DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Иградња цркве на Прилепцу

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 09 Jul 2011 07:56    Post subject: Иградња цркве на Прилепцу Reply with quote

За Видовдан је на Прилепцу, постављен камен темељац за изградњу цркве Лазарице.
Прилепац утврђење које се налази 11 km североисточно од Гњилана, подигнуто да би штитило рударске насеобине и прилаз Новом Брду, једном од најзначајнијих рудника у средњовековној Србији. За Прилепац се зна да је родно место кнеза Лазара Хребељановића. Утврђење је величине 120 x 90 метара, од чијих остатака су сачуване две куле и неке друге грађевине. Са њега се протеже поглед на реку Прилепницу и цело Гњилане

О пројекту за сада толико а поставићу више информација чим их добијем од одбора задуженим за изградњу Цркве.








_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 13 Jul 2011 09:26    Post subject: Reply with quote

ВИДОВДАН У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ

У Косовском Поморављу Видовдан је и ове године обележ ен у склопу Културноспортске манифестације „Видовданске игре 2011“-Велико Ропотово, која је почела 19. јуна, а завршила се 28. јуна. Манифестација је окупила више стотина људи из региона али и гостију из више места и градова Србије. Организвана су такмичења у више спортских диспциплина, а најбољима су припале пригодне награде.
У културно-забавном делу манифестације, организвана је ликовна колонија на тему Видовдана у којој су учествовали ликовни стараоци и уметници из Косовског Поморавља, али и гости из Врања. Бирана је и Мис Косовска девојка. Ову ласкаву титулу понела је Милица Митровић из Ранилуга. Такође, у склопу обележавања Видовдана у Косовском Поморављу, а у оквиру богатог културноуметнич ког и забавног програма, приказана је и позоришна представа „Професионалац“ Душана Ковачевића, а у режији Цветка Стањевића. На сам Видовдан, 28. јуна, традиционално је организован поход на Прилепац који се налази изнад истоименог места рођења Кнеза Лазара. Након парастоса крај меморијалне спомен плоче посвећене косовским јунацима, отац Кирило из манастира Драганац, положио је камен темељац за изградњу цркве мала Лазарица. У вечерњим часовима истог дана у Ропотову је оргаизовано завршно видовданско вече на коме су дељене награде и захвалнице учесницима манифестације, а неколико стотина окупљених мештана овог и других села у региону уживало је у двоипочасовном културнозабавном програму. Поред осталих представили су им се сплетом игара Национални Ансаммбл „Коло“ из Београда као и популарни певачи који су специјално повом Видовдана дошли из Београда у ово место. С.И.

http://www.jedinstvo.rs/v1xyz_/index.php?option=com_content&view=article&id=334%3Aeuleks-nije-eu&catid=58%3A2010-07-04-21-29-21&Itemid=72
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 05 Sep 2011 12:48    Post subject: Reply with quote

ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ НАШЕГ СВЕТОГ ХРАМА

Драга браћо и сестре, драги Срби, знани и незнани, Хришћани и сви Ви који вучетe корене са Косова и Метохије где су гробља Ваших предака и рођака који су своје животе положили за очување Хринћанства, наших Светих Храмова и опстанак народа кроз векове на овом Светом Косову и Метохији! У славу Светом kнезу Лазару, косовским јунацима и Свевишњем Оцу Богу Нашем, обраћамо се Вама, те уз Божју помоћ и Свети Благослов његовог преосвештенства Господина Теодосија, владике Рашко-призренског и Косовско-метохијског, кренули смо у акцију прикупљања добровољних прилога за изградњу Храма Светом кнезу Лазару „Мала Лазарица“ у његовом родном месту Прилепцу код Косовске Каменице на Косову и Метохији. Након свих прогона и истребљења Православног народа са ових простора, те свих безбожника који су покушали да нас истребе и након свих тих бура и олуја још се чује наш глас, глас или вапај напаћеног нарора. Данас смо тамо где смо, расути на свих шест континента, али то није разлог да не наставимо тамо где су наши дедови и прадедови стали. Они у својој беди и сиротињи изградише многе храмове и одржаше их кроз векове! Можемо ли ми данас да изградимо „Малу Лазарицу“ да нам засија на Прилепцу, те да ми оставимо споменик нашој деци и свим будућим поколењима?

Сви Ви који желите да донирате путем директних уплата на банковни жиро рачуна то можете и урадит. Динарски жиро раћун код Комерцијалне банке је 205-9011004373019-40.

Сви Ви који желите да донирате путем девизног банкарског жиро рачуна контактирајте нас на е-маил адрасу ради даљег упуства и слања инструкција за уплату из страних земаља. Е-маил адреса: izgradnjacrkve@gmail.coм.

Од нас Вам много хвала и живели на многаја, многаја, и многаја љета. ... Богу нашем васкрслом из мртвих нека је слава и хвала у вјекове вјекова, амин!


_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop