DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

МИЛОШ ЋИРКОВИЋ - НОВИ ОБИЛИЋ!
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 06 Dec 2011 22:12    Post subject: МИЛОШ ЋИРКОВИЋ - НОВИ ОБИЛИЋ! Reply with quote

(одломак из књиге Љетопис новог Косовског распећа Митрополита Амфилохија Радовића)

МИЛОШ ЋИРКОВИЋ - НОВИ ОБИЛИЋ: "ВИ ИДИТЕ, ЈА - ОСТАЈЕМ!..."

Свештеномученик Теодот Анкирски 7/20. јун 1999.

Данас посљедњи припадници полиције и регуларне Војске Југославије напуштају територију Косова и Метохије. Како говоре одговорни у Србији, "југословенска војска добила је нови задатак да са обода Косова штити српски народ на Косову"! По оној народној, "нови дувар зиђу, а стари размећу"!

Са Његовом Светошћу одлазимо за Високе Дечане, одакле патријарх наставља за Београд ради одржавања редовне сједнице Светог архијерејског синода. Епископ Артемије послије литургије у Грачаници одржава велики народни сабор у Косову Пољу, а затим одлази у Гњилане и околину. Епископ Атанасије херцеговачки је у Митровици, а потом у Липљану и Урошевцу, у коме је Срба остало сасвим мало. Вучитрн је остао без Срба, црква и парохијски дом у њему су спаљени. Са пратиоцима се из Дечана враћам за Патријаршију. Гомила Арбанаса опљачкала и запалила двадесет српских кућа у селу Граце, код Бабиног Моста. Сви становници су побјегли. Британски војници из КФОР-а, иако су били у непосредној близини, нијесу интервенисали, него су наставили да мирно регулишу саобраћај на путу током пљачке села, док су Шиптари одвозили пуне тракторе и аутомобиле српске имовине, па се празни враћали по нове количине.

У Пећи убијен Радован Булатовић (69), од оца Блажа. Јављају: народ код Института је под опсадом, према Витомирици - потребна је хитна помоћ. Нова вијест: Шиптари разбијају зграде код Митрополије - парохијски дом и друго. Италијанске страже нема.

Дреновац: остала старица болесна, Божана Јовановић и син Војислав, о њима се не зна ништа. Одосмо и посјетисмо кућу. Не нађосмо никога.

Сазнајемо: Српска Клина се сва иселила 17. јуна.


-----------


Како сахранити убијене у Белом Пољу? Одлазимо, са оцем Миљком Корићанином и оцем Радомиром Никчевићем и другима, у Бело Поље у 17 часова, да сахранимо кукавну браћу Радомира и Чеда Стошића и Филипа Костића. Сва тројица убијена су метком у чело. Једног нађосмо на спрату, свог у крви. Изнад њега, до тавана, уздуж цијелог зида, портрет Слободана Милошевића. Друга двојица прибијени испред улаза у кућу уза зид, метак им пробио мозак. На ногама гумени опанци, обучени као да су се тек вратили са њиве, обавивши дневни сељачки посао. (фуснота: Једини који је преживио, Мирко Стошић, свједочио је касније да је, док су сједели код куће, дошла група Арнаута и позвала Чеда да приђе: "Дођи овамо, гледај ме у очи!" И кад је овај пришао, један Шиптар испалио му је два метка у чело. Мирко запањен притрча: "Убисте ми брата!" "Ово ти је брат? Дођи и ти овамо!" И њему испале два метка у главу. Један метак су Мирку у болници извадили, а други му је остао у предјелу чела, јер је на незгодном мјесту заглављен, те га још носи. Потом су убили Филипа и Рада.) Увили смо их и у ћебад, донесену из Патријаршије. О мртвачким сандуцима не може се овдје ни помислити. Преносимо их на рукама ближе гробљу, постависмо једног поред другог на однекуд прибављени сто и одржасмо опијело. Опијело снимају ТВ екипе страних агенција. Око нас италијански карабињери са машинкама на готовс. Опустјело село скамењено, планински вијенци ћуте. Замукле птице, само са друге стране гробља, са зграда одјекују пуцњи... Италијани нас пожурују. С правом. Добра смо мета за "ућкаре-зулумћаре". Италијани су извели из села Павла Ђукића и старицу мајку његову Јевросиму.



Дознјемо од Италијана и ово: у селу у своме дому остао је сам Милош Ћирковић, шумар од својих 38 година, у рату водич српских специјалаца, који је "одлично познавао свако дрво, сваки крш". Остао да брани село. Шаљем оца Радомира Никчевића са једним младићем из куће Стошића да га поздрави и замоли у моје име да пређе са нама у Патријаршију. О. Радомир га затиче наоружаног и обученог у војничку униформу. Не жели да је скине. Једини српски војник у униформи на Косову и Метохији послије повлачења јуна 1999. О. Радомир му преноси поздрав и поруку. Моли га, куми Богом, убјеђује упорно да крене са нама. Моли га и млади Стошић. А он ће, неземаљски одлучан и земаљски опор: "Ти ћути, да те не убијем! Срам вас било, сви сте ви издали!... Идите, ја остајем!.."

Посљедњи бранич Цркве и народа у овом погрому, спреман да погине "за краља и отачаство", прича нам о. Радомир, по повратку. "Сва му је кућа изрешетана. Он забаракадиран у мртвом бетенском углу приземља са гомилом муниције унаоколо. Ријешен да брани свој кућни праг до смрти. Захваљује на бризи и поздраву, али одлучно одбија да напусти свој дом, одрешито прекидајући свако даље наговарање... Потресен одлучношћу усамљеног ратника, отац Радомир га на растанку благосиља на посљедњи подвиг ријечима: "Добар си дио изабрао, Милоше срца обилићевскога! Бог те благословио на добар подвиг, Милоше Ћирковићу!..."
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 07 Dec 2011 02:16    Post subject: Reply with quote

Наведени цитат је из четворотомне књиге Митрополита Амфилохија Радовића, који је уз Владику Атанасија Јевтића и Владику Рашко-Призренског Артемија, боравио у овој мученичкој епархији све време страдања српског народа и Цркве око бомбардовања а поготову после њега. Књига је недавно изашла и злата је вредна, свако и словима свако морао би да је прочита не би ли схватио ситуацију на Косову и Метохији, не би ли ценио жртву нашег народа који је одолео свему и живи и даље доле, не би ли ценио и поклањао се са дужним поштовањем жртвама које су пале на Космету, безбројним новомученицима косовскометохијским. Митрополит је на крају сваког дана водио дневник, тако је књига и конципирана. Могу се извући многе поуке, попут кључне да где год су Срби пружили отпор арнаутским терористима, ови нису ни покушали да тероришу тај крај. А, са друге стране, где год је показана слабост, ту су били звери, демони. Ето, ја молим све да купе ове књиге и читају их не бисмо ли се сви померали у свести и савести и боље разумевали ситуацију и проблем на Космету.


_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 07 Dec 2011 09:08    Post subject: Reply with quote

Читајући даље књигу, дан за даном описивану, долазимо до 25.јуна/8.јула (1999.), празник Свете преподобномученице Февроније


----------


Чуло се још раније да је око 26, по некима 20.јуна, од шиптарских зулумћара вјероватно рањен, савладан и уграбљен Милош Ћирковић. Тврде да је 22.јуна требало да напуни 38 година. Посјетисмо и његову кућу у Белом Пољу. Нађосмо је спаљену. Зјапи и дими рупа од старог подрума. Новији предњи дио куће бетонски грађен стоји без крова. Тамо гдје је била кухиња, нађосмо мецима, бомбама и пожарима потпуно неоштећену славску икону Милошеву Светог Алимпиjа Столпника, Свето Писмо, неколико пордичних слика и других предмета, међу којима и гусларску касету о смрти косовског витеза Јована Милачића (полицајац погинуо у селу Преказе), као и неколико видео касета. Изнад предњег угла куће у коме је био забаракадиран, на спрату нађосмо у ћошку - спаљени костур, још увијек се димио. Прва мисао нам бјеше да је Милошев. Но, преврнувши га штапом, видјесмо по лобањи да се ради о спаљеној овци. Побјегла, сирота, да се спасе! Нађосмо и Милошев молитвеник, црквене књиге. Све ово потврди да је заиста био човјек побожан, како су нам рекли...

Испред куће много испаљених чаура. Од Милоша ни трага ни гласа. Веле да је у својој јуначкој одбрани убио више од 18 терориста који су га држали под опсадом и јуришали на њега даноноћно. У каналу испред Милошеве куће отац Миљко и Раде Павловић, који су му односили храну, избројали су дванаест убијених арнаутских терориста, а пред школом су нађена два запаљена блиндирана возила која су са посадом изгорела.

Откада су у његовој спаваћој соби двојица Шиптара покушала да га усред ноћи ликвидирају, али је од његове пушке један погинуо, док је други утекао, Милош, будући стално под оружјем и у униформи, готово да више није спавао. Да непријатељ никада не би био сигуран гдје је, стално је мијењао мјесто и прелазио из куће у кућу напуштеног села, накрцану оружјем и муницијом одбјегле војске...

Отац Миљко и Раде Павловић односили су му храну, остављајући је час у новој, час у старој кући како је Милош чувао положај. Осмога дана, шумар није узео храну... Побјегао је у шуму? Убијен, па склоњен? Вијест да се појавио у Андријевици, показала се нетачна. Једно је било сигурно: прије погибије скупо је наплатио своју јуначку главу....

Кажу да су браћа, када је аутобус којим су испоручени и евакуисали посљедње Белопољце стигао, покушала да га наговоре да пође, али узалуд. Милош је подигао пушку и узвикнуо пријетећи: "Ви идите, ја остајем!..." Његову славску икону и нађене ствари похранисмо у Патријарховом конаку, на спрату. Одатле их је касније узео неко од његове родбине, како нам рекоше сестре монахиње...
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
steffke
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 26 Oct 2009
Posts: 53

PostPosted: 08 Dec 2011 13:41    Post subject: Reply with quote

Кад би имали нормалну државу, па да се тако негде у другом или трећем разреду, средње школе, стави за лектиру, бар један том књиге. Чак и овај текст, кад би био стављен у читанке било би и више него довољно.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 09 Dec 2011 21:51    Post subject: Reply with quote



Свети Алимпије Столпник, кога данас прослављамо, небески покровитељ, крсна слава Милоша Ћирковића чија икона није изгорела у запаљеној кући, како смо горе прочитали. Његовим молитвама нека Господ настани у своме царству где праведници почивају овог великог Косовског јунака са којим смо и ми мали и јадни недостојно делили ваздух напаћене Србије до скора. Са светима упокој Христе слугу твога...
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
shomi
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Mar 2007
Posts: 951

PostPosted: 10 Dec 2011 18:30    Post subject: Reply with quote

Брате где има ова књига да се узме? Јел има у патријаршији?
_________________
На своју веру на своју земљу поносан сам ја,
за један град на балкану и клуб у њему живим ја...
Back to top
View user's profile Send private message
Нема предаје!!
ДЕЛИЈА


Joined: 25 Sep 2011
Posts: 106

PostPosted: 10 Dec 2011 20:14    Post subject: Reply with quote

shomi wrote:
Брате где има ова књига да се узме? Јел има у патријаршији?


Знам да је могла да се купи на трафици. Да ли још увек има, не знам, провери.
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 11 Dec 2011 09:40    Post subject: Reply with quote

Требало би да је има на трафикама, ако не, онда у свим црквеним књижарама сигурно има. У патријаршијској књижари мора да има.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Pedjo_BBrdo
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Sep 2003
Posts: 586
Location: Небеска Србија

PostPosted: 11 Dec 2011 12:41    Post subject: Reply with quote

Нема више на трафикама.Сваки од четири издата дела као да је имао рок трајања па су га након тог периода комплетно повлачили са трафика и зато и нема више.
_________________
"Границе између Православља и јереси су исписане крвљу." (Старац Јероним Светогорац)
Back to top
View user's profile Send private message
shomi
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Mar 2007
Posts: 951

PostPosted: 11 Dec 2011 22:24    Post subject: Reply with quote

хвала људи.
_________________
На своју веру на своју земљу поносан сам ја,
за један град на балкану и клуб у њему живим ја...
Back to top
View user's profile Send private message
КОСМЕТ
ДЕЛИЈА


Joined: 01 Jan 2012
Posts: 121

PostPosted: 15 Jan 2012 18:19    Post subject: Reply with quote

Остаци кућа из којих је херој Милош Ћирковић пружао последњи отпор шиптарским бандитима























Поглед из Белог поља на Пећ
Back to top
View user's profile Send private message
Космет1389
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 19 Jun 2015
Posts: 31
Location: Косово и Метохија

PostPosted: 05 Sep 2016 21:54    Post subject: Reply with quote

Није тачно. Ово је његова кућа, око 100 метара изнад те
[/url]
Back to top
View user's profile Send private message
Космет1389
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 19 Jun 2015
Posts: 31
Location: Косово и Метохија

PostPosted: 05 Sep 2016 21:57    Post subject: Reply with quote

Није тачно. Ово је његова кућа, око 100 метара изнад те
Back to top
View user's profile Send private message
Крфљанин
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Aug 2010
Posts: 95

PostPosted: 20 Oct 2016 21:44    Post subject: Reply with quote

Документарни филм „Ви идите, ја нећу“ Заснован је на књизи „Љетопис Новог Косовског Распећа“ Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, која нам открива неиспричану истину о косовско-метохијском страдању Српског народа, његовог верског и културног наслеђа кроз целу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића из Бјелог Боља код Пећи.

https://www.youtube.com/watch?v=e9zJgUEc6ps
_________________
Тихо, спуштала се летња ноћ
На Цер, на ту горду планину.
Back to top
View user's profile Send private message
Историчар
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 01 Sep 2019
Posts: 14

PostPosted: 07 Sep 2019 12:31    Post subject: Reply with quote














_________________
Америко проћићеш и горе због Косова и Крајине моје!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop