DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Промоција туризма КиМ

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 24 Feb 2011 17:48    Post subject: Промоција туризма КиМ Reply with quote

На сајму туризма који се одржава од 24-27 фебрура у хали 3 престављена је и понуда Косова и Метохије. Поред Срђана са својим вино ту се налази проспект општине Зубин Поток на којој је и наша слика гостовања у том месту Laughing али и етно село Завичај
http://etnoselo-zavicaj.rs/index.php/sr/galerija
Сваке године видимо све већу понуду али је проблем што не постоји везе између понуде и потражње. Туристичка организација која би требала да буде нослиац промоције то неради као и друге институције.
Да би се повећао бој посета неопходно је извршити промоцију.
На саму сам нашао неколико организација на којима сам поставио флајере а то су ТО Љига, и Моја Србија а са другима се поричало и дали су подршку као што је ауто превозник ласта.

У срадњи са горе поменутим организацијама али и другим које су подржале наше удруже покрећемо кампању у којој желимо да преставимо туристичке потенцијале КиМ. О пројекту ћете се ближе моћи информисати на штанду удружења моја Србија а ускоро преко сајта www.jefimija.net
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 03 Jul 2011 05:47    Post subject: Спуст без граница Reply with quote

Ако је неко из Београда и околине заинтеросаван нека ми се јави.
Све остало имате на сајту
http://www.spustbezgranica.org/
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 04 Jul 2011 14:15    Post subject: Reply with quote

ПРОМОЦИЈА ПУТОВАЊА НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Мада се ова покрајина најчешће налази у вестима због етничког насиља, последицâ рата и као трајно геополитичко буре барута, ми смо одлучили да што је могуће више пажње посветимо нечем другом.

Желимо да најширој публици представимо и изванредна културна и природна богатства, археологију, историју, споменике, музику, данашњи живот овог за нас важног простора.

Праве преставе о знаменитостима прошлости, о архитектури и сликарству, могуће је добити само ако се ови објекти непосредно посматрају, у свом аутеничном амбијенту, у коме се може доживети целина утиска. Лепота планина, специфичност насељених крајева могуће је доживети и схватити у пуном смислу само ако се до њих непосредно дође.

Кроз пројекат «приближи се» желимо да код домаће и стране публике створимо жељу за путовањем - откривањем лепоте које Косово и Метохија скрива и тако се изблиза упознају са духовним, културно-историјским и другим вредностима које Косово и Метохија пружа.

Циљеви:


1. Створити бољи имиџ за више видова туризма и повећати свест о постојећим могућностима, према новом имиџу који буде створен;

2. Да информише туристичку потражњу o условима боравка и да постакне жељу за путовањем;

3. Укључивање Косова и Метохије у туристичку понуду Србије;

4. Очување културно и историјског наслеђа и природе;

5. Повећање животног стандарда кроз економску корист од туризма.




Срества:

• Интернет презентација која ће поред текстова и фотографија садржати и обиље видео материјала. Посетиоци ове сранице моћи ће најбоље да се упознају са оним што Косово и Метохија нуди;

• Израда брошура, каталога, проспеката и другог штампаног материјала;

• Концепт кратких ТВ формата и спотова у трајању од 15 до 60 секунди као и тзв. landscape форме у трајању од 2 до 5 минута.

• У сарадњи са фирмом “ masel” изложба у возилима градског превоза.

• Широку палету сувенира са мотивма Косова и Метохије за свачији укус и новчаник.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 13 Jul 2011 21:43    Post subject: Reply with quote

Дуго се осећала потреба за нечим препознатљивим, за нечим што ће се у многоме разликовати од до сада понуђеног када је у питању представљање Духовне вредности Косовске Каменице и указивање на њен значај, на њену улогу и место које јој припада у оквиру историје нашег народа.
Духовне вредности Косовске Каменице је нешто најдрагоценије, нешто најлепше, нешто најсветије што је изнедрио српски народ.
О Духовности је много речено, много написано али живимо у времену када се мало чита, када се брзо живи, једном речју живимо у времену медија и рачунара. Зато је мултимедијална презентација Духовне вредности Косовске Каменице урађена на савремен начин, језиком рачунара, и зато ћу покушати овом мултимедијалном презентацијом упознати вас са ове свесрпске светиње са њеном историјом, архитектуром, препознатљивим стилом.

http://www.youtube.com/watch?v=W87R2-iRoAE
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 27 Aug 2011 06:41    Post subject: Reply with quote

Косовски завет



Вратих се са још једног путовања на наше свето Косово и Метохију, као и увек пуна утисака и пуна емоција, таквих да ми је било потребно недељу дана само да се одморим и покушам да средим мисли, да направим неки ред у свему ономе што жели да изађе на површину и да се бојим да ли сам уопште у томе успела.



Шетајући се Призреном, уживајући у мирису овог пута набујале Бистрице и слушајући дивно појање монаха из Зочишта у цркви осветљеној само кандилима, мој свет је престајао бити овај сиви престонички, устаљени и тмурни и постајао онако мемљив, као светови из врмена кнеза Лазара, онако невероватан и храбар, одлучан и чврст у својој лепоти.







У чему је била Светост њихова, а у чему је наша слабост данас?!



По ко зна који пут покушавам да то питање ставим на папир и да уобличим своје мисли и не знам да ли ћу и овога пута успети, да ли ће ми овога пута мисао бити јасна и разумљива и мени и вама.



Није њихова величина била само у величини њиховог срца, у задужбинама, у простоти и красоти, у жртви и у подвигу као таквом, њихова Светост, светост Небеске Србије је била у Крсту и у храбрости да се свој крст понесе до краја, макар нас сви изврнули руглу.



Некадашњи човек је чини ми се то умео, а ми смо зарад “љубави” и зарад “човека” заборавили да угађамо Богу и да носимо храбро и стамено свој крст.



Нема веће љубави од полагања живота за ближњег свог, али какво је то полагање живота?



Да ли можемо положити живот ако га не волимо?Ако нам није стало до наше душе као нечег најдрагоценијег, као нечег за шта је сам Господ сишао и положио Свој живот?Да ли је то онда дар? Како можемо положити живот за отаџбину ако смо равнодушни, не, то Господ од нас не тражи. Он тражи малену жртву, али жртву од срца, да дамо оно што је за нас најдрагоценије и највредније. Зашто то није наша душа, то на нашу жалост свако од нас треба да да одговор.



Али полагати живот се може и дуготрајно, трпљењем, ћутањем, подношењем оних свакодневних невоља и нероптањем на Бога, свесни да смо мали и ништавни и да нисмо они пред које Господ треба да стави тако велики и узвишен Крст давања живота за ближњег кроз мученичку смрт.



Такође, када нас сви срамоте, када нас сви прогањају и проклињу мисливши да смо издајници или да смо потурице, а ми смо Бога ради примили тај крст на себе да бисмо ближње сачували, ех, тај крст тек не може понети свако.



Док ми мирно спавамо у удобном и топлом кревету, неко треба и да брани ову земљу и ми немамо права пребацити му ништа, јер наш миран сан је значио крст за неког ко нас чува.

Зато су Свети Немањићи, јер су они знали значење крста, не само као права, него као обавезе, као одговорности пред Богом, па макар нас људи сви презрели.

Знали су они још како шта значи људски живот било ког људског створа, али су они храбро и неустрашиво тај крст понели да би спасили душе многих близжих својих.

Нико није имао прилике да види ту страну њиховог живота, али у свакој задужбини, у сваком камену уткали су део себе и део крста који су носили да бисмо ми сада имали живот какав имамо и водили живот какав водимо.

Нису се они борили нити “убијали” јер су мислили да је то по себи добро, не, па нисмо ми открили сада топлу воду, грех је грех свих ових векова остао исти, али они су тај грех преузели на себе јер су знали да ако они то не учине, неће имати ко други, прихватили су од Господа да преузму Крст на себе и кренули за њим, баш да би ми сада били ту где јесмо.

Најлакше је одувек било окренути други образи и препустити се сили и насиљу, одувек је лако било рећи да је све изгубљено и да су јачи од нас дошли и да немамо куд, а тако је тешко узети крст и преузети на себе тај подвиг немирења, не себе ради, него Бога ради и ближњег ради.



Нису они били погубљени као ми сада, па да им је било досадно у животу, итекако су они знали ценити и вредновати сопствени живот и баш зато што им је живот био мио и драгоцен, они су га полагали да би њихови ближњи могли да спавају мирно.



Данашњи човек не зна шта то значи, он се гнуша тешких послова, преузимања одговорности, полагање живота за ближњег, да ако је једнократно и ако није много болно, али он и то олако схвата. За њега је то “па да што да не бићу мученик”, не схватајући коју то одговорност носи са собом и шта то знаци.

Колико се само те две Србије разликују данас, а опет, ту су, спајају се на нашем Светом Косову и Метохији, тамо где Ибар чудесно спаја два света и два века.



Тамо јос увек постоје мученици и исповедници, они који Христа ради трпе свакодневна понижења и остају и опстају, да бисмо ми овде могли мирно да спавамо и да не бринемо.



Они који од нас не траже ни новце нити било шта материјално, него само да их се сетимо и да их не заборавимо, да их обиђемо понекад, као људе, а не као животиње. Не да им уделимо милостињу онако са висине и вратимо се у своје дворце, него као браћу да их загрлимо и као сестре да их помазимо и да седнемо са њима и чујемо их као нама равне.

Тешко је то објаснити некоме ко није видео Царски град, ко није чуо појање Бистрице, ко не зна за Грачаницу и прелепу Симониду, ко није био код Светог Краља или само прошао и удахнуо оном светом земљом.



Светом са толико цркава на земљи и још много више цркава под земљом.



Тамо где нема живог Србина на земљи, има мртвог али живог у Господу да чува своје огњиште и свој дом и да чека Васкрсење мртвих и живот будућег века. Макар ти Срби никада неће напустити своја огњишта, а какви су они који напуштају своју дедовину и који се одричу својих гробова, то само Господ зна.

Они којима је толико лако пљунути на прошлост, који се толико лако одричу гробова отаца и дедова, мираза својих мајки и бака утканих свим њиховим сузама, они се тако лако одричу и себе и Господа и њима ништа није свето.



Постоји време за борбу и постоји време за починак, а и борба и починак без молитве не значе ништа јер “ако Господ не штити град узалуд не спава стражар”.

Опет, остајем нема на све оно сто желех рећи. Заиста покушала сам да опишем, али могу само реци “дођите и видите”.

Ево сузе су ми кренуле и одмах бих кренула поново доле, тамо сам оставила душу своју, тамо ми је срце и тамо бих волела остати заувек.



Како да описем Грачаницу, Зочисте, Дечане, Патријаршију, Драганац, Дубоки поток, Архангеле и спаљену Љевишку, како да описем онај ваздух који се слободно удише јер није обичан ваздух…



То свако од нас мора сам да доживи и да осети јер није сваком исто дано.

Оно сто је за мене чудо, за вас је можда сасвим несто нормално.

Али, да, опет га доживех, опет бејах сама поред мојих Светих Врача, опет је био отворен кивот мог Светог Никодима, видех моју “маму” у Дечанима, ех па где ћете више и веће.

Много је то чуда, ал моје усне сада могу само да ћуте и да тихо изговарају молитву, за све нас, па и за мене.

Што би рекле оци који су ишли са нама “да нам Господ подари покајање” само то, ништа више.



Бол се ћути, као и радост, са надом да ћу наћи прави пут и праву меру и са надом да ме Господ неће одгурнути од себе никада.

Без Њега не би било ни Косовског завета нити овога сада, Он једини даје смисао свему и даје снагу свакоме да понесе свој крст ма какав он изгледао у очима других.

Само је Господ Тај који нам крст даје и који једини може разумети шта је у нашим срцима и зашто је тако морало бити.

Ма колико болело, Он ће нас утешити, Једино Он.

Волела бих да једног дана и ви посетите нашу Свету земљу и да чујете незаборавни хук Бистрице, благодат и величину Светих Врача, Светог Краља, Светог Јоаникија Девичког, Светог Никодима и свих Светих чије мости тамо почивају.

А опет, место ни велика светиња сама по себи неће никог спасити, а понајмање мене. Само ме тера дубље у ћутање и повећава одговорност јер знамо и Он и ја шта доживех, шта видех и чух и шта осетих, што не доживи и не види свако…



Ваша у Христу

Мала јеца

http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=11711
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 19 Apr 2012 07:16    Post subject: Reply with quote

Данас и сутра у периоду од 10 до 19 часова, удружење Јефимија ће имати штанд код теразијске чесме у циљу промоције туризма на Косову и Метоихији. Посетиоци ће моћи да сазнају све што их занима у вези одласка и обиласка наших црква и манстира, као и природних лепота. Такође ће бити изложени неки од производа како са Косова и Метохије тако и нашег удружења чијом куповином можете помоћ. Ако сте у могућности дођите да вам приближимо Косово и Метохију.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop