DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Вирус, Политика и метафизика
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bandini
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 421
Location: Лисабон

PostPosted: 23 Nov 2021 15:33    Post subject: Reply with quote

Брате ја само позивам на опрез, многе ствари су скоро потпуно супротне од онога што се обично мисли. Манипулација злих сила траје много дуго. Шта мислиш дал се нису умешали и у велике светске религије. Ако је Христово учење било моћно да промени свет мислиш да нису покушали да мењају неке ствари, да убацују полу-истине, да га ослабе, да стварају доктрине, да убаце своје људе и држе људе под контролом тако? Тзв. ментална контрола. Црно-бело, ово је овако, ако није овако ви сте за ломачу. Види само ову причу о Синовима Божјим из Књиге Постања. Сами православни мистици и оци из првих векова имају чак и потпуно опречна мишљења, а камоли кад би знао шта о томе кажу друге традиције, јер постоје приче о истим бићима и у другим. Кад човек учи и истражује о свим тим стварима он онда после лакше створи своје мишљење и лакше му је да схвати дал неко брљави дал не. Замисли неког ко је био само на једној трибини цео живот и да нпр. никад није видео гостујуће навијаче а ни користио интеренет, и некога ко је обишао више земаља и провео времена на другим трибина такође.
https://svetosavlje.org/da-nam-budu-jasnija-neka-pitanja-nase-vere-knjiga-i/3/?pismo=lat

Ја не кажем да зло не постоји ја кажем да Сатанил није пандан Богу. Ђаво се појавио тек од 10. века. То је по мом мишљењу једна од великих манипулација, да је ово свет оног другог, тако се ми повинујемо, и јадни и скромни плашимо се јер је овај јачи. И онда он стварно буде јачи јер у шта човек верује, тако му се и дешава. Али на зло ја указујем све време док пишем ове уписе и зато их пишем. Мислио сам да је то јасно.

Не бих да улазим у детаље, није ни тема, нити је циљ ове теме. Пиши ти више о свим овим проблемима и шта се дешава, ја ћу мање. Информација има свуда али их не чита свако на исти начин.

Духовна и друштвена анализа иду заједно. Све је духовно. Духовни напредак даје моћ разумевања.
Back to top
View user's profile Send private message
Asterix
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 83

PostPosted: 23 Nov 2021 18:35    Post subject: Reply with quote

Слажем се да зле силе мешетаре и то не дуго него од искони штавише. Што се тиче уплива у светске религује, оне не само да имају уплив него су и узрочник многим религијама попут рецимо хиндуизма или било које древне паганске религије. Ту не само да је присутно слављење демона и идола него истине има само у тако ситниђ фрагментима да је то занемарљиво. Једино учење које је истина јесте Христос. Ко не верује у мене неће жив бити, то каже Христос сам а не извитоперења његових речи. Сад ко хоће да верује у то, мислим да је логично да верује доследно.

Христово учење је било ту да промени свет из корена и да му могућност спасења. И јесте трпело измене на лоше и стога постоје католици и протестанти и хиљаде деноминација. А православно учење је крвљу мученила бранило изворну чистоту. И кад неко покушава да то извитопери онда се ствари морају назвати правим именом.

Што се тиче синова Божијих, истина је да не постоји сагласје отаца о томе и ко зна зсшто је то добро. Постоји више наратива од којих најизворније делује да су пали анђели односно демони узимали кћери људске на неки начин и рађаху се дивови силни људи од старине на гласу. Неки хибриди људи и демона, то је она прича о нефилимима. Између осталог један од разлога због којих је Бог хтео да уништи човечанство. Али опет то је само једна од опција и нису сви Оци сагласни у томе.

То да ђаво постоји од 10ог века ми није јасно на који начин мислиш, кад се очигледно појављује у самом светом писму на многим местима. Није пандан Богу, далеко од тога. Али јесте први узрочник зла у свету. Од њега све проситиче. И није он јачи од Бога али плете своје мреже у човечанству и назива се кнезом овога света јер људи често слободом пре бирају да буду у његовој мрежи обмане него с Богом. Да тако није био би ово много здравији и бољи свет.

Наравно да је дух подлога свему и да се најтачније анализе и друштва изводе имајући у виду и ту реалност. И свакако треба да наставиш да пишеш јер је корисно да људи ову обману која нам се сад нуди схвате. Само сам ти скренуо пажњу на неке ствари које си незграпно изложио на начин да људи могу јако погрешно да схвате. Када је у питању Истина, на дубљем нивоу ствари заиста често јесу полатизоване на црно и бело, добро и зло, истину и лаж. И једно не може са другим. Боље бити цео живот на једној исправној трибини него де потуцати по разним квази навијачким трибинама. Кад си чврсто утврђен у својој вери па и можеш да читаш и анализираш друга учења, мада и тада је непотребно, али до тада избегавати по сваку цену.
Back to top
View user's profile Send private message
Bandini
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 421
Location: Лисабон

PostPosted: 29 Nov 2021 12:28    Post subject: Reply with quote

Није за свакога да проучава друге религије, најбоље је кад је то унутрашњи позив, али по мени, не сме човек ни да буде превише искључив. Ја годинама нисам узимао ништа друго у руке осим Православља, и могу да кажем и да ми се случајно десило на почетку да то урадим, иако не постоји ништа случајно у Божјој креацији. Одем на конференцију на одређену тему која нема везе са духовношћу да чујем једног предавача, и од осталих 7 буде један који почне да преко Библије повезује неке ствари користећи јеврејску верзију са именима Божјим, њиховим значењима итд. (но што је код нас преведено Бог, Господ, Бог, Господ Господ, Господ над Војскама). Морам да кажем да сам тада, кад сам почео да изучавам и те друге традиције, почео много да напредујем.
Тад сам први пут и почео да уочавам завере и сличне појаве, као и да након дугог времена касније, повезујем са више страна неке ствари у светим књигама. То је као око трибина, наравно да је боље бити на исправној него кружити полу-трибинама, али ако ниси никад видео другу трибниу, како да знаш колко је твоја добра, у чему и колко може да буде боља? И осредње и лоше трибине имају нешто што може да вреди, неко нема кодеске ал има певање и спонтаност, неко нема певање има кореографије и организацију итд. Од сваког може по нешто да се научи.

Видиш да се свети Оци, свеци из првих векова не слажу и чак имају дијаметрално супротна мишљења око битног дела као што су ''Божји синови'', чак дотле да Божји синиови испадоше демони. У ту неку категорију спадају и помињање Христа и Луцифера као звезда Даница, шта представља приницип звезде Данице и одакле Луцифер- латински назив за грчког бога Фосфороса, у јеврејском мистицизму. https://en.wikipedia.org/wiki/Phosphorus_(morning_star)

У Ј. по Јовану (1:10-13) нпр. се Божји синови помињу у другом контексту. https://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=43&G=1
Каже се да свако ко прихвати Христа добија власт да буде син Божји. То звучи као неке апокрифне књиге које кажу да је Исус све учио да могу да буду као и он Христ (у Христу). У првим вековима Цркве су и постојала таква учења и пракса. Многи Оци су причали да свако може да има директно искуство Бога, учили су Теосис, обожавање човека. Ови шамани што их ја знам, из традиција по неколико десетина хиљада година, замерају монотеистичким религијама баш то што су одузеле човеку директно искуство Бога и увеле им посреднике, удаљиле их од Бога, по њима свесно и намерно.
https://en.wikipedia.org/wiki/Theosis_(Eastern_Christian_theology)

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_contemplation#Eastern_Orthodox_Christianity

https://en.wikipedia.org/wiki/Symeon_the_New_Theologian#Opposition_from_the_church

Али тих учења има и сад од оних који су званично свеци Православне Цркве, него су некако у запећку и могу да звуче сулудо кад их неко избаци директно и каже ''сви можемо да будемо ко Христ''! Види овде шта каже Свети Симеон Богослов (који је био протеран због те приче, али после проглашен за свеца).
https://otacmilic.com/sveti-simeon-novi-bogoslov-eticka-beseda-peta-pravoslavni-realizam-bogovidjenja-i-obozenja/

Кад човек загребе по свим тим стварима и из више углова, и још ако погледа малкице и јеврејску верзију и изразе, па онда и кад се нека имена први пут појављају, постане лакше да се неке коцкице склопе и да се види да има неких ствари које су опште прихваћене а немају много логике, као и да има неких ствари које су додаване вековима након што је Јеванђеље написано као и да преводи варирају у детаљима. У сваком случају не мењају суштину да је Христ спасење за сваку душу.

Навео сам ове ствари само да би и они који нису можда сигурни у манипулацију која се дешава могли да узму у обзир и разматрање да је она и много старија и много већа него што можда изгледа на први поглед. И због тога што сад изгледа нажалости још јасније, као што сам рекао пре више од годину дана, да неће бити повратка на старо и да же бити или много горе, или много боље. Даје се гас свуда са зеленим пропусницама и вакцинацијом, као и са променама начина живота. Ево шта нам постаје нормално:
https://www.youtube.com/watch?v=onPR0E5WIAg

И шта нам нуде: https://www.youtube.com/watch?v=SAL2JZxpoGY

Уместо да нови век и нова ера у коју смо ушли буду време здравог живота, здраве исхране, нових проналазака у свим гранама живота, храна за све, технологија која нам омогућава лакши живот и мање посла а више времена за духовност, ми имамо болести, немогућност кретања, непрестане измишљене кризе, више контроле и све тежи начин живота.

Ево један одличан говор др. Несторовића на промоцији његове књиге. У првом делу прича о томе каква јесте права медицина а каква је ова што су је створили сада, каква би медицина могла да буде и како се манипулише информацијама у медицинском свету, а прича и о многим другим стварима из којих може да се види да је човек не мале личне културе који види доста ширу слику од обичног симпатизера живота. На крају прича о буђењу људи које види да је почело.
https://www.youtube.com/watch?v=sNYJhwYgvIU&t=1213s

Ја исто мислим да ће се наредних година све више људи будити и одвајати од других, они који су укапирали нешто и они који нису. Једни ће живети у ''паралелним'' друштвима, можда мало и одвојено од друштва, у природи или где буду могли и како буду могли без новоуведених пропусница и рестрикција, док ће остали бити у мраку феудалне технократије елите док се све не искристалише временом. Свако ко верује у Бога, и Христа, би требало да манифестује око себе царство небеско јер је оно у нама, и само тако помажемо у овом зајебаном тренутку.
Back to top
View user's profile Send private message
Asterix
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 83

PostPosted: 01 Dec 2021 08:33    Post subject: Reply with quote

У праву си, и јесте корисно знати и шта друге религије саопштавају, али пре свега кад си укорењен у својој, да не би одлутао. Па и ти сам кажеш да си се са тиме ухватио у коштац тек након што си добро пробрстио православље. Ја сам се руку на срце тек након година хиндуизма, окултизма о које чега обрео у православљу.

Е сад, можда и поређење са трибинама није најсрећније, јер на другим трибинама заиста можеш научити нешто корисно, док у другим религијама не можеш научити ама баш ништа корисно. Пази, корисно са аспекта спасења. Може се научити много тога занимљивог, могу се уочити разни константни мотиви у свим религијама света (идеја потопа, идеја пада из првобитног блаженства, идеја сукоба добрих и злих богова, чак и идеја тројичног бога) што наравно није ништа чудно јер је човечанство ималу једну заједничку историју и сећање на њу је само претрпело многе измене али у основи је једно. Идући даље, у другим религијама могу се научити чак и напредне вештине, па тако има јогина који могу да левитирају или пролазе кроз зидове, има магова који читају мисли, па тамо на тибету монаси уђу у стање самадија и живе односно хиберниирају генерацијама. Међутим, све то можеш да знаш и шта си постигао? Умрећеш и не само да те никад више неће бити него ћеш се обрести у вечитим мукама. Јер нико од њих није победио смрт доли једног, а то је сам Син Божији Исус Христос. И ако знаш њега и његово учење а не знаш ништа од оног горе наведеног, спасен си вавек.

Проблем је што људи имају инхерентну жељу за моћи, и желе да пенетрирају у тајне времена и простора и вишњих светова самовољно и својим силама, а то може само штету да нанесе.

Сад што се луцифера тиче, односно светлоноше он је био светслосни ангео Божији и отуда и тај назив. Мада он има небројено назива у многим народима, одмана је широка.

Јесте помињу се синови Божији и у Јовану, али то нису исти Синови Божији као из постања. Синови Божији који се помињу у постању на јеврејском су бене ХА елохим и са предлогом увек и на сваком месту у светом писму означавају анђеле. Док се у Јовану, говори о усиновљењу људи Богу. Тј. бивањем кроз Исуса Христа уподобљеним Богу, и васкрсавањем оне иконичности ондосно Лика Божијег у себи. Сад ја не знам како твој шаман то замишља (уз сво дужно поштовање) али свети оци су веома јасни и изричити у томе као се теосис односно обожење човека одвија. Кроз нестворене енергије Божије. А ко их поседује, сам Бог? Односно Син Божији. Зато га ми једемо и пијемо на свакој литургији, јер се на тај начин сједињујемо са Богом и са његовим енергијама. Постајемо богови по благодати. У томе простоји небројени стадијуми напретка и узрастања, али неке чињенице су непремостиве а то су крштење и причешће. Који начин он види ван тога? Смрт је закон овог универзума, једини победитељ смрти је Христос, и сваки покужај бивања богом ван њега јесте неко самообожење које је обмана. Мислим ти ако хоћеш, подели па можемо даље да причамо на ту тему, ионако чисто сумњам да ово све ико чита сем нас двојице и можда још пар људи. Very Happy

Е сад, то учење је свима доступно и обзнањено само просто људе не дотиче јер су увелико у мрежама ђавољим које је расплео по свету. Заковани су им умови на земаљско а не небеско. Тиме се највише баве монаси, и то углавном на Светој Гори и по другим већим монашким заједницама.

По свему судећи у праву си и тешко да ће се живот вратити на онај пређашњи. Просто су ствари отишле предалеко, неке границе су померене, где се није благовремено реаговало и туз смо где смо. То одсуство рекације, је и ствар масовних медија који буквално врше суптилно програмирање мозга где ти се упорним понаваљем извесних ствари и образаца унутар саме мождане коре мења структура неурона. То наравно није неповратно, али неко људима мора да отвори очи да сагледају истину да би могли онда да излече свој начин размишљања. Ми смо у Србији још и добро прошли, какава је ситуација на западу али они су увек и били носиоци те будуће технократске диктатуре тако да без сумње да ће стићи и до нас све временом ако се на западу не изборе са тим.

Ми радимо своје што кажеш, трудимо се да преображавамо околину и из Литургије изнесемо Царство Божије у свет. Али ток историје се убрзао до мере да човек не успева ни да сагледа исправно и са дистанце догађаје од јуче јер га већ затрпају новим. То су све показатељи неких претпоследњих времена, да ли ћемо успети да их одгодимо или не до нас стоји.
Back to top
View user's profile Send private message
Bandini
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 421
Location: Лисабон

PostPosted: 01 Dec 2021 15:21    Post subject: Reply with quote

По мени све религије воде до спасења, јер све воде до Христа, само тај принцип Христа зову на други начин. Различити путеви којима се стиже до истог циља- божанске универзалне свести.

Моћи се развијају и долазе и природно се појављују човеку који се све више повезује са Богом у себи. Постоје традиције на Истоку које томе придају превише пажње, али има и оних које то никад не раде. Свима је главни циљ просветљење и узвишење (спашење). Мислим и да они који су у самадију на Хималајима, својим уподобљењем у Богу и мировањем, кроз медитације и активности на духовном плану држе баланс против негативних сила на планети као што то раде монаси на Светој Гори.

Шамани виде као аутентично знање, у принципу, све што је много старо, од пре пада човека, и што се пролива, негде више негде мање, све до данас. Али пошто имају знања од пре пада и немају тај концепт греха, не придају велики значај спасењу. Живе и људску и божанску природу са потпуном преданошћу и уживањем не правећи хијерархију шта је боље, и могло би да се каже и да им је све божанско. А многе те шаманске технике су врло једноставне и делују као велика глупост некоме ко свет још увек види увелико на материјалан начин, да тако кажем, или је на почетку духовног пута. Бар је мени тако било.


Не бих да постављам неке ствари које неће никога да интересују осим нас двојице да се не би много удаљили од теме иако вероватно, како кажеш, ово и овако чита мали број људи. Али најбоље да се ово прати због тренутнте екстремно озбиљне ситуације у свету.

Ево ти само шта једна од духовних хијерархија каже о синовима Божјим, о којима смо причали. Погледај и сајт ако те интересује, учења итд. Они првог у тој хијерархији зову Маитреја, што је источњачки назив за Христа. Повезује причу о синовима Божјим из књиге Постања и по Јовану.
https://worldteachertrust.org/en/web/basics/the_son

На то се добро надовезује прича Светлане Стевић, жене која 50 година скупља српска предања и обичаје, објашњава их и дели уз песме које пева. Има 3 дела њене приче, ово је други. Погледај од 56'14'' до 1.07 о суштини Србина а и о томе шта је Србин и како смо по народном предању ми настали.
https://www.youtube.com/watch?v=tjhGMeYanRw&t=0s

Сличну причу имају и многи други народи, од Индије, до Египта преко нас до америчких индијанаца. Увек су неке кочије долазиле са неба и сл. училе људе пољопривреди, како да праве храну, како да организују живот, како да се моле и Бога славе итд. Од тих времена и кроз миленијуме су се кроз генерације на генерацију преносила знања а и моћи за комуницирање са природом, излечењем, интуиција итд. Зато се у нашем народу каже ''боље село да нестане, него обичај''. Књиге Радована Н. Казимировића, иако не баш привлачних наслова за многе, причају много о нашем народу и како је свако село имало по неколико људи који су лечили и свашта радили. Он је записивао и објавио свако село, свако име и сваки догађај на који је наишао, чак је пренео и један случај у коме је неки човек својим природњачким методама толко успешно лечио људе да је српски парламент увео законом његов начин лечења да се користи као званичан. Има и случајева који сад вероватно делују свима ненормално, у којима су бабе бајале у Цркви и радиле егзорцизме са поповима. За неколико књига му је предговор писао вл. Николај В. где је навео како је битно правити разлику између спиритизма и ових народних начина и обичаја.

Интересантно је знати како се на неке ствари гледало пре 50, пре 100 или пре 500 год. Може да нам пружи другачију перспективу.
Back to top
View user's profile Send private message
Asterix
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 83

PostPosted: 02 Dec 2021 10:40    Post subject: Reply with quote

Ух брате, не знам шта да ти кажем. Не слажем се ни са чим што си навео. Није ни битно више форум, не форум, због тебе ти саветујем само још једном да промислиш. Јер пут којим си кренуо води у погибао, са православног становишта, ако то јеси. Нас неколико те је упозорило још пре пар година да пут којим идеш је опасан, те ствари о којима ти говориш не да нису безазлене него боље да узмеш са бомбом да се играш него да изучаваш та знања. Од бомбе ћеш погинути, од тога другог ћеш бити мртав у векове векова.

То што ти причаш је синкретизам, и обилно је обрађена тема ако те занима. Силе о којима ти причаш, силе јогина и људи у дубокој медитацији не само што су натопљене потпуно другачијом енергијом од оне која извире из исихазма и хришћанства, него воде и дијаметрално супротним циљевима.

Имаш и тога доста обрађеног, рецимо није лоша књига Три гуруа, један младић и Старац Пајсије где човек аутобиографски личним искуством сведочи различитос ових деловања. Све у источним религијама има за циљ васпостављање у бићу правилног тока кундалини енергије килити енергије змије, демонске, ђавоље. То је оствариво и имаћеш моћи, али ћеш изгубити душу. За вечност, па ти одлучи. Нирвана у будизму јесте пакао за православног исихасту, нема споја, просто не знам како бих ти то пластично дочарао доли да лично чујеш од људи који практикују Исусову молитву на Атосу, или пак било где у манаститрима нашим.

Што се тиче тих шамана који ти причају да имају искуство знања од пре пада, то је просто антрополошки немогиуће јер је стање човека пре пада само стање иницијалних људи Адама и Еве и нико до њих није могао имати то искуство. Чак и да нису само они, то стање је непојмљиво људском разуму јер нема додирних тачака са овим што сад живимо. То је као да ти глуб прича о музици. Могу тврдити да поседују знања од пре потопа, то да, али опет ти понављам та знања су само зло и она су и довела до потопа. И потоп није случајна ствар, већ је врло промишљено послат да би се све то демонско зло које се излило по планети затрло и заборавило.

Јесте све цивилизације причају о истом јер нам је као човечанству логично једна историја заједничка. Али то што причају о истом не значи да причају исто, јер можемо да причамо о Црвеној Звезди ја и горбар и то ће се много разликовати. Те небеске кочије о којима причаш су анђели божији, и они добри и они пали односно демони а умеће разликовања духова је нешто се опитно стиче литургијским животом.

Ја ти кажем још једном, ово што ти причаш никако није спојиво са хришћанством нити на један могући начин, штавише веома му је опречно. Па ти види са собом шта осећаш, да је истина Христос или нека твоја и шаманова верзија христа. Не морамо даље да улазимо у причу јер се нећемо сложити само бих волео још једном да размислиш, људи који су причали те ствари нису били кроз историју одлучивани од Цркве зато што је она корумпирана или скрива знања ил шта га ја знам, већ зато што су то лажна учења и опасна. Та прича са тајним знањима скривеним од већине је класична метода ђавола да те одради на гордост и личну тобож узвишеност и изабраност. Он за сваког има методу у зависности од тога где је сваки појединац слаб. У сваком случају свако ти добро од Господа, и настави да раскринкаваш ову фарсу од пандемије.
Back to top
View user's profile Send private message
Franck
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 16 Sep 2018
Posts: 66

PostPosted: 02 Dec 2021 13:01    Post subject: Reply with quote

Са моје тачке гледишта Бандини имаш много знања неспорно али то знање може да те кошта пропасти.. држи се једне Свете Саборне и Апостолске цркве и учењу наших Светих Отаца , јер сами да тумачимо неке ствари нисмо способни поготово јер је ђаво много лукав и лако те наведе да скренеш са правог пута.. можда из твог угла то не можеш да приметиш али мислим да те је ђаво обмануо. Нађи духовника да ти помогне и да те врати на прави пут јер греота да останеш у обмани а желиш да се бавиш својом душом и нечим вишим од овога света. То је моје мишљење добронамерно, у нади да ћемо сви спознати праву истину.
_________________
Не може се против гена ,то је љубав урођена!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Bandini
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 421
Location: Лисабон

PostPosted: 13 Dec 2021 15:37    Post subject: Reply with quote

Брате Астерикс, као што рекох, најбоље да не улазимо у телошке дубине и разлике међу верама и традицијама. Поменуо сам неке ствари па нека свако за себе види да ли у њима налази неку логику или не. Моје је мишљење да су и вере преузете и изманипулисане од негативних сила не би ли се људи делили, ратовали и били вечно у сукобу никада не успевајући да схвате да је човечанство једно, да је човек један било које да је расе и боје, једнак пред Богом. Те борбе између теолошких доктрина, која је боља која је истинита (једино) сам оставио иза себе пре много година, по мени је то дискурс који не постоји. Што наравно, не значи да би требало да се направи неки микс веровања и да се мешају, него да свако исповеда своју са потпуним поштовањем и разумевањем за друге. Ово је време у којему све завесе падају па нека провири испод ове ко мисли да има смисла. Ја нпр. под Адамом и Евом видим цело човечанство на почетку. Адам значи човечанство - сви људи на почетку и под то спадају многе цивилизације од Агарте преко Хипербореје и многих других. Пад је био негде пре 15так хиљада год. на Атлантиди, али ни тада није било све лоше ни тамо. Знања се наслељују, иду од уха до уха а може до њих да се дође и у оностраном свету, преко предака, светаца итд.

Парадоксално мало је да многи који упозоравају на ђавола свуда, причам уопштено, а не успевају да виде ђавола који испред носа величине ајфелове куле који им прети истребљењем. То је зато што ми функционишемо кроз уверења која имамо и која смо стекли- посматрамо свет кроз филтере свога ума. То је као кад тражимо наочаре а оне су нам на глави и не капирамо да је сунце љубичасто јер су нам такве наочаре од детињства, не зато што је оно стварно такво. Ево само пример једне речи ''јерес''. Сви знамо шта значи, али шта је изворно етимолошко значење? https://en.wikipedia.org/wiki/Heresy

Derived from Ancient Greek haíresis (αἵρεσις), the English heresy originally meant "choice" or "thing chosen".[6] However, it came to mean the "party, or school, of a man's choice",[7] and also referred to that process whereby a young person would examine various philosophies to determine how to live.[citation needed]

The word heresy is usually used within a Christian, Jewish, or Islamic context, and implies slightly different meanings in each. The founder or leader of a heretical movement is called a heresiarch, while individuals who espouse heresy or commit heresy are known as heretics.



По изворном значењу значи јеретик је онак који је бирао у шта ће веровати, док није јеретик онај којем су изабрали други шта да верује. На сваком од нас је да користи слободну вољу и ради шта жели. Слободна воља је нешто урадити, али и одлучити да нешто не урадимо, или да не урадимо ништа него се препустимо.



Ти шамани које ја знам су упозоравали за вирус док је још почињао у Кини, први који су помињали вакцине и ово што неки доктори тек сада причају, једног од њих знам више од 10 година, знам људе које је лечио на даљину, знам да учи људе како да такјонизују зграду или торањ да се ракринка корупција по градовима, како да се поставе кристали у мрежу земљине енергије за ослобађање од опресије негативних сила итд., помињали су и друге ствари које делују још ненормалније па их нисам ни помињао зато што овде поменем само оно што схватим и оно што је потврђено мојим искуством. Знам да лече и уче људе сваки дан годинама и да су потпуно посвећени Богу. Сваки дан раде, већ месецима, са групама људи неке ствари које се супротстављају негативним силама и директно ударају на њих. Да ли су они обрлаћени од ђавола а и ја, то човек никада не може да буде сигуран. Ја сваки дан учим нешто ново и сазнајем, ''отварам очи'' за неке ствари које нисам знао и то у великој мери, на сваких 6 мес., годину дана. Њима рећи да су званичне религије, било која, једино исправне, само би те погледали као што би Генералштаб некога ко каже да зна шта су навијачи, то су оне рибе што воде навијање са перјем у рукама. Ја идем на осећај. Увек сам га имао, а са годинама сам научио да га следим. Мислим да је најбољи начин да човек види да ли је на добром путу, тај да види да ли напредује духовно, да ли има хармонију у животу или не, какви су му односи са људима, колико је људи помогао, шта добија од тог духовног рада. По томе је најбоље да се води.



Ево ти мој лични пример ''сусрета са ђаволом''. Морам да уђем у неке личне ствари, али нема везе, да се боље разуме како ја видим ствари.

Пре једно 8 година, кад ми је син имао једну и жена била кући са њим, радио сам у једној великој згради са много људи. Био је то инспиративан моменат у мом духовном животу и данима сам се молио да ме Бог ослободи највећих страхова које имам. На срећу или на жалост, кад се за нешто молиш, врло лако можеш то и да добијеш. Упознам тад на послу једну рибу у коју се заљубим. Много ми се свиди, више него било која до тада, а увек сам био човек који следи своја осећања итд. Свидим се и ја њој и крене фрка шта да радим. Жена кући без посла, дете мало, жена провалила да нешто није у реду одма после неколико дана од кад се то развило код нас двоје (иако ја са том другом нисам ништа радио, само је било тих осећања). Помислим да ме куша ђаво, да растурим породицу. Све живо ми је долазило у главу, како се многи разводе, како то није ништа страшно, долазили су ми у главу и примери разведених срећних људи итд. итд.. Све ми ''ђаво понудио'' као на тацни. Нисам хтео то да урадим, али ми се није свиђала ни опција да се покуњим ко пиле и да уплашен од греха и страха, останем са мојом женом. Осећао сам да ни то није право решење... И у неколико непроспаваних ноћи ја се сетим да сам се молио Богу да ме ослободи највећих страхова, а један од великих страхова је био тај шта ћу да радим ако ми се тако нешто деси, јер сам до тада увек следио своја осећања и нисам се либио да прекинем везе кад сам мислио да треба а није ми било непознато ни да будем две три везе у исто време (увек уз поштовање жена). Тих дана ми дође, као и увек прво интуитивно а онда пронађем и на материјалном плану, у књигама или како год, да је љуваб првенствено ствар избора. Љубав није заљубљивање или спонтаност, или боље рећи јесте и то, али права љубав је у суштини избор. Воља- хоћу са тобом да будем. Тад ми се склопе све кокцице и више нисам имао никада тих проблема. Могао је неки авион да прође поред мене од рибе, ја сам знао шта је моје и шта треба да радим без дилеме. Онда сам тек после много година нашао на нека учења која тако виде ђавола, он те или зајебе или те доведе на виши ниво. Али сам већ тада имао осећај да сам отишао у тој ситуацији изнад добра и зла, јер нисам одабрао ни једну ни другу опцију, него сам у тој борби са самим собом и желећи право решење, не прихватајући ни удицу, ни бежећи са црте, само отишао у вертикалу на горе. Мистици живе тако, све преживљавају у себи, путем принципа који су у нама, као и архетипи. Свако човек би требало да се труди да да' све од себе да оправда дух који је у њему.



Све сам то и почео да помињем око ђавола због тога што људи ову ситуацију могу да прођу само на сличан начин, или ће отићи у вертикалу и живети у другој парадигми као нови или другачији људи, или ће да... им не буде баш добро. И због тога што само причати о тим негативним стварима а не нудити решења није добро. А једино решење је да се човек промени, буде много више него што је био до сада, као што је већ речено више пута. У ту промену спада и можда мењање неких уверења.



Иначе борити се са овом ситуацијом је скоро немогуће. Протести или бунт, ако нису много масовни не могу ништа да ураде. Сила је превише велика, цунами који носи све. Мора човек да му се препусти да га избаци на другу страну, да га искористи али за позитивну ствар.
Ево где су све протести https://www.youtube.com/channel/UCA2jUUNoi3vNuTOaiNDLOsA/videos



Говор великог италијанског филозофа на позив студената о томе како је истим начином који су користили нацисти, не мењањем устава али декретима и наредбама које анулирају устав, практично урађен државни удар у свим државама. Завршава како је променом говора и језичких израза обичан човек онемогућен да критички мисли и ствара своја мишљења, већ само понавља шта је чуо једноставно бирајући страну.

https://lenabloch.medium.com/giorgio-agamben-speaks-in-venice-november-21-2021-students-against-the-green-pass-collective-4d6fd39d02d5



Иначе су промењене зелене пропуснице у неким земљама, више не важе за оне који су се ''само'' два пута вакцинисали. У Америци је Фаући најавио могућу четврту следеће године.

У Енглеској прогнозирају око 300 000 младих људи са срчаним проблемима који могу да буду фатални ако се не увиде на време. То је због ППСД пост трауматског стреса због пандемије. Иначе је оно око чега су неки независни доктори најављивали као могуће нежељене последице оваквих вакцина. Питање је било како ће оправдати толики број људи са истим проблемима, али наизглед врло једноставно. Осмислише нову болест ППСД.

https://www.standard.co.uk/news/health/post-pandemic-stress-disorder-heart-conditions-covid-london-physicians-b969436.html?fbclid=IwAR0Fbv2PJydLf0UsLd1pm5T476OU6XduIPsUtm_HMLy3FYe5EWmvPj94e9s#
Back to top
View user's profile Send private message
Jezic1989
ДЕЛИЈА


Joined: 11 Oct 2017
Posts: 115

PostPosted: 13 Dec 2021 21:55    Post subject: Reply with quote

Bandini wrote:
Брате Астерикс, као што рекох, најбоље да не улазимо у телошке дубине и разлике међу верама и традицијама. Поменуо сам неке ствари па нека свако за себе види да ли у њима налази неку логику или не. Моје је мишљење да су и вере преузете и изманипулисане од негативних сила не би ли се људи делили, ратовали и били вечно у сукобу никада не успевајући да схвате да је човечанство једно, да је човек један било које да је расе и боје, једнак пред Богом. Те борбе између теолошких доктрина, која је боља која је истинита (једино) сам оставио иза себе пре много година, по мени је то дискурс који не постоји. Што наравно, не значи да би требало да се направи неки микс веровања и да се мешају, него да свако исповеда своју са потпуним поштовањем и разумевањем за друге. Ово је време у којему све завесе падају па нека провири испод ове ко мисли да има смисла. Ја нпр. под Адамом и Евом видим цело човечанство на почетку. Адам значи човечанство - сви људи на почетку и под то спадају многе цивилизације од Агарте преко Хипербореје и многих других. Пад је био негде пре 15так хиљада год. на Атлантиди, али ни тада није било све лоше ни тамо. Знања се наслељују, иду од уха до уха а може до њих да се дође и у оностраном свету, преко предака, светаца итд.

Парадоксално мало је да многи који упозоравају на ђавола свуда, причам уопштено, а не успевају да виде ђавола који испред носа величине ајфелове куле који им прети истребљењем. То је зато што ми функционишемо кроз уверења која имамо и која смо стекли- посматрамо свет кроз филтере свога ума. То је као кад тражимо наочаре а оне су нам на глави и не капирамо да је сунце љубичасто јер су нам такве наочаре од детињства, не зато што је оно стварно такво. Ево само пример једне речи ''јерес''. Сви знамо шта значи, али шта је изворно етимолошко значење? https://en.wikipedia.org/wiki/Heresy

Derived from Ancient Greek haíresis (αἵρεσις), the English heresy originally meant "choice" or "thing chosen".[6] However, it came to mean the "party, or school, of a man's choice",[7] and also referred to that process whereby a young person would examine various philosophies to determine how to live.[citation needed]

The word heresy is usually used within a Christian, Jewish, or Islamic context, and implies slightly different meanings in each. The founder or leader of a heretical movement is called a heresiarch, while individuals who espouse heresy or commit heresy are known as heretics.



По изворном значењу значи јеретик је онак који је бирао у шта ће веровати, док није јеретик онај којем су изабрали други шта да верује. На сваком од нас је да користи слободну вољу и ради шта жели. Слободна воља је нешто урадити, али и одлучити да нешто не урадимо, или да не урадимо ништа него се препустимо.



Ти шамани које ја знам су упозоравали за вирус док је још почињао у Кини, први који су помињали вакцине и ово што неки доктори тек сада причају, једног од њих знам више од 10 година, знам људе које је лечио на даљину, знам да учи људе како да такјонизују зграду или торањ да се ракринка корупција по градовима, како да се поставе кристали у мрежу земљине енергије за ослобађање од опресије негативних сила итд., помињали су и друге ствари које делују још ненормалније па их нисам ни помињао зато што овде поменем само оно што схватим и оно што је потврђено мојим искуством. Знам да лече и уче људе сваки дан годинама и да су потпуно посвећени Богу. Сваки дан раде, већ месецима, са групама људи неке ствари које се супротстављају негативним силама и директно ударају на њих. Да ли су они обрлаћени од ђавола а и ја, то човек никада не може да буде сигуран. Ја сваки дан учим нешто ново и сазнајем, ''отварам очи'' за неке ствари које нисам знао и то у великој мери, на сваких 6 мес., годину дана. Њима рећи да су званичне религије, било која, једино исправне, само би те погледали као што би Генералштаб некога ко каже да зна шта су навијачи, то су оне рибе што воде навијање са перјем у рукама. Ја идем на осећај. Увек сам га имао, а са годинама сам научио да га следим. Мислим да је најбољи начин да човек види да ли је на добром путу, тај да види да ли напредује духовно, да ли има хармонију у животу или не, какви су му односи са људима, колико је људи помогао, шта добија од тог духовног рада. По томе је најбоље да се води.



Ево ти мој лични пример ''сусрета са ђаволом''. Морам да уђем у неке личне ствари, али нема везе, да се боље разуме како ја видим ствари.

Пре једно 8 година, кад ми је син имао једну и жена била кући са њим, радио сам у једној великој згради са много људи. Био је то инспиративан моменат у мом духовном животу и данима сам се молио да ме Бог ослободи највећих страхова које имам. На срећу или на жалост, кад се за нешто молиш, врло лако можеш то и да добијеш. Упознам тад на послу једну рибу у коју се заљубим. Много ми се свиди, више него било која до тада, а увек сам био човек који следи своја осећања итд. Свидим се и ја њој и крене фрка шта да радим. Жена кући без посла, дете мало, жена провалила да нешто није у реду одма после неколико дана од кад се то развило код нас двоје (иако ја са том другом нисам ништа радио, само је било тих осећања). Помислим да ме куша ђаво, да растурим породицу. Све живо ми је долазило у главу, како се многи разводе, како то није ништа страшно, долазили су ми у главу и примери разведених срећних људи итд. итд.. Све ми ''ђаво понудио'' као на тацни. Нисам хтео то да урадим, али ми се није свиђала ни опција да се покуњим ко пиле и да уплашен од греха и страха, останем са мојом женом. Осећао сам да ни то није право решење... И у неколико непроспаваних ноћи ја се сетим да сам се молио Богу да ме ослободи највећих страхова, а један од великих страхова је био тај шта ћу да радим ако ми се тако нешто деси, јер сам до тада увек следио своја осећања и нисам се либио да прекинем везе кад сам мислио да треба а није ми било непознато ни да будем две три везе у исто време (увек уз поштовање жена). Тих дана ми дође, као и увек прво интуитивно а онда пронађем и на материјалном плану, у књигама или како год, да је љуваб првенствено ствар избора. Љубав није заљубљивање или спонтаност, или боље рећи јесте и то, али права љубав је у суштини избор. Воља- хоћу са тобом да будем. Тад ми се склопе све кокцице и више нисам имао никада тих проблема. Могао је неки авион да прође поред мене од рибе, ја сам знао шта је моје и шта треба да радим без дилеме. Онда сам тек после много година нашао на нека учења која тако виде ђавола, он те или зајебе или те доведе на виши ниво. Али сам већ тада имао осећај да сам отишао у тој ситуацији изнад добра и зла, јер нисам одабрао ни једну ни другу опцију, него сам у тој борби са самим собом и желећи право решење, не прихватајући ни удицу, ни бежећи са црте, само отишао у вертикалу на горе. Мистици живе тако, све преживљавају у себи, путем принципа који су у нама, као и архетипи. Свако човек би требало да се труди да да' све од себе да оправда дух који је у њему.



Све сам то и почео да помињем око ђавола због тога што људи ову ситуацију могу да прођу само на сличан начин, или ће отићи у вертикалу и живети у другој парадигми као нови или другачији људи, или ће да... им не буде баш добро. И због тога што само причати о тим негативним стварима а не нудити решења није добро. А једино решење је да се човек промени, буде много више него што је био до сада, као што је већ речено више пута. У ту промену спада и можда мењање неких уверења.



Иначе борити се са овом ситуацијом је скоро немогуће. Протести или бунт, ако нису много масовни не могу ништа да ураде. Сила је превише велика, цунами који носи све. Мора човек да му се препусти да га избаци на другу страну, да га искористи али за позитивну ствар.
Ево где су све протести https://www.youtube.com/channel/UCA2jUUNoi3vNuTOaiNDLOsA/videos



Говор великог италијанског филозофа на позив студената о томе како је истим начином који су користили нацисти, не мењањем устава али декретима и наредбама које анулирају устав, практично урађен државни удар у свим државама. Завршава како је променом говора и језичких израза обичан човек онемогућен да критички мисли и ствара своја мишљења, већ само понавља шта је чуо једноставно бирајући страну.

https://lenabloch.medium.com/giorgio-agamben-speaks-in-venice-november-21-2021-students-against-the-green-pass-collective-4d6fd39d02d5



Иначе су промењене зелене пропуснице у неким земљама, више не важе за оне који су се ''само'' два пута вакцинисали. У Америци је Фаући најавио могућу четврту следеће године.

У Енглеској прогнозирају око 300 000 младих људи са срчаним проблемима који могу да буду фатални ако се не увиде на време. То је због ППСД пост трауматског стреса због пандемије. Иначе је оно око чега су неки независни доктори најављивали као могуће нежељене последице оваквих вакцина. Питање је било како ће оправдати толики број људи са истим проблемима, али наизглед врло једноставно. Осмислише нову болест ППСД.

https://www.standard.co.uk/news/health/post-pandemic-stress-disorder-heart-conditions-covid-london-physicians-b969436.html?fbclid=IwAR0Fbv2PJydLf0UsLd1pm5T476OU6XduIPsUtm_HMLy3FYe5EWmvPj94e9s#



Никад нисам мислио да ћу на теми Срби и Србија наћи особу која практикује полиаморију... Па то све време те нису водила осећања неко пожуда, а пожуда зна се чија је... Ђавоља, тј хранити нешто што никада не може да се нахрани и чега ћеш увек бити жељан још... Надам се да си раскрстио са тим.
Back to top
View user's profile Send private message
Asterix
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 83

PostPosted: 14 Dec 2021 09:53    Post subject: Reply with quote

ОК брате Бандини, разумем ја шта ти желиш да кажеш али просто се не могу сложити.

Види, а сад улазим у хипотетику да ти удовољим, чак и да јесу постојале и агарта и хипербореја и му и лемурија и све те цивилизације као предПАДСКЕ а не предПОТОПСКЕ (јако натегнуто) то ништа не мења чињеницу да је падом изгубљена боголикост човека. Разумеш ваљда, човек је отпао од Бога, чак и да су сва знања од пред пада сачувана и након пада, сама супстанција, бит човека је измењена на начин који није подложан исправљању никаквим техинкама методама итд. јер иначе која је поента пада? На који начин је човек изгнан из рајскога стања ако је све запамтио и може сопственим способностима да се у њега врати? Такав пад нема смисла ни у каквој варијанти, то би онда с опроштењем приредио неки приглуп бог. То је наук и метод источњачких религија, да се ти одређеном техником врађаш у првобитно стање. Бог искључен, ето чак и да је то неки Бог који није хришћански њега у томе нема, ту је човек и његове технике повратка у изгнано стање. Само што је то булшит, и тиме се врши регресија умна у стање које се назива ништавило. Јер човек без Бога то и јесте, прах земаљски.

Али ок твоје је право да верујеш наравно у шта желиш. То је слобода која нам је свима од Бога дата. Али падом је човек изгубио Живот. Није више жив по себи тј. благодаћу Божијом него је жив оним што једе (јабука коју је изабрао) тј. мртав у старту само са одложеним дејством. И зато је била потребна чињеница самога силаска Бога у људском телу на земљу да би човечију природу исцелио од те смрти и васпоставио однос са Собом. И то се десило пре 2 хиљаде година и од тад је човеку дата могућност да буде поново Бог по благодати, само од тада и само Њиме - Христом.

Мислим џаба ти ја причам кад ти верујеш у нешто своје. Што ти кажеш изворно значење јеретика. Веровати у своје није јерес, али имати своју верзију рецимо хришћанства то већ јесте. Само следи јасну логику, ако постоји једно учење и твоје произвољно тумачење истог одступа од њега изворног логично је да си јеретик.

Овде у Србадији нам милој не кубуримо толико са тим пропусницама, нешто ситно од 20х на даље само за кафиће а и то вероватно да се удовољи налозима запада. Запад је тај који мора да се избори са овим злом, али је запад изгубио одавно своје хришћанске темеље и зато им се ово и дешава. Немају више смернице, немају пут, бауљају у својим малим атомизираним индивидуалистичким истинама-јересима. Заборавили су једну Истину, заборавили су саборност и сад грцају у плодовима тог свог заборава и одступништва. Зле силе мешетаре али они су им дали тај простор за мешетарење. Нека им је Бог у помоћи а и нама јер од њих зависимо у многоме.

А шта је наш задатак? Да растемо духом као што и растемо, да нам цркве буду препуне да их фали бар још 15 у Бг-у, да млади поново заволе монаштво. Да људи посте, да сви заволе причешће и да не могу да живе без њега. И туда смо и кренули и зато ће нам се коцкице слагати све више и нудићемо онима који су жељни истине и слободе да виде како је могућа. Већ је ова пандемија показала небројено много западњака који су дошли да живе и раде у Србији јер замисли овде је живот био колико толико нормалан, па су могли и да седе у кафани и да иду по улици без маске и просто да живе живот достојан људи. А нудићемо целом свету још више, јер смо на то позвани као нација. Ми Срби смо светосавци, и без њега смо ништа. Његов пут је наш пут. Ако не будемо светосавци неће нас бити. Свети Сава је исток и запад, небо и земља, молитва и деловање у свету, а изнад и поврх свега Христос. То је наша мисија, да у времену тоталне апостасије кад су и браћа грци умногоме отпали од православља а Руси праве труле компромисе зарад свог империјалног угледа, ми "мали" Срби будемо ти који ћемо да очувамо и свету понудимо чисту неукаљану Истину.
Back to top
View user's profile Send private message
Asterix
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 83

PostPosted: 14 Dec 2021 14:14    Post subject: Reply with quote

Е и само хтедох да се осврнем на овај твој лични пример који си поделио и који донекле заиста осветљава начин на који размишљаш о тој теми. Није захвално коментарисати туђ живот и поступке ал кад си већ поделио само бих се осврнуо кратко. Баш тако ми и делује као да је тад ђаво кушао баш тим мислима и намештао сутуацију да се оклизнеш имајући у виду ранију склоност ка томе да будеш с више жена као што си рекао. Богу хвала делује да си се одупро томе. Али пази јер ниси ти ту надишао добро и зло, већ си управо одолео злу и поступио добро. Нема надилажења дихотомије добра и зла за човека просто је тако. Само је Бог изнад тога бивајући сав добар. Значи ти исто и да си истао са женом а зверао около и меркао друге то би исто било зло тако да си ти поступио склоно добру. Е сад још само да додам јако је добро кад се човек одупре, али шта да си поклекао. Да си преварио жену радтурио породицу она узрла дете неко на крају не дај Боже извршио самоубиство. Онда ти ђаво није био помагач ишта да схватиш него твој погубитељ. То му је циљ, не дај се преварити. Он куша нас овакве одлабљене који живимо у свету на те светске начине. Ал по манастирима гфе мањка оводветског он показује право лице кад напада. Па де јавља у свакаквим наказним облицима па пали гади светла лупа вратима плаши монахе. Неке и физички туче. Јер то је он, зао ентитет. Немој да те обмаме да помислиш да си изнад свега тога. Просто му само Бог дозвољава да куша сваког спрам његових снага, а избор је на човеку и ако не надвлада ситуацију може да погине за вечност.
Back to top
View user's profile Send private message
Bandini
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 421
Location: Лисабон

PostPosted: 15 Dec 2021 15:24    Post subject: Reply with quote

Наука каже да човек постоји, овакав какав је данас, минимум 200-300 000 год. Некако су живели ти људи, у неким организацијама, у нешто веровали. Сфинга у Египту, пирамиде и нека друга истраживања где су нађене статуе старе преко 100 000год то потврђују, па само код нас се прича о Винчи и Лепенском Виру, кад се потражи мало више сваки део планете има сличне приче. У Књизи постања је у неколико реченица описано створење човека, па онда рајски врт и пад, колики је ту размак у времену не може да се укапира. Да ли је био одма, или је био након 10 или 100 000 год. или милион, ко би га знао. Како сам ја схватио пад човека, то се десило цивилизацији. Значи прича са Адамом и Евом је по мени метафора која објашњава много већи догађај, на начин како се радило пре 3500 год. а речено сажето да сажетије не може. Да ли се пад десио одма након што је човек створен или 10-100 000 или милион година после, то не може да се укапира. Делује и да је хтео да пређе одма на битно. Како се живело пре пада? Помињу се птице, рибе, китови, биљке, не помињу се харфе анђели и не знам шта. Мени се чини да је то био живот у савршеној хармонији са божјом креацијом-природом. Љубав, разумевање, поштовање живота, здрав живот (и у Старом Завету су живели по 300-400 год. ко зна колко пре пада), самоисцељење, не верујем да су летели или било ко зна колко другачији. Kолико се променила супстанција човека падом? Да ли може да се човек поврати у то стање? (не раде источњаци технике да би се вратили у то стање, него технике анихилизују его, да би омогућили благодати да учини своје,али без божје благодати нема ништа). Ја не мислим да нас је Бог казнио и изгнао буквално. Више целу причу видим као метафору и објашњење о много већем догађају.

Око целе те приче са почетка библије има неке тајанствености или мало неке ствари нису логичне. Каже се прво да је Бог (Јахве у јеврејској верзијји) створио човека, у 1. глави да је Бог по свом обличју, у дгугој Господ Бог (Елогим - што је множина) од праха земљиног па убацио дух у њега. https://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=1&G=3 После поједеног забрањеног воћа Адам каже Богу го сам и сакрио сам се због тога. Онда га пита како знаш да си го. И на крају кад га изнају из раја Господ Бог каже ''ето човек постаде ко ми и сазна о добру и злу, сад да не позна и од дрвета живота и постане бесмтран''. Зашто би Бог или Господ Бог (Елохим-синови божји) држали човека у незнању или му бранили да нешто сазна? Може да постане смтран али може да постане и ко они, Господ Бог, Елохим? Онда на крају кажу поставићемо херубине да бране дрво живота да човек не постане бесмртан. Јел то човек био пре нешто као много заштићен, тачније живео је у благостању али није знао шта је добро шта је зло, није могао да бира а самим тим ни да напредује? Само питање ''како знаш да си го?'' као да говори о томе да га у ствари Бог пита јеси ли схватио да више ниси под мојом ''заштитом'', благодаћу, сад си сам са собом? Иначе питање нема смисла, одговор би био па имам очи и видим да сам го.

Човек је у неком смислу био на одличном месту али и у некој стагнацији. Да није циљ креације човека био да се види хоће ли славити Бога и ако сазна добро и зло? Многи домородачки народи су живели хармонично и у складу са природом, али нису имали осећај посебности, нису били јединке. Као да су у некој врсти сна. Кад би неког од индијанаца или абориџане из Аустралије одвојио од села они би за 3 дана умрли. Имали су само неку колективну свест. Фора је била да се створи човек са индивидуалношћу који би после своју индивидуалност/его предали или оставили ради Бога. Јевреји људе сматрају ''већим'' од анђела јер анђелима је лако , шљакају за Бога али су увек под њега свесни и под његовом ''заштитом''. Прави ас си ако се овде где је фрка покажеш ко прави верник. Каже се да су Енох и Илија након што су отишли у небо (јер нису ни умрли, само су нестали) постали одма арханђели Метатрон и Сандалфон. Нешто слично је и у оној причи о Јову кад Бог и Сатаниел праве као екперимент хоће ли најбољи божји верник Бога и даље славити и ако му крену невоље. У супротном нема смисла, делује да се играју са судбином човека из забаве, као што нема логике да предобри Бог држи човека у незнању. То је било као ај да видимо дал је сад спреман да направи скок и постане самосталан да не мора више да буде као завистан него да буде самосталан о обожен. У многим митовима постоји тај неки елемент непослушности... А Христ је после човеку дао бесмтрност кроз њега и његовим примером. Има ту више нивоа читања и схватања те приче, кроз време човек почне да увиђа и друге нивое. Као и са сваким другим делом библије.

Отишао сам можда много далеко, ти си поставио само хипотетичко питање али ето, то је моје мишљење.
Back to top
View user's profile Send private message
Asterix
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Feb 2012
Posts: 83

PostPosted: 16 Dec 2021 11:31    Post subject: Reply with quote

Мање више је све на месту што говориш. И похвално је што си себе уложио у истраживање ових ствари. Господ небројено пута и сам говори изучавајте писма, истражујте... Дакле не примајте слепо и безрезервно што већина људи ради у свему јер их мрзи да се уложе у нешто, да допру до сржи и схвате. Лакше је усвојити да остане више времена за милион ситница небитних животних.

Али мора се истраживати тачно и доследно да се не би застранило, јер је пут узан и лако се скрене. Када Јахве, један Бог каже ствара човека по обличју своме, ствара га по лику Христа. Лик односно Икона Бога живога је Христос и у томе се слаже целокупна патристичка мисао отаца. А човек је створен по лику Христовом. Ништа немој да те ту буни што је Христос на земљу дошао у неком каснијем тренутку историје, јер је он рођен пре свих векова. То је значење онога по лику своме, које у себе инкорпорира разна додатна гранања значења истог, попут слободне воље, самосвести, рационалног мишљења итд. Али ништа од тога само по себи не исцрпљује значење по лику већ искључиво све заједно има пуноћу значења и смисла у Христу. У другој глави наведено је Бог у множини јер је тројица и то се дешава на више места у писму и није ништа чудно јер сваки правславан зна да је Бог тројица у једнини. Ствара човека од праха земљиног јер ми сви јесмо од материје и то је сасвим очигледно, ствара нас напослетку као круну стварања. И даје дух, Дух свој. Тиме човек бива богообразан јер није само материја него и дух и као такав владар над васцелом створеном природом.

Човек је створен као добар и живећи благодаћу Божијом једино што је знао јесте добро. Дрво од којег му је заповеђено да не узима давало је познање добра и зла. Ако је човек до тада знао једино добро, сам закључи шта је то дрво могло да му понуди. То је заповест која је човеку дата, он је свакако живео Богом и под његовом заштитом и благодаћу док је био у послушности Њему. Али је он прекшио заповест и одбио послушност и заштиту. То је њему било зајемчено самом његовом природом да слободно то изабере, и изабрао је. Да ли је Бог знао да ће избор бити такав, зашто се целокупна историја одвија током којим се одвија, то су већ питања залажења у Божију промисао, и ту свако може само да лупета шта мисли да је или није јер су то ствари недоступне и свим ангелским силама а камо ли нама.

Човек није већи од анђела јер има слободу воље. Па имају је и анђели како мислиш иначе да би сатана отпао од Бога и повео са собом трећину свих ангелских сила да нису имали слободу тога избра. Друго је што су по предању након тог страхотног догађаја преостале англеске силе заискале од Бога толику силину воље да више никад не могу по своме одступити од Њега. Човек је већи од анђела простом чињеницом да се Бог оваплотио и постао човек. То је тајна над тајнама и њима је недоступна, и њима нејасна да је човек крхко и по свему слабије од њих биће удостојио тога да Бог узме његово тело и природу на себе.

Тачно, Енох и Илија јесу једини људи који нису умрли него их је Господ директ узео себи на небо. Илија је на трећем небу, тамо где се производи анђелска храна мана и где се налази горњи Јерусалим који је припремљен. Енох чува капије Аработа, седмог неба као анђео метатрон. Обојица чекају да изврше своју мисију у последње дане кад се зацари антихрист, а са овим последњим дешавањима корак смо ближе томе.
И лепо си рекао, кад каже Господ човеку ко ти каза да си го? Човек схвата своју напуштеност од Бога онтолошку, која је производ његовог избора била. Човек постаје смртан, и да би био бесмртан мора да учествује у нествореним енергијама Божијим, тачније да се обожи. Ти верујеш да је то могуће ван Цркве, ја верујем сходно веровању свих отаца православне цркве да није. Ти мислиш да та благодат дејствује и у другим религијама и традицијама, ја верујем да је она немогућа без крштења и причешћа, јер је то оно што сам Христос каже лично својим речима. Не знам како ти то себи објашњаваш, и мириш те неускладиве чињенице али добро. Ту се нећемо сложити али нема везе, тема је метафизика у ширем смислу а не православље тако да нека стоји све можда неком буде од користи.
Back to top
View user's profile Send private message
Bandini
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 421
Location: Лисабон

PostPosted: 16 Dec 2021 14:51    Post subject: Reply with quote

Asterix wrote:
Е и само хтедох да се осврнем на овај твој лични пример који си поделио и који донекле заиста осветљава начин на који размишљаш о тој теми. Није захвално коментарисати туђ живот и поступке ал кад си већ поделио само бих се осврнуо кратко. Баш тако ми и делује као да је тад ђаво кушао баш тим мислима и намештао сутуацију да се оклизнеш имајући у виду ранију склоност ка томе да будеш с више жена као што си рекао. Богу хвала делује да си се одупро томе. Али пази јер ниси ти ту надишао добро и зло, већ си управо одолео злу и поступио добро. Нема надилажења дихотомије добра и зла за човека просто је тако. Само је Бог изнад тога бивајући сав добар. Значи ти исто и да си истао са женом а зверао около и меркао друге то би исто било зло тако да си ти поступио склоно добру. Е сад још само да додам јако је добро кад се човек одупре, али шта да си поклекао. Да си преварио жену радтурио породицу она узрла дете неко на крају не дај Боже извршио самоубиство. Онда ти ђаво није био помагач ишта да схватиш него твој погубитељ. То му је циљ, не дај се преварити. Он куша нас овакве одлабљене који живимо у свету на те светске начине. Ал по манастирима гфе мањка оводветског он показује право лице кад напада. Па де јавља у свакаквим наказним облицима па пали гади светла лупа вратима плаши монахе. Неке и физички туче. Јер то је он, зао ентитет. Немој да те обмаме да помислиш да си изнад свега тога. Просто му само Бог дозвољава да куша сваког спрам његових снага, а избор је на човеку и ако не надвлада ситуацију може да погине за вечност.


Не верујем баш да би могло да оде далеко до самоубиства али би увидео да сам погрешио и ко зна колко тешко би ми пала та грешка. Или би одбио да је прихватим па би створио уверење да тако треба и завршио би са 4 брака и петоро деце ко неки. Али оно што је на мене оставило велики утисак је то што после тог момента (који не би ни помињао да није било велико искушење, није то био хир) нисам никада више имао сличних помисли нити проблема. Решио сам то једном за свагда. Јер дисциплина је океј, можемо ми да се дисциплинујемо иако није лако, да обавежемо себе на нешто, али је друга ствар трансформисати себе и постати нешто друго. Код дисциплине човек је увек у борби, са трансформацијом он после уђе у лаган ток, барем што се те ствари тиче на којој је радио, а борба и искушења нису никад готова. Оно што је битно, чини ми се, је да ако се ђаво прихвати као принцип у нашој свести онда као да се има фер борба, знам како се боримо и отворено је и чисто, док код бежања и избегавања он те сачека на кварно и тамо где се најмање надаш. Ако га негираш ни не провалиш га, као што се дешава сада са вакцинама и пандемијом. Или буде супротно, да га човек свуда виђа и да се претерано плаши и да га тај страх спречава да напредује и остане закован у месту. Ја кад читам библију чини ми се да тон није неки апсолутно негативан кад се помиње. Онај део са Јовом каже дођоше анђели код Господа а са њима и Сатанил. Кад се Исус са њим срео каже, вођен Светим Духом оде да га ђаво куша. То вођен Светим Духом делује као да тако и треба, као да је то пут којим треба и мора проћи, и онда креће више надмудривање него борба. Ђаво каже једно, Исус има прави одговор и мисли другачије, не прихвата понуде, оп-оп, оп-оп, и готово. А можда је то само мој утисак јер сам прихватио нова уверења.

И ту долазимо до онога о уверењима. Кроз које менталне филтере или ''наочаре'' човек посматра свет. И они, по мени, нису истинити или лажни, јер се оно што нам је истина или тачно сада то није за 2-5 или 10 год. као што није било оно у прошлости. Нарочито ако се човек доста мења и напредује у животу, или једноставно има доста животних искустава. Сећам се једног лика кога сам знао који се из Рима преселио у Милано који му се никако није свидео, и никад себи није опростио што је због веће плате напустио место где му је био леп живот. И пао је са мотора и повредеио се тумачећи то као казну божју јер је погрешио. Причао ми је како га Бог увек кажњава кад погреши нешто битно. Мени је то и тад, а беше давно, звучало као тотално нелогично да предобри Бог који је асполутна љубав кажњава човека због грешке у процени. Али огромна сила која је човекова душа функционише кроз уверења и он је себи редовно креирао повреде или невоље кад би правио такве грешке. Сећам се да сам и ја у разговорима са старијим другарима који су редовни у цркви, баш оваквим ко што ми овде водимо, закључивао да сам раније док сам имао црно-бела уверења имао много више лоших момената у животу који су се мењали са добрим. Тако сам веровао. Кад сам почео да верујем да може човеку да буде увек добро почео сам да мењам поларитет доста, иако није лако, јер искушења су све већа и мора непрестано да се ради на себи. Кад ког помислим ево сад је нешто готово, сад ћу мало да одморим биће мирне воде, још пре него што се то старо приводи крају креће ново искушење или нови изазов.

Код овог примера што си навео за монахе и у манистирима дође ми да кажем да је то можда зато што они само желе светло и позитивно. Не прихватају га за отворену борбу, не знам шта би друго могло да буде. Јер по логици би њега требало најмање да буде у Манастиру у коме се група људи апсолутно посвећена по цео дан моли Христу Богу и служи му. Или се мисли да је ђаво на овом свету моћнији од Христа, што ја не верујем и не слажем се. Могу да ти дам пример ових шамана. За њих ђаво као ентитет не постоји. Постоји зло и постоје мањи, већи и огромни демони (који су девијација) и који су индиферентни или апсолутно зли према људима, као и они који су понашају о односу на то какви су људи. Кад раде егзорцизме неке демоне униште а неке пусте ''јер имају своју сврху у креацији'', што би значило у дуалности у којој се налазимо. Један од њих каже да је то ко радити са струјом. Ко не зна може да погине али може и да се научи. Није нуклеарна физика (која исто може да се научи). Неки од њих призивају Божја имена из Старог Завета, или арханђеле, и њиме се бране тј. уништавају их. Чуо сам доста прича, једном два пут био и присутан док су радили, али никад да се плаше. Што не значи да је неко бољи од другог, можда само да имају друга правила. Можда се монасима и не појављује ђаво него ти демони који их нападају користећи страх од њега. Као што сам рекао више пута, за ову ситуацију упозоравају много, један каже да ти ликови који су у позадини Гејтса, Сороша, Фуићија итд. и који су невидљиви призивају неке огромне примордијалне, примитивне демоне који желе да униште душу човекову буквално и да се то ради овом пандемијом. То је рекао један од њих, док је други (а они се не познају) рекао нешто много слично.

Да се сад пребацим на ситуацију, Пре неки дан на једном најгледанијем амеркчком подкасту Џо Рогана, гостовао је кардиолог и проф. на америчком факултету кога су прогласили за будалу, као и неке нобеловце (Монтањер) када је почео да прича ствари које нису мејнстрим. Ево кратког снимка у коме каже како он мисли да је све било организовано и објашњава како и од кога, као и другог линка његовог сведочења у сенату Тексаса (мало дужи и мало старији).
https://www.youtube.com/watch?v=T0civ9U8Lp0&t=231s
https://www.youtube.com/watch?v=QAHi3lX3oGM
Несторовић као и амерички проф. др. који каже да су лекови за вирус постојали, говори о ивермектину:
https://www.youtube.com/watch?v=WwZtOj1KxJs

У Италији је створена Комисија сумња и предострожност у којој су многи еминентни интелектуалци који се залажу за потпуно другачији приступ пандемији, контроли лекова (вакцина) и спречавању вакцинисања деце. На првом окупљању које је трајало 9 сати причало је много интелктуалаца који раде у институцијама, а дотакли су се и теме, као и америчко доктор, о свесно организованој пандемији. Та прича полако улази у мејнстрим, на веће медије и у институције. Овде је било писано о томе још пре годину дана јер так'и су Цигани, увек први и свуда и' има.

https://www.lineaitaliapiemonte.it/2021/12/09/leggi-notizia/argomenti/lineaitaliapiemonteit/articolo/covid-nasce-a-torino-la-commissione-dubbio-e-precauzione-con-mattei-agamben-cacciari-e-freccero.html

Не знам колко је интересантно другима док ми улазимо у ове неке приче и теологију, мени јесте. Како објашњавам неускладиве чињенице? Једноставно је било јаче од мене да се отворим и према другим традицијама. И у једном тренутку сам почео да слушам интуицију потпуно јер ми се много пута потврдило да је исправна (што не значи да не грешим). Нарочито за нека учења и после много година, као да сам имао у себи, у својој души то. Кад ти нпр. кажеш Христ је рођен пре свих векова, ја то не могу да замислим да је он рођен као човек, нити да је Отац на небесима исто човек, можда старији. Ја Оца видим као бесконачну космичку трансценденталну свест која нема облик и која је непојмљива људском уму, а Христа као бескрајну љубав, моћ, мудрост и саосећајност која је свепрустна. Али као што си рекао причамо о метафизици у ширем смислу. А добро је да што ти овде напишеш православни поглед кад ја излетим из шина. Било би ми драго и ако би наставио.
Back to top
View user's profile Send private message
Kiza Lionac
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 20 Sep 2004
Posts: 506
Location: Црна Гора

PostPosted: 17 Dec 2021 13:19    Post subject: Reply with quote

https://srpska.pravoslavie.ru/89093.html?fbclid=IwAR365I0LZQHagCIzTjiS012v2-lb4Tg26NLpdZmM8jCeEIOX410gGr6bXN4

Jeси истраживао на ову тему, Бандини? Познат глумац, сећам се његових филмова као клинац. Како је могуће да један познат Азијат... није нашао то што се нуди у Будизму... већ у православној цркви. Верујем да оваквих примера има много, само се не прича и не експонира. Мене искрено заболе за друге вере и обичаје, нити имам времена, нити енергије да истражујем. Само православље и ништа друго ме не занима.

Ово је апропо оне приче како има пуно "наших" жена које практикују реики, јогу и остала срања, нек им неко покаже овај чланак. Сере ми се од људи са Балкана који мисле да је слађе туђе говно.
_________________
С ТОБОМ НАША ПЕСМА УВЕК БИЋЕ ЗВЕЗДО НАПАДАЈ, КАДА ГУБИШ КАД ЈЕ ЛОШЕ СЕВЕР ТЕ... НЕ ОСТАВЉА!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic :: View next topic
Page 4 of 9

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop