DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

ЕУ - да или не?
Goto page 1, 2, 3 ... 98, 99, 100  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  

ЕУ - да или не?
Не, хвала.
65%
 65%  [ 138 ]
Да, наравно.
34%
 34%  [ 73 ]
Total Votes : 211

Author Message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 03 Feb 2008 21:09    Post subject: ЕУ - да или не? Reply with quote

Завршили су се и ови фамозни избори па је ред да видимо шта мислимо о овој теми, мада је она годинама већ актуелна. Ја јако мало знам о неким стварима и желео бих да научим и сазнам.

"Улазак у Европу", како се то популарно назива као да живимо у Аустралији, намеће нам се као питање од животног значаја, као нешто што је важније од живота, од државне територије - од свега. Волео бих да видимо из више углова о чему се овде ради и зашто је то толико битно. Шта Србија добија као држава од уласка? Шта српски народ као нација и као појединци добијају уласком? Шта ЕУ добија нашим уласком, односно државе чланице? Какво је искуство нових држава чланица и ових придружених чланица које су већ у игри? Да ли су Бугарска, Румунија, Словенија, Чешка и остале земље процветале уласком у ЕУ? Да ли њихово искуство може да буде параметар и за нас? Зашто ни један политичар нити једна странка иако се сви од реда утркују да машу Европском Унијом никада до сада није објаснио сиротињи раји са јефтинијим улазницама што је толико битно да уђемо у ЕУ, шта нас то тамо конкретно чека, и као државу и као народ и као појединце? Зашто нико није питао народ да ли он уопште жели да уђе у ЕУ него се то узима здраво за готово и да ли ће уопште бити референдума или нас нико не пита него политичари одлучују у наше име?

Много сам питања поставио јер сам много радознао а много мало знам о томе, иако имам утисак да ми се живот много мења са уласком у ту фамозну ЕУ. Извините зато. Надам се да ће имати пуно тога да се каже да се мало боље упутимо у то историјско питање које нам је важније од живота, а живот је закон и живот не може да чека!
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
Карађорђе
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 22 Nov 2007
Posts: 510

PostPosted: 03 Feb 2008 21:28    Post subject: Reply with quote

Па главни адут у тој причи им је укидање виза али нико се не пита да ли ће народ уопште имати новца да оде негде...

Иначе волео бих да се огласе наша браћа из Словеније пошто чујем да су ушли у веома тежак период који је директно повезан са уласком у еу...

Штета и што браћа грци не могу да учествују у овој причи јер они немају опште позитивна искуства са унијом, а не заборавите да су они једни од оснивача еез која је касније постала еу...

На питање шта се добија уласком у еу 99 посто na[eg народа у анкетама одговара "Па путоваћемо без виза", о осталим правима и обавезама слабо ко зна...

Да сумирам све се своди на укидање виза...
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13147

PostPosted: 03 Feb 2008 21:53    Post subject: Reply with quote

Ко може да падне под утицај обећања "уласка" и "потписа" да би гласао за некога...тај је обичан мали пијун коме је мозак ипсран приликом гледања кампање која је јако добро смишљена да људима на најпростији начин прикаже зашта се та опција у ствари залаже. Зато нам се и дешава да сви наводе визе као највећи разлог зашто треба ићи у еу.То је показатељ колико је наш народ не образован и колико мало је потребно да би га придобио.Али и друга опција није ништа боља. На исти начин само у супротном правцу ради индентичну ствар.
Мислим да ни једни ни други не заслужују да воде Србију нигде.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Älvkungen
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 12 Sep 2003
Posts: 82
Location: Stockholm

PostPosted: 03 Feb 2008 21:57    Post subject: Reply with quote

Интересантан пример из Пољске:

У месту Риглице на сиромашном југоистоку Пољске биће подигнут први споменик новим гастарбајтерима. Ради се о Пољацима који су похрлили трбухом за крухом у стару Европу после проширења Европске уније 2004. године. Мештани Риглица планирали су раније да поставе у центру места фонтану, а касније су одлучили да, због масовне емиграције својих житеља, уз фонтану поставе бронзани кип мајке са децом и баке које окренуте западу чекају да се глава њихове породице врати с рада у туђини. „Споменик представља симбол гостољубивости нашег краја, да вас ту чекају, да овамо треба да се вратите”, поручио је председник општине Риглице Бернард Каршевич. Из те општине с 11.000 становника у последње три и по године у гастарбајтере је отишла трећина становника, а Риглице, као и званична Варшава, желеле би да емигранти почну да се враћају, без обзира на то што новац који шаљу породицама у домовину представља значајну финансијску ињекцију пољској привреди.

Према последњим подацима пољског завода за статистику, Пољаци су из дијаспоре прошле године послали кућама 4,1 милијарду евра.

Главна канцеларија за статистику процењује да је у економској емиграцији на Западу више од два милиона Пољака, а економисти истичу да они дају јак импулс привредном расту у земљи.

Експерти очекују да ће гастарбајтери полако почети да се враћају и без програма који за њих припрема влада, пошто пољски злот јача, а у Пољској има све више прилика за налажење солидно плаћеног посла.

Пољски гастарбајтер у Великој Британији зарађује у просеку око 1.100 фунти месечно и када одвоји за становање и неопходне трошкове за живот и посету породици у домовини једном у два месеца остаје му према проценама једна боља пољска плата.

Експерти верују да ће се у догледно време вратити скоро половина гастарбајтера, док око 1,2 милиона Пољака намерава да пусти корене у старој Европи пошто нису затражили нове личне карте које су у Пољској морале да се замене за нове документе до краја прошле године.


Некако ми је глупо да као житељ те уније гласам на ову тему па се уздржавам Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Лоше
ДЕЛИЈА


Joined: 14 Jan 2008
Posts: 211
Location: Магистрала шоу...

PostPosted: 03 Feb 2008 22:05    Post subject: Reply with quote

Hatori Hanzo wrote:
"Улазак у Европу", како се то популарно назива као да живимо у Аустралији, намеће нам се као питање од животног значаја, као нешто што је важније од живота, од државне територије - од свега.


Претпостављам да овде алудираш на Космет.
Не допада ми се то што се моја земља повинује одлукама Америке,али не може се ни ићи уз курац целом свету.То је једноставно питање о коме су требале да размишљају још генерације старије од моје баке.Свуда и у свему влада закон јачег (НИКАКО не кажем да је то добро и реду,само констатујем да је нажалост тако и из тога произилази неправда) и према томе опет неко моје субјективно мишљење је,обрни-окрени,на овај или онај начин губимо Космет,баш због тога.Ако је већ тако,сматрам да је боље извући неку корист из тога (немојте ово схватити као коцкање и трговање са Косметом) и прихватити то чланство у ЕУ.

Евидентно је да је стандард земаља чланица ЕУ на вишем нивоу него наш и да се тамо боље живи,стога сматрам зашто да не.Ако већ овако како је сада не иде баш најбоље,зашто не пробати то.

Hatori Hanzo wrote:
Шта Србија добија као држава од уласка? Шта српски народ као нација и као појединци добијају уласком? Шта ЕУ добија нашим уласком, односно државе чланице?


На овај део не бих знао да ти одговорим.Осим онога што политичари трубе,првенствено страна улагања која ће да доведу до смањења незапослености и бољих плата и укидање визног режима.Овде звучим као они,али само пишем то шта они заговарају,а да ли је тако,не знам.

Hatori Hanzo wrote:
Какво је искуство нових држава чланица и ових придружених чланица које су већ у игри? Да ли су Бугарска, Румунија, Словенија, Чешка и остале земље процветале уласком у ЕУ?


Око овог дела сматрам да ретко ко може веродостојно да одговори.Јер ретко ко је упознат са реалним токовима ових земљама.

Hatori Hanzo wrote:
Зашто нико није питао народ да ли он уопште жели да уђе у ЕУ него се то узима здраво за готово и да ли ће уопште бити референдума или нас нико не пита него политичари одлучују у наше име?


Причали су о неким податцима из анекта да је 70% грађана за ЕУ.У веродостојност не могу да улазим.
Back to top
View user's profile Send private message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 03 Feb 2008 22:17    Post subject: Reply with quote

Генералшатабе, и Радикали су на сва уста обећавали ЕУ, уопште се не ради о томе. Ова тема није уопште посвећена странкама, то је забрањено на овом форуму, тако да се нисам позивао уопште на то. Искључиво питање Уније, нашег приступања и могућности које нам се нуде.
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
ЛудиШеширџијa
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 09 Nov 2006
Posts: 331
Location: У земљи чудеса

PostPosted: 03 Feb 2008 22:24    Post subject: Reply with quote

Та прича о визама је нереална , јер ја мислим да је званичан податак да 10% грађана Србије има пасош , укључујући и дијаспору . Тачно је да би то доста олакшало ствари али за то не треба ући у ЕУ већ само на белу листу . Лично волео би да млади људи могу слободније да путују и раде на западу , па да сами виде предности и мане таквог система и одлуче да ли су за нешто или не , а не да им политичари(од којих ни један на нашој политичкој сцени не залужује да води ни стадо оваца) сервирају приче и пуне главу празним обећањима .
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=62Pkr5xWbX8
Back to top
View user's profile Send private message
Pedjo_BBrdo
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Sep 2003
Posts: 586
Location: Небеска Србија

PostPosted: 03 Feb 2008 22:26    Post subject: Reply with quote

Имао сам на факултету пре пар година предмет под називом "Европска Унија",тако да мислим да могу рећи нешто о томе,колико се сећам.

Укратко створена је на инсистирање американаца после 2. св. рата,да би се између осталог ставиле под контролу поражене силе,и да би се помогао њихов опоравак,из простог разлога јер су после 1. св. рата те агресорске силе биле стављене под чизму,расформиране,деградиране што је после имало за резултат њихову освету и почетак 2. св. рата.Стога да не понављају исту грешку,решили су да Немачку и Италију пре свега рехабилитују у европско друштво и врате их на "прави" пут.Први оснивачи су Немачка и Француска,тачније је потписан првенствено између њих тзв. уговор о сарадњи на пољу угља и челика.ЕУ је прво настала под именом Европска заједница за угаљ и челик.Поред Немачке и Француске,оснивачи су били Италија и земље Бенлукс-а.Та сарадња између Немачке и Француске непосредно по завршетку рата,је била права сензација,јер су такви крвни непријатељи успели да после тако кратког периода склопе сарадњу на економском плану и превазиђу све нетрпељивости из прошлости.То је отприлике оно што се нама натура.Превазиђите те "размирице" са свима осталима (у преводу пљуните на целу своју историју,традицију...) зарад економског опоравка.Немачка је нпр. ту имала интерес јер је била девастирана и требала је економски и привредни опоравак,а Француска је ту била да надгледа Немачку да ови случајно не крену опет по истом сценарију из претходна два рата.Земље Бенелукса су се ту укључиле као кад се оне мале рибице пришљамче уз ајкуле у океану и тако нико не сме да их дира,значи превасходно зарад безбедности своје.
ЕУ је пролазила иначе кроз неколико таласа проширења,у првом следећем су се ваљда укључиле ВБ,Данска и Ирска,после тога у следећем таласу Грчка,Португал,Шпанија негде осамдесетих година итд.Тако да не знам колико би браћа Грци могли да кажу о самим почетцима у ЕУ,јер су они већ скоро 30 година тамо.
Да скратим мало.ЕУ је створена између осталог да би ове велике западне државе постале још моћније,и имале бољу међусобну економску сарадњу,а да при томе могу да контролишу све остале чланице и да им диктирају услове.Чињеница је да односи унутар ЕУ између држава функционишу по систему јачег и моћнијег,никако на некој лажној равноправности којом се мажу очи мањим и сиромашнијим државама кад им се да нпр. председништво над ЕУ.Најбољи податак је да ове моћне државе могу да раде шта год хоће и да испуњавају услове за ЕУ само оне које су првенствено у ЊЕНИМ НАЦИОНАЛНИМ ИНТЕРЕСИМА,а не у интересима ЕУ!Значи спремни су да поштују те неке основне принципе ЕУ и да праве компромисе све док им иде у прилог,док ове мање државе морају да играју како они свирају,илити ако не радите тако и тако,никада нећете бити овако велики и моћни као ми,а они јадни и мали само климају главом.
Један од примера је и то што су тај неки фамозни устав Европе који је створен жестоко одбациле све ове моћне државе,јер им не пада на памет да им неки странац кроји судбину свима.Иначе прва држава која је прихватила устав је била у то време нова чланица Словенија.Одмах за њом да ли Летонија и Естонија,значи све те минорне банана државе,које морају да се ето докажу на великој сцени,па прихватају и дају све што им се затражи.
Једна реченица Маргарет Тачер из те књиге ми је баш остала урезана у памћењу,а била је изјављена поводом расправе у британском парламенту у то време у вези одрицања Британије од неких основних државних права,тј. предавања одређених државних институција у руке ЕУ.При том је изјавила:"Да Европа треба да буде уједињена,и да треба да постоји висок ниво сарадње,али да на крају дана Енглези треба да остану Енглези,Шпанци Шпанци,Холанђани Холанђани и да је то једини успех те будуће Европске Уније".Значи никакво гажење по националном идентитету,историји,традицији...јер само тако Европа може да задржи то своје лице.
Проблеми око којих се суочавају у ЕУ већ дуже време и који је један од најважнијих је о томе да ли да се прво ради на продубљивању односа међу постојећим чланицама ЕУ,да се између њих створи прво неко јако заједништво,јак темељ,као пример осталима,да се усвоји устав,па тек онда да се ради на проширивању и постепеном убацивању нових држава.Јер нормалним и неиспраним мозговима је јасно да ЕУ опстаје само зарад те неке економске сарадње,а да су испод тога проблеми далеко већи и да је то једна веома климава творевина,и да постаје још климавија после оволиког проширења.Доста чланова ЕУ се залагало пре ових свих силних проширења да се та иста проширења врше доста селективније и на дужи временски период,а не овако да се примају сви шаком и капом на сваких пар година.Знају колико ће проблема имати,тј. ево већ имају,по пријему ових сиромашних источноевропских држава,и да ће доћи до огромних миграција унутар ЕУ.Онда нисам сигуран да ли су донели такав закон,или га спремају(можда је већ и касно),да неће бити дозвољена толика слобода кретања унутар ЕУ за држављане ових нових земаља,али сигуран сам да имају неке рестрикције,као нпр. да не могу сви да уђу тек тако лако у ВБ без обзира јесу ли у ЕУ,то могу Лондонци да потврде.Значи ВБ не да на себе,не да да се улази и излази у ВБ како ко хоће,не дају валуту своју,не дају да им ЕУ контролише државу.
Код нас су људи затупљени том реториком о бескрајним путовањима широм европе,али као што и лаик може да види и да закључи је да се нема пара за сва та путовања.Ја никада нисам имао никаквих проблема са добијањем виза за било где,да сам хтео могао сам да путујем било где,и без чланства у ЕУ само да имам паре.Е сад ако је вредно тога да ми продамо своју душу ђаволу,јер нам треба 20ак папира више за визу,и који сат/дан више у исчекивању те визе него овима у ЕУ,онда ми стварно ништа није јасно.
Типичан комуњарски систем размишљања.Кад чујем неке југоносталгичмаре како кукају за црвеним пасошем и како кењају могли смо свугде са тим пасошем а види сад....значи пресликана ситуација,људима су та путовања битнија него и трунка поштовања себе и својих сународника.
Људи само виде површински ту ЕУ,не интересује их ништа друго,и воде се политиком падања пара са неба,бескрајних путовања...значи само својим личним интересима.Тако их и лажу и мажу политичари,и још ми није јасно како је лако људе придобити само причом о том путовању.

У преводу једу говна сви,поготово млађи кад крену да серу о томе,кад морам овако да се изражавам.Сваки други мој пријатељ,познаник итд. је био на оним чувеним екскурзијама путовањима Монако-Ница-Вениција курац палац,и иду по Италији,Немачкој кад год им се укаже прилика да скупе мало кеша.Значи просеравање најгоре врсте.

Ако још треба нешто о ЕУ покушаћу да се присетим,пошто сам ово све извлачио из малог мозга па се нисам свега ни сетио вероватно,а мало ме понеле и емоције,јер добијем оспице кад чујем та кењања о путовањима и визама.
_________________
"Границе између Православља и јереси су исписане крвљу." (Старац Јероним Светогорац)
Back to top
View user's profile Send private message
J'Ole
ДЕЛИЈА


Joined: 11 Aug 2006
Posts: 109
Location: Од Котора до Владивостока

PostPosted: 03 Feb 2008 22:26    Post subject: Reply with quote

Да ме зову у дискотеку где се служи добро пиће, по могућству са промотивним ценама (али само то вече), где је добар провод, где су све цице скоцкане и опуштене, где се свако свакоме осмехује (мада доста извештачено), где се пушта добра музика..... па вероватно бих отишао. Звучи примамљиво. Мора да је добро кад сви иду тамо.
Али ако морам да гледам педере у мушком вц-у како се крљају и да их поздравим, ако морам да играм као и сви остали, па макар и као орангутан, а не како ја хоћу... цена је прескупа.

Ја се борим за уједињење, али не педераша и фрустрираних недојебаних 40-огодишњакиња и остале ''елите'', већ дубоко рањене
СРБАДИЈЕ.

Генералштаб wrote:

Мислим да ни једни ни други не заслужују да воде Србију нигде.


То је , нажалост, поента свега.
_________________
"Не бојим се од вражијег кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега" - Његош
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
petar-DELIJE024
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 20 Jul 2004
Posts: 668
Location: у сред среде

PostPosted: 03 Feb 2008 22:30    Post subject: Reply with quote

То су све политичке игре у које ја као навијач нећу да улазим.
Мене више брине то што са собом ЕУ доноси своје опште прихваћене моралне норме и још неке ствари које су сушта супротност нашој традицији и вери.
Не, хвала. Wink
_________________
У борби истине и лажи, правде и неправде, неутралност значи помагање зла!
Back to top
View user's profile Send private message
риџект
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 505
Location: тамо где најлепше сунце сија

PostPosted: 03 Feb 2008 22:47    Post subject: Reply with quote

Лично сам против уласка у ЕУ јер верујем да нам то одузима идентитет и утапамо се у ту масу Европљана (???), само ради стварања противтеже Америци, која контролише цео свет. И не само то, написаћу још разлога кад не будем поспан.

Мене занима зашто 70% држављана Норвешке не жели у ЕУ? Ок, до јаја стандард и све то, али већ на 2 референдума 1972. и 1994. одлучено је да остану ван ЕУ, а сад се спрема и трећи и опет се очекује исти исход. Зашто их вуку у ЕУ? Ако су два пута одбили, одбиће и трећи пут, па ће бити референдум опет за 10 година, шта је циљ те 'европске заједнице'?
_________________
Дођи на Маракану!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 03 Feb 2008 22:48    Post subject: Reply with quote

"Лоше", нисам хтео да ти избришем цео пост иако си заслужио. То шта је за тебе мање или веће зло и остале приче задржи за себе и даље од овога форума. За такве ствари се добија бан, шта си се нашао паметан да овде пропагираш ко је теби бољи па да онда теби одговори онај коме је гори онај који је теби бољи и тако даље. Задржите за себе своје афирмативне коментаре о странкама!

Уопште ме не би чудило да је истинита та анкета, мислим чак да је и више од 70% људи за ЕУ. Али колико људи имају реалну представо о ЕУ? Ко се позабавио објашњењавањем народу шта конкретно доноси ЕУ? Чињеница је да 100% тих испитаника који су одговорили да би желели у ЕУ мисли да уласком Србије у ЕУ добија живот из снова, добар стандард, добре плате, станове, аутомобиле, летовања... Желим да ми упућени објасне да ли ћемо добити све те "благодати" Западног света и да ли ћемо евентуално нешто изгубити. Имамо људе широм ЕУ, Алвкунгену, немораш да гласаш али реци нам као неко ко годинама већ живи у Шведској да ли су Швеђани задовољни са ЕУ, шта народ мисли, и какав је уопште тај живот у изобиљу свега и свачега? Кад нам укину те фамозне визе па кад похрлимо у Шведску и остале земље, шта нас тамо све чека? Исто питање и за остале западноевропљане. А "Словенци" таман могу да нам кажу шта нас чека кад будемо тек ушли у ЕУ.

И "Лоше", тај став о изгубљеном Космету... Rolling Eyes
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
BRE
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 23 Jun 2006
Posts: 982
Location: ****МАРАКАНА*РОЂАЦИ****

PostPosted: 03 Feb 2008 22:50    Post subject: Reply with quote

Не требамо мешати бабе и жабе .... Једна ствар је шта наши политичари обећавају и лупетају! И не треба мешати ове изборе са европском униом... и неким нашим фрустрацијама. То што ми као Срби немамо способне политичаре не значи да је тако свуда. Ево погледао сам да су резулати овога гласања тренутно 76 % Rolling Eyes против уласка у ЕУ ?! Да ли смо се толико променили или шта да нас је ко питао ово пре 10 година било би обрнута ситуација. Ми смо сиромашна земља а све државе чланице ЕУ су доста богатије од нас, како неко може да буде против савеза са јаки државама (наравно ако не постоје нека условљављања и ако је равноправно партнерство у питању) Доста нас је имало срећу да обиђе већи број земаља тако да и сами знамо како је тамо. Моје мишљење је да уласком у ЕУ само можемо да добијемо , а то ко ће нас водити на том путу није толико битно јел ипак сви су они преваранти(мислим на наше политичаре)
_________________
''Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми прети,него по томе колику светињу браним''
Св.Великомученик Лазар
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Delija_Bec
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 24 Oct 2002
Posts: 98
Location: BG Republika Banovo Brdo

PostPosted: 03 Feb 2008 22:54    Post subject: Reply with quote

Ваљда нећу превише да сморим. Cool Да почнем са малим уводом:

Европска унија се тренутно састоји од 27 држава. Француска је највећа а Малта најмања држава.

Главне институције Европске Уније су:
.)Евроспки парламент .) Европско веће .) Европска комисија .)
Европски суд ...

Европски парламент: Бира се сваких 5 година и у принципу заступа интересе грађана ЕУ. Значи код "могућег" улазка Србије, једна од "обавеза" грађана Србије је да бирају своје "заступнике" у Е. парламенту.

Европско веће илти Глас Европске Уније: У принципу су "главни" за довођење закона и одлука.

Европска комисија: Заступа и брани интересе ЕУ и делује "самостално", то јест самостално - од националних влада.

Европски суд: Чува и пази да "Европско право" не буде кршено са стране чланица ЕУ. Принцип: "Закон је за свакога исти". Rolling Eyes


Највећи адути ЕУ су слободно кретање "држављана" ЕУ, као и могућност рада, школовања итд. у државама заједнице.
Овде наступа и прва тачка, шта Србија губи или добија.
Добија, да њени грађани могу "слободно" да се крећу по државама ЕУ, а Србија као држава, губи мање или више свој "суверинитет" као држава, пошто је део једне заједнице држава.
На папиру, то све изгледа лепо и фино, али у стварности није тако.
Као што је споменуто, велике државе попут Немачке и Француске су у великој предности над мањим државама попут Малте или например Аустрије. Ту настаје не само кукање тих мањих држава за више "права", већ и кукање њених држављанина, да је много тога поскупело, да је тешко наћи посао у својој држави, пошто је већа "конкуренција" из суседних држава, које су такође чланице, кукање како су факултети претрпани са студентима из тих истих држава итд. итд.
Добија се много тога, али се у исто време још више губи.

_________________
All the ways you wish you could be, that's me. I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
Back to top
View user's profile Send private message
Pedjo_BBrdo
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Sep 2003
Posts: 586
Location: Небеска Србија

PostPosted: 03 Feb 2008 23:00    Post subject: Reply with quote

Данци нпр. већ неколико пута на референдумима одбијају да замене своју круну за еуро.

Свако коме је лично богаћење,материјализам,самоугађање прече од очувања националног,културног и верског идентитета целокупног Српског народа је за ЕУ.Нема ту много полемисања.Под оваквим околностима и у тренутној позицији у каквој је Србија ми не можемо да очувамо свој национални,верски и културни идентитет и да уђемо у ЕУ истовремено.То је једноставно немогуће.Сад зависи од човека до човека,шта је коме прече и битније у животу,тако се и опходи према целој ствари.
Да смо велесила као Француска или Британија,па да у ЕУ можемо само да узимамо оно што нам се свиђа,и одбацујемо било какве нападе на наше националне интересе,то би било идеално...али да баба има му*а била би деда...
_________________
"Границе између Православља и јереси су исписане крвљу." (Старац Јероним Светогорац)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3 ... 98, 99, 100  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 100

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop