DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Milicija nekad i sada

 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Branko Parac
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Jan 2003
Posts: 662

PostPosted: 04 Jan 2005 11:29    Post subject: Milicija nekad i sada Reply with quote

Nekada i sad pa vi vidite...

Jedan od najpoznatijih engleskih fudbalera svih vremena i dvostruki najbolji igrač Evrope 70-ih godina prolog veka Kevin Kigen pretučen je u beogradskoj policiji 1974. godine, kada je u Beograd doputovao na meč najboljih selekcija Engleske i tadanje SFR Jugoslavije. Informacija o tom incidentu bila je u britanskoj Nacionalnoj arhivi proteklih 30 godina, a prvog minuta 2005. godine postala je dostupna javnosti. Kigen, koji je kasnije bio i selektor engleske reprezentacije, tog 2. juna 1974. godine, platio je za nestaluk na beogradskom aerodromu, kada se nekoliko engleskih fudbalera popelo na vozilo za prenoenje tereta, a kada je policija naredila igračima da se smire i omoguće aerodromskim radnicima da neometano nastave posao, Kigen je odbio da se pomeri.

Fudbaler je tada odveden u policijske prostorije na ispitivanje, odakle je puten pola sata kasnije, krvavog nosa, ali bez drugih vidljivih znakova sukoba, kako je u dopisu naveo zvaničnik ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.
Međutim, u dokumentima iz britanske Nacionalne arhive navedeno je da su posle istrage jugoslovenski zvaničnici "saoptili da je K (Kigen) udario policajca, ali su zaključili da u interesu englesko-jugoslovenskih odnosa i međunarodnog fudbala policija ne treba da podigne opravdanu optunicu protiv njega". Britanske diplomate opisale su stav zvaničnog Beograda kao "očekivan".

"Zvanično, potpuno se negira svaka mogućnost da je neki od policajaca postupio kako je navedeno, a sa druge strane, potpuno nezvanično, najava istrage u pozadini. Nadam se da će dotični policajac biti kanjen, ali zvanično vlasti nikad neće priznati da se to dogodilo", rečeno je tada u ambasadi.

"Ako, naprotiv, probamo da ukaemo na događaj, nije isključeno da će policiji biti dozvoljeno da podigne optunicu, da bi se zatitio ugled Jugoslavije..." Zvanični Beograd insistirao je u to vreme da je Kigen vređao i udario policajca.

Engleski fudbaleri zapretili su bojkotom utakmice, ali su odustali, pa je meč ipak odigran. Rezultat je bio 2:2, a Kigen je bio strelac izjednačujućeg gola. (Beta)
Back to top
View user's profile Send private message
Серђо Орси
ДЕЛИЈА


Joined: 25 Apr 2004
Posts: 198

PostPosted: 04 Jan 2005 12:05    Post subject: Reply with quote

Dobro, ovaj postupak milicije bio je opravdan, Kigen je samo dobio ta je traio, a sve se zatakalo tako dobro da niko nije do dan danas znao za to. u dananje vreme, zahvaljujući revnosti naih vajnih novinara, znali bi sve to, i jo pet dodatnih stvari o sukobu...

isti klasični tretman pendrekom primenjivali su plavi i pre 30 godina, ali, onda prema svima, bez obzira bio Kevin Kigen, ili neko na stadionu.
danas bi svako iz sveta mogao kod nas da pravi skandale, a klinac kome nađu petarde na pretresu prilikom ulaska na stadion proao bi mnogo gore od Kigena.

alono, ali tako je...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop