DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Косовски божури(часопис деце са K
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 23 Aug 2009 13:46    Post subject: Reply with quote

ових дана добили смо писмо од Данијеле Милошевић, из Доњег Адровца. Данијела је мајка осморо деце. Иначе је цела породица избегла са Косова и Метохије, из села Видање код Клине. Да вас подсетимо, реч је о овој породици.
Данијела нас је замолила да помогнемо да се обезбеде четири комплета књига за децу, и то 2 комплета за други разред, и 2 комплета за пети разред. А ми позивамо све вас да се укључите у акцију и помогнете да малишани добију школске књиге. Контакт накоји се можете обратити је urednistvo@kosovskibozur.info.
Хвала!
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 23 Aug 2009 13:48    Post subject: Reply with quote

http://www.kosovskibozur.info/forum1/index.php?PHPSESSID=f068b65a32d672f93fea3b4a3d654cad&topic=106.msg432;topicseen#msg432[/quote]

NATO BOMBARDOVANJE UZIMA DANAK I DESET GODINA POSLE

Rak kosi decu
KOSOVSKA MITROVICA - LJubica Radović, načelnik Odeljenja za pedijatriju bolnice u Kosovskoj Mitrovici, upozorava da se u proteklih deset godina znatno povećao broj dece obolele od malignih oboljenja, što je direktna posledica NATO bombardovanja. Ona je navela da obolelu decu uglavnom šalju u Beograd, Kragujevac i Niš.
- Kod nas dolaze bolesna deca svih uzrasta, a mi ih šaljemo dalje, budući da nemamo mogućnosti da im pružimo potrebnu pomoć. U ovom trenutku Dečja ambulanta u Kosovskoj Mitrovici brine o 16 mališana, ali tačan broj obolelih na teritoriji Kosova i Metohije ne možemo da utvrdimo zbog toga što decu koja žive u enklavama tamošnje ambulante šalju direktno u Beograd, Niš ili Kragujevac, tako da ona nisu zavedena u kosovskomitrovačkoj bolnici - kaže Radovićeva.
Spas u Beogradu
Prema njenim rečima, od Juingovog sarkoma, najtežeg oblika raka kostiju, u poslednje vreme obolelo je čak četvoro dece iz Kosovskomitrovačkog okruga.
Među obolelim je i Slađana Janković (17) iz Cerovnice, opština Zvečan, koja ovaj maligni tumor ima na desnoj ruci. Slađana Đurović, pedijatar na specijalizaciji, kaže da je njena imenjakinja dve godine provela na onkologiji u Beogradu.
- Jedino što sada možemo za nju da uradimo jeste da joj damo transfuziju i ponešto za umirenje bolova. Jankovići jako teško žive, u uslovima kakve ne možete da zamislite, a još moraju da se bore sa ovom opakom bolešću - naglašava ona.
Slađanin otac Stojan Janković, bivši radnik „Trepče“, kao i mnoge njegove kolege, mesečno dobija svega 30 evra, što je jedini izvor prihoda koji ova porodica ima. I Slađanina majka je teško bolesna, kako kaže Đurovićeva, ima psihičke probleme i redovno prima terapiju. Pored njih troje, u skromnoj kući Jankovića žive još i Slađanini mlađi brat i starija sestra, kao i nepokretna baka, očeva majka.
Na dečjem odeljenju leži i devetogodišnja Kristina Milutinović, koja boluje od leukemije, i trenutno se oporavlja od hemoterapije, koju je dobila u Beogradu.
Državna tajna
Četrnaestogodišnji Nikola Radojčić iz Banjske, kada je imao svega pet godina, preživeo je tri velike eksplozije. Do prošle godine nije osećao nikakve simptome, a onda je počeo da oseća strahovit bol prilikom gutanja. Vrlo brzo ustanovljeno je da ima dva tumora na tiroidnoj žlezdi. Operisan je u Beogradu, a potom i u Nemačkoj, gde je otišao pošto je njegov otac prodao imanje. Tokom pretraga tkiva odstranjenih tumora, koje su vršene dok je Nikola bio u Nemačkoj, otkrivena su dva metala od po dva milimetra za koje postoji osnovana sumnja da se radi o komadićima osiromašenog uranijuma. Nemačka je odmah istraživanja zatvorila i zvanično ih proglasila državnom tajnom.
Nikola Radojčić najavio je da će tužiti NATO.
- Posle onoga što se dogodilo u Nemačkoj, nema sumnje da je moja bolest direktna posledica bombi u kojima je bio osiromašeni uranijum - kaže Radojčić.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-07-04-2009/rak-kosi-decu
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 29 Aug 2009 18:53    Post subject: Reply with quote

http://www.kosovskibozur.info/forum1/index.php?PHPSESSID=32d5eb70412c324fa59633f42b8821e6&topic=116.msg440;topicseen#msg440
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 11 Oct 2009 14:54    Post subject: Reply with quote

http://kosovskibozur.info/casopis/
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 18 Oct 2009 09:49    Post subject: Reply with quote

Нови број!



Драги читаоци, радост нам је да вас обавестимо да је изашао нови, шести број Божура, и то захваљујући доброти брата Зорана, којем су потребне ваше молитве, и наших пријатеља, власника ресторана ”Цар” из Смедерева. Без њихове помоћи не би било могуће штампање овог броја. Нека им Господ стоструко узврати!

Половина тиража већ је послана Епархији рашко-призренској, која ће часопис даље проследити деци широм Косова и Метохије.

_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 15 Jan 2010 00:00    Post subject: Reply with quote

Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији огласила је Конкурс за годишњу награду за најбоље медијски извештавање о деци и дечјим правима . На конкурсу имају право да учествују медији за тв- прилог, радио емисију или текст... Радио Косјерић је конкурисао са једном емисијом Божура иза дуге-од 17. јануара.
О Конкурсу више речи на овом линку:
www.mc.rs/code/navigate.asp?Id=1759
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 21 Jan 2010 12:22    Post subject: Reply with quote

Зимско дружење!!

Хладни јануарски дани, током протеклог викенда, бејаху огрејани сусретом и дружењем са нашим другарима из ОШ ”Десанка Максимовић” у Косовској Каменици. Наиме, двадесеторо аутора, деце од 4. до 8. разреда, чији су радови награђени на недавно одржаном конкурсу, прошлог викенда су, скупа са својим наставницима, били наши гости у Сремским Карловцима. Но, кренимо редом.
Наши пријатељи кренули су у петак, 15. јануара, у раним јутарњим часовима из Косовске Каменице, да би дугачак пут превалили преко дана. Као место сусрета договорена је Карловачка гимназија, у којој су Карловчани нестрпљиво очекивали драге госте. Било је већ 16 часова када је аутобус пристигао у Карловце. Децу и наставнике прво је поздравио и пожелео им добродошлицу директор Гимназије, изразивши наду да међу децом има и будућих ђака Карловачке гимназије. Уследило је упознавање са Карловчанима, након чега су уморни гости пошли кућама, свако са својим домаћином.
Сутрадан, у суботу, чланови удружења ”Россия" из Новог Сада припремили су деци леп програм: обилазак градског музеја на Петроварадинској тврђави и шетња тврђавом, затим обилазак Војвођанског музеја, и ручак. Време је било заиста хладно, те није погодовало за шетњу, али то није покварило добро расположење. Дружење је настављено у великој играоници на Новом Насељу, где је свако пронашао разоноду за себе. У 19 часова сва деца, као и велики број карловчана-домаћина гледали су балет ”Жизела” који се давао у Српском народном позоришту. И наравно, након таквог дана, шта остаје друго, него добро се одморити.
Јер сутрадан је ваљало поранити, да бисмо стигли у манастир Гргетег на Литургију. Након обиласка и ручка, упутили смо се ка манастиру Ново Хопово. Здања српских манастира, сведоци многих догађаја из богате историје нашег народа, увек имају нечим новим да нас оплемене. Хладноћа нас је поново пожурила, те похитасмо у наше Карловце, на загревање, ручак и одмор. У 16 часова деци је знаменитости Карловаца показао професор карловачке гимназије и потпредседник удружења ”Косовски божур” Дејан Ђурђев. Док је Дејан, на крају обиласка, показивао гостима богату библиотеку прве српске гимназије, његови ђаци, гимназијалци, завршавали су последње припреме за дружење које је било предвиђено за 17 часова у свечаној сали, у којој су већ почели да се окупљају Карловчани, деца, гости...
Вече су започела деца, наши драги гости рецитовањем песама. Многа деца рецитовала су своје песме, награђене на конкурсу. Затим су присутни погледали кратак филм-презентацију о Косовској Каменици и околини, како би се упознали са родним крајем наших другара. О свом крају и они сами су нам надахнуто писали. После пројекције имали смо част да нам госпођа Нела Радановић, из удружења ”Россия" отпева неколико песама. Уследило је послужење, а потом и игра у којој су сви учествовали - и стари и млади. Наши пријатељи из Русије, са сајта сеница.ру и удружења ”Косовски фронт”, као и многи други, и за овај пут послали су нам много руских играчака, заиста посебних и необично креативних, тако да су и најстарији морали добро да се потруде не би ли решили задатак који је игра пред њих поставила. Наравно, старији су помагали млађима, негде и млађи старијима, и мало ко је приметио да је у игри прошло већ готово два часа. Поделом дарова, послатих од наших пријатеља из Русије, завршило се ово предивно вече.
На жалост, као и обично, време проведено са драгим и блиским особама увек нам некако брзо прође, те тако су тог снежног јутра у понедељак, домаћини тешка срца испраћали госте, који такође нису крили да им је време брзо прошло (о својим утисцима писаће нам они сами, надамо се)... Но, телефони су размењени, адресе такође, тако да се надамо да је овај сусрет тек почетак дружења и да ћемо се састајати још много пута, како у Карловцима, тако и у Косовској Каменици. У 9 часова већ смо пристигли у Београд, у ЗОО врт. Снег је откравио хладноћу од прошлих дана, те је било пријатније шетати напољу. Обишавши ЗОО парк, прошетали смо и Калемегданом. Подне се ближило, ваљало је кретати на дуг пут, да се не би путовало до касно у ноћ. Богу хвала, наши другари јавили су већ око 19 часова да су добро и срећно стигли кућама.
Желео бих да се у име удружења ”Косовски божур” захвалим свима који су омогућили да ово дружење буде уприличено: прво, наравно, деци, учесницима конкурса, на прелепим радовима, и на дивним тренуцима проведеним са њима. Захваљујемо такође директору и наставницима школе ”Десанка Максимовић” на помоћи у спровођењу конкурса, а посебно наставницима Николи, Марини и Снежани.
Без наших пријатеља из Русије не би било могуће организовати путовање, зато њима дугујемо посебну захвалност: браћи и сестрама окупљених око сајта сеница.ру, посебно Олги Серебровској, која је координирала целу акцију прикупљања средстава за путовање, као и играчака, затим нашим пријатељима из сверуског удружења ”Косовски фронт”, од чијих чланова непрестано примамо дарове намењене деци; и наравно, захвалност дугујемо удружењу ”Россия" из Новог Сада, организаторима суботњег боравка деце у Новом Саду. Захваљујемо и нашим драгим Карловчанима, директору и ђацима Карловачке гимназије, који настављају да одржавају домаћински дух Карловаца; игуману манастира Гргетег о. Доситеју; директору ЗОО врта у Београду г. Вуку Бојовићу; агенцији ”Атос” и г. Срби, власнику, на удобној и безбедној вожњи, и свима који су на било који начин допринели овој акцији.
Нека им свима Господ стоструко узврати!
Са децом и наставницима већ смо договарали будуће акције, и заиста се надамо да је овај сусрет и дружење тек почетак дуготрајне сарадње. До скорог сусрета у Косовској Каменици!




Дочек на тргу испред Гимназије


Добродошлица директора Гимназије


У музеју на Петроварадинској Тврђави


На видиковцу на Тврђави


У Војвођанском музеју


Ручак


Шетња Новим Садом


У играоници


У играоници


У играоници
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 21 Jan 2010 12:23    Post subject: Reply with quote


Испред манастира Гргетег


...и Хопово


У библиотеци Гимназије




Деца рецитују


Песма










Игра




У ЗОО врту


На Калемегдану
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Konsiliere
ДЕЛИЈА


Joined: 27 Sep 2006
Posts: 169

PostPosted: 27 Jan 2010 22:11    Post subject: Reply with quote

Има ли неко можда текст нове песме Косовских Божура, о Метохији?
_________________
немој да све наше ратове сломе упропасте као да не значе ништа, зар не пожелиш да се окренеш, и нађеш снаге да нас покренеш!
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 16 Feb 2010 08:38    Post subject: Reply with quote

http://www.kosovskibozur.info/forum1/index.php?PHPSESSID=e8b2be4c998b66a3b886dd806da370e9&topic=142.0
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 31 May 2010 19:42    Post subject: Reply with quote

Пошто је управо ово удружење започело ову акцију око књига, овде ћу написати о нашој акцији скупљања књига за децу из Косовске Каменице

Хтео бих да обаавестим све оне који су се прикључили акцији скупљања књига за децу из К.Каменице, акција је почела веома скромно, и да будем искрен нисам баш много очекивао, али онда су на моје велико одушевљење, у овој акцији укључило неколико наших група из унутрашњости.
Свака част момцима, показали су да вредимо онолико колико и најмање групе вреде, а то се свакако види у овом примеру!
Такође велика захвалност гробарима који су се прикључили овој акцији и који су дали огроман допринос овој акцији.Нарано да не заборавим Радовце који су такође помогли акцији колико су могли
Доказали смо да када је у питању КиМ, не смеју да нас спречавају боје клубова, и да сви тежимо истом циљу!

Ми смо до сада скупили отприлике 1200 књига, не могу баш да вам кажем тачан број јер акција и даље траје, и даље се скупљају књиге тако да још није касно да помогнете ако већ нисте!

Јуче је у К.Каменици однешен један део књига, нисмо смели да ризикујемо са неким већим количинама, да не би имали проблема на непостојећој граници, наравно акција је рађена врло пажљиво, тако да нисмо желели да постоји ни промил шансе да случајно те књиге не стигну до ученика из К.Каменице, отприлике такав је план да се пребаци и остатак књига који је остао.

Најважније што могу да вам кажем је да су деца срећна и да су се врло обрадовала књигама, захваљују се свима који су помогли!

Слике свих књига које смо скупили нисам сликао још, јер се књиге и даље скупљају, када буду све књиге пребачене на КиМ, биће слика из библиотеке која ће надам се тада изгледати као свака боље опремљена библиотека

НЕМА ПРЕДАЈЕ!
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 23 Jun 2010 08:39    Post subject: Reply with quote

Летње дружење!

Ој, Карловци, место моје драго!


Не знам стварно како бих другачије почео са овим уписом.Толико тога сам понео са овог дружења, када бих све рекао мислим да бих писао до сутра.

Петак 18.06.2010

Пошто сам из Ниша, договор је био да ме минибус са професорима и ученицима покупи близу моје куће, већ на првом кораку десила се комична ситуација, јер је возач погрешио скретање тако да су отишли до наплатне рампе, када сам стигао до наплатне рампе, атмосфера је била супер, већ су падале прве шале и овај догађај је засигурно побољшао атмосферу у минибусу.
И поред мале грешке у скретању нико није мислио да може да се догоди још нека грешка, али ипак се догодила када смо погрешно скренули и уместо да скренемо ка Новом Саду, ми смо кренули ка Шиду, односно дошли смо скроз до границе..Слабо смо познавали пут, а и тако је весело било у аутобусу да нас је грешка удаљила за 100 км од нашег главног циља, а то су Карловци.

Сигурно мислите да нам је било досадно јер смо промашили 100 км и сигурно изгубили 1 и по сат, међутим није било тако, у петак је наша репрезентација играла против Немачке на СП у Јужној Африци.Пошто сам навијач гледао сам мноого утакмица, и доживљавао незаборавне тренутке на стадионима, али ове тренутке у минибусу никада нећу заборавити.Почиње пренос на радију, и креће наша химна, понео сам велику заставу Србије, која се шири у минибусу и цео мини бус пева нашу химну.То је за мене непоновљив моменат и моменат који ће се сигурно урезати у памћењу.

У Карловцима су нас чекали наши домаћини.Апсолутно су нам приредили незаборавно гостопримство, тако да не могу да искажем речима колико сам вам захвалан што сте омогућили деци са КиМ-а ово незаборавно дружење.

Увече смо отишли до Карловачке Гимназије,која је прелепа и која се речима не може описати...

Субота 19.06.2010

У Суботу је планирано да се обиђе Нови Сад и Петроварадинска тврђава.Кренули смо прво до Петроварадина.

Обишли смо, музеј на Петроварадинској тврђави, лавиринте испод тврђаве, музеј Војводине у Новом Саду, све у свему дан који нас је у културолошком смислу обогатио.

Недеља 20.06.2010

Недеља је као и што Свето писмо налаже, била посвећена Богу.Ујутру смо отишли на Литургију, а после Литургије смо се упутили до Фрушке горе.Прво смо отишли до манастира Крушедол, који је стварно прекрасан и у којем је сахрањено пуно светих људи.Други манастир који смо посетили и који је на мене оставио највећи утисак је манастир Гргетег.У манастиру Гргетег постоји чудотворна икона Тројеручице, у њену чудотворност смо се и сами уверили, када смо сви стали поред иконе, у том тренутку смо сви почели да плачемо.Мени су једноставно сузе саме текле ван моје контроле, колико сам видео тако је било и са осталима, обузео ме је невероватан осећај неког мира и спокоја, осећао сам да је мајка Божија управо поред нас, и да нам даје благодат и да сву нашу патњу и бол прима к' себи и олакшава нам муке које свакако имамо у овом животу.После манастира Гргетег отишли смо до манастира Ново Хопово и Старо Хопово. који су такође прелепи.

Увече су нас обрадовале неколико ученица Карловачке гимназије, које су у оближњој кафани намонтирале видео бим и пустиле нам наш култни филм "Лајање на звезде" који се иначе снимао у Карловцима.

Понедељак 21.06.2010


Дошло је време за повратак, после три прелепа дана дошло је време да се вратимо својим кућама.Ипак одлучили смо да свратимо до Београда.Наравно чим се спомене обилазак Београда наравно да се на листи оних ствари које су симболи Београда налази и Маракана стадион Црвене звезде.Као навијач Црвене звезде, била ми је част да угостим децу са КиМ-а у својој другој кући. како ми навијачи називамо Маракану.Наравно тај план се испунио и отишли смо у обилазак Маракане. Наравно одређен број ученика навија за Партизан, па смо наравно отишли и до стадиона Партизана.Све у свему задовољни смо били ми који навијамо за Звезду, а такође су били задовољни и наши другови Партизановци.За крај нашег путовања одлучили смо да посетимо храм Светог Саве.

Манастир Крушедол



Манастир Гргетег



Манастир Ново Хопово





Манастир Старо Хопово



Маракана




_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Благоје Јовов
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Nov 2008
Posts: 433

PostPosted: 24 Jun 2010 18:33    Post subject: Reply with quote

Ресторан у Н.Саду



Шетња Н.Садом



Н.Сад-центар



Професор Карловачке гимназије и сестре из Русије



Репрезентативац Тепић кога смо затекли у једном ресторану у Н.Саду



У дворишту цркве после недељне литургије



Улазак у манастир Крушедол



Улазак у манастир Гргетег



Ново Хопово


Професор Историје објашњава девојчицама из К.Каменице о манастиру Ново Хопово



Старо Хопово



На домаћиновој викендици-Фрушка гора



Крушедол



Старо Хопово



Професор Историје говори ученицима о познатој Карловачкој библиотеци



Петроварадинска тврђава



Музеј Војводине


_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic :: View next topic
Page 5 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop