DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Свети Владика Николај Велимиров�

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 13 Apr 2011 16:41    Post subject: Свети Владика Николај Велимиров� Reply with quote


Верујем да су многу чули за велике светитеље као што су Владика Николај и ава Јустин, али има и оних који нусу чули али ни били у местима где почивају њихове нетрулежне мошти.
На мом духовном и нацоналном препороду много су утицала њихова дела која су написали као и сам боравак у Лелићу, задужбини светог Владике Николај, где сам упознао своју супругу и право внчање. Зато свима који нису били али и другима препоручујем путовање за славу у Лелић.

Друштво пријатеља српских манастира организује пут на славу манастира Лелић 3.5.2011 године.Полазак у 6,30 из просторија удружења у Иван беговој 7.Присуствовање Светој Литургији.Поклоњење моштима Светог Владике.Посета манастиру Ћелије и цркви у Петници где се налази део руке Светог Георгија.Цена 1000 динара.Пријаве до 30.4.2011 године.Информације на тел.011 2639 158, 064 898 5169[/img]
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
нн2411
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 9

PostPosted: 26 Mar 2012 18:01    Post subject: Reply with quote

Ево мало више о манастиру Лелић

Манастир Лелић налази се у истоименом селу близу Ваљева (11км). Манастир је задужбина Владике Николаја и његовог оца Драгомира Велимировића. Црква има облик у коме је моравски стил прожет са новим архитектонским решењима. Има облик крста са куполом изнад централног дела храма. Саграђен је од камена, цигле и сиге. Испред цркве је велики звоника и црквени дом. Живопис је урађен по замисли Владике Николаја. Цртежи су необични и садрже богословска тумачења Владике Николаја. Сцена Страшног Суда доминира над осталим библијским догађајима. Иконостас потиче из времена истог као и црква.
12. маја 1992. године мошти Владике Николаја су пренете из манастира Свети Сава у Либертвилу, Илиноис, САД у цркву у Лелићу.

У порти манастира се налази капела, такође задужбина епископа Николаја. 1991. године отворен је музеј у кругу манастирског комплекса посвећен на сећање епископа Николаја, једног од највећих умова Српске православне цркве.
У манастиру је активна иконописачка и дуборезачка радионица.
Први игуман манастира по његовом осамостаљивању је архимандрит Авакум (Ђукановић) дугогодишњи сабрат манастира Троноше и духовно чадо блаженопочившег старца Антонија Троношког. Многи поклоници налазе утеху и духовни мир његовим молитвама и духовним саветима поред моштију Св. Владике Николаја српског.



''Ко види циљ, тај види и пут.'' – Св. владика Николај Велимировић

''Нико не може окренути лице Богу док прво не окрене леђа греху. Леђа не виде, те онај који је окренут лицем ка греху, не може видети Бога.'' – Св. владика Николај Велимировић

''Лењост је један од смртних грехова јер умртвљује душу у човеку. Лењо тело је гнездо порока, лења душа насеобина ђавола.'' – Св. владика Николај Велимировић
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
dpcz
ДЕЛИЈА


Joined: 06 Feb 2008
Posts: 240

PostPosted: 27 Sep 2013 11:04    Post subject: Reply with quote

Quote:
Владика Николај

Не кради државу, јер је скупо плаћена

Не кради државу, јер је скупо плаћена. Браћа твоја изгинула су у ратовима бранећи државу. Они су положили животе своје за државу - како се ти усуђујеш красти и поткрадати ту прескупу тековину? Ова је држава и њихова колико и твоја, и више је њихова, јер су је платили више од тебе; више су уложили у њу него ти. Ја кажем: држава је својина и оних који леже у гробовима колико и оних који играју по салонима, и још више. Ко дакле краде државу, мародер је исто као и онај ко пљачка мртве. Јер и један и други ударају на својину мртвих.

Твоји ђедови и прађедови и чукунђедови борили су се за ову државу, мучили се за њу, уздисали, плакали, знојили се, крвавили се, умирали. Безумниче! Кога крадеш? Крадеш своју најближу својту, која те из гробова проклиње. Одсецаш се од ње и она од тебе. Твоји претци не признају ти право грађанства у овој њиховој држави; они те се отресају пред Богом и убрајају те у род пацова. Кад крадеш државу, крадеш отаџбину своју, земљу отаца својих; и крадеш браћу своју, синове и кћери отаца твојих. Замисли, да сви пођу за твојим примером; да сви почну красти државу своју - шта би било? Земља витезова и мученика претворила би се у јаму пацова! И Бог праведни, који гледа по земљи и тражи људе, одузеће земљу од пацова и дати је људима, странцима из близа или издалека.

Гле, још плачу ратне удовице. Још се муче неодрасли сирочићи, питајући мајку, где им је отац. А мајка им одговара: Погинуо је за ову државу. Потонуо је у море, и рибе су га појеле. Ово није разговор једне мајке са својим сиротанима, него многих и многих хиљада мајки удовица са децом својом.

Зар тебе не хвата језа од оваквих разговора, који испуњавају ваздух који ти дишеш од Великог рата до данас? Како да се дрзнеш пружити руку у хазну државну, да украдеш, да заграбиш? У тој хазни је и крв погинулих ратника, и порез њихових удовица и сирочића. Крв и сузе крадеш кад државу крадеш. То ћеш дати својој деци да једу - ту крв и те сузе. Отров ћеш им дати, и потроваћеш их. Тако ћеш достојанство родитеља претворити у подлост убице.

Ово ти не знаш, и не верујеш. Јер не верујеш у живога и свевидећега Бога, страшног ревнитеља правде.
Но доћи ће час кад ћеш сазнати и поверовати, али тај час може бити тринаести.


http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/ne-kradi-drzavu.html
_________________
Срце моје је увек уз тебе, Звездо волим те!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop