачима полако доводи до сличне ситуације и зато га треба хитно избацити из употребе. Наравно, као што човек користи ауто да би отишао до суседног града, јер је то корисније, тако и разглас треба задржати за давање обавештења, организовање кореографије и још неко време док се трибина не научи да пева мелодично.
Постављају се два проблема:
1) мелодично певање и
2) усаглашено певање
Да би певали мелодично, т.ј., да би певали правом брзином (све живе песме убрзавамо), удахнули када треба и отегли када треба, ипак се том проблему треба посветити темељније и није могуће решити га на једној утакмици. Мислим да је за то потребно барем једна цела полусезона и много заинтересованих да се заиста тај проблем реши. Најискренији да будем, мислим да никада нећемо решити тај проблем, јер нема довољно заинтересованих људи на северу. Много су нам људи на трибини заинтересованији за друге ствари, али отом потом, време ће показати да ли сам био у праву...
Усаглашено певање је већ нешто лакше , али и за то је потребна воља и концентрација оних који долазе на трибину.
Када се гледа трибина са стране, тачно се види да се спорадично пева. Зато би требало категорисати људе на трибини , да свако на основу своје савести зна где му је место.
Ја бих поделио људе у 4 категорије.
Категорија 4 су они који се ретко укључују у навијање. То ретко значи да само после голова или неког значајног момента за време утакмице, приључе се навијању.
Категорија 3 су они који се повремено укључују у навијање, т.ј., мало певају, мало не певају. Певају песму један или два круга, па онда ућуте и прате утакмицу, па после пропуштених 2-3 круга песме, поново се прикључују навијању, итд...
Категорија 2 су они који већи део утакмице певају, али једноставно нису толико екстремни , па зато понекад одморе.
Категорија 1 су они који никада не стају са песмом.
Категорија 4 = симпатизери
Категорија 3 = полунавијачи
Категорија 2 = навијачи
Категорија 1 = екстремни навијачи
На северу по секторима пише Д-Е-Л-И-Ј-Е , са тим да на левом и десном боку према истоку и западу постоји по један полусектор на коме нема слова.
Док се ствари на северу не промене на боље, овако би требало да постоји подела по територији :
Категорија 4 би требала да стоји у слову "Д" и према западу , и у (последњем)слову "Е" према истоку.
Категорија 3 би требала да стоји у словима (првом)"Е" и "Ј".
Категорија 2 би требала да стоји у централном делу, у словима "Л" и "И".
Категорија 1 би требала да има централно место у централном делу.
То је једини начин да нам заживи навијање на нивоу да можемо у песми да се поредимо са сваком трибином на овој планети. Без тога, навијање неће никада бити на највишем могућем нивоу.
Зато свако од вас треба да размисли где му је место и да не квари распоред. Ако долазиш са још 4 друга , за које знаш да не воле да певају, а ти волиш, или се одвоји од њих, или идите у секторе за категорију 3.
За кетогорију 4 нас баш брига, нек се прикључе песми када они то пожеле. Категорија 3 би било добро да се ангажује више, али не треба никог силити, али зато категорија 1 и 2 - централни сектор, они би морали да певају без обзира на све.
Навијање креће из централног дела, тамо где су бубњеви, тамо где је категорија 1. Категорија 2 прихвата песму, која се шири на категорију 3 и понекад на категорију 4. Категорија 4 прва престаје са песмом, за њом категорија 3, па 2. То је начин да не буде двогласа и трогласа.
Наравно, да ту и бубњеви имају много утицаја. Зато би и њима требало посветити максималну пажњу.
На форуму осим неколико људи (на прсте једне руке) не пишу озбиљнији навијачи, иако су регистровани , чак су писали раније. Ово нам је виталан проблем, па молим све да се укључе у расправу. Интересује ме реално мишљење осталих, ако нам је тренутни просек на трибини 8000 и више, колико имамо навијача за песму Категорије 1, колико Категорије 2, колико 3 ,а колико 4 ?
Против ОФК Београда треба тежити, али не треба очекивати перфекцију и зато се не треба деморалисати , јер ништа значајно не може да се реши преко ноћи.


Када се упореди овај упис од пре десет година са данашњим стањем можемо рећи да је на трибини остварен напредак, али исто тако можемо рећи да и даље болујемо од неких болести које не можемо да превазиђемо. Посебно је изражено то на утакмицама кад је север боље попуњен. Остварен је напредак и у мелодичном певању, и то се најбоље примети кад је састав трибине добар. Чим је проширен састав трибини иде се линијом мањег отпора, и певају се песме где није потребан посебан осећај за мелодију. Доста лепих мелодија и текстова није заживело на трибини, зато што се ишло линијом мањег отпора и да би се добило на гласнијем навијању уз неке једноставније песме.
Напредак је остварен и у евро гостовањима по бројности и структури људи. Домаћа гостовања би могла мало боље.
А и даље нам остаје највећи простор за напредак код куће на домаћим и евро утакмицама. За домаће утакмице напредак би био боље попуњен Север, а када би то испунили онда би се тај квалитет пренео и на евро утакмице.
Кореографије су код нас на одличном нивоу, али толико простора има да се побољша певање, да ми можда још увек нисмо свесни како можемо да звучимо, колико то може бити мелодично и гласно.
_________________
Тихо, спуштала се летња ноћ
На Цер, на ту горду планину.
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 12 Sep 2019 09:48    Post subject: Reply with quote

Лука30 wrote:
Jeсте Север прерастао ниво 1, али они који су нови или који нису били део сазревања Севера га још увек нису прошли. И данас се појављују бољке о којима се причало тада - пре свега мислим на снимање и сликање по трибини. И даље се појављују пијачна обележја или нека фуш са интернета са нашим мотивима (ни близу као тада, али још увек да).

Даљи кораци по мени треба да буду (тзв. ниво 2) национална свест трибине (не мислим на групу него на цео Север), чланство и сезонске пре свега...

Иначе подршка за отварање ове теме. Треба да буде најважнија у наредних пар месеци.

Нереално је да поредиш време где је сваки 10 и имао камеру на телефону, док данас свако буквално има камеру и фото апарат са собом. Тотално небитна тема, али ако ћемо и о њој, много пута сам видео па чак и на иностраним гостовањима у последње време, да неко некога удари преко телефона када крене да снима или слика.
Чланство и сезонске су већ ниво 2 сигурно. Али, да би дошли до тога уопште да некога занима навијање, морамо мало да се активирамо и попричамо овде међу нама. Неко ко је кренуо пре 2-3-5 година на утакмице и нема неки добар преглед како све то може да изгледа и колико може да буде добро сваку суботу само ако се дође. Кад би сад постављао слике наших лоших издања у протеклих пар година, било би превише депресивно видети само слике, а камоли присетити се момената са тих утакмица. Зато неко и не може можда да види зашто је добро бити на свакој утакмици. Ипак, када се једном коцкице сложе и када будемо спојили мало само добрих издања у континуитету, стари ће се подсетити, млади ће научити зашто је добро бити навијач и шта је у ствари навијач...шта је Ултрас, колико се одваја од осталих са својим животном ставовима који су, што би се рекло, до коске исправни. Сигурно има људи које интересује такав начин живота, само што је проблем што и ови који су око нас не верују да тај живот постоји више, јер изгледа не комуницирањем много људи се погубило и изгубило повезаност са групом, јер једноставно не знају шта се дешава унутар ње. Па остављају себи на одабир шта ће да усвоје као истину од онога што начују, и ту се много људи губи онда.
Каже другар мислим да је форум превазиђено место, питали смо млађе наше од 30 њих, нико не зна да постоји делије нет а тек онда ни форум. А обавештавају се о навијању преко неких инстаграм страница неких дебилних фејсбук профила, које у главном, ма шта у главном...које држе све навијачи других клубова, где истину ако тражиш, поготову о нама...ти си у проблему великом. И онда шта радити? Да пустимо да нам деца одрастају и слушају о нама на балканским навијачима неким или не знам ни ја којој дегенерисаној страници? Па чекај полако, не иде то тек тако. Ова тема је отворена јуче у ово време неко, и до сада има скоро 2500 прегледа. Толико нема ни једна тема сигурно која је отворена овде у последњих пар година. То значи да улазе људи, читају...па полако...неко ће и тим клинцима да каже прочитао сам нешто тамо...па ће доћи један који вреди....па тако иде даље то само од себе.
Од инстаграма и фејсбука не видим да смо добили и једног навијача, а камоли квалитетног, док је овај форум избацио читаве групе људи који су и дан данас ту и покретачи су наше трибине! Зато немој да се подцењује ово место, већ да се бацимо на посао и да свако каже по мало...опет ће то бити више него све те странице дегенске заједно што могу да кажу о навијању и уопште менталитету навијачком. Људима су занимљиви снимци којекакви, одмах избачене туче договорене итд...ја на то гледам као да је то бојанка за школарце са сличицама које они треба фломастерима да обоје(то је мање више сваком детету интересантно), док форум гледам као лектиру или уѕбеник неки....који баш и није омиљен међу децом, већ само они напредни и бољи ученици имају вољу за тиме. Е, наш посао је да одвојимо млађе од тих шареница и бојанки, и да их доведемо овде да могу да схвате чега су део, да могу да поставе питање ако им нешто није јасно, јер има ко да одговори онако како је стварно било. Такође, ово тек има смисла да се пише за неке старије генерације које су престале да иду и које су у стању да схвате и када се нешто напише до пола или међу редовима...крајње је време да се људи тргну мало, и да на крају крајева чују истину.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
bojan74
Ветеран


Joined: 29 May 2008
Posts: 1266

PostPosted: 13 Sep 2019 12:06    Post subject: Reply with quote

КОја свест,каква свест,прво кад уђеш на Север да приђеш спомен плочи и пркстиш се и пољубиш ,о осталом ћемо лако и у ходу исправљати као и до сада,дакле та спомен плоча је изузетно важна за нас,за нашу свест.
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 14 Sep 2019 21:43    Post subject: Reply with quote

Свака утакмица носи нешто своје. Ова свкако поред лоше бројности у менталитет Севера може да се уврсти први пенал! Мислим да ми је боље да смо одиграли нерешено, пошто је други пенал био и да се не брукамо за ситно овако, јер само може да нам штети ово. Нисам срео човека после утакмице а да није рекао нешто лоше на конту пенала или да се није насмејао иронично. И ово је одлична одлика наших људи кој стварно не желе поклоњене победе! Разумем ја да сви муљају да није само црно или бело...али горак укус остаје после овакве "победе". Једноставно нисмо ми те главе да гледамо овакве "победе", иако сигурно може свако да нађе оправдање сам за себе. Мораће играчи мало да се тргну, ништа ово није страшно, али ако не промене приступ постаће, а то нам сада док уживамо не треба ни најмање! У сваком случају...не требају нам овакве победе, то је резиме овог текста. Надам се да људи из клуба то знају и да ће водити рачуна о томе, па макар нам судија желео зло па намерно свирао оно што није. И ово је такође доказ да ће нам итекако требати помоћ са трибина да се узме нова титула. Већ старт саме сезоне то наговештава. Ако људи мисле да седе кући и чекају само колико ћемо кога да откинемо онда се грдно варају. Неће ова титула ићи тек тако сама од себе.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Идеал
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 08 Aug 2019
Posts: 10

PostPosted: 15 Sep 2019 11:51    Post subject: Reply with quote

Везано за јучерашњу утакмицу навијачки. Занимљив податак, мислим да нигде никада није споменуто, да је екипа са Севера која је јуче обележила 25 година постојања, екипа са највише навијачких тагова-потписа у Београду. Самим тим и у врху Европе, а врло вероватно и највише као екипа унутар једне групе. Од малог цртежа маркером у облику грба екипе и различитих потписа у центру града, преко свих врста спрејева, величине, боје, фонтова, четке и фарбе са именом екипе у Београду и рубовима града, до великих графита по крајевима. Не знам да се негде у граду нисам окренуо а да нисам видео потпис, од забачених и најнеприступачнијих места до оних највидљивијих, свуда. Треба истаћи овакву ствар која се обликовала у континуитету, градила и настајала годинама, онда када графити и потписи нису имали такав одјек у јавности као данас, а која је дала своју димензију навијачком Београду и која је постала препознатљива унутар света навијача. Не за туристе, јавност, новинаре, пролазнике са фотоапаратима већ за људе унутар навијачког света. Ово пишем у времену када постоје проблеми око графита и када су исти повод да се дешавају ствари које не требају. Опшрина је тема, комплексна, али пар речи може да стоји за размишљање. Иако су графити само повод да се дешавају ствари које нису навијачке, јер да нису графити било би нешто друго као што и јесте, млађи навијачи ипак треба да знају да ни један графит и потпис нису вредни да се због истих дешавају ствари које прљају навијачки свет, доводе до проблема и последица. Уколико не постоји свест о томе шта графити и потписи треба да значе, на који начин, када и где се раде, и ако не могу да се уреде правила око истих, ако не постоји храброст да се проблем реши на задовољство свих, онда треба имати бар толико свести бити поштен па прихватити крајње решење без комплексирања. Наши људи, млађи и други навијачи требају бити спремни да уколико код питања графита не знају да се понашају, не умеју да буду нормални, да онда прихвате да графити не буду ти преко којих је неко активан навијач и гради причу клуба, групе и екипа. Да ставе по страну ту врсту активности ако је то једино решење које ће да доведе људе у ред и да им не да повод за лоше ствари. Па ако је некоме заиста стало да кроз графите и потписе на прави начин гради неку причу својих екипа, унормалиће се, неће да јурца, приватиће неке договоре, решења која могу да буду добра за све и придржаваће их се. Уколико неко не може да прави графите и понаша се око тога тако да исти нису проблем и проблематични онда ће морати да прихвати да се тај проблем одстрани. Па на крају ако ти је заиста стало до нечега и ако то волиш и хоћеш да имаш, бићеш добар и нормалан када су графити у питању. Ако може тако, одлично, ако не може, сви ће морати да буду спремни да прихвате да је крајње решење да нема уопште навијачких графита у Београду. Време лети, проблеми остају а тапка се у месту. Нема више толико времена да се толеришу лоше ствари, да се не исправљају и да се новим генерацијама остављају исти проблеми.

Што се пенала синоћ тиче, написаћу мало опширније јер се не ради само о пеналу као пеналу већ целој атмосфери око фудбала, клуба и нас, осетљива су времена све се превише острашћено гледа, зато не треба хистерисати и упуштати се у јавну галаму. Треба само имати прави однос према ономе синоћ јер када живимо у оваквом времену, где нам се сваки спортски и навијачки потез мери и гледа 5 пута, дочекује са режањем, треба наћи прави баланс и имати прави одговор. Треба ми први да смо критични према овом пеналу као што јесмо што се видело на људима након утакмице. Да смо критични према пеналу не због других јер они са својим размишљањем, понашањем и ставовима нису мерило, већ због самих себе, јер смо другачији и имамо другачији поглед на фудбал, победе, поразе и успех. Пенал није добар из више разлога по нас. Прво јер нисмо такви и нама првима није добро када то видимо. Тај пенал даје легитимитет другима, даје им гас да наставе са својом галамом и хистеријом. Вештачки даје крила и прави жртве од других који то сигурно нису у овој држави и систему којега су део. Такође клуб сам себи уз ово и лошије партије прави притисак пред дерби који сада мора да се одигра изузетно јер ако не буде тако овакве ствари добијају још већи простор и на тежини беспотребно.
Црвена Звезда има изграђен јак фудбалски идентитет. Црвена Звезда је култни клуб на фудбалској мапи Европе, гигант са истока и велико име у свету фудбала. Нама овакве ствари праве много већу штету него било какву корист. Наш је барјак Нека победи бољи а не барјак Карађића или Кокезе. Нама није потребно било шта на било који начин под сваку цену. Ми нисмо ти који ће прећи преко свега зарад оваквог или онаквог успеха. А видели смо и на примеру других какву то (не)срећу носи са собом. Онај који нема јак изграђен идентитет иде линијом мањег отпора, пречацем али то не доноси добро. Када освојиш клемпија и на врху си Европе и света у ери организованог навијања оно о чему сања и за шта живи сваки навијач да доживи са својим клубом, упишеш се у историју, када се вратиш у своје друштво и добијеш лагано будућег шампиона Европе из колевке фудбала познатог копа и навијања, па пред гостовање Бајерну преко којег си исписао историју свог клуба, не треба ти онакав пенал у 8. колу Линг Лиге Србије против Инђије. Нити ти требају пенали који то нису, сумњиве ситуације, играј док се не да гол, филијале по лиги итд. Исто важи и за свет навијања. Када у навијачком свету имаш понашање и дешавања на највишем могућем нивоу, када имаш и представљаш исто оно што ти клуб има и предстаља немаш потребу да радиш ствари које не иду са навијањем и да се не понашаш како треба. Већ да то што имаш само још више уређујеш, надограђујеш, правиш и показујеш разлику између онога шта је добро а шта није. Терен, игра и фудбалско надмудривање. Ту се види ко је какав, како у дербију тако и кроз целу сезону. Поштено па ко је бољи нека побеђује и освоји титулу. Тај јак изграђен идентитет Црвене Звезде у фудбалу су препознали наши људи у време мобилизације. Када је било лоше, када су нас катанчили, када смо били на дну, људи су били свесни да се брани клуб и тај јак изграђен фудбалски идентитет Црвене Звезде. Данас тај идентитет исто тако треба да се одржава и чува да не изгуби своју вредност. А зато требају и људи на стадиону. Јер што је више људи који су укључени око клуба то је мање простора да пролазе ствари које не треба и да се не да никоме да узурпира клуб или га претвара у нешто што није. Сетимо се реакције након Врачара 2015. у Горњем Милановцу и недуго након тога опет на Врачару и наше бројности. Па онда цела та полусезона до краја године и након тога како је изгледала и шта се постигло. Све иде једно са другим. Добро радиш, добро се поставиш, имаш добар менталитет и на крају добро ти се врати.
Некада је боље неку утакмицу изгубити ако су заиста такве прилике на терену па добијеш много након тога што је показао наш случај са Вождовцем. Некада победа која није заслужена на терену у одређеним околностима може много већу штету да ти направи од користи. Пенал није до нас али јесте како реагујемо и како се постављамо у оваквим ситуацијама. Ми као навијачи и наш клуб. Сада још више треба истаћи барјак Нека победи бољи јер наши људи заиста стоје иза те филозофије, где нама и нашем клубу не требају овакве ствари. Да дамо до знања да нас то не може пореметити и да то није наша прича. Чини ми се претпрошле сезоне када смо оставили Партизан много бодова иза себе, играли одличан фудбал и били дупло јачи од свих, да су нам кренули свирати пенале што је оставило утисак да се то ради да би се изнивелисао број пенала нама и комшијама. Њима којима су свирани често у битним ситуацијама које су одлучивале, и нама који смо били јаки и сигурни, где је већ било јасно ко је најбољи и шампион. Мислим да је тада био и онај случај у омладинској лиги на Црвена Звезда-ОФК када је наш млади фудбалер Јовељић пришао судији и рекао да није био пенал који је досуђен а није постојао. То је Звезда. На овај начин са пеналом против Инђије не само да нас се увлачи у игрице, већ непотребно прља клуб, уноси немир и сумњу међу људе где већ имамо проблем да се боримо са свима, на више фронтова и са ветрењачама. Ти који такве ситуације креирају знају шта раде, али знамо и ми. Свесни смо ми свега. Треба наши људи да буду имуни на галаму јавности, драму и хистерију које ће свакако битии и која се прави. Има неко ко профитира на тој галами, сталној тензији и препуцавању код фудбалских клубова. У сталној смо атмосфери лајања, прозивања, драме, тешких речи, отпужби, неког хаоса, апокалиптичних сценарија, подела итд. Некоме одговара таква атмосфера и неко профитира на свему томе. Ми то видимо, осетимо и само треба да се правилно поставимо према тим стварима.
Back to top
View user's profile Send private message
Ел Пистолеро
ДЕЛИЈА


Joined: 19 Dec 2018
Posts: 227
Location: Ломина варош

PostPosted: 15 Sep 2019 18:22    Post subject: Reply with quote

Можемо да околишамо, причамо ово или оно, али чињеница је да су овакве утакмице главни разлог лоше посете. Овај последњи упис Идеала је за навијачки уџбеник, други пасус може комотно да се ископира и дели летак пред утакмице. Сваки пут. Да сви схватимо као трибина, као група, па онда и симпатизери и остали навијачи- нама овакве ствари НЕ ТРЕБАЈУ, овакве ствари ШТЕТЕ и клубу и навијачима, овакве ствари УДАЉАВАЈУ људе од утакмица. И баш због тога, треба изаћи и рећи, није био пенал, не треба нам ово, желимо ВАР, не желимо победе и бодовве које не заслужујемо. Јер да неко види пораз или реми, па каже, стану мало, Звезда не побеђује баш све тако лако, морамо доћи и пружити подршку. Овако ће неко да види непостојећи пенал, рећи ће шта да долазим кад ће свакако Звезда победити овако или онако, и то је само једна у низу од штетних дејстава оваквих утакмица и исхода
_________________
Напред младићи, куцнуо је час!
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 15 Sep 2019 18:47    Post subject: Reply with quote

Човек из нашег клуба изађе и након утакмице каже да није био пенал. Ја и то ценим, јер ипак је то огроман искорак за наш фудбал. Није се нико скривао нити се правио луд, што је добро, одлично! Не сме да се дешава да овако "побеђујемо", једноставно нисмо тако направљени. Неко негде рече...баш волим ове победе...као у Краснодару када је лопта ушла метар у гол а није им свирао...то је чисто губљење човека у времену и простору. Једно је домаће првенство, друго уефа такмичња, где не да нас не воле, него једва чекају леђа да нам виде! Из 101. разлога, и ту ми је можда и драго када прођемо онако, али овде у домаћој лиги сигурно није јер знамо сви да оно није случајност и грешка као та у Краснодару. И што више ми дижемо буке, то ће бити све мање оваквих ствари. Треба заузети јасан став по овом питању и джати га се. Мислим да смо ми то већ урадили, и да и овим писањем то потврђујемо...а Мркелин гест је мене искрено обрадовао јер ни они очигледно нису за то да "побеђују" на овај начин(а та изјава шаље поруку и каква год да је добра је. Или ако је судија наклоњен нама, сутра ће се запитати други дал да свира ако не стоје они за које свира иза њега, или ако хоће да прави "баланс" па опет не стоји нико иза њега). Такве ствари генерално могу да прођу једном, два пута...али на дуже стазе окрећу нас да морамо да реагујемо...па ће се тако десити ситуација где ће можда и бити пенал,а ми ћемо мислити да није па ћемо да скандирати да промаши пенал, или да звиждимо када мислимо да није пенал...није ни то здраво...зато треба бити трезвен, у току утакмице ми не можемо да реагујемо, јако тешко...али иза мора да буде реакција макар у овом облику. Па ако има елемената и за паролу, за скретање пажње на то...сигурно не може здравије размишљање од овога. Не би се сложио да људи због тога не долазе на утакмице, то је изговор...овога има можда 5 пута у 3 године овако драстично....накантавали смо ми целу лигу са пола гаса па је фалило људи...али скупе цене карата, овај пенал, тенк...сигурно дају повода онима што су скренули од пута Маракане одавно, да све више буду гласнији...што такође морамо искључити када доносимо одлуке јер пола тог света је отишло у неповрат, друга половина су разне "комшије" и ботови....на то не треба наседати...али опет бити свој и ићи путем којим и јесмо све ово време.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
ЗвездаКрајин
ДЕЛИЈА


Joined: 27 Sep 2016
Posts: 149

PostPosted: 15 Sep 2019 20:23    Post subject: Reply with quote

На Северу се врти барјак који носи снажну поруку и која је основ свега "Нека победи бољи"

То смо једноставно ми, док су код комшија играчи свирали пенале, а на прослави титула вртели барјак председника савеза. Радује оваква реакција нашег клуба, нећу да улазим у то да ли је случајност или грешка, свирали су 2 оваква "пенала" против нас и никоме није било право због тога.

Што се тиче Краснодара... јесте, није им признат гол тамо, али наплаћено је то експресно, када им је свиран непостојећи пенал, другачије не би ни шутнули на гол.
_________________
Због Крајине и спаљених села некоме ће метак у сред чела!
Back to top
View user's profile Send private message
Маузер
ДЕЛИЈА


Joined: 21 Mar 2018
Posts: 202
Location: Негде у СвеСрбији

PostPosted: 15 Sep 2019 21:01    Post subject: Reply with quote

Много се прича о том пеналу и овде.. Свака част свакоме ко се оградио од тога и ко не жели овакве победе али немој да заборавите да нам је на истој тој утакмици против инђије поништена гол шанса због непостојећег офсајда, да су и ракари први гол у Новом Саду дали из офсајда, да нема утакмице од почетка сезоне где нисмо оштећени за пенал, па чак и на Маракани.. Ваљда вам је јасно свима који сценарио покушавају да понове, на нама је да им увалимо курац и да им истим избијемо те глупости из главе.. већ на следећем дербију.
_________________
Далмација, Кордун, Лика, Банија, Барања, Славонија
Back to top
View user's profile Send private message
Гром
ДЕЛИЈА


Joined: 22 Jun 2015
Posts: 118
Location: Из ведра неба

PostPosted: 15 Sep 2019 23:51    Post subject: Reply with quote

Као прво слажем се да нам овакве ситуације много штете и да се одражавају на посету. Много је зајебано кад нас буше а у нашу корист, суде нам пенале да изнивелишу статистику и сличне акције. Е сад, штета је што су мозгови отишли у минус и што наши велезвездаши једва чекају окидач да би просули говна и по клубу и по навијачима који ћуте ма по свима. Свака част сваком ко отворено каже није био пенал, то је спортски и тако треба. За мене је идеал да Павков ухвати лопту и шутне је у корнер, док му осталих 10 наших, 11 противничких играча и цела северна трибина аплаудира. Значи да он сам зна и осећа да тако треба да уради, да има подршку екипе и трибине, да га не занима ничије мишљење сем те две стране. Не само он, важи за све, значи носиш Звездин грб од тебе тражимо само да као лав се бориш, а у фер и спортској борби изгубити није грех! Шта ће нам Пирова победа? Шта ми имамо од тога што овај сад изађе и каже није био пенал тралала приче (свакако позитивно)? А шта бисмо имали од тога да Вукановић устане и каже било је ван 16, или да Павков промаши? Понос!
Маузер, ми не можемо да се бавимо свим појединачним случајевима јер би у пинг понг лиги и ситуацијама које се дешавају из викенда у викенд на крају од муке вероватно тражили од уефе да гледа неку утакмицу Very Happy Оно што можемо и морамо је да се боримо часно и достојанствено и кад нас прати пех, а како ће други према нама, то њима на част нека иде а и зна се да кад се сведу рачуни, ником нисмо остали дужни.
Какав црни вар???
Много добра и занимљива тема.
_________________
Све може бити сем да се нећемо ћерати.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Лука30
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 11 Apr 2012
Posts: 337

PostPosted: 16 Sep 2019 06:49    Post subject: Reply with quote

Мушка победа у дербију на јна затвара сва срања око суђења. Надам се да то сви у клубу знају и да је то циљ свих циљева следећег викенда.

Посерем се у уста онима који од нас праве "јувентус" или "партизан из доба толета". За класу смо бољи од свих, време је да то и покажемо.

Видимо се у Минхену са старим ривалом, па онда у недељу са старим муштеријама. СВИ У МИНХЕН! СВИ НА ЈНА!
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 16 Sep 2019 11:32    Post subject: Reply with quote

Постоје ствари које могу да се подведу под пенал, под судијско уверење...да се гледа дал је стигао пре лопте или није...итд. Али ове ствари су много штетне по нас било да је судија хтео да нам помогне или одмогне...не можемо се бавити тиме када коме шта одговара...већ се поставити тако да овакве ствари нису прихватљиве ни за наше играче а да не причамо о нама.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sezione
ДЕЛИЈА


Joined: 04 Sep 2009
Posts: 129

PostPosted: 16 Sep 2019 12:10    Post subject: Reply with quote

Prastajte na cirilicu.

Pravim navijacima rezultati nisu jedino mjerilo rada Uprave.
Ova Uprava radi izvrsan posao na sportskom i ekonomskom planu ali ima nesto sto je Identitet i ugled kluba dje su napravili vec uveliko 3 4 ozbiljne greske.
Znam da smo se napatili posranog fudbala zadnjih 20 i kusur godina,al rezultati ne smiju da uticu da popustamo u nasim stavovima.
Kao i u slucaju partizanovog clana uprave u avion i sramnog izvjestaja,tako i kod ovog treba da se skrene ozbiljna paznja.BAS BAS OZBILJNA!

Da ne pricam o posranoj polovini Zvezdasa koja kuka kod penala Kopenhagena kako nas bije nepravda, a istovremeno se raduju penalu protiv Indjije.Ti ljudi su goli kurac! Imamo svoja moralna nacela necemo da odstupamo od njih,zbog jedne jebene pobjede nad Liverpulom.To su Delije.Ako to ne kapirate niste navijaci niste Ultrasi zalutali ste na tribinu umjesto da se ispred televizora prepirete sa komsijom partizanovcem.

Ovi sto sve ljigave poteze pravdaju ej dobili smo liverpul su bas oni sto dolaze samo na Liverpul i koje zanima iskljucivo teren a ne klub.Isti oni bi i rusili Marakanu i gradili Honda arenu i mijenjali grb i ime u FK Honda samo da bi presli iz cetvrtog sesira u treci.. Znaci posebna grupa turbo modernih navijaca bezlicnih, bez stava i mozga,koji ce opet da nestanu kad klubu bude lose..Nemoj da podrzavate ove price,i price pa i oni su krali.Ko njima jebe mater ako cemo ovako da se izjednacimo sa njima da bude 1 1 onda smo isti.

Uprava kapira sve bez jedno,a to je da prave navijace nece zadovoljit ni osvajanje Lige sampiona ni 10 titula ako se bude urusavao ugled i identitet kluba.I nemoj da se pitamo poslije sto nas nema kad nam ide najbolje ako se nastavi ovako.
Tribina mora da se distancira od ovoga da se vrati poljuljano poverenje Zvezdasa,jer ljudi su pojedinim potezima bukvalno s pravom indisponirani.
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=MTTeYW020hY
Back to top
View user's profile Send private message
Radosav
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 22 Jan 2017
Posts: 70

PostPosted: 16 Sep 2019 15:56    Post subject: Reply with quote

Ја искрено не знам где си ти видео и чуо да било ко подржава онакав пенал.
Прво, види се код људи овде какав је став.
Друго, спортски директор Мркела је изјавио:
Quote:
...Судија је направио превид, није био добро постављен, надам се да се такве грешке неће више дешавати на Звездиним утакмицама...

Једино што је могло са наше стране још да се уради је да ако је неко од играча или стручног штаба видео да није пенал то каже судији или да Павков шутне поред гола.

Нема шта ми да се дистанцирамо када овај пенал није кривица никога из нашег клуба. Организација лиге је смешна и то је њихова кривица.

На нама је једино да створимо менталитет да се те грешке не искориштавају, макар и по цену пораза јер сви знамо да имамо много већи квалитет од било кога у нашој лиги.
Back to top
View user's profile Send private message
sezione
ДЕЛИЈА


Joined: 04 Sep 2009
Posts: 129

PostPosted: 16 Sep 2019 17:26    Post subject: Reply with quote

Stav vecine odje je ispravan i to raduje,al generalno kroz milion simpatizerskih krugova pa cak i navijackih moze se cut kako su oni mozemo i mi,cak se i slade takvim stvarima i sve dobija dimenziju rijalitija.Zato kazem da tribina mora da zastupa ispravan stav da necemo da nam niko pomaze,necemo saopstenja i rialitije, jaci smo od svih igrajte fudbal i to je to.To treba da se iskorijeni skroz takvo razmisljanje snobovsko bijedno,ne kazem da gro ljudi ne razmislja pravilno pricam o ljudima, a ima ih i koji dolaze na tribinu a razmisljanje im je ka djeci u prvi osnovne.
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=MTTeYW020hY
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, ... 37, 38, 39  Next

View previous topic :: View next topic
Page 2 of 39

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop