DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Систем вредности
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
сеси
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Dec 2010
Posts: 618

PostPosted: 17 Aug 2019 21:49    Post subject: Систем вредности Reply with quote

Тема за коју мислим да не постоји у оквиру неке друге теме, која је битна , а може да буде и занимљива…
Да буде теме Север у оквиру система вредности у друштву, систем вредности у држави и појединачни систем вредности…

Хтео сам да се надовежем на пост из друге теме, а да не пишем у оној теми
Sindikalac wrote:
Причамо о модернизацији, о заглупљивању људи, о новом трулом времену које уништава праве вредности. То је нешто против чега не можемо да се боримо на начин да га победимо. Можемо само да се одупиремо и опстајемо у друштву сличних нама. Јесте песимично али је тако. Кад су почеле да се потурају приче о парадама педера и других болесника излазило се на улице, тукло се са полицијом, исказивао се озбиљан бунт. Сад се свело на "пуши га, брнаба" и ајмо следећу песму. Ја не кажем да нешто више и може да се уради, знам да не може. Али и то је постало мучно певати, бар мени и многима из мог окружења. Кад једноставно знаш да певаш у празно. Поготово кад се прозива мутант који је ту постављен да глуми премијера али "тата" не сме да се помене. А сви знамо ко даје зелено светло да се изгради вц у овој јадној држави.

Што се тиче Косова и Метохије, слична је ситуација. Ширимо репертоар прелепих песама, избацимо неку емотивну паролу и патимо за оним што нам је отето. Оног ко је почео продају КиМ смо и поткачили раније неколико пута. Овог ко ће да прода до краја не помињемо. То смета људима.


Да не почињемо баш од Кулина Бана, али тренутне промену су започете са преласка од социјализма на демократију. И кад би неко размишљо као непријатељ како да уништи ову земљу
можда две ствари које су најбитније да уништи , а остало ће лако
1. Духовно , душу народа, нешто што је најбитније, а то је срце , за нас је Косово и добро им иде у томе, може се рећи 2013год. Бриселски споразм је био куминација тога. А данас скоро сваки дан и свуде можете чути термине о некаквом разграничењу подели и слично. Док ми певамо „нема поделе“ њих боле курац терају по своме. Да ли је та њихова прича могла да прође можда
2008 или 2010год...Колико смо се гласно чули тада а колико сада? А и сада кад би довољно јасно гласно ставили тим истима до знања, верујем да њима не би ни пало на памет да се просеравају о томе.
2. Друга ствар су моралне вредност, да срозаш неког морално после је најлакше да манипулишеш са њиме, прави пример је Геј Парада, колико год смо се борили ранијих година 2010 пре и касније, постојао је неки бунит, 2014 када су прогурали прву парадау после тога све лагано иде на доле у том систему

Ако погледамо трибину која је 2010,11,12 била у успону после тога иде пад, не кажем да је због моралних система, али одавно се појавила апатија у друштву, где су људи демотивисани по већини питања и онда им није ни до чега па ни до трибине
Укинут војни рок, данас и кад би избио рат, ретко ко би се одазвао, као што ја да ратујем за вучића и још 100 изговора.
Ријалити који је огледало тог система вредности које се све више намећу.
Скоро је била прича у другој теми звезда ТВ па неки јутјубери који тотално поремећен систем вредности, где деца одрастај уз то
Предпостављм да пола људи овде на форуму има деце и да зна шта то значи и какво је васпитање и живот био нека а какво је време сада, и ови млађи који су пола њих негде лута , а да не причам о неким клинцима.

Прешли смо на тај западни колоске, скренули смо са оног источног колосека где смо могли можда да се поредимо са Грцима,Русима, сад више личимо на запад и питање је шта је следеће за две три пет...година , неко нови ригорозан закон о спорту налик онима у Шпанији, Енглеској….? Приватизација клубова? Геј бракови?…..

Север је одувек имао исправан став и став који треба да се намеће у друштву јер је и доста људи то видело и подржавало. И није понета да неко виче вучићу педеру и да дође курта мурта дал ће бити бољи или гори од тога који је сад. Поента је систем вредности који треба да имамо, градимо и одржавамо, да не би остали као диносаурси.
Back to top
View user's profile Send private message
валејелоу
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 29 Jan 2018
Posts: 57

PostPosted: 18 Aug 2019 21:21    Post subject: Reply with quote

Веома лепу и корисну тему си отворио па бих желео и ја неку реч да напишем како бих својим знањем и размишљањем допринео истој.

Наиме, сва друштва која се налазе у стању транзиције односно, када прелазе из једног система у други, она се прилагођавају/мењају. Самим тим, намећу се и нека нова правила понашања, нови друштвени односи, нови закони и сл. Ми из тог процеса још увек нисмо изашли и питање је када ћемо. Оно што се мора напоменути је да у периоду када се једна држава и њен народ налази у том процесу, та држава је веома плодно тло за подле и корумпиране политичаре, што је на примерима широм Европе и света доказано. Примери Словачке, Чешке, Пољске, Русије, Румуније су једни од њих.

Да би се такви процеси успешно завршили потребан је широки консензус друштва око тога шта је неопходно тој држави и њеном народу. Ми то данас немамо. А немамо због неких ствари које су се дешавале на територији наше земље још много пре периода социјализма а камоли када је социјализам покуцао на врата. Класичан пример ти је осећање у народу после успешног завршетка Првог светског рата. Имао си поражене на једној страни и победнике, а измучен до крајњих граница, на другој страни. Имаш једну победничку војску састављену од сељака без школе, све јунак до јунака, изтеран из сопственог села, који је препешачио хиљаде километара са само иконом из куће и који када се тријумфално вратио кући затиче ситуацију у којој ми ступамо у државну заједницу са онима против којих су ратовали?! Ту су већ људи схватили да од политичара никада неће бити човек и верујем да су већ тада сковане прве умотворине ''мани се политике, она и браћу завади'' и сл. Него, 'ајде, мора се напоменути и да је стварање те Југославије био део неког ширег геополитичког процеса који већина нас неће да разуме или прихвати. Жеља је, између осталог, била и да се створи једна заједница словенских народа који би лакше могли да се одупру Германима, Турцима, Британцима итд. Колико год лепо звучало, није ишло.

После тога си имао Други светски рат у којем си опет имао победничку страну али која је, силом светких прилика, изабрала да ''победници'' буду они који углавном клали четнике и шуровали са свима како би остварили наум још од октобарске револуције. Пошто је држава била разваљена и није постојао ниједан фундамент који би требало надградити, градило се изпочетка, што се мени чини да је мал лакше. Као што је лакше да постанеш шампион него да одбраниш титулу. Елем, потпомогнута са свих страна, та Југославија је као првобитни задатак имала да себе представи као искључивог победника, и моралног и војног, и дасу сви други издајници и колаборационисти немачке власти. Е ту крећу први сукоби. Имао си територије Србије које су биле искључиво насељене припадницима четника и тамо је требало бити најбруталнији. Људи затварани, пребијани, ослепљивани, осакаћивани и тако се кренуло у стварање једног наратива да су они непобедиви и да ништа другачије не сме да постоји. Народу си дао мало, имали су да се школују, да се образују, да носе одећу домаће производње, да возе кола домаће производње, затворен систем и то ти је. Наравно, пошто нема стварања вишкова и од тога вредности, нема ни инвестиција па онда нема ни напретка. Крећу прве кризе које држава зајмовима решава, нема кафе, нафте, уља... Наравно, све то је испраћено постављањем једног човека као Бога, који је изумитељ свега и после њега нема ничег. Само што је ствар у томе што је Бог један, нема их двојице. Ту су већ похрањени озбиљни ударци нашем менталитету искључиво због наше простодушности и непросвећености. Непросвећен народ прихвата оно што му поклониш и не пита за цену и да ли то можда кошта нешто. Тако да ти и дан данас имаш људе који би да све буде бесплатно, станови, школовање, гостовања, све бре. Али то не може, то мора да се плати. Друга ствар је што су Срби дозволили, као и браћа Руси почетком 20. века, да се удаље од Бога. А православна вера је срж и разлог нашег постојања данас. Како је рекао Св. Николај Велимировић:''Дај Боже да се Срби обоже, сложе и множе!''.

Ствар је у томе што су комунисти потурали народу причу да смо сви једнаки. А и у неком хипотетичком примеру, када би се и остварили ти услови социјалне једнакости и правде, онда би тек тад ступила на видело наша биолошка неједнакост. Народу је то тада било и више него прихватљиво, сви смо једнаки, свима супер, сви летујемо у Чању, сви идемо на Златибор и то је то. А заправо сви су журили у Трст да купе нове Левиске, нико није хтео да носи Ли Купер. Кад је постојала могућност да се вози мечка, нико није хтео кеца.

Та заједница се завршила како се завршила, Слава борцима који су пали у борби за отаџбину. И шта смо ту имали? Људе који су крварили за земљу док су неки товарили камионе са телевизорима и фрижидерима и враћали назад. Имао си људе који су да би развијали бизнис шуровали са италијанском мафијом и тражили од њихових најозбиљнијих (оних са југа Апенина) да мало смире Шиптаре да би могли да раде посао. А то је све лепо објаснио Роберто Савијано у књизи ''Гомора''. И онда се ови што су крварили за земљу врате кући као крволочници и убице и са питањем ''за кога да ратујем бре ја'' а ови други почели да се гурају у политику. Ту су тебра наши проблеми.

Онда је почела борба против реликта комунизма који изводио тенкове на народ док му син затвара аутопут да тестира нови Порше. И ти који су доведени тако што су и нас све искористили су све исто радили. И кренули са медијима да испирају на крају мозак становништву. Не ваља да се служи војска, шта ће нама то. Не ваља нам омладина, не ваљају закони, не ваља ништа бре. И увек је крив овај што је био пре њега. А народ чека ''новог Тита'' који нас све гледа.... Народу је дато само оно што је он чекао. Деценијама си живео у изолацији и народ је желео оно што су имали Американци, Французи, Енглези. Народ је желео отвореност и глобализацију, то је и добио. Само ти нећеш у сваком дому видети упаљен Пинк и Хепи. Само у некима. И као по правилу то су домови где углавном влада беда или нека врста очаја, да не увредим неког. Смета та фреквенција звука, та целодневна свађа, некултура и простаклук, то не може свако да трпи. А углавном они мало просвећенији то избегавају у широком луку.

Тај систем моралних вредности о којем сви стално говоримо је непромењив. Моралне вредности су универзалне, не могу да се промене. Увек си имао добру и лошу страну. Никада неће бити нормално да неко краде, да неко убије, да неко слаже. Данас се на то само ћути и гледа са неким прећутним одобравањем јер је ситуација у којој српски народ живи катастрофална деценијама. А Север никада није био такав. Није хтео да ћути и није хтео да буде део тога. Увек је био свој.

Исто тако, свако време носи своје бреме. Како ми данас гледамо на те јутјубере, тако су деведесетих гледали на денсере. Тако су осамдесетих гледали на панкере а седамдесетих на рокере. Битно је да се ти одупреш томе,односно, да не потпаднеш под тренд под изговором да је то сад актуелно. Па шта ако је актулено. Ако за пар година буде актуелно да се људи пљују уместо да се поздрављају је л' то значи и да ће то бити легитимно и оправдано? Ми никада нећемо бити мејнстрим а и не треба. Не могу ја никоме да наметнем оно што се мени свиђа. Они то покушавају али ја видим да им не иде. Да је српски народ и даље пркосан и добрим делом свој, иако се мало другачије приказује. Отиђи мало на село или у неки мањи град па извиди ситуацију. Пусти Београд, он је метропола, има свакаквих. Мени је погубније што су људи постали некултурни и неваспитани због својих личних фрустрација па је реткост да видиш неког осмехнутог на улици, а камоли да ти се неко јави из чисте пристојности.

Оно чиме желим да сублимирам овај предугачак упис је да је најбитније имати људи који разумеју где су и зашто су. Да можеш да легнеш увече на спавање а да знаш да у окружењу имаш пријатеље за које знаш да су Срби, Делије. Једино тако можемо нешто да направимо. Да се множимо, да се чувамо и помажемо. Да правимо децу и учимо их како ми мислимо да треба и како смо ми одгајани, а деца ће већ да одлуче како је њима воља. Како смо већ ти и ја одлучили. Једино личним примером можемо променити нешто, дела су једина делотворна. Ја знам да ће Север увек бити на том здравом курсу јер познајем људе који га чине. То су јунаци момци.
Back to top
View user's profile Send private message
Део Севера
ДЕЛИЈА


Joined: 06 Feb 2018
Posts: 219

PostPosted: 20 Aug 2019 07:22    Post subject: Reply with quote

валејелоу wrote:
Мени је погубније што су људи постали некултурни и неваспитани због својих личних фрустрација па је реткост да видиш неког осмехнутог на улици, а камоли да ти се неко јави из чисте пристојности.


Јако битан део.
_________________
Ја живим само за тебе јер ти си мени све
Back to top
View user's profile Send private message
сеси
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Dec 2010
Posts: 618

PostPosted: 20 Aug 2019 17:00    Post subject: Reply with quote

не би се много бавио историјом, сложио би се са већином што је написано, али не зато што није битна, него зато што не можемо да утичемо на било шта, што се већ десило
оно што је битно да сачувамо нашу историју јер од увек је било покушаја уништавања историје од бомбардовања народне библиотеке па до данас када многи покушавају да праве неке ревизије...
за културу јер просто као 2+2 васпитање је основ свега, а полако долазе ти васпитани уз јутјубере, а ускоро ће доћи и они које су родитељи васпитали уз ријалитије
питање је шта данас можемо да урадим као појединци и као група
ја нисам за то да се ми изолујемо ни као појединци ни као група, ево прави пример је што си навео поједини гледају пинк, хепи, ријалити, гранд, раде за 250е , гласају за вучића, редовни су на свим изборима, стоје у реду испред пекаре, итд.
и сад они други где се као сви ми сврставамо, лично не гледам тв сем спорта, филма, не морамо ни гласамо нити подржавамо било кога, ограђујемо се о све лоше ствари, читамо само шта нас занима, не дозвољавамо да нам неко намеће мишљење, нисмо подложни манипулацији..итд.
и на крају ми постајемо мањина у том систему, можда смо ми пре били коловође и други су следили наш глас, али кад се променио систем и дошла манипулација широке народне масе, наш глас се не чује и није битан за остале људе јер они који контролишу све одређују шта је исправно а шта није , и тако сервирају људима кроз медије
ако ми ћутимо, а по шаблону ћутање је знак одбравања, испада да немамо ништа против тога и да је то систем не дирам те , не дираш ме
јуче је била најаве редовне геј параде, овде постоји тема али више нико није заинтересован да пише за то јер се то већ сматра нормалним, најавили су неку еврепоску геј параду за 2022 са 200000 педера, чак и то може да постане реалност собзиром у каквој држави живимо и којим путем идемо....
из дана у дан идемо у неку баналност и крајност, и то није питање политике , ови који су данас, и они пре њих си били исти, а вероватно и неки који буду дошли после њих биће исти јер живимо у том трулом систему
Back to top
View user's profile Send private message
сеси
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Dec 2010
Posts: 618

PostPosted: 22 Sep 2019 07:51    Post subject: Reply with quote

један едукативан видео, модерном тематиком са којом се сусрећемо управо свакога дана и тек ћемо се сусретати
https://youtu.be/C2XtvI8fiJs
Back to top
View user's profile Send private message
Сербо Макарид
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 2889
Location: Epicentar ludila

PostPosted: 23 Sep 2019 09:35    Post subject: Reply with quote

Едукативан - Образован Exclamation
И друго добра је тема, међутим ја мислим да ми морамо да учимо из наше прошлости и да се упознамо са нашом историјом управо због тога, грешке да НЕ понављамо за разлику од добрих дела која треба да буду путоказ како се гради и уздиже културно, духовно и морално једна нација.
_________________
www.fondacijadelije.org
Back to top
View user's profile Send private message
сеси
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Dec 2010
Posts: 618

PostPosted: 23 Sep 2019 18:56    Post subject: Reply with quote

наши млади математичари у фебруару ове године освојили 5 медаља, у мају ти исти људи освојили 6 медаља од којих 3 златне, последње на олимпијади у јулу месецу исти број медља....да ли неко у држави зна ко су они и шта им је држава помогла? А бар 50% људи зна ко је ушао у задругу и које су награде тамо.

пре 100 година , по званичним подацима из књига, рецимо у једном Београдском предграђу на недељним литургијама у цркви буде преко 100 људи, а данас и ако се број становника повећао вишеструко, буде толико људи да можеш да их избројиш на прсте обе руке...
У тренуцима када се морални свет руши и кад брод тоне, мислим да је црква једини спас, и добро је кад се чује да све више људи иде у цркву
Back to top
View user's profile Send private message
сеси
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Dec 2010
Posts: 618

PostPosted: 05 Oct 2019 16:24    Post subject: Reply with quote

кажу да је за ову "уметност" марине абрамовић , држава издвојила 500 000 евра
https://vimeo.com/user83255027
Back to top
View user's profile Send private message
сеси
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Dec 2010
Posts: 618

PostPosted: 09 Dec 2019 19:55    Post subject: Reply with quote

ЗА, а не (само) ПРОТИВ

Живимо велики пораз досадашње цивилизације (и свега оног што смо сматрали "нормалним"). Као да се све одједанпут изврнуло наглавачке и од нама познатог света направило континуирани перформанс у коме све тоне на дно.

А ми као да то не разумемо, па се сваки пут испочетка чудимо и нервирамо. И онда крећемо у још један јалови јуриш на ветрењаче, нападајући нама апсолутне недоступне непријатеље.

Тако се ми исцрпљујемо и слабимо, из дана у дан се трошећи на непотребне, унапред изгубљене дуеле. И то са међународним непријатељима, који свој "крижарски рат" воде из неких далеких (и нама недоступних) центара моћи.

Са друге стране, ми не радимо, скоро уопште, ништа да се МАКАР НЕШТО ПРОМЕНИ НА БОЉЕ. Јер смо преокупирани залудном "борбом" (која то уопште није) дрвеним мачевима у лименим конзервама умишљених квази-"витезова".
А и толико се међусобно завадисмо да је ретко ко остао недирнут у лудачки распламсаном грађанском рату у Србији.

Дакле, нема скоро ничег заиста "корисног за српство" у оноликим апелима и коментарима ПРОТИВ свега и свачег, јер изостаје померање (макар за милиметар) са мртве тачке на којој непомично стојимо већ сувише дуго. Као да трунемо, замрзнути у времену и простору.

И да бисмо нешто изменили у овом хистерично-губитничком стању требамо И МОРАМО да почнемо да се понашамо битно другачије: ДА КРЕНЕМО ДА РЕАЛИЗУЈЕМО ЗАЈЕДНИЧКЕ ПАТРИОТСКИ НАДАХНУТЕ АКЦИЈЕ. Да се окупљамо у низ различитих колона, које иду у истом правцу (а у различитим жанровима, идеологијама и костимима).

Зато ће бити толико важна ваша подршка - макар и минимална - неком свом сународнику у његовим родољубивим акцијама.
Нека то буде и само на речима, и то је већ нешто. Све друго баците "коњ'ма о репове", јер нема никакву реалну вредност.

И више ћете урадити ако одете сад на концерт Дивне Љубојевић (14-ог у Новом Саду, 21-ог у Београду), на (још увек отворену) сликарску изложбу Милета Кулачића (у београдској галерији, у Вука Караџића 5), неку поставку у нашим музејима, спомен-гробницу палим јунацима Првог светског рата у Лазаревцу, у Жичу и Студеницу, Манасију и Хиландар... него ако уморите руку даноноћно и огорчено потписујући апстрактне, тотално неутицајне "апеле" против разних секти, абортуса, ријалити програма, ГМО хране, фестивала "квир" филмова, теледиригованих медијских афера, антисрпских невладиних организација и "агената утицаја"... и свега другог, негативног и лошег по нас (и нашу децу). Не зато што се не треба бунити и јавно оглашавати, већ зато што се тиме данас више ништа не може урадити (осим умирења сопствене савести).
Не може, јер нема добро организованих национално оријентисаних друштвених група и организација - са позитивним решењима уместо негативних примера. А то је једино стварно корисно понашање у оваквим околностима...

Зато, ако успете да нађете начин да помогнете активности и лично неког српског (неполитичког и патриотског) активисту у његовим пројектима (да, мислим притом и на себе и мој Институт), тиме ћете постати драгоцено сапутник и саборац конкретног покушаја обнове наше Отаџбине.
И онда ћете лично учествовати у наставку вечне Косовске битке, оне која ће трајати све до краја времена.
Д.Бокан
Back to top
View user's profile Send private message
Aleksa
ДЕЛИЈА


Joined: 26 Aug 2004
Posts: 167
Location: Извидница

PostPosted: 16 Jan 2020 09:30    Post subject: Reply with quote

Тестамент у данашњици..или завештање у средњем веку је био речник наших предака. Завештање Стефана Немање је оно које је оставио нама у наследство...да чувамо кућу и језик који су нам они оставили у аманет.

http://www.zaduzbine-nemanjica.rs/Studenica/zavestanje.htm
Back to top
View user's profile Send private message
Крфљанин
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Aug 2010
Posts: 95

PostPosted: 16 Jan 2020 11:24    Post subject: Reply with quote

Aleksa wrote:
Тестамент у данашњици..или завештање у средњем веку је био речник наших предака. Завештање Стефана Немање је оно које је оставио нама у наследство...да чувамо кућу и језик који су нам они оставили у аманет.

http://www.zaduzbine-nemanjica.rs/Studenica/zavestanje.htm


Само једна добронамерна исправка. Завештање Стефана Немање је савремено дело аутора Милета Медића. Прочитао сам је пре једно десетак година и било ми је занимљиво за читање. Међутим треба прочитати и шта је на тему те књиге Јереј Александар Бојовић, парох студенички.
Објављено у новинама Православље бр. 1173 (стр. 18, 19) и бр. 1174 (стр. 11–13) од 1. и 15. фебруара 2016. године.

https://www.manastirstudenica.rs/ko-je-napisao-zavjestanja-stefana-nemanje/

Како неупућен човек да увиди разлику?

Као што смо на почетку рада истакли, Свети Сава је написао дело Житије Светог Симеона. У овом Житију Сава је написао поуке које му је Преподобни Отац говорио пред смрт. Ово дело се може пронаћи у скоро свим библиотекама у Србији. Навешћемо два познатија издања: Димитрије Богдановић (и Лазар Мирковић), у оквиру Сабраних списа Светога Саве (издато у Београду 1986. године); Томислав Јовановић, у оквиру превода књиге Цароставник манастира Студенице (издато у Београду 1994. године). Молимо читаоце да пронађу ово дело и да га прочитају. Оно постоји и на интернету у оквиру Сабраних дела Светог Саве. У читавом Савином делу не може се пронаћи реч „завештање“ (или „завјештање“). Сама појава ове речи знак је да дело није Немањино него да је реч о новом тексту Мила Медића.
_________________
Тихо, спуштала се летња ноћ
На Цер, на ту горду планину.
Back to top
View user's profile Send private message
Aleksa
ДЕЛИЈА


Joined: 26 Aug 2004
Posts: 167
Location: Извидница

PostPosted: 16 Jan 2020 11:34    Post subject: Reply with quote

Хвала на исправци и на појашњењу. У првом плану ми је био да се прочита текст.
Back to top
View user's profile Send private message
Џони БГ
ДЕЛИЈА


Joined: 24 Jul 2013
Posts: 244

PostPosted: 14 Apr 2020 10:34    Post subject: Reply with quote

Последње речи чувемог доктора Лазића који је умро од последица оцог вируса:

"Отишао сам часно и поштено. Као директор УЦ два месеца пред пензију, стајао сам испред својих људи, драгих доктора и сестара. Стајао сам на првој линији, нисам се крио, напротив био сам испред свих знајући да са свим својим болестима и годинама имам велики ризик али част и понос ми није дозвољавао да се склоним. Такав сам био на Крајишком ратишту годину дана, на Сарајевском ратишту 4 године, за време НАТО бомбардовања. Нећу да одем тихо, хоћу да одем онако какав сам био читав живот а то знају моји пријатељи, колеге, породица. Сви су ми говорили да се склоним али ја то себи никад не бих опростио. Моји вољени Крајишници, пријатељи из Републике Српске за које сам жива легенда заувек искрено ће плакати сви јер су увек веровали да сам неуништив. Колико сам ових дана добио порука подршке. Волим вас заувек. Моји унуци и унука Мила остају без деде, ћерке и син да не тугују него само напред. Будите поносни на мене. Драге моје колеге, Марија, Боки, Брале, Кандо, Сунчица и Мацан, драге моје сесте које сте ми увек веровале, збогом. Вољеној Ани, ратном другу и жени порука: буди храбра и чврста због деце и унука а горе на оној страни, једнога дана бићемо поново заједно.

У Нишу мојим пријатељима посебан поздрав.

Последња ми је жеља да ме испратите песмом "Марш на Дрину".

Доктор Лаза, хирург напаћеног српског народа."

Мислим да је јако важно записивати овакве људе, да служе у будућности за наук како треба и мора. Данас је човек који је на једној од најодговорнијим позиција узео да се пренемаже због негативних фејсбук коментара. Надам се да га је бар мало срамота било кад је прочитао ово.
Back to top
View user's profile Send private message
ЂорђеКНН
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 26 Sep 2013
Posts: 271

PostPosted: 14 Apr 2020 19:27    Post subject: Reply with quote

Филм снимљен по мотивима књиге "Дневник ратног хирурга"
,др Миодрага Лазића.
https://youtu.be/RCEm_Ucxfso
Back to top
View user's profile Send private message
Tvrdjava
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Apr 2020
Posts: 2

PostPosted: 24 Apr 2020 19:27    Post subject: Reply with quote

Поред овог ,у продукцији Ртрс,још један филм о изванредном нашем доктору

https://www.youtube.com/watch?v=g7045iHZluc
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop