DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

'92-'05 навијачке приче
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 95, 96, 97  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 30 Mar 2019 22:33    Post subject: Reply with quote




Није баш тегет али има и тегет боје. Након утакмице са Торпедом и туче са полицијом, када су први пут избачени са трибина стадиона икада до тад, на крају утакмице полиција заплењује све заставе са ограда међу којима је била и ова. Све су оне у 29 ом, и вероватно су већ иструлиле пошто је прошло скоро 20 година од тад.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Критичар
Стара гарда


Joined: 02 Jun 2005
Posts: 2485

PostPosted: 27 Sep 2019 21:20    Post subject: Reply with quote

Опет прича истог нашег другара везано за утакмицу
18. мај 1994. играно у Атини Финале Купа Шампиона Милан - Барселона 4:0

"У среду се играла утакмица финала купа шампиона у Атини измедју Милана и Барселоне. Грчка је била једна од ретких европских земаља за коју нам није била потребна виза (у ствари, била је потребна, али се лако вадила) и ми смо се договорили да идемо у Атину да видимо и то чудо од финала купа шампиона. Поред тога, били смо се мало и ужелели иноавантура. Преко Звезде, а уз помоћ Деје Савићевића набавили смо карте за утакмицу и договорили се да идемо у Грчку. Ја сам ишао са мојим Трабантом, са Дарком и Мишом из Зрењанина, а остали су изнајмили један аутобус и путовали са њим. Дарко је био мој велики друг. И после разлаза са Индијанцима из Зрењанина, ја и он смо остали велики другови. Дарко је из неког локалпатриотизма остао уз Индијанце, мада знам да је у дубини душе и даље био Звездаш.
Стигли смо у Атину два дана пре утакмице. Сместили смо се у хотел, и наравно отишли да се видимо са нашим пријатељима из Гејт 7. Зезали смо се са дебелим Џоном и вече пред утакмицу се договорили да се надјемо и у групи идемо заједно по граду. Када смо се нашли, било је нас 20-25 и можда исто толико , ако не и мало више Грка. То је био први пут да смо се са нашим пријатељима из Гејт 7 нашли у мало већим групама, јер до тада све то ипак је било сведено на појединачне контакте.
Кренули смо старим центром града и онако из зезања почели да нападамо Барсине навијаче, да им отимамо шалове и заставе. Могу да испричам две интересантне сцене. У тој заједничкој акцији са нашим грчким пријатељима, један наш је у гужви грешком ударио једног Грка. Дебели Џон се само смејао и рекао да нема везе и да треба да се челичи. Друга ситуација је била на Омонији (главни трг у Атини). На једној раскрсници су се песмама препуцавале две групе, једна навијача Милана и друга навијача Барселоне. Гомила раштрканаих Грка ту около гледа шта се дешава и долази наша група са "Звездале...". Никоме ништа није било јасно. Барсиним навијачима није било јасно шта се дешава и ко их напада. Трајало је то једно пола сата и онда је настала нека гужва у пешачкој зони. Један Шпанац није схватио шта се тражи од њега и хтео је да заштити своју заставу. Наравно, то се није допало нашој групи и настало је пеглање и растурање столова у ресторану где су они седели. Пошто је то било мало веће срање, одмах је дошла полиција, и ми смо се сви растурили у мање групе. Нисмо хтели да се враћамо тамо, јер је било јасно да ће сада полиција пажљивије мотрити на то место, већ смо се са Џоном удаљили и отишли да циркамо у један кафић.
На дан утакмице, скупили смо се код хотела Омонија у самом цетру Атине. Град је био пун Шпанаца и Италијана. Шпанци су били тотални дебили, офарбани са гомилама застава и шалова, а Италијани шаролики. Било је и њих офарбаних (израз за публику која се накити гомилом застава и шалова, те фарбају лица са бојама), било је нормалних навијача, а срели смо и пар њихових Ултра група. У граду није било ништа интересантно, осим ненормалног драња офарбаних, првенствено Шпанаца, мада је и међу Жабарима било сличних појава. Шпанци уопште нису имали ништа што би личило на неку Ултра екипу, па тако и Жабарске групе нису имале посла.Једино је било занимљиво када су неки Миланисти напали једног нашег јер је носио дрес Наполија. То је било у центру града, и наши су налупали те Жабаре.
Ми смо се договорили са Грцима да заједно одемо на стадион. Ушли смо мало пре њих, и сместили се на трибини где су били навијачи Милана, с тим што смо стали при врху трибине. Ту на трибини су Жабари препознали оног нашег лика што је имао дрес Наполија и настала је препирка са нама. У том тренутку су ушли и Грци. Било нас је са све Грцима око 300. Солидна група у сваком погледу. Ја сам отишао мало код вођа BRIGATE ROSSONERE , и успео да пронађем мог пријатеља Луиђија. Он није више био толико активан у групи као раније, али је и даље ишао на гостовања. Рекао нам је да су велики резултати клуба поприлично утицали на пад квалитета групе. Почели су да долазе многи позери на стадион и рекао нам је да је њихово златно време било 80-тих. У једном тренутку док сам причао са њим нешто се закувало тамо где су стајали наши и Грци. Опет је био проблем са оним типом који је носио Наполијев дрес. Миланови су препознали ликове који су пребили њихове у граду и хтели су да нешто расправљају, али су Грци (са све нама који смо били малобројнији од њих) стали у гард и када је Жабарска екипа дошла до њих лепо објаснили због чега је испао проблем. Објаснили су, али су својим ставом и дрчним и изазивачким наступом јасно показали да су спремни за тучу. Миланови су попустили, предпостављам јер им није требала велика туча на трибини, али и верујем да им није било све једно јер су испред себе имали веома добру и одлучну групу са којом никако не би изашли лако на крај. Сада сам сигуран како би се завршила туча да је избила. Мислим да би их Грци сигурно добили.
После тога Грци су целу утакмицу навијали практично у њиховом копу, што их је страшно нервирало али нису ништа предузимали. Ситуација се смирила и до краја није било ништа посебно интересантно. Обе групе су имале кореографију од картона, који су раније били постављени на седишта. Милан је прегазио Барcу 4:0, али навијачки, не рачунајући појаву нас и Грка, ништа није вредно помена.
Сутрадан, после ове утакмице играло се финале прејофа Грчке у кошарци између Олимпијакоса и ПАОК-а. Била је то трећа утакмица. На првој је било 4.000 ПАОК-ових навијача и било је великих нереда, па је полиција забранила гостовање на трећој. Ми смо ушли у халу, и ставили иза коша наш транспарент. У то време наше пријатељство још увек није било тако јако и познато широј маси, ни наших али ни њихових навијача, тако да је уз мањи аплауз појава нашег транспарента прошла скоро незапажено. Олимпијакосови су феноменално навијали. Ко први пут чује Грке мора да се одушеви, јер они навијају скроз необично и певају другачије мелодије од других навијача у Европи. Имају велике копове и веома сложно навијају. Лоша стана им је организација навијања и изглед трибине, на који искрено речено и не полажу много пажње.
По повратку из Грчке чекало нас је још једно коло првенства, тј. задње коло у Зрењанину."
_________________
љубав - радост - мир - слобода
Back to top
View user's profile Send private message
Критичар
Стара гарда


Joined: 02 Jun 2005
Posts: 2485

PostPosted: 28 Sep 2019 22:23    Post subject: Reply with quote

од истог другара
(писано пре неких 12-13 година)

ПРИЈАТЕЉСКЕ УТАКМИЦЕ

12.11.1994. Црвена Звезда - Олимпијакос 4:1
04.01.1995. Олимпијакос - Црвена Звезда 0:0

"Убрзо по завршетку јесење сезоне пада први зид санкција и одобравају нам играње европских утакмица. У Београд први долази највећи грчки клуб, клуб велики пријатељ нашег клуба и клуба чији су навијачи једина наша права браћа у целом навијачком свету - Олипијакос.
За утакмицу која је играна по великој киши спремили смо један транспарент који смо окачили на огради испред источне трибине - WELCOME ORTHODOX BROTHERS.
После два месеца, Звезда је ишла на припреме у Атину и требало је да одигра пријатељске утакмице са Олимпијакосом и Паниониосом. Биле су то прве утакмице ван Србије после уводјења санкција, па самим тим нисам желео да их пропустим. Одмах после нове године, резервисао сам карте за воз и договорио се са Густавом и Гуштером да идемо. Договорили смо се и јутарњим возом кренули у Атину. У Атину смо стигли дан пре утакмице. Наравно, нашли смо се са нашим пријатељима из Гејт 7. Проћаскали смо о актуелним навијачким темама и договорили се да се видимо на утакмици.
На утакмици са Олимпијакосом нас је било десетак, јер су поред нас дошли Илке и још тројица са њим. Били смо на западу. На северу где је био Гејт 7, (на тој утакмици не баш у великом броју) био је окачен велики транспарент исте садржине као и онај који смо ми направили у Београду - WELCOME ORTHODOX BROTHERS .
После утакмице смо изашли са стадиона и прошли поред севера. Џон није био на утакмици и рекао је да нас неће нико дирати. Морам да признам да ми није било баш свеједно. Наше пријатељство у то време није било баш толико раширено, имали смо драгоцени транспарент код себе и реално је било да нас нападну неке будале које нису знале за медјусобни однос. Наравно, нико нас није ни попреко погледао, чак напротив, иако смо прошли поред њиховог улаза било је добацивања која нисам разумео, јер су била на грчком, али сам схватио да су добронамерна"
_________________
љубав - радост - мир - слобода
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 17 Mar 2020 17:51    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=uD9gHgKAgGw
Кошаркашки дерби у Новом Саду, финале купа. Тих година, можда се комшије неће сложити, али много је било битно ко иде возом. Мислим да када је постало јасно да се иде из Београда у Нови Сад на баскет, аутоматски је било јасно ко иде возом а ко другим путевима. Није падало на памет људима да другачије иду, било би испод части отићи другачије. Око 400-500 људи се скупило и кренуло пут Новог Сада. Данима пре тога најављивано је да ће овај скуп по први пут обезбеђивати ново формирана јединица полиције-жандармерија. Пошто је слобина полиција била превазиђена и тешко да је могла више да изађе на крај са навијачким покретом, а они који су је правили вероватно су схватали да дотадашња полиција тешко може и са народом да изађе на крај ако сутра прекосутра крену да се буне за нешто. И тако настаде прва показна вежба ове јединице у Новом Саду. У пар наврата бригада би сигурно попустила када су кренули нереди, овде је већ било јасно да креће нова ера навијања код нас. Кортео од станице, секире од стиропора у кортеу...су само дали још јачи призвук овом догађају који је био јако близу нове године, па је све било у том фазону. У сваком случају ово гостовање спада у ред оних који се препричавају, у главном по томе како је окренут нови лист. Тада није било пописивања на станици, уласка 1 по 1...све је било мнного опуштеније и на неки начин позитивно дивље...људи се једноставно издивљају када треба(дерби) и онда будеш миран. Док данашње време ти говори да нема скоро теоретске шансе да се сукобиш око стадиона или малтене у кругу од ко зна колико осим ако баш се не планира. Ово је све било спонтано и лудачки. Данас тога нема пре свега због закона, а и људи су укоренили друго размишљање у својим главама и тако већ и одрасли.
Дуго је прошло од овог догађаја, малтене је већ пунолетан...да виде мало људи како је изгледало то путовање, атмосфера у возу, цео тај трип када све то није било укалупљено као данас.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 17 Mar 2020 22:45    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=Twsl0IKBxqI
Љубав између Делија и Кебе траје много дуго. ако мислите да је од пре пар година варате се. Овај снимак је стар 19 година! Овде су Делије позвале свог омиљеног извођача да дође а се договоре око нове песме "хајдемо сви да певамо весело"...да проба он да је изведе. Такође се види са колико љубави Делије приступају чак нуде Кеби и бину испред севера за дерби где би отпевао "нову" песму. АЛи остао је још разговор са директором маркетинга на који је отишао, где је сазнао да је директор на путу, ал он се некако чуо са њим минут раније. Laughing Све у свему отсалла је велика жал што овај пројекат није реализован. Можда у неком будућем времену Делије успеју да се договре коначно са Кебом за једну праву песму. Остали навијачи да виде и знају колико смо били присни у односима са њим још када неки од њих нису ни рођени или тек кретали...ви овакву легенду немате да је толико дуго уз вас!
ИЗА СВАКО ЋОШКА ВРЕБА ДРАГАН КОЈИЋ КЕБА! ПРОЈЕКАТ 20 ГОДИНА СТАР!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
АЦАБ
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 12 Oct 2018
Posts: 431
Location: Стадион Рајко Митић

PostPosted: 18 Mar 2020 16:59    Post subject: Reply with quote

Сјајна прича везана за гостовање у НС а и за Кебу. Дајте још прича и снимака док траје ово ванредно стање, ово је најбоље штиво за читање и одмарање нама млађима Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Део Севера
ДЕЛИЈА


Joined: 06 Feb 2018
Posts: 219

PostPosted: 18 Mar 2020 19:52    Post subject: Reply with quote

Одлични снимци на делије.нет јутјуб каналу, за нас млађе суво злато! Дајте још, некако се лакше преброди овај вирус.
_________________
Ја живим само за тебе јер ти си мени све
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 18 Mar 2020 23:42    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=G7DBP4hsAmw
Други рођендан групе која је ове године напунила 20. Овај снимак је постављен из разлога да се види више ствари. Ова група је од старта имала много људи и много је прошло навијача кроз њу. Само они најтврдокорнији су остајали до краја, и данас, након 20 година је и даље активна на нашој трибини. А међу тим активним људима је сигурно двоцифрен број оних који су били на дан оснивања групе, па чак и пре тога су се годинама дружили зајено. Мало група може прво да се похвали да је после толико година активно, а тек да у својој групи има преко двоцифреног броја оне који су од првог дана ту. Неки и дан данас раде кореографије као да им је 20 година, неки неке друге ствари...у главном мислим, по мом мишљњу, да је ово пут којим једна група треба да иде. Наравно да свако има мане, али ако 10 пута имаш више врлина и за ту ману да се прогледа кроз прсте. Иначе од ове групе је кренула иницијатива да се све ради од пара које група стекне, да нема беспалатних гостовање,да се престане са преподајом карата, и још доста тога.
Такође, ово је сигурно прва прослава на Калемегдану од свих које су тамо прављене, не само на нашој трибини. Чак мислим да ни једна група није искористила овај начин славља да неки препознатљив део града у тих пар минута буде само њихов. Стављена је шапа на много добру идеју још пре 18 година! Може још што шта да се пише..али биће прилика...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Дете Београда
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 20 Dec 2010
Posts: 32

PostPosted: 19 Mar 2020 18:16    Post subject: Reply with quote

Видим на крају овог видеа део са журке, пушта се тренс, а колико знам исти дечко је пуштао музику и на полуврему дербија 2001. године. Годинама тражим снимак са тог дербија, али нисам до сад ништа нашао. Да нема неко видео запис са тог дербија. Колико се сећам док је ишла музика, диже се парола гробарима, ма пушите нам бре курац



Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 19 Mar 2020 18:19    Post subject: Reply with quote

Биже биће.. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 19 Mar 2020 22:00    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=Ue7eYwseguw
Након скоро 20 година од овог снимка могу да кажем да је ово иако није навијачки клип ипак нека врста креативности и слоге коју исказује екипа која ће за коју годину бити битна за север. Та црта севера није од јуче. Много пре овога у раним фазама прављења севера, људи који су градили север знали су својевремено да се обуку "чарапе беле на шими гиље носи"...и да се упуте на Калемегданско посело, уживајући у призорима које виде тамо и слатко се смејали. Људима који разумеју шта сам хтео да кажем, много ће лакше бити да одгледају овај снимак, више ће смисла имати. Вентил, начин забаве...као када гледаш гранд шоу кад налетиш на њега на тв у, па гледаш ко је шта обукао, колико ко шљашти, ко је почупао обрве од мушкараца а од жена пустио бркове...итд. Једноставно то или имаш и себи или не, то је начин на који гледаш на живот а уско је повезано са тиме шта ће нам се појавити на трибини са таквим људима. Јер креативан, духовит, луцидан...не може да уради ништа лоше. По мени север и јесте такав какав је јер има ту црту са којом мораш да се родиш а то је тешко...Север је креативност и духовитост па било то на поселу или на промоцији култног филма. Једноставно укорењено у људима иако смо наравно као трибина имали разне фазе. По мени духовитост, креативност...имају своје нивое. Приземна нас не интересује и никада није.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Фабрицио
Ветеран


Joined: 04 Jun 2006
Posts: 1379
Location: Трибина "Бранислав Зељковић Зеља"

PostPosted: 20 Mar 2020 07:49    Post subject: Reply with quote

Ахахахахах да ли је могуће, е ово је суво злато. Друго, да не поверује човек да су прошле толике године, као да је јуче било...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
stani
ДЕЛИЈА


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 216

PostPosted: 20 Mar 2020 08:15    Post subject: Reply with quote

Генералштаб wrote:
https://www.youtube.com/watch?v=G7DBP4hsAmw
Други рођендан групе која је ове године напунила 20. Овај снимак је постављен из разлога да се види више ствари. Ова група је од старта имала много људи и много је прошло навијача кроз њу. Само они најтврдокорнији су остајали до краја, и данас, након 20 година је и даље активна на нашој трибини. А међу тим активним људима је сигурно двоцифрен број оних који су били на дан оснивања групе, па чак и пре тога су се годинама дружили зајено. Мало група може прво да се похвали да је после толико година активно, а тек да у својој групи има преко двоцифреног броја оне који су од првог дана ту. Неки и дан данас раде кореографије као да им је 20 година, неки неке друге ствари...у главном мислим, по мом мишљњу, да је ово пут којим једна група треба да иде. Наравно да свако има мане, али ако 10 пута имаш више врлина и за ту ману да се прогледа кроз прсте. Иначе од ове групе је кренула иницијатива да се све ради од пара које група стекне, да нема беспалатних гостовање,да се престане са преподајом карата, и још доста тога.
Такође, ово је сигурно прва прослава на Калемегдану од свих које су тамо прављене, не само на нашој трибини. Чак мислим да ни једна група није искористила овај начин славља да неки препознатљив део града у тих пар минута буде само њихов. Стављена је шапа на много добру идеју још пре 18 година! Може још што шта да се пише..али биће прилика...



Из приче комшинијог пашенога чији је старији брат ишао тада активно на утакмице сећам се да Делије нису ишле само возом на ту утакмицу.
Колико се сећам његове приче 100-ак делија је колима ишло за НС. Такође,јасно се сећам да је причао да је у сваким колима за НС био по само један човек. Ваљда се нису талили људи тада за гориво Laughing . Ко ће га знати...
На жалост,дошло је до нереда на самом улазу . Много људи је читајући новинске извештаје похапшено и повређено.
Остало је гостовање које се памти годинама а могло је да буде антологијско.
_________________
у потери за интересом вођени смо бесом !
Back to top
View user's profile Send private message
Дете Београда
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 20 Dec 2010
Posts: 32

PostPosted: 20 Mar 2020 18:00    Post subject: Reply with quote

Мени који сам тада био клинац, а верујем и целој мојој генерацији, остало је у сећању да су Belgrade Boys-и први донели неку моду на нашу трибину, а и на целу навијачку сцену. Беж, браон, маслинаста боја, дуксеви на раскопчавање, сомотски качкети, шеширићи са 2 лица, прслуци, јакне са крзном мало касније. Сећам се и да је то време било време бар шалова, кад није било баш лако носити шал по граду.
А и музички утицај те групе на млађе је био велики, колико се сећам доста људи је ишло на тренс и техно журке, што се и види на клипу са прославе годишњице
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 21 Mar 2020 21:06    Post subject: Reply with quote

https://www.youtube.com/watch?v=nJyLfn0r_bs
Средином 90 их у недостатку добре атмосфере на фудбалу осим на европским утакмицама и дербијима, активно су се пратили и други спортови, поготову они који су чак излазили и у европска такмичења, а где смо имали играче који су после били једни од најбољих у европи. Ово је победа над партизаном у финалу плеј офа, рукомет. Највише упаљено бакљи икада у Пиониру по томе ће остати ова утакмица упамћена.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 95, 96, 97  Next

View previous topic :: View next topic
Page 81 of 97

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop