DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

И шта сад?!?

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 17 Dec 2011 18:13    Post subject: И шта сад?!? Reply with quote

После још једног дана проведеног у колевци српске државе, културе и духовности вратио сам се кући поново збуњен. Да постоји начин да се помогне по цену највеће жртве а да то буде сад и одмах, све би било лакше! Али ово је борба која је дуготрајна и која захтева највећу посвећеност и бескрајно стрпљење. Да ли смо ми спремни на такве жртве? Влада мишљење, а бојим се да није неосновано, да ми Срби имамо проблем са истрајношћу у борби. Нама није тешко да сутра сви одемо у нови косовски бој ако би га било, али ако треба целог живота да се боримо за Косово на све могуће начине, то нам већ тешко пада. Та наша слабост види се врло јасно ако се осврнемо само неколико година уназад. Сетимо се какво је расположење било у народу пре четири године када је проглашена независност Космета. На улицу је изашло милион људи само у Београду, и нема скоро града у свету где живе Срби а да се није масовно изашло на улице да се протествује.

Где је сада тај народ??? Где су ти људи који су пре мање од четири године нашли за сходно да изађу на улицу да се боре за своје? Шта они сада раде да би добили оно што су недавно тражили? Ко још очекује резултате без борбе, без макар мале жртве, за било шта у животу? Да ли је Србин толико посустао да се преокупирао сопственим проблемима, и да више нема енергије и снаге да се бави проблемом својих сународника и свог најдрагоценијег парчета земље? Или сам ја луд што ово пишем и што мислим на тај начин? Да ли смо ми луди и залуђени што се бринемо о ономе што је "давно изгубљено"?

Да ли можемо замислити да пре само четири године на сваком ћошку Београда група људи дели памфлете који позивају на преокрет историје, преокрет традиције, преокрет нашег сећања и смисла постојања? Не можемо, јер би их тада појео мрак. А како је то могуће да за само неколико година дође до таквог "преокрета"?! Па могуће је, систематски се ради и систематски убија у појам Србин. Али нико нам није крив. Нису криви издајници који раде за интересе страних завојевача. Нису криви ни завојевачи. Криви смо ми сами што немамо довољно снаге, љубави, жеље, истрајности, да се одупремо тим злим покушајима.

Али пре него што потпуно одустанемо морамо да знамо! Ако одустанемо од Косова и Метохије, одустали смо за век векова од самих себе! Одустали смо од своје деце, од њихове и наше будућности, од наше прошлости, од смисла, од наслеђа, од јунака мученика, наших предака, који су натопили ту земљу својом крвљу да би је осветили и нама оставили. Одустајемо од својих највећих светиња, од колевке наше духовности и културе које су наша лична карта пред самима собом и пред светом! Одустајемо од живота! Ми престајемо да постојимо када се будемо одрекли Косова и Метохије! Да ли то желимо?

Какав је живот једног пониженог, осрамоћеног малог човека? То није живот достојан човека. Није смисао живота удобност и уживање, јер све то буде па прође, а не даје мир души. Колико год тежили да угодимо животу да буде што лепши и лакши, толико и то има своју границу, преко које није вредно ићи. Кад се пређе та граница, човек осети сав бесмисао и туробност материјалног живота који нема дубљи смисао.

Ми Делије морамо да знамо. Ово што радимо за Космет је НИШТА. И онда када будемо радили дупло више и то ће бити ништа. И све до највеће могуће жртве, све је то ништа! Смисао нашег постојања јесте превасходно бодрење нашег клуба. Али када дођу тешки дани за народ коме припадамо, тај благослов што смо окупљени под једним кровом и што дишемо као један, као фамилија, мора да служи већим интересима! Не смемо да заборављамо то и да се предајемо, под било којим изговором! Млади нараштаји који долазе морају да се напајају на истим изворима и да настављају истим путем, још посвећенији и преданији од данашњих генерација. Ко зна шта ће се дешавати са нама, Бог само зна, сигурно је да нас мрзе издајници јер нећемо да одустајемо и да заборављамо. Ко зна какве пакости могу да нам спреме, али сигурно је да никада нећемо одустати! Историја нас неће памтити за сто или двеста година по нашим кореографијама, него по ономе што будемо урадили за свој народ. Не заборавимо никад то!

Зато отварам ову тему, да видимо шта даље! Видимо да држава одустаје и да отвара карте своје издаје Косова и Метохије и Срба који су остали да чувају своја вековна огњишта! Ми смо много мали да бисмо значајно допринели промени стања на терену, али ајде да видимо шта најконкретније можемо да урадимо у наредном периоду.

Ако је Бог с нама, ко ће против нас?!
http://www.youtube.com/watch?v=H8psKCofXI8

Нема места малодушности! Пре сто година је ослобођено Косово и Метохија после скоро петсто година ропства! Петсто година! Данас није прошло ни пет година од новог ропства а ми смо већ дигли руке! Ало, Србине, освести се! То се и тражи од нас, да заборавимо, да одустанемо, да се предамо. Е па нећемо се предати!
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 17 Dec 2011 21:40    Post subject: Reply with quote

Ја неумем баш добро као ти брате да пишем па постављам одломак из говора Антонија Ћурића.

Грешни јесмо, али пропасти нећемо. Србија – то су наталожени векови – шта све није тутњало земљом Србијом и шта је све Србија претурила преко главе и успевала да сачува своје достојанство. И данас смо на ивици понора, али нећемо потонути ако променимо неке облике наше свести. Нисмо ми ни мали, ни ситни, ни безначајни. Веома смо моћни ако смо удружени. Ако су наше молитве удружене, вишеструко умножене, искрене и топле, брже ће стићи до Господа Бога. Уобичајени слоган да је Бог с нама морамо да претворимо у питање: Јесмо ли ми са Богом? Када кажемо да ће то «Бог урадити», лишавамо себе одговорности и ангажовања да и сами учинимо оно што је неопходно. Неће Бог урадити оно што ми као људи нећемо или не смемо да урадимо. Бог помаже само прегаоцима. Учинимо ми оно што као људи можемо, а оно што не можемо учиниће Бог. Не треба од сваког човека очекивати да учини подвиг, да напише књигу, да наслика платно, али се од сваког човека може очекивати да воли своју отаџбину, да је увек спреман за њену одбрану, да поштује колевку која га је зањихала у вери својих праотаца, да носи Бога у себи, да ослушкује речи светог Николаја Српског: «Без Бога ни прекопрага! Не руши државу! Не кради државу!» Чујемо често кад неко каже «ја се надама*, «ми се надамо»,»живим у нади». Треба, пре свега, остварити право на наду.Човекова нада не сме да буде испразна, нада мора да буде заснована на часном делу. Ако има часног дела, има и наде. Ако дела нема, узалуд се надамо. Ни молитва Богу без часног дела не помаже. Не може се зло радити а добру се надати.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 18 Dec 2011 00:20    Post subject: Reply with quote

Ако заборавим тебе, Косово, ако заборавим тебе, Метохијо, нека ме заборави десница Господња! Нека се прилепи језик мој уз непца моја ако се тебе не сетим, ако не истакнем Косово и Метохију за почетак весеља мога.


_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Mali Boki
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Aug 2005
Posts: 551
Location: BGD

PostPosted: 18 Dec 2011 12:12    Post subject: Re: И шта сад?!? Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:
Ако одустанемо од Косова и Метохије, одустали смо за век векова од самих себе! Одустали смо од своје деце, од њихове и наше будућности, од наше прошлости, од смисла, од наслеђа, од јунака мученика, наших предака, који су натопили ту земљу својом крвљу да би је осветили и нама оставили. Одустајемо од својих највећих светиња, од колевке наше духовности и културе које су наша лична карта пред самима собом и пред светом! Одустајемо од живота! Ми престајемо да постојимо када се будемо одрекли Косова и Метохије!

Back to top
View user's profile Send private message
Амбасадор
Ветеран


Joined: 09 Mar 2004
Posts: 1046
Location: Пимлико

PostPosted: 18 Dec 2011 15:44    Post subject: Re: И шта сад?!? Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:

Где је сада тај народ??? Где су ти људи који су пре мање од четири године нашли за сходно да изађу на улицу да се боре за своје?


Као она прича о "кувању жабе", и наш народ се за те 4 године прилично "скувао". За оне који не знају ту причу - Ако жабу ставиш у врелу воду, она ће да искочи и побегне, али ако је ставиш у хладну, па постепено загреваш до кључања, жаба неће ни осетити да је скувана. На жалост код велике већине јавности, све што је остало од митинга од пре 4 године је видео клип "Косово за патике". Режим се својеврсно потрудио да то буде једина асоцијација на тај период, тако да је смисао протеста против отимања Космета потпуно пропао. Томе додај причу да су "Срби на Космету криви што не улазимо у ЕУ", да нам је "Космет омча око врата", да "7 000 000 испашта због пар хиљада на барикадама", да је "Косово унапред згубљено још 1974", да се за њега боре само "шверцери и хулигани", итд, итд. Обичан, полуобразован човек је веома подложан тој пропаганди. И не само полуобразован, већ и млади врло образовани људи бивају убеђени у то све.

Али, шта сад?! Косово у реалности је прича која ће трајати још веома дуго. Осим, наравно хуманитарне помоћи, по мојем мишљењу је важно да се пре свега ради на промени свести народа. То свако од нас треба прво да ради у својој непосредној околини. Кренимо од најближих - родитеља, брата, сестре, другова, другова другова. Није довољно да о томе причамо ми истомишљеници, већ треба на леп начин неке ствари објашњавати неистомишљеницима. И грешка је свађати се, јер то код неистомишљеника ствара одбојност. Поента је објаснити некоме постепено, на леп и љубазан начин, а не нападно и искључиво. Поента је неког неистомишљеника "скувати као жабу", постепено, јер и они нас кувају. Увек имати на уму: у већини случаја тај неистомишљеник је само жртва пропаганде, и треба му показати прави пут. Предстоје празници, славе, Божић, Нова година... свако од нас ће бити у окружењу блиских људи. Искористимо то да покрећемо ту причу и да постепено мењамо свест људи. Бар онолико колико можемо.

Свест народа је кључ свега. Да је свест народа правилна, да је је воља народа јасна, гласна и јединствена по питању Космета, онда би и политичари били у сутуацији да добро промисле сваки потез, сваку изјаву. Мислим да одатле креће све.


И још само да додам... најопасније је све популарније мишљење да је подела Космета (односно одвајање севера) решење. То је по мени горе од свега осталог! И нарочито треба људима скретати пажњу на то.
_________________
Мила мајко не жени ме млада,
кад ме жени Рачића бригада.
Back to top
View user's profile Send private message
Гишка
Ветеран


Joined: 18 Oct 2002
Posts: 1560

PostPosted: 19 Dec 2011 15:22    Post subject: Reply with quote

Поред горе побројаних проблема са којима се суочавамо свакако је и страначење узрок народној тишини која је настала након многобројних догађаја током ових последњих четири године. Док неки утицајни и познати политичар (и његова странка) не организује и позове људе на скуп-митинг-акцију или било шта том сличе за помоћ и подршку Србима на Косову и Метохији скоро нико и не размишља да уради нешто или помогне на неки други начин. А ти ''утицајни'' и ''познати'' не позивају нигде нинашта, а поготову неће сад у време избора и борбе за фотеље.

Звездини навијачи су прерасли те и такве политичаре и њихове странке и не чекају њихов позив на митинговање. Урадили смо много пројеката које ћемо укратко побројати у новој теми а што је најбитније писаћемо о новим планираним акцијама које тек треба да се раде. Можда грешим, али и на овом делу форума драстично је спасла ''тензија'' што свакако не би требало да се деси. Зато ћемо на овим темама писати конкретне ствари како и на који начин може да се ради на помоћи нашем народу на Косову и Метохији, нашим Светињама и борби за очување.

Морају сви Звездаши и све групе да се укључе у те пројекте заједно са нашим клубом, који је много пута до сада подржавао нашу борбу за Косово и Метохију! Трибина која има 10.000 људи може много да уради. Глупо је да се неколико људи цима око тако велике и важне ствари, зар не?

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!
Back to top
View user's profile Send private message
су-кру
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 02 Oct 2005
Posts: 542
Location: Северна трибина стадиона "Рајко Митић"

PostPosted: 19 Dec 2011 19:36    Post subject: Re: И шта сад?!? Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:
Да постоји начин да се помогне по цену највеће жртве а да то буде сад и одмах, све би било лакше! Али ово је борба која је дуготрајна и која захтева највећу посвећеност и бескрајно стрпљење. Да ли смо ми спремни на такве жртве? Влада мишљење, а бојим се да није неосновано, да ми Срби имамо проблем са истрајношћу у борби. Нама није тешко да сутра сви одемо у нови косовски бој ако би га било, али ако треба целог живота да се боримо за Косово на све могуће начине, то нам већ тешко пада. Та наша слабост види се врло јасно ако се осврнемо само неколико година уназад. Или сам ја луд што ово пишем и што мислим на тај начин? Да ли смо ми луди и залуђени што се бринемо о ономе што је "давно изгубљено"?



Сјајан уводни говор брате.
Ми морамо да научимо да будемо стрпљиви, кроз веру нашу православну, кроз живот наш који иако није лаган у данашње време мора по сваку цену да поднесе и оно одрицања за нешто више од свега, за нашу земљу, за нашу Србију. Никако ниси луд што пишеш нити што мислиш на такав начин, то и сам добро знаш. Али ми за почетак морамо да приђемо онима који још увек на жалост нису свесни чињенице да ће ова борба трајати јако дуго и да у њој се мора истрајати, да у њој нема партијских подела, књижица, да смо у њој сви Срби и Српкиње који се боре за своју Србију, не ТУЂУ већ СВОЈУ!
Свако од нас кроз било које удружење, организацију, не сме никада дагледа своје личне ситне интересе већ интересе Србије и где ће резултат његове, наше борбе бити само целовита Србија и ништа мање од тога.
Људи су се променили, нису свесни да јесу, али да би смо ми мењали односно указали на то истима ми морамо да се погледамо у огледало браћо и да видимо где смо то ми у целој овој причи. И да кренемо напред.
Одлична тема. Али у оваквој и сличним темама са једним циљем увек се морамо водити речима Његове Светости упокојеног патријарха Павла : благе речи, јаке докази.
_________________
Свакоме коме је до српске земље добиће је!
ПУНА УСТА!
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 19 Dec 2011 22:27    Post subject: Reply with quote

Догодине у ослобођеном Призрену! Овај поздрав је чест последњих година код нас и настао је по узору на јеврејски поздрав којим су се скоро два миленијума поздрављали - догодине у ослобођеном Јерусалиму! Ово пишем, јер је јако важна реч ослобођеном, не само зато што је и у оригиналу била употребљавана, него и због чињенице да ми и данас идемо Богу хвала у Призрен, и ићи ћемо заувек! Али уз Божију помоћ, "догодине у ослобођен".

Још једна важна ствар. Погледајмо Јевреје. Непуне две хиљаде година били су без државе разасути свуда по свету. И нису заборављали свој циљ и живели су за његово остварење. И ево их, дочекали су. Наши преци, зар нису неколико стотина година живели као данашњи Срби на Космету што данас живе? Где ми то журимо? Можда нећемо ми дочекати ослобођен Призрен али дочекаће га наша деца ако их будемо подизали у том духу и ако се ми будемо борили за остварење тог циља. Зашто бисмо се предавали? Који је то циљ наших живота који оправдава предају?
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
konstantin
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 01 May 2011
Posts: 52

PostPosted: 20 Dec 2011 11:32    Post subject: Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:
Можда нећемо ми дочекати ослобођен Призрен али дочекаће га наша деца ако их будемо подизали у том духу и ако се ми будемо борили за остварење тог циља. Зашто бисмо се предавали?

А ако не дочекају ни наша дјеца, дочекаће можда унуци или праунуци ако буду васпитали дјецу у том духу. Десиће се кад тад,предати се никад!
Back to top
View user's profile Send private message
Амбасадор
Ветеран


Joined: 09 Mar 2004
Posts: 1046
Location: Пимлико

PostPosted: 20 Dec 2011 16:13    Post subject: Reply with quote

''Главна препрека напретка људског рода јесте што људи не слушају оне који говоре најпаметније, већ оне који говоре најгласније''

Артур Шопенхауер
_________________
Мила мајко не жени ме млада,
кад ме жени Рачића бригада.
Back to top
View user's profile Send private message
су-кру
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 02 Oct 2005
Posts: 542
Location: Северна трибина стадиона "Рајко Митић"

PostPosted: 20 Dec 2011 20:20    Post subject: Reply with quote

Амбасадор је у својој поруци пар изнад лепо написао и објаснио ситуацију "Косово за патике", "Срби са Косова су криви за не улазак у ЕУ", односно о пласирању и појави таквог "размишљања" међу Србима и Српкињама. И то нажалост међу оним најугроженијим, онима које мрзи да се цимају. Морамо да их покренемо, не смемо да их осуђујемо.
Како? Баш тако опет описану код Амбасадора, да кувамо жабу, да будемо толерантни, достојанствени али и да не скрећемо са циља и да сваким даном идемо ка њему.
Хајде о ЕУ, ето као Косово услов, признање, барикаде. А је ли тако и заиста?
Да није Србија међу првим земљама у Европи по корупцији, криминалу, спорости правосудних органа, срамоте и незнања политичара, лоповлука и марифетлука у свим институцијама?
Да ли је ово једна (или више) истина које нам је та ЕУ бокснула у лице а коју властодршци штитећи своје позиције (своју слободу) емитују кроз медије свима нама у виду Косово, барикаде, ЕУ бла бла?
Можемо ли то да употребимо да мало освестимо људе? Да их укључимо у акције, да размишљају? Ја верујем да можемо, јер имамо зашто и имамо како. Нема предаје ни по цену чега.
_________________
Свакоме коме је до српске земље добиће је!
ПУНА УСТА!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop