| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
ultrazonfaultrazonfa ДЕЛИЈА сениор

|
Posted: 19 Sep 2012 14:49 Post subject: КОДЕКС |
|
|
|
Много пута се писало о овоме али шта је реалност, дал ће се икад нешто променити..за добробит свих нас.
Дал је могућ "КОДЕКС" на српској навијачкој сцени?
"Када се одиграју догађаји супротни од навијачких неписаних правила, углавном се прстом покаже на целу групу или на водеће људе исте. Шта је проблем? СВАКА од већих група има гомилу појединаца "бисера" такозваних, који своја нека убеђења стављају изнад навијачких. Такође се провлаче ту и лични проблеми момака из двеју различитих група, па се опет и то провуче кроз навијачке сукобе у којима се десе и најгора дешавања попут бодења, пуцања, убијања итд... Такође има и примера када се одређена група (или подгрупа) определи на лично решавање проблема са супарничком, а онда се позивају на удар по навијачкој причи кад супарник прихвати њихово опредељење за решавање на личном а не навијачком нивоу, па одговори по истом основу.
Десе се и сачекуше испред кућа, пресретања на улици (са или без женске особе поред себе) која се своде на чопоративна малтретирања појединаца.
А замислите, све огромно везивање има за навијање.
Онда имамо примере где водећи људи својих трибина једноставно не желе да лише присуства трибини људе које сматрају себи вредним или бар корисним, без обзира на то што су уболи, упуцали или оно најгоре. Е ту настаје проблем. Доводи се у питање једнакост на истој трибини. Сваки појединац ће рећи "ако може он, могу и ја", нарочито ако направи "прекршај" неко ко је са знатно мањим стажем на трибини од тебе и ако је знатно мање за исту урадио него ти. Свако нормалан би овако нешто помислио. Ни то није толики проблем док не помислиш на супарничку страну. Можда си ти направио прекршај са разлогом, можда су пре тога противници направили нешто слично или горе, па помислиш да ако си им вратио да нема краја. И ту долазимо до онога где смо сада.
Е сад, од свих ових горе наведених детаља, оно што је најбитније, КАКО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ?
Шта дефинитивно избрисати из навијачких прича?
Доста навијачких група помисли на следеће:
- Употреба хладног оружја које може послужити као сечиво или бодеж
- Употреба ватреног оружја
- Сачекивање и пресретање (па чак и нападање) појединаца
- Мешање личних проблема са навијачком причом (што је по мом личном мишљењу можда и најбитнији детаљ да би се искоренила горе три наведена примера)
- Памти па врати (чињеница која се односи на претходни ненавијачки потез одређене групе или појединца да би уследила освета која може бити и дупло гора)
Поред ових примера имамо и предлоге као што су напади само и искључиво на дан утакмице, обрачуни искључиво на руке итд...
Онда се опет враћамо на водеће људе својих група, око којих се врте сви ови преговори.
Што значи да се ово једино може решити кад сви водећи људи седну за један сто, постигну договор и придржавају се истог.
У супротном, дешаваће се као и до сада, а групе ће се правдати са "наша група не стоји иза тога", "то нема везе са навијањем" или "они су први" или шта ја знам какве глупости.
Од пребацивања врућег кромпира се ништа неће постићи."
са трибна.нет |
|
| Back to top |
|
 |
УлтрасЛондон Стара гарда

|
Posted: 19 Sep 2012 21:03 Post subject: |
|
|
|
Брате мили можда је ово најбољи текст икад написан, али ја не могу да се натерам да га прочитам јер си га преузео оданде. Јеси видео упис испод тога?! Па то је болест. Опет они тамо пуштају да се ствара зла крв.
Знам да си тему отворио из најбољих намера, али ја не видим неку сврху писања овде на отвореном форуму. Остаће недоречено јер је јавни форум. А оно што може да се пише је мање више јасно.
Ја бих закључао ово али нек процене други. _________________ Though I'm past one hundred thousand miles, I'm feeling very still
And I think my spaceship knows which way to go |
|
| Back to top |
|
 |
Добровољац ДЕЛИЈА

|
Posted: 19 Sep 2012 21:36 Post subject: |
|
|
|
Одличан упис!
Сматрам да је оваква тема и те како потребна на нашем форуму. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: 20 Sep 2012 00:23 Post subject: |
|
|
|
пази тај форум је одавно циркус, али овај текст је одлично написан. ако ништа, заслужује да буде постављен и да могу сви да прочитају и размисле о томе, по ко зна који пут. може и да се закључа без да ико ишта пише.
звучи глупо али кад би прави људи писали, можда би се и нешто постигло временом.. покренуле неке приче, састанци, договори..
још кад би то све могао да покрене неки онакав текст на неком форуму, било би лепо. ал то је утопија, тако да си вероватно у праву. |
|
| Back to top |
|
 |
Добровољац ДЕЛИЈА

|
Posted: 20 Sep 2012 07:41 Post subject: |
|
|
|
Један предлог само, ако се одлучи да се одржи ова тема.
Могао би свако да дода понешто што сматра навијачким менталитетом и да на крају врх трибине сабере и одузме предлоге и избаци неки званични навијачки кодекс групе Делије Север, ако већ не може да се успостави кодекс на нивоу целе сцене можемо ми да направимо свој и верујем да ће временом већ кренути и остали да га примењују.
Можда и не одведе нигде, али овако више не иде, много је зле крви, мора да се повуче неки потез. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
КапларДС ДЕЛИЈА јуниор
|
Posted: 20 Sep 2012 15:36 Post subject: |
|
|
|
Добровољац брате,о чему причаш ти?Јасно је свима да је став наше трибине да САМО ПИЧКЕ БОДУ!!!За такав став не треба ником кодекс већ нормална глава!Мислиш да ће дебилу који је спреман на тако нешто значити КОДЕКС?Слажем се да је прича добра,али њоме пре свега треба да се баве остали,а не да скидају деци звездине мајице по школама,лече своје комплексе и гаје љубав према свом клубу мрзећи нас,играчи им играју до фанатичности и долазе у највећем броју на своју трибину кад играју против нас!!!Још једном понављам да док год им је главни мотив завист,мржња,неки измишљени локал патриотизам...а не љубав према свом клубу и брату на трибини никакав кодекс неће помоћи!!! _________________ За ГРБ погините,терен преорите,само се борите,за те боје две,којима ПЕВАМО И КАДА ГУБИМО И КАДА ВОДИМО,НАПРЕД ЗВЕЗДА... |
|
| Back to top |
|
 |
Добровољац ДЕЛИЈА

|
Posted: 20 Sep 2012 16:49 Post subject: |
|
|
|
| КапларДС wrote: | | Добровољац брате,о чему причаш ти?Јасно је свима да је став наше трибине да САМО ПИЧКЕ БОДУ!!!За такав став не треба ником кодекс већ нормална глава!Мислиш да ће дебилу који је спреман на тако нешто значити КОДЕКС?Слажем се да је прича добра,али њоме пре свега треба да се баве остали,а не да скидају деци звездине мајице по школама,лече своје комплексе и гаје љубав према свом клубу мрзећи нас,играчи им играју до фанатичности и долазе у највећем броју на своју трибину кад играју против нас!!!Још једном понављам да док год им је главни мотив завист,мржња,неки измишљени локал патриотизам...а не љубав према свом клубу и брату на трибини никакав кодекс неће помоћи!!! |
Ма јесте, сви су лоши и навијају из неких ненавијачких побуда, само смо ми савршени, тачно је да смо светлосним годинама изнад наше сцене, али то не значи да су остали лоши, него да смо ми добри!
И немој овде да лажемо једни друге како ми никад нисмо починили никакво ненавијачко дело и како смо безгрешни, нико није безгрешан па ни ми, и најбољима се дешавају грешке, али не треба стављати ствари под тепих.
Тачно, наша трибина јесте јасно ставила до знања да је против ножева, али и даље имаш навијаче Црвене Звезде који не презају од потезања ножа!
Ја када сам кретао на утакмице, а и дан данас гледам на вође и битније људе на својој трибини као на узоре, а сматрам да их тако гледају и клинци који чине добар део трибине, пошто сматрам да људима који су годинама активни не треба објашњавати шта значи бити навијач, е ако им тај вођа каже: ''Овако треба да се понаша један навијач Црвене Звезде који себе пуноправно назива Делијом и наведе му јасно и гласно да смо ми против бодења, нападања лика са девојком или неким чланом породице, скидања обележја у односу 1 ??, нападања симпатизера и свих осталих ненавијачких побуда'' он ће сигурно да помисли, па јебо те мом вођи се неће свидети ако ја измасакрирам човека, направим неко непотребно срање или слично, већ ће стремити да се држи његових речи како би му се доказао, тако то ваљда треба да буде. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Ђомла Београд ДЕЛИЈА сениор

|
Posted: 20 Sep 2012 16:58 Post subject: |
|
|
|
Оно што ми је постало горе од самог бодења су сечекуше испред кућа станова,или чак упадање у исте.Ако је неко навијач не мора и његова породица да испашта због тога и да трпи трауме.Постоје места где се могу сукобити,али некоме упадати на кућу,дно дна. _________________ Хиндултрас |
|
| Back to top |
|
 |
disciplina ДЕЛИЈА јуниор
|
Posted: 21 Sep 2012 21:53 Post subject: |
|
|
|
| Жалосно је да нису само клинци проблем,да има ту њушки који су годинама на трибини а понашају се горе него и један напаљени клинац жељан доказивања..!!! Зато кренимо прво од себе.... |
|
| Back to top |
|
 |
БКЦЗ ДЕЛИЈА јуниор

|
Posted: 22 Sep 2012 07:49 Post subject: |
|
|
|
| Ево само да додам. Тешко да ће се било шта у вези кодекса променити код комшија, док не престану да трипују неки криминал. |
|
| Back to top |
|
 |
Генералштаб Стара гарда
|
Posted: 22 Sep 2012 08:27 Post subject: |
|
|
|
Шта причате сви ви овде???Па није вам ово трибина форум!!!Ко је од вас одавде учествовао барем у 5 окршаја икада!!!???Немој да се опуштате овде и паметујете на темама које су од вас далеко килметрима!Маните се теоретисања!Јебем ти тему и иницијативу коју покреће сајт на коме се измишљају ножеви па онда сутра кроз новине навлаче беду тој групи,или где пре полиције можеш да сазнаш када се нешто негде догодило!Али врло често можеш да прочиташ лажну верзију свега тога!Како нешто може нормнално да дође од стране људи који подржавају такве ствари и прихватају да пишу са таквим људима?Па тај само у теорији може да избаци овакав текст,то су до сада сви већ научили!Да као папагају понављају оно што је установљено да је "ин" ако хоћеш себе да представиш да си исправан!
Све те вредности написане наша трибина већ годинама покушава да спроведе међу својим људима...али то се не ради на форуму где од 10 људи који коментаришу...11 нема никакав основ да се бави овом темом!
Раде људи по овом итању тамо где треба...и коме није јасно да не треба да убије човека због боје шала,или да га осакати,избоде...томе није место међу нама! |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: 22 Sep 2012 15:25 Post subject: |
|
|
|
ево мој ортак од ортака је учествовао у 4 знао сам да ће да оде у погрешном смеру. није поента у трибина форуму и ко тамо све свашта пише, само је преузет текст оданде јер је добро написан.
поента је у твојој последњој реченици и да се нешто промени напокон. ради се годинама на томе а ништа се не мења. једноставно неко мора да крене "само на руке", што не би били ми кад смо у свему испред свих. па ће ваљда и остали временом.. барем у србији између себе да се не убијамо и сакатимо више. |
|
| Back to top |
|
 |
Генералштаб Стара гарда
|
Posted: 22 Sep 2012 19:08 Post subject: |
|
|
|
| Немој да пресипаш из шупљег у празно причу.Јел ти брани неко да идеш "на руке"?Нема шта овде да се полемише о овоме.Лепо би било да ово може да покаже неке резултате,али није до сада...тако да... |
|
| Back to top |
|
 |
Генералштаб Стара гарда
|
Posted: 22 Sep 2012 19:10 Post subject: |
|
|
|
| Ова прича може само да иде у погрешном смеру када се овде прича,без обзира што ти је намера била добра када си покретао тему. |
|
| Back to top |
|
 |
Добровољац ДЕЛИЈА

|
|
| Back to top |
|
 |
|