DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Хуманитарни концерт "ЗОРА"

 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
муња
Ветеран


Joined: 16 Jan 2005
Posts: 1076
Location: Делије припреме

PostPosted: 29 Jan 2009 20:47    Post subject: Хуманитарни концерт "ЗОРА" Reply with quote

Хуманитарни концерт песама косовског циклуса

Хуманитарни концерт традиционалне народне музике "Зора", који је посвећен песмама косовског циклуса, биће одржан 9. фебруара у центру "Сава".

На хуманитарном концерту, под покровитељством Народне канцеларије председника републике, у Центру Сава, наступиће велики народни оркестар "Јека" из Краљева, под управом Александра Софронијевића.

Међу осталим учесницима, публици ће се представити и Предраг Цуне Гојковић, Јелена Томашевић, Бора Дугић, Бранкица Васић Василиса, Васил Хаџиманов, Ранко Сенић и Зоран Бркљач, а наступиће и групе "Теодулија", "Бибер", "Запис", "Извор", "Гора", "Ђурђеви ступови", "Бело платно", "Зановет" и "Аманет".

Сва средства од концерта намењена су довршавању изградње основне школе у Севцу, у општини Штрпце на Косову и Метохији. Да би се то остварило, неопходно је прикупити 200.000 евра.

Градња је првобитно финансирана средствима Европске агенције за реконструкцију и развој. Ова школа, коja треба да прими 440 ђака, већ неколико година стоји као недовршен објекат.

Музика региона

На концерту, првом у низу у оквиру пројекта "ЈЕКА - Музика региона", биће изведене песме са Косова и Метохије, попут "Запевала сојка птица", "Мој голубе", "Ој, девојко душо моја" и "Навали се Шар планина", али и песме о којима се мало зна.

У пројекту учествују и солисти Бојана Николић, Анита Николић, Мирослав Милинковић, Милан Симић, Јелена Марковић, Јана Ранчић и други.

Концерт у великој дворани Сава центра је осмишљен на три бине: на средњој ће се налазити оркестар "Јека", а на остале две ће наступати акустични и електрични извођачи традиционалне народне музике.

Продуцент концерта Бранко Јанковић је изјавио да ће се извођачи потрудити да старој музици дају ново рухо.

Пројекат "ЈЕКА - музика региона" се бави промовисањем музичког наслеђа јужнословенских народа, проналажењем, савременом обрадом, интерпретацијом и публиковањем изворних музичких записа, организовањем тематских концерата, издаваштвом, едукацијом и другим активностима у функцији тумачења музичког наслеђа у савременој форми.

извор: РТС
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
муња
Ветеран


Joined: 16 Jan 2005
Posts: 1076
Location: Делије припреме

PostPosted: 29 Jan 2009 21:07    Post subject: Reply with quote

Са сајта Сава центра:

Quote:
ZORA - „Najlepše pesme Kosova i Metohije“ iz ciklusa „J.E.K.A. – muzika regiona“

Velika dvorana
Ponedeljak, 09. februar, 20.00
Cena ulaznica: 800, 1.000 i 1.200 din


Tradicionalna narodna muzika, već godinama, nije društveno i medijski predstavljena kao jedan od simbola kulturnog identiteta i integriteta, već je dospela u podređen položaj. Mnoge kompozicije i pesme, izuzetne muzičke vrednosti, poznatih i nepoznatih autora su zaboravljene. U želji da publici predstave raznovrsno muzičko nasleđe naroda koji žive na ovim prostorima autori projekta J.E.K.A. (Južnoslovenski Etno Kao Alternativa) će organizovati serijal ekskluzivnih koncerata.

Prvi koncert iz ciklusa Muzika regiona pod nazivom “Zora” će se baviti muzikom Kosova i Metohije koja predstavlja jedinstveno nasleđe koje je najširoj publici poznato samo u fragmentima. Na koncertu će pored opštepoznatih pesma kao što su: Ječam žela, Gusta mi magla padnala, Navali se Šar planina, Karanfil se na put sprema, Poleteše ptice lastavice, Goranine ćafaine, Ajde Jano, Moj golube … biti izvedene i mnoge pesme o kojima se malo zna a koje zasigurno predstavljaju neke od najlepših južnoslovenskih pesama.

Muzičko blago Kosova i Metohije će predstaviti najzanimljiviji i najznačajni izvođači tradicionalne i etno muzike u saradnji sa muzičarima koji se bave drugim muzičkim žanrovima. Na kocertu će pored amatera i velikog narodnog orkestra J.E.K.A. pod umetničkim vođstvom Brankice Vasić - Vasilise, nastupiti i Teodulija, Vasilija Radojčić, Izvor, Belo platno, Bilja Krstić, Vasil Hadžimanov, Bora Dugić, Đurđevi stupovi, Iskon …



Telefon blagajne: 220 - 6060
Radno vreme blagajne:
10:00-20:00 (radnim danom)
10:00 - 15:00 (subotom)
i 1 sat pre početka manifestacije
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours


View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop