DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

СРБИ У БЈРМ
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 19 Apr 2012 20:17    Post subject: Reply with quote

Свака част браћо што сте отишли да одате почаст српским војницима! На жалост, постоји опасност да се такве ствари полако заборављају и милина је видети да млади људи, Срби, поготову из БЈРМ, не заборављају своје претке који су животима платили жељу да нама оставе слободу у наследство. Иначе, Удово се налази недалеко од границе са Грчком поред самог пута, и сви који су путовали колима за Грчку имали су шансу да тамо сврате. На жалост, то ипак не ради нико! Свратите људи, да видите кости српских мученика и одате им дужну почаст.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Фрикинг
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Nov 2006
Posts: 304

PostPosted: 29 Apr 2012 16:55    Post subject: Reply with quote

Погледајте овај видео и видећете како се ради вековима на нестајање Срба и све Српској !


http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1089392/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0.html
Back to top
View user's profile Send private message
Ћофи
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 10 Jun 2010
Posts: 67
Location: Војводство Србија

PostPosted: 11 May 2012 15:54    Post subject: Reply with quote

Скопље – Владика Охридске архиепископије Српске православне цркве Јован Вранишковски осуђен је данас на две и по године затвора због утаје новца док је био владика Македонске православне цркве.

Владика Јован је током последњих десетак година у више наврата затваран и тренутно се налази у скопском затвору.

Први пут, осуђен је 2003. на пет дана затвора због „ремећења јавног реда и мира и пружања отпора полицијском службенику“ пошто је покушао да обави крштење у цркви коју такозвана МПЦ сматра својом.

На годину ипо дана затвора осуђен је 2004. због „подстрекавања на етничку и верску мржњу“. Образложење је било да је оклеветао МПЦ, да је прихватио да буде егзарх Охридске архиепископије СПЦ и да је обављао службу у родитељском стану. У затвору је био око седам месеци.

Потом је поново, на две године, осуђен 2006, када је оптужен за проневеру 57.000 евра. Суд је одбацио оптужницу. На другом суђењу је ослобођен, али је Апелациони суд наложио треће суђење па се владика у затвору налазио 256 дана.

Њему је пред Кривичним већем Основног суда у Велесу суђено за наводну утају новца из времена док је био владика канонски непризнате МПЦ такозване.

Против Охридске архиепископије СПЦ у Македонији се води судски спор, између осталог и због имена на које и канонски непризната Македонска православна црква полаже право – Охридска архиепископија.

Јован Вранишковски рођен је у Битољу фебруара 1966. и крштен је као Зоран Вранишковски.Завршио је математичку гимназију у Битољу, а потом и Грађевински факултет у Скопљу, 1990. године. На Православном богословском факултету у Београду дипломирао је 1995.

Замонашио се 1998. и узео је монашко име по Светом Јовану Златоустом по. За митрополита велеског и повардарског изабран је две године потом.

Октобра 2011. одбранио је докторску дисертацију на Богословском факултету у Солуну тезом: „Јединство Цркве и савремени црквени проблеми: упоредно излагање теологије Светог Максима Исповедника“.

Након сто је СПЦ 2002. позвала свештенство самопроглашене МПЦ да прихвати литургијско и канонско јединство са СПЦ, у складу са претходно постигнутим споразумом у Нишу, маја 2002. позиву се одазвала група архијереја МПЦ, међу којима се налазио дотадашњи епископ велешки МПЦ Јован, као и свештенство његове епархије. Пет од седам архијереја МПЦ прихватило је тада повратак у канонско јединство.

Убрзо међутим, од стране осталог дела МПЦ, појавила су се тумачења да споразум из Ниша нема обавезујући карактер већ је само реч о „радном документу“.

Уследило је одустајање МПЦ од даљих преговора са СПЦ, да би 2005. СПЦ прогласила Јована архиепископом аутономне Охридске архиепископије у окриљу СПЦ. Након што је од стране СПЦ проглашен за архиепископа, избачен је, са монасима који су га следили, из зграде митрополије.

Иако је потпуно несумњиво да мотиви архиепископа Јована и других свештених лица који су кренули за њим јесу само духовне и дубоко верске природе, он је већ годинама изложен разним видовима прогона.

У време једног од одслужења затворских казни написао је књигу „Слобода у затвору“, која је била промовисана на Београдском сајму књига
Back to top
View user's profile Send private message
Ултра` Пг
ДЕЛИЈА


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 232

PostPosted: 22 May 2012 06:26    Post subject: Reply with quote

Oва стока распала(македонска власт) је наставила са прогон припадника Православне Охридске Архиепископије.

Информишемо домаћу и међународну јавност да су бројне полицијске снаге данас, 21. маја 2012. године, око 7 часова ујутро, организовано и насилно ушле у више манастира и домова припадника Православне Охридске Архиепископије.

У Штипу полиција је тражила Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког Господина Марка, и будући да није пронашла Преосвећеног Епископа, ухапсили су монахињу Пелагију.

У Скопљу бројне полицијске снаге су ушле у Манастир Успења Пресвете Богородице, тражећи Епископа стобијског и мјестобљуститеља струмичког Господина Давида, и како га нису пронашли, ухапсили су игуманију манастира, монахињу Кирану. Треба навести да се полиција брутално понашала према монахињама, на тај начин што су им насилно истргли из руку мобилни телефон монахињама и уз њихово малтретирање, вршили су детаљни претрес манастира, притом снимајући све видео-камером.

Исто тако, полиција је ушла у Манастир Св. Јована Златоустог у Битољу, тражећи настојатељицу манастира, монахињу Олимпијаду, те како је нису нашли, понашали су се грубо и малтретирали остале монахиње.

Полиција је такође ушла у Манастир Успења Пресвете Богородице у Прилепу и том приликом ухапсила јеромонаха Мојсеја.


У свим наведеним манастирима полиција је запленила све комјутере, као и другу материјалну имовину, и све су то урадили, наводећи да хапсе због “утаје пореза”. Такође, полиција је лишила слободе и најужу родбину Преосвећене Господе Епископа, као и остале вернике Православне Охридске Архиепископије.

Судске власти Републике Македоније одбијају да региструју Православну Охридску Архиепископију, она нема своје фирме и практично живи од помоћи својих верника, тако да је веома провидно да држава, под маском утаје пореза, спроводи до сада, заједно са пресудом против Архиепископа Јована, најжешћи прогон и полицијску тортуру на верској основи, прогон какав не памте демократске земље у Европи и свету.

После дво и по годишње затворске пресуде коју Архиепископ Охридски Господин Јован већ издржава у централном затвору “Идризово”, штитећи верски монопол расколничке организације МПЦ, државне власти у Р. Македонији кренуле су у поход да у један дан дословно сатру канонску Православну Цркву у нашој држави.

Апелујемо на Њихове Екселенције, све представнике иностраних амбасада демократских држава, на амбасаду ОЕБС-а, на институције и организације за заштиту људских права и верских слобода, да пруже сваки вид помоћи и подршке, како би се прогон уперен против Архиепископа Јована и свих притворених игуманија, монаха, монахиња и верног народа што пре прекинуо, и како би коначно спречили овај погром верских слобода који државне власти у Р. Македонији спроводе над припадницима Православне Охридске Архиепископије.
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 22 May 2012 22:42    Post subject: Reply with quote

Најгори људи на свету су бивши Срби, како год се сада звали! Нико не може да ме убеди да на планети постоји већа гамад и отпад људског рода од оних који су издали српски род и постали нешто друго зарад неких краткорочних интереса. Такозвани Македонци, у тренуцима када их Шиптари убијају као зечеве по сопственој земљи, ни мање ни више него спроводе прогон над Црквом Божијом. Па шта да очекују, какве последице?

Опет и опет апелујем на сву браћу која читају ову тему да имају у виду да је ВЕЛИКИ ГРЕХ проћи кроз БЈРМ као поред турског гробља и не обићи страдалну и напаћену Охридску Архиепископију као и кости наших дедова који су за нашу слободу положили животе, а ми идемо да се сунчамо по Грчкој и не пада нам ни на памет да их обиђемо и помолимо се за њихове душе. Било је већ речи на овој теми шта има и где да се обиђе, али и поред тога нека свако буде слободан да мени или Фрикингу пише када крене пут Јужне Србије не би ли добио конкретне идеје и савете.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Фрикинг
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Nov 2006
Posts: 304

PostPosted: 23 May 2012 03:09    Post subject: Reply with quote

Најбољи показатељ ће бити 100 година од Кумановске битке ! Тад треба сви могући да се појаве и они који незнају како ствари стоје,сазнаће врло брзо и неће веровати шта се овде дешава.
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 23 May 2012 07:56    Post subject: Reply with quote

Фрикинг wrote:
Најбољи показатељ ће бити 100 година од Кумановске битке ! Тад треба сви могући да се појаве и они који незнају како ствари стоје,сазнаће врло брзо и неће веровати шта се овде дешава.


Сто година од Кумановске битке обележиће се традиционално на Зебрњаку покрај Куманова, и то српски народ треба да схвати као обележавање 600 година од Видовдана! Ако се не одазовемо масовно томе онда смо стварно изгубљени у времену и простору и не знамо ко смо.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
manga
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 12 Jan 2012
Posts: 58
Location: Beograd

PostPosted: 23 May 2012 09:18    Post subject: Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:
Најгори људи на свету су бивши Срби, како год се сада звали!

Exclamation Exclamation Exclamation
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 23 May 2012 11:32    Post subject: Reply with quote

ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ wrote:
Фрикинг wrote:
Најбољи показатељ ће бити 100 година од Кумановске битке ! Тад треба сви могући да се појаве и они који незнају како ствари стоје,сазнаће врло брзо и неће веровати шта се овде дешава.


Сто година од Кумановске битке обележиће се традиционално на Зебрњаку покрај Куманова, и то српски народ треба да схвати као обележавање 600 година од Видовдана! Ако се не одазовемо масовно томе онда смо стварно изгубљени у времену и простору и не знамо ко смо.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mdw9Z4WGL-0
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Iskon
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 24 Oct 2011
Posts: 62

PostPosted: 03 Jun 2012 12:51    Post subject: Помен Reply with quote

Помен српским ратницима у селу Доње Карасларе
http://srbi.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=4480%3Apomen-srpskim-ratnicima-u-selu-donje-karaslare&catid=72%3Asrbija-makedonija&Itemid=96&lang=sr
Back to top
View user's profile Send private message
Ћофи
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 10 Jun 2010
Posts: 67
Location: Војводство Србија

PostPosted: 06 Jun 2012 09:59    Post subject: Reply with quote

Соопштение за домашната и меѓународната јавност по повод најновиот државен терор врз верска основа во Р. Македонија против Православната Охридска Архиепископија
http://www.poa-info.org/arhiepiskop/soopstenija/20120606.html


Back to top
View user's profile Send private message
mamli
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 06 Jun 2012
Posts: 1

PostPosted: 06 Jun 2012 22:39    Post subject: pogledajte svi Reply with quote

http://www.youtube.com/watch?v=Tluv6L4C4IM&feature=share
Back to top
View user's profile Send private message
Iskon
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 24 Oct 2011
Posts: 62

PostPosted: 30 Jun 2012 17:27    Post subject: Reply with quote

http://www.srbi.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=4596%3Avidovdanske-svecanosti-u-makedoniji&catid=64%3Adrustvo&Itemid=88&lang=sr
Back to top
View user's profile Send private message
Фрикинг
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Nov 2006
Posts: 304

PostPosted: 14 Sep 2012 01:50    Post subject: Reply with quote

Тражећи историју за Јована Бабунског налетим на :

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8.

Тако ме је исфрустрирало па сам редом почео да истраживам војводе из овог краја,испоставило се да је први четнички војвода био баш из Старе Србије.

"Прва српска чета је формирана у Београду 29. маја 1903., имала је 8 четника а командант је био Илија Славе, Србин из Македоније."

Па поставићу овде да се упознамо са свим четницима који су четовали по Старој Србији,ја 99% нисам чуо никад за њих.Чак што више нашао сам и четнике из Куманова који су били активни у тај период.

Како се ближи одбележавање 100 година Кумановске Битке да се информишу људи где долазе и какав значај имају битке који су вођени тог периода.
Back to top
View user's profile Send private message
Фрикинг
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Nov 2006
Posts: 304

PostPosted: 14 Sep 2012 01:55    Post subject: Reply with quote

Кренимо са најчувеног војводу:

Јован Бабунски



Јован Стојковић (Мартолце, 1878 — 1920), познат као Војвода Бабунски, је био четнички војвода са простора Македоније. Надимак Бабунски је добио по македонској планини Бабуни.
Почео је да иде у школу тек у десетој години, затим га је отац одвео у Велес, који је био бугарска тврђава у Македонији. Отац га је уписао у, тада једину, бугарску основну школу у Велесу. Учитељ га је одмах прекрстио у Бугарина и уписао под именом Иван Стојков. Јовановом оцу то није било по вољи, па га је након завршеног четвртог разреда одвео у српски конзулат у Скопљу, одакле је послат у Београд.
Дошао је у Београд, у гимназију и учио годину дана, па прешао у богословско-учитељску школу, отворену за Србе из Турске. Затим је опет нешто учио у Ваљеву, тамо завршио нижу гимназију, па учитељску школу у Нишу и Београду. Постао је српски учитељ у Тетову. Против војводе Бабунског одмах се дигла ВМРО. Имао је више сукоба са њима и заједно са војводама Глигором Соколовићем из околине Прилепа, Тренком Рујановићем, Јосифом Јовановићем и Михаилом Јосифовић, Јованом Долгачем, Василијем Трбићем, и Ценом Марковићем очистио је десну обалу Вардара од бугарских чета или ВМРО-а. Треба знати да су ове борбе биле жестоке, на нож. Годишње је гинуло у Македонији по две хиљаде српских четника, бугарских комита или грчких андарта.
Када је 1908. године у Турској извршен преврат и када су дошли на власт Младотурци, прогласили су Устав и опште помирење, војвода Бабунски је неко време прекинуо четовање. Међутим, балкански чир се није могао лечити фразама. Младо-турци су ухапсили војводу Бабунског али је успео да побегне у Србију, одакле је 1912. на челу српске војске састављене од елитних четника прошао Балкански рат од Куманова до Битоља. Исто тако се истакао и на Солунском фронту. Умро је у Велесу до 1920. године када је имао 42 године живота. Између два светска рата подигнут му је споменик, који су 1941. године порушили бугарски окупатори.
О Јовану Бабунском је испевана песма, која је касније препевана у познату четничку песму, Спремте се спремте, четници.
Занимљиво је да му је праунук некадашњи југословенски и македонски фудбалер и актуелни тренер Бобан Бабунски.

Признања

Добио највиша српска и француска војна одликовања за учешће у Првом светском рату.
Војводи Бабунском је у Велесу између два светска рата подигнут споменик, који су 1941. године порушили бугарски окупатори.
Једна улица у Београду носи име Војводе Бабунског [2].
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13  Next

View previous topic :: View next topic
Page 7 of 13

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop