DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Срби у сад и канади

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 03 Mar 2011 20:22    Post subject: Срби у сад и канади Reply with quote

Срби у сједињеним америчким државама


Број Срба у сад (америци)

Према процени из 2005. 169.479 Американаца се изјаснило као Срби. У метрополитанском подручју Чикага живи највећи број Срба у Сједињеним Америчким Државама. Ово се може видети у великом броју црквених комплекса, као што је црква светог Симеона Мироточивог која се налази у источном делу Чикага и манастир Нова Грачаница који се налази у градићу Треће језеро. Остале битне заједнице Србо-Американаца се налазе у Бафалу, Кливленду, Детроиту, Индијанаполису, Питсбургу, Лос Анђелесу као и у Јужној Калифорнији (у граду Сан Дијегу), Финиксу (од осамдесетих година двадесетог века, те у Гринсбору од деведесетих година двадесетог века.

напомена број оних з америци који су се изјанили као југословени је 360 000 а од тог броја макар 90% су Срби.

Срби у Кливленду

Срби у Кливленд долазе у два наврата, почетком 20. века и после Другог Светског Рата. Лазар Кривокапић, који је био Србин из Црне Горе, који је овде дошао 1893.је остао запамђен као први Србин у Кливленду.

Срби у Калифорнији

У другој половини 19. века, већина Срба у Калифорнији је живео у мањим градовима, али су се касније почели селити у веће градове.
Срби у Калифорнији су формирали друштвено-културне организације, цркве и школе, заједнице и парохије. Они су у почетку били уједињени са Русима и Грцима и на тај начин су били део мешовите православне парохије. Руским духовницима није сметало то што је српска парохија имала различите обичаје ос њих као нпр. језик, традицију, крсну славу и сл.

Данас, највећи број Срба у Калифорнији живи у Лос Анђелесу.

Срби у Чикагу

1872. у Чикаго стиже први Србин, Иван Вучетић. Прва српска организација у Чикагу, „Обилић“, је основана давне 1878. Већ 1893. је одржана прва српска парада у Чикагу на авенији Мичиген. Михајло Пупин је живео у Чикагу.
1930. је у Чикагу живело 40.000 – 60.000 Срба, док их данас по неким проценама има и до 500.000 и то је други највећи град по броју Срба на свету, одмах после Београда.

Срби у канади

Први Срби у канаду, долазе двадесетих година 20. века. Многи досељеници, углавном из крајева Лике, Херцеговине и Црне Горе налазили су послове у рудницима Британске Колумбије. Жене, често неписмене, такође су налазиле тешке физичке послове. Иако многима није била намера да трајно остану у тим крајевима, већина је у Ванкуверу створила породице и никада се није вратила у стари крај.

Период после Првог светског рата

После Првог светског рата, настанком Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, већину досељеника су чинили рибари из Далмације. Имали су своје бродове па су многи досељени Срби нашли посао код њих. Из године у годину Срби и Хрвати су били све ближи славећи заједно и један и други Божић, обе Нове године, итд. Њихова деца су одрастала заједно, међусобно женила и удавала, стварала своје породице.
Из таквог пријатељства и поштовања једних према другима дошло је и до куповине заједничке зграде на Хејтингс улици. Ту су се састајале и дружиле целе фамилије. Назвали су је "Јединство". Биле су то касне тридесете године. "Јединство" је било омиљено састајалиште све до почетка Другог светског рата, када се тадашња заједница распала. Срби и Хрвати су се договорили да зграду продају и новац поделе.
Срби, у жељи да поново створе свој кутак, купују земљиште на месту на коме је сада зграда Црквено школске општине "Свети Архангел Михаило", у Хејтингс улици. Ратни вихор, који је тада харао Европом, је изградњу зграде одложио за боље дане. У то време је била важнија помоћ пријатељима и фамилији у старом крају.

Период после Другог светског рата

По завршетку Другог светског рата удруженим снагама Срби из Ванкувера и Сијетла започињу изградњу свог првог дома. Завршен је и отворен 1947. године. Назван је "Плави Дунав". Лепа зграда, како неки стари са поносом кажу - лепотица у том делу града, брзо је постала омиљено место за окупљање. У то време су се састајали сваке суботе и празника. Време је брзо пролазило уз причу и песме из старог краја. Било је уобичајено да на бину изађе једна група из Лике, отпева омиљене песме, затим је замени група из Херцеговине са својим песмама, па из Црне Горе, итд. Тако се певало до касно у ноћ.


Српски културни центар - Црква "Свети Архангел Михаило" у Ванкуверу

Од 1947. године српска колонија је расла из дана у дан, посебно доласком многих политичких емиграната. Све више се осећала потреба за проповедањем Православне вере, па зграда "Плави Дунав" мења статус 1957. године и постаје Црквено-школска општина "Свети Архангел Михаило".
Црквено школска општина "Свети Архангел Михаило" је колевка многих српских организација. Најпознатија и једна од најстријих, "Српски савез Соко", потекла из Америке, затим Коло српских сестара "Косовка девојка", фолклорни ансамбл "Млада Србадија" и фудбалски клуб "Бели орлови".

По завршетку Другог светског рата удруженим снагама Срби из Ванкувера и Сијетла започињу изградњу свог првог дома. Завршен је и отворен 1947. године. Назван је "Плави Дунав". Лепа зграда, како неки стари са поносом кажу - лепотица у том делу града, брзо је постала омиљено место за окупљање. У то време су се састајали сваке суботе и празника. Време је брзо пролазило уз причу и песме из старог краја. Било је уобичајено да на бину изађе једна група из Лике, отпева омиљене песме, затим је замени група из Херцеговине са својим песмама, па из Црне Горе, итд. Тако се певало до касно у ноћ.

Нови културни центар

Црквено школска општина је на свом земљишту у Барнабију изградила нови Српски Дом културе. Под овим кровом се налази и црква "Свети Архангел Михаило" са вишенаменском салом, библиотеком, позориштем, националним рестораном, као и многим српским организацијама из Ванкувера. Почетком 1990-тих година, огроман број Срба се доселио у Канаду са простора бивше југославије. Процењује се да сада између 15,000 и 20,000 Срба живи у Британској Колумбији.

Храм Српске Православне Цркве у Ванкувеу (канада)


Епархија канадска СПЦ
http://www.istocnik.com/index.shtml
_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Православље
Ветеран


Joined: 31 Dec 2007
Posts: 1021
Location: Београд

PostPosted: 03 Mar 2011 20:44    Post subject: Reply with quote

извор званични сајт СПЦ

Свенародно сабрање у Саборном храму у Чикагу

У недељу, 27. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу. Патријарха су, и овог пута, дочекала деца из парохије Саборног храма пожелевши му добродошлицу.

Његовој Светости саслуживали су Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин, Епископ кливлендски Г. Петар (Руска Загранична Црква), тринаест свештеника и седам ђакона.

У поздравној беседи верном народу Чикага Патријарх је, подучивши народ да очува веру Православну, завет Светога Саве и српски језик и културу, поново нагласио неопходност очувања мира и слоге. Патријарх је посебно похвалио напоре парохије при Саборном храму у Чикагу у образовању деце и младих. Посебну радост верном народу окупљеном у Саборном храму, који је тога дана био мали да прими све верне, учинила је прилика да после Литургије свако понаособ прими благослов Патријарха српског.

По завршетку Литургије одржан је свечани банкет у част Његове Светости, који је припремљен добротом Кола Српских Сестара и великог броја волонтера. После богатог ручка, одржан је свечани програм који је водио ђакон Дајан Божић.

Током програма своме Патријарху представиле су све организације при Саборном храму у Чикагу. Хор "Бранко Радичевић" и његов подмладак "Бранкићи," предвођени диригентима Јелицом Нешков и Милицом Барјактаревић, отпевали су неколико духовних и световних песама са свог репертоара. Трудом наставника Недељне црквене школе и Школе српског језика, Снежане Денкер и Гордане Савчић, ученици ових образовних програма поздравили су Његову Светост посебно припремљеном добродошлицом и рецитацијама. Такође, песмама и рецитацијама представили су се и ученици Академије Светог Саве, међу којима су се посебно истакли ученици млађих разреда песмом коју је учитељица Љиљана Бурза написала посебно за ову прилику. У неколико наредних нумера представили су се и остали разреди. Полазници фолклорне групе "Соко" су у два наврата наступили, показавши своје велико умеће. Поред њих, и известан број полазника Летњег Дечијег Кампа при Манастиру Светог Саве у Либертивилу, нису жалили труда да укажу част Првојерарху Српске Цркве. Многи од њих су допутовали чак из државе Минесота, само да би примили благослов свог Патријарха. Предвођени диригенткињом Александром Старчевић, они су отпевали неколико изузетно лепих песама. Учесници програма су свако понаособ примили благослов Његове Светости. Према њиховом сведочењу, сећања на овај дан остаће им целога живота, јер су имали несвакидашњу част и прилику да своје знање и умеће покажу пред Патријархом српским и од њега приме благослов.

У поздравним говорима Патријарха су поздравили Његово Преосвештенство Владика Лонгин, протојереј-ставрофор Драгољуб Павићевић, архијерејски заменик Митрополије либертивилско-чикашке, протојереј Ђокан Мајсторовић, старешина цркве Светог Саве у Њујорку и председник Свештеничког братства Српске Православне Цркве у Америци, свештеник Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма у Чикагу, Његова Екселенција Г. Митар Кујунџић, амбасадрор Босне и Херцеговине у Америци, Г-ђа Биљана Шевић, председница Црквеног одбора Саборног храма у Чикагу, Г-ђица Јелена Стојаковић, председница хора "Бранко Радичевић," Г-ђа Мира Ђорђевић, председница Кола Српских Сестара, и Г-дин Марко Бојовић, директор Академије Светог Саве. На послетку, у име парохијана Саборног храма, старешина храма и председница Црквеног одбора уручили су Патријарху архијерејску панагију на поклон.

По завршетку свечаног програма, Патријарх се састао са "Женским добротворним старатељством при Манастиру Светог Саве у Либертивилу" и представницима Летњег Дечијег Кампа. Пошто је био упознат са плановима и радом ових организација, које су под надлештвом Митрополије либертивилско-чикашке, Патријарх им је, као администратор Митрополије, подарио благослов за даљи рад на ползу Српске Цркве у Америци. Посебно је похвалио њихову бригу за очување Манастира Светог Саве, чији значај надилази епархијске границе. Протођакон проф. др. Станимир Спасовић, пратилац Његове Светости, ефектно је том приликом истакао значај ове светиње рекавши: "Оно што су Студеница и Жича за Србе у Србији, то је Манастир Светог Саве за Србе у Америци."

Наредног дана, Његова Светост ће посетити Саборни храм Светог Саве у Милвокију и њихову парохијску основну школу. Тога дана увече, Патријарх ће се састати на радној вечери са архијерејима - представницима других Православних јурисдикција који столују у Чикагу.

Фото галерија
















_________________
Јован (1:1) У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 04 Mar 2011 14:04    Post subject: Reply with quote

Још мало информација о посети патријарха.



Обраћање Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја Србима Северне и Јужне Америке

Пoрука упућена преко Српског Радија Чикаго 18. фебруара 2011.


Quote:
Драга нам децо духовна,

Наш долазак у овај, по много чему српски град, у град у коме смо раније боравили више пута, ево поново нам даје могућност да се сретнемо са вама, нашом духовном децом и да поделимо радост заједничарења у Господу. Ми, нажалост, спречени обавезама у Цркви, нисмо били у могућности да дођемо и учествујемо у сахрани блажене успомене митрополита Христофора, па смо, ево одлучили, да дођемо поводом шестомесечног парастоса, а да у исто време одржимо важне састанке са архијерејима Српске Цркве на овим просторима као и са многим вернима, како бисмо у братском договору, и слушајући једни друге, нашли најбоље решење за даље успешно духовно живљење.

Сваки поновни сусрет нас, сједињених у Светој Чаши, у Православљу, у Српству и Светосављу, а самим тим и у Господу Исусу Христу, Спаситељу нашем, обогаћује нас изнова и постаје гаранција бољег, садржајнијег и успешнијег живљења. Духовни сусрети приближавају нас Небу, а то је и суштински циљ свих сусрета, сваког дружења и, уопште, нашега живота. „Вјеран је Бог који вас позва у заједницу Сина својега Исуса Христа, Господа нашега”, пише апостол Павле Коринћанима (Прва Кор. 1, 9). Том „вјерном Богу” и ми морамо бити верни и одани, а то се најбоље постиже кроз оданост нашој Светој Цркви, кроз светотајинско живљење и оданост једних према другима унутар Цркве.

Искрено смо се обрадовали величанственом дочеку који, нам је наша Српска црквена заједница града Чикага приредила, предвођена Његовим Преосвештенством г. Лонгином, епископом новограчаничко-средњезападноамеричким. Посебно су нас обрадовала наша дивна дечица из српске школе при катедралном храму Св. Васкрсења, која су своју добродошлицу изговорила својом невином дечијом срдачношћу.

Имајући у виду да нећемо бити у могућности да са свима непосредно разговарамо, користимо ову прилку да преко овог српског гласила, Српског Радиjа Чикаго, упутимо наш патријарашки благослов и поздрав свим Србима, и свим члановима наше Свете Цркве, широм Северне и Јужне Америке, стављајући свима на душу потребу да „сви једно будемо”. Присећамо се опет светог апостола Павла, који онако лепо говори Коринћанима: “Молим вас пак, браћо, именом Господа Исуса Христа да сви једно говорите, и да не буду међу вама раздори, него да будете утврђени у истом разуму и истој мисли”. Да, нема ништа лепше и благословеније од тога „кад сва браћа живе заједно”. На томе плану неопходно је да свако ради, да свако да свој допринос. После тужне и трагичне поделе, која је деценијама разарала Цркву нашу на овим просторима, истински је благослов поновно успостављање црквеног јединства. Познато нам је лично колико су љубави, бриге и напора уложили, блажене успомене Патријарх Павле и Митрополити Иринеј и Христофор, да би се ово заједништво остварило. Због тога, сматрамо то потребом, да у овом моменту обраћања члановима наше Свете Цркве на овим просторима, посебно истакнемо. И, да знате, само таква љубав, таква брига и такви напори могу то јединство Цркве сачувати. А то је наша света дужност.

Највећи поклон, који чланови Цркве са ових простора могу да дају Цркви у Отаџбини, јесте сложно живљење у једној Светосавској Цркви. Ако, пак, овако примерно будете живели и радили, ваше молитве и ваш лични пример јачаће и снажити и нас, који живимо на отаџбинском тлу.

Црква наша, побожни народе, јесте Српска православна, али је она у исто време и Васељенска. Ми смо благодарни Богу да смо рођени и крштени у Цркви, која је сачувала непромењено учење, која аутентично сведочи Господа Христа, и која призива све к спасењу. Није она, дакле, наша својина коју не нудимо другима. Она је Црква коју је основао Господ Исус Христос и за коју је рекао да јој „ни врата паклена неће одолети”. Стога, при служењу свете Литургије, сваки пут, подижући свете дарове, говоримо: „Твоје од твојих Теби приносећи од свега и за све”.

Дужност је наша да непрестано радимо на томе да се на ову „Господњу гозбу” управо и одазову сви. Због тог мисионарског аспекта наше Цркве, потребно је да будемо отворени и према неправославном свету, појединцима или групама не би ли и на тај начин приближили пуноћу Православља свима. Наша Света Црква учествује у дијалозима са другим хришћанским црквама, али то не значи да смо спремни на уступке, већ то чинимо из љубави према људима, који су наша браћа у Господу, Створитељу нашем, а у нади да ће и други увидети пуноћу благодати, садржаној у светотајинском животу Цркве Православне.

Знамо да многи нису разумели одлуку наше Цркве која се односи на бившег епископа Артемија. И нас све је растужио овај немили догађај, али вас молимо да разумете да Црква има своје прописе, по којима се управља, и нико не може да ради ван тих прописа. То и јесте разлог да се наша Света Црква одржала кроз многе бурне векове.

Наш народ у Отаџбини живи у условима тешке економске кризе, али и разних других проблема са којима се бори онако како му то могућности дозвољавају. Нема сумње да се разне одлуке данашње Државе, али и Цркве, могу критиковати, а тако је увек и бивало, али треба разумети да није лако носити тај народни и црквени терет у условима у којима се данас живи. Због тога би наша молба свима вама била да се више молите Богу за нас, јер је то много конструктивније и корисније од критике. Наш Бог је Бог наде и он је увек са нама. Кроз нашу богату и мученичку историју наш народ никада није губио наду у Божију помоћ. Зато је потребно да се сви молимо за све, а највише за Србе на Косову и Метохији, који живе у веома сложеним условима, покушавајући да опстану на просторима Отаца.
Ви сте, браћо наша, амбасадори наше Цркве и Државе на овим просторима. „По плодовима ћете их њиховим познати”, рекао је Господ. Ако свако од вас буде радио имајући у виду ову јеванђелску поруку и бринуо се о себи и о својој породици, онда ће и наша шира породица, наш Српски православни народ, јачати и духовно узрастати. Вама је дао Бог да живите у овој благословеној земљи у којој већина има пристојне материјалне услове за живот. Трудите се, дакле, да и на духовном плану богатите. Чините све да језик Српски сачувате, српску културу и традицију, али посебно и изнад свега нашу Свету православну веру, која свеобухватно брине о човеку.

У име наше Свете Цркве као и у наше лично име све вас: архијереје, свештество, монаштво и све синове и кћери свих наших епархија у Сверној и Јужној Америци, поздрављамо речима светог апостола Павла: „Благодат вам и мир од Бога Оца нашега Исуса Христа” (Прва Кор. 1, 3).



Видео Снимци

http://www.youtube.com/watch?v=jM6yAUZ3Mac&feature=channel_video_title
http://www.youtube.com/watch?v=AswwSGVc7vY


Вести

http://www.usaserbs.net/index.php?option=com_content&view=article&id=202:meeting-of-patriarch-irinej-with-metropolitan-jonah-and-oca-delegation&catid=1:latest-news&Itemid=116

http://www.newgracanica.com/novosti/?p=310

Вест- Видео
http://www.usaserbs.net/index.php?option=com_content&view=article&id=183:weekend-with-serbian-patriarch-irinej-&catid=1:latest-news&Itemid=116
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
млади делија
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 07 May 2007
Posts: 895
Location: Лазаревац

PostPosted: 20 May 2011 20:52    Post subject: Reply with quote

Убих се тражећи тему везану за СНО, али не нађох, па ево овде:



_________________
http://www.youtube.com/watch?v=8nGXys1B3mM
Back to top
View user's profile Send private message
ЂорђеКНН
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 26 Sep 2013
Posts: 271

PostPosted: 31 May 2015 09:59    Post subject: Reply with quote

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/plemenito-pokojni-trifunovici-bolesnoj-deci-i-bolnici-poklonili-700000-evra-clanak-1789241

Нисам сигуран где би ова вест требала бити постављена,али сам сигуран да треба бити негде. Пошто је везана за Србе из Канада,поставићу је овде.
Стварно несвакидашњи гест!
Иначе цео живот слушам приче о покојним Трифуновићима и њиховој помоћи другима. Тако да су са овим на крају заокружили свој хуманитарни рад. ВЕЧНА ИМ СЛАВА И ХВАЛА!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop