DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Систем образовања
Goto page Previous  1, 2, 3, 4
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Акцијаш
ДЕЛИЈА


Joined: 01 Nov 2011
Posts: 194

PostPosted: 13 Jun 2012 16:58    Post subject: Reply with quote

Asterix wrote:
Да ми је неко некад рекао ово мислио бих да је луд...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/328185/Djacima-se-kao-greska-nece-racunati-ni-mesanje-cirilice-i-latinice


Има још много рупа у закону о просвети. Све је то плански одрађено, врх државе добија кинту од запада да спроводи те дебилне законе. Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send private message
MC MaC
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Sep 2006
Posts: 863
Location: Променљива

PostPosted: 19 Jun 2012 06:56    Post subject: Reply with quote

Ево један коментар са сајта:

Ivana
Petak, 15. 06. 2012. 14:39h
neregistrovan korisnik

У Ваше време је било дозвољено давати јединице и још многе друге ствари које данас наставницима нису дозвољене, једноставно руке су им везане. Прво што треба сви да се запитају због чега долази до мешања ћирилице и латинице (као и убацивања словних знакова енглеске абецеде). Тренутно обрађујем податке једног истраживања спроведеног међу ученицима трећег разреда основне школе. Могу Вам рећи да на основу до сада обрађеног узорка (неких 70%) 91% деце тог узраста има отворен "facebook" налог. Колико сам упозната деци тог узраста није дозвољено да имају отворене налоге. Проблем је у томе што деца немају надзор, поготво на друштвеним мрежама где могу да комуницирају на начин какав им се највише допада. Лично, мени је w уместо наших слова в или v деградирајуће, али деци се очигледно допада. Да ли мислите да је и то резултат рада наставног особља? У процесу описмењавања ученика не учествују само наставници, то би требало да знате. Залуд позитиван утицај наставника, уколико остали учесници врше негативан утицај. Такође имала сам прилику и да проведем неко време са ученицима различитих разреда млађег школског узраста. 65% њих након звона за почетак малог одмора вади мобилни телефон, који свакако осиромашује писмену комуникацију. Због свега наведеног (1500 карактера ми не дозвољава више), не тражите кривце само у наставном особљу. У већини случајева, руке су им везане. С поштовањем, Ивана



Такво је време дошло, ја кад сам имао 11 година био сам напољу с лоптом цео дан, да ли је таква ситуација и са данашњим клинцима? Тешко.
Последњих пар месеци сам у америци и околини, па каква су њихова деца то је Богу плакати. Али знам да се то и нама једног дана спрема ако наставимо овако,а наставићемо...
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=UQfR2xMX3to&feature=related
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
bojan74
Ветеран


Joined: 29 May 2008
Posts: 1266

PostPosted: 19 Jun 2012 09:27    Post subject: Reply with quote

И како је на полицијској академији у УСА? Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
zokriogi
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 16 May 2008
Posts: 525
Location: kosutnjak

PostPosted: 01 Mar 2013 13:34    Post subject: Reply with quote

Quote:
Rečnik sa "četa" i u vežbankama

Niš -- Jezik društvenih mreža koji odlikuju skraćenice, uvek mala slova, nedostatak interpunkcije, mešanje ćirilice i latinice, engleskog i srpskog, seli se u klupe.


Tako se dešava da umesto “mislim” đaci, uglavnom srednjoškolci, i u pismenom zadatku napišu jednostavnije “msm”, umesto “ne znam” - “nzm”, a “ks” označe slovom “x” koje i ne postoji u srpskim pismima, pa tako reč “ekskurzija” postaje “exkurzija”.

Dobro urađen zadatak na tabli ili u vežbanci često ukrase smajlijem ili srcem, kažu nastavnici. Đaci objašnjavaju da pojedini nastavnici, koji ne predaju srpski jezik, ovakvu komunikaciju ničim ne sankcionišu, pišu Južne vesti.

Psiholozi i predavači saglasni su u mišljenju da đaci ovako ne pišu namerno, već da svakodnevna oskudna pismena komunikacija po automatizmu dospeva i u njihove pismene vežbe.

Psiholozi objašnjavaju da se slično događa čoveku koji u privatnim razgovorima često upotrebljava sleng, pa se desi da mu neka neprilična reč “izleti” i na javnom mestu, kada to ne želi


"Današnji učenici češće prave pravopisne greške nego ranije generacije. Ipak, ovaj problem se više oseća u usmenom govoru. Deca su osiromašila svoj govor, upotpunjavaju ga mimikom i gestikulacijom, a za neke osnovne stvari ne znaju šta znače", kaže Danijela Gašević, predavač srpskog jezika u Gimnaziji “Stevan Sremac” iz Niša.

Ona dodaje da srednjoškolci prepoznaju pojam, ali u njihovom fondu nedostaju reči kojima bi ga izrazili. Zato na njena pitanja na nastavi đaci često odgovaraju rečima: “Znam šta ste me pitali, ali ne znam kako da objasnim.”

Jezik interneta je, kako kaže prof. dr Vesna Anđelković sa Departmana za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nišu, među mladima postao dominantan način komunikacije koji oni prirodno prenose. "

"Na nama, profesorima, je da odlučimo da li ćemo to da tolerišemo ili ne, a naravno da ne treba. Kao što je pismenost dodala nove elemente procesu mišljenja i pamćenja, sada vizuelni mediji na neki način takođe strukturišu mišljenje, ali to je suviše složen proces da bi se pretpostavilo u kom će smeru da se promene dešavaju", kaže prof. dr Anđelković.

Pojašnjava da je reč o složenom i dugotrajnom procesu koji treba da bude predmet interesovanja istraživača.

_________________
Нек' песма ори се нек' грми стадион,
ти нећеш остати никад сама јер живот си мој!
Back to top
View user's profile Send private message
zokriogi
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 16 May 2008
Posts: 525
Location: kosutnjak

PostPosted: 24 May 2013 21:49    Post subject: Reply with quote

Куда плови овај брод?

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Daci-sve-nepismeniji.sr.html
_________________
Нек' песма ори се нек' грми стадион,
ти нећеш остати никад сама јер живот си мој!
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 25 May 2013 08:32    Post subject: Reply with quote

Па плови на Запад, брате. Где би другде? Имао сам прилике да гледам децу која одрастају у земљама западне Европе, рецимо када сам ја био основац сусретао сам тамо своје вршњаке. Чудом сам се чудио што деца нису као код нас, што су тако тупа и неинтелигентна. Исти је био случај и са децом наших исељеника као и са децом која живе у својој земљи. То значи да проблем није превасходно у интелектуалном преимућству неке нације, него у систему у коме се обитава. Сва наша деца која су одлазила било где на Запад да се школују, поготово ако би стицајем околности одлазили на пола школовања, сматрана су тамо натпросечном и постајали су убедљиво најбољи ђаци иако је често био случај да су у Србији били само просечни.

Тада, и касније, сматрао сам да смо ми Срби много интелигентнији народ од њих глупака. Нисам био у праву. Они су само много пре нас ушли у ту машину и систем заглупљивања народа. Па чак иако има истине да рецимо словенски народи имају веће интелектуалне капацитете у односу на неке друге, опет то неће помоћи када се прихвата систем који нам намећу наши крвници. Ми смо поробљена земља, једна у низу. Ради се на заглупљивању и затупљивању народних маса, да би се њима касније лакше манипулисало. Какав ће отпор пружати било коме и било чему један обезглављен човек, без Бога у себи пре свега, без духовности, окренут материјалном изнад свега (да се обуче овако и онако, да се поједе и попије то и то, да се отпутује ту и ту, да се вози то и то, да се живи ту и ту...)?!? Шта брига њега за свет около кад он има своје проблеме - скупља лову за нови телевизор јер има два шрафа више од овог који гледа већ пар година! То је "озбиљан" егтистенцијални проблем, нема шале.

Шта нама преостаје? Увек било - рани сина пак шаљи на војску... Рани сина и учи га, васпитавај, труди се, улажи време у њега а избаци телевизор кроз прозор! Нису деца другачија сада него раније, него су услови другачији. А на родитељима је какве ће услове да оформе за подизање своје деце. Првих седам година живота дете је упућено само на родитеље, а психолози кажу да се до пете године дете формира за цео живот као личност, да је касније све само надоградња. Имају школе свој позитиван или негативан утицај али је то секундарно. Могу да уче моју децу шта хоће, али ако ја будем жив наравно, она неће одговарати на часу историје да је Маричка битка највећи пораз македонске војске. Па ако је наставник малоуман онда ће га моје дете научити правој историји. Нека је расуло у школи, али правим вредностима се учи пре свега у кући!

Читава ова прича се само надовезује на један велики проблем који имају Хришћани у данашњем друштву. Раније је читаво друштво дисало са Хришћанством, па макар то негде било и номинално али за време поста нису радила позоришта, месаре... Зар је било тешко бити Хришћанин у тој атмосфери? Па и ако јесте било тешко, али није било чудно, контрадикторно. Данас, међутим, бити Хришћанин значи бити мимо читавог света, значи бити потпуни "чудак". У преводу - бити нормалан значи бити чудан, а бити чудан значи бити нормалан. Потпуна деградација правих вредности. Е сад то захвата и поље школства и што шта друго, значи да све упућује да се иде странпутицом, у понор, али ако уложимо труд, напор, ми ћемо ићи у правом смеру без обзира на главни ток. Тако да, браћо драга, шта нам преостаје него да стварамо децу, што више то боље, да се дружимо са здравим људима који ће у истом духу васпитавати децу тако да она имају упориште и потврду да су више него нормална. То је данас пандам Светим Косовским јунацима који су стали у редове одбране Српства и пострадали за Христа. Звучи можда наивно али заиста је тако, нема већег дела од овог у у овом веку напокаих вредности.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
zokriogi
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 16 May 2008
Posts: 525
Location: kosutnjak

PostPosted: 25 May 2013 11:38    Post subject: Reply with quote

Брате, најстарији од моје троје деце на јесен постаје предшколац и полако ме хвата паника. Немам представу шта су "стучњаци" смислили и како ће изгледати то новокомпоновано образовање да не кажем, едуковање Smile .

Мени је рецимо несхватљиво да у вртићу нуде деци часове из енглеског језика а деца нису проговорила ни матерњи језик како треба. Родитељи заслепљени амбицијом да им деца постану већи Енглези од Енглеза прихватају то и ником ништа. Наравно то није бесплатно. Иста прича је и са школицама енглеског које ничу на сваком ћошку. Да се разумемо, немам ја ништа против учења страног језика али све у своје време. Зашто толико оптерећење?

Ту долазимо до модерног. Бесни телефони, компјутери, лаптопови, таблети, паметни овај, паметни онај уређај. Као, испашће дете глупо у друштву. Е па неће. Глуп је тај систем вредности који нам се намеће. Ја спадам у генерацију која је одрасла без тих срања па ми ништа не фали(осим што болујем од болести којој нема лека). Нисам могао да верујем својим очима када сам пре неки дан видео да клинци играју кликере. Значи да има наде и мора да се призна да доста зависи од нас маторца како ће нам деца профункционисати. Поред свих проблема који нас притискају морамо се посвети благу које имамо као родитељи. То је кључна ствар.
_________________
Нек' песма ори се нек' грми стадион,
ти нећеш остати никад сама јер живот си мој!
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 09 Jul 2013 21:34    Post subject: Reply with quote

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/392603/Profesorka-Rajna-Dragicevic-odrzala-govor-koji-ce-studenti-pamtiti-celog-zivota

Обавезно прочитати, има наде!
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
стефаннн
ДЕЛИЈА


Joined: 06 Nov 2011
Posts: 169
Location: негде с' мојом Звездом

PostPosted: 16 Jul 2013 17:09    Post subject: Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/392603/Profesorka-Rajna-Dragicevic-odrzala-govor-koji-ce-studenti-pamtiti-celog-zivota

Обавезно прочитати, има наде!


Само пар дана после овог говора, по новинама су којекакве "звезде" пљувале ову жену називајући је неоствареном, жељном пажње и свашта још. И онда сваки нормалан и образован човек, који се усуди да критикује друштво, систем вредности... Дође у ситуацију да га развлаче по новинама и пљују нека што се не зна ни која им је професија, ал се зна да имају неки порно снимак. Срамота је што такве уопште и добијају пажњу у овој држави, и што их неко и пита за мишљење.
Деца која све то гледају, слушају, читају... Стекну такав утикас да је боље бити нека старлета или неки кримос, него учити школу. Јер школоване људе овде изгледа нико ништа и не пита. Држава је толико пропала а са њом и школство, да нисмо у стању један пријемни да организујемо. И на крају за ту неспособност настрада најобичнији радник, док се министар прави луд.
А тај пријемни је прича за себе. Кроз само неколико година критеријум је толико спуштен, и задатци су толико лакши... Па за онај из математике ти треба само оловка да заокружиш решења.
Ни за факултете није ништа боље. Није прошао дан а да по новинама не пише да на бироу има највише економиста и адвоката. И онда дође упис, и ко највише студената прима? Правни и економски. Да се запита човек "ко је овде луд". Невероватно је да не постоји никакав план и програм по коме би школовали људе. Преписали смо ону болоњу, а све остало... Ја мислим да се није мењало од Тита.
Back to top
View user's profile Send private message
Немке
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 03 Aug 2012
Posts: 32

PostPosted: 16 Jul 2013 17:58    Post subject: Reply with quote

Кад већ причаш о образовању, каже се "задаци" Wink

И не разумем што је погрешно радити поштен посао, и бити менаџер? То бре само овде има, да се извргава руглу неко занимање? Шта ћемо кад је реч руководилац превазиђена одавно, и не може се искористити?
Back to top
View user's profile Send private message
стефаннн
ДЕЛИЈА


Joined: 06 Nov 2011
Posts: 169
Location: негде с' мојом Звездом

PostPosted: 16 Jul 2013 19:04    Post subject: Reply with quote

Ти си се од целог овог текста ухватио за једно занимање и једну реч, свака част.
Боље размисли мало сутра када нам деца буду ишла у школу чему ће тамо да их уче, и како им уопште објаснити да треба да уче. А како је почело верујем да ће код њих бити и zaдатci и задаci, а вероватно и дупло в уведемо у правопис.
Back to top
View user's profile Send private message
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 21 Jul 2013 19:18    Post subject: Reply with quote

Немке wrote:
Кад већ причаш о образовању, каже се "задаци" Wink

И не разумем што је погрешно радити поштен посао, и бити менаџер? То бре само овде има, да се извргава руглу неко занимање? Шта ћемо кад је реч руководилац превазиђена одавно, и не може се искористити?

ако прочиташ пажљиво текст видећеш да нигде не пљује та и таква занимања, нпр. менаџера, већ тзв. менаџера, односно још конкретније продавце магле!
не видим ништа погрешно у томе да се продавци магле извргну руглу ма које титуле носили.
сам говор је изговорен у једном уском кругу људи, будућих наставника српског језика који поред огромног труда уложеног током студирања, сутра када нађу посао(ако нађу) не могу да рачунају чак ни на голу егзистенцију са тим примањима, њихов предмет и положај ово друштво је обесмислило о томе имаш пар занимљивих уписа изнад!
па ће им често једина сатисфакција бити само сазнање да раде један веома одговроан посао(наравно ако га раде како треба).
сви који су се нашли погођени овим текстом, од људи које познајем, имају неки комплекс везан за образовање, неко са разлогом, неко без разлога-а из чистог не разумевања суштине.
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Делије Звечан
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 667

PostPosted: 29 Nov 2013 18:46    Post subject: Reply with quote

http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=50808&Srpska-istorija-u-udzbeniku-za-sesti-razred-osnovne-skole#.UpinYw9wVBd.facebook
_________________
''Страх животу каља образ често.''
Back to top
View user's profile Send private message
СтефанЈ
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Dec 2007
Posts: 862

PostPosted: 29 Nov 2013 23:31    Post subject: Reply with quote

Срамота. Тужно је што откривање оваквих ствари зависи од нечијег ентузијазма, овог пута Милана Дамјанца. И то је све што може да се уради, да се открије и обавести један мали круг људи путем интернет медија. За који дан ће бити заборављено. С друге стране постоје читави Сорошеви фондови који системски лобирају за затирање свега националног, наравно српског, у уџбеницима. А најтужније од свега је што ми као народ не можемо да се организујемо да помогнемо болеснима, сиромашнима, да подигнемо Храм Светог Саве, обновимо Хиландар и друге манастире и цркве, да финансирамо израду првог филма о Светом Сави, а камоли да се активније посветимо оваквим стварима!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic :: View next topic
Page 4 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop