DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 31, 32, 33  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија
View previous topic :: View next topic  
Author Message
manicomio
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 31 Aug 2005
Posts: 513
Location: Нови Сад

PostPosted: 15 Mar 2007 21:47    Post subject: Reply with quote

Где је убијен Чича Дража???

UŽICE - Kunem se Svetim Nikolom i zdravljem svojim da sam bio svedok pogubljenja Dragoljuba - Draže Mihailovića. Gledao sam kako je Dražu i Dragog Jovanovića, bivšeg šefa beogradske policije, ubio iz pištolja lično Slobodan Penezić Krcun. Bilo je to u predvečerje julskog dana 1946. godine, na obali Save, otprilike naspram mesta gde se sada nalazi železnička stanica - ispričao je za „Blic“ Milijan Nedeljković (82) iz sela Potočanje, zaseok Košuta, kod Užica.

Tajnu čuvanu nekoliko decenija „jer takvo je bilo vreme da si mor’o da držiš jezik za zubima“, ovaj krepki starac poverio je „Blicu“.

Milijan Nedeljković priča da je u partizansku vojsku mobilisan januara 1945. i odmah poslat na Sremski front. Posle rata i bitaka koje je vodio sa Nemcima i ustašama u Posavini prekomandovan je u Drugu beogradsku brigadu.


„Kopaćete neki grob“
- Bila je sredina jula 1946. godine, ne sećam se tačnog datuma, bio sam kao vojnik angažovan na obezbeđenju Zemunskog mosta. Nedaleko otale, na Sajmištu, nalazio se logor gde su dopremani Nemci, ustaše, belogardejci. Na istom zadatku sa mnom bio je i moj zemljak, Užičanin, Danilo Sekulić - počinje Milijan svoju ispovest o ubistvu Draže Mihailovića, hronološki složenu, kojoj je, tvrdi i kune se, prisustvovao.

- Na most je negde po podne došao komandant logora, major Milan Stamatović, takođe zemljak, iz sela Krvavci, i od komandira mog voda tražio da pusti mene i Sekulića da krenemo s njim. Kazao nam je da nam je Komanda grada Beograda poverila važan zadatak koji moramo da izvršimo. Danilo Sekulić i ja krenuli smo pešice sa Stamatovićem prema Sajmištu i ubrzo stigli u njegovu kancelariju. Stamatović nam je tamo saopštio: „Daćemo vam dva Nemca, kopaćete neki grob. Ponesite oružje!“ Ubrzo smo izašli iz kancelarije. Napolju nas je čekao kamion, ispred vozila stajala su dva vezana Nemca. Svi smo se popeli u kamion koji je vozio neki šofer zvani Cigo, i zaputili drumom kraj Save, uzvodno uz reku. U kamionu je bila lopata i pijuk - priseća se Milijan Nedeljković.

Priča dalje ovaj starac da su se vozili desetak minuta, kada je kamion stao na ledini, par desetina metara od obale Save. Procenjuje da je tada bilo oko šest sati po podne.

- Izašli smo iz kamiona i odvezali Nemce. Tu gde smo se zaustavili čekala su nas četiri pobijena kočića, koja su jasno ograđivala parcelu dva **** dva metra, i bure sa krečom. Cenio sam, bilo je oko dvesta kila gašenog kreča. Okolo niđe nije bilo kuća, niđe ništa niko nije tu sijao. Samo mali jasenov i brezov lug i nisko rastinje. Stamatović je meni i Sekuliću naredio da čuvamo stražu i da niko ne sme da priđe, a Nemcima da kopaju raku. Uzeo sam puškomitraljez i otišao na zadatak. Posle sat vremena zarobljenici su završili sa kopanjem. Seli smo zajedno sa Nemcima i zapalili cigarete, čekajući dalja naređenja - veli Milijan.

- Ubrzo je stigla crvena marica i stala kraj same reke. Iz nje je izašao Slobodan Penezić Krcun i pitao: „Da li je sve gotovo?“ Od Stamatovića je dobio potvrdan odgovor. Krcun je bio obučen u kožnu dužu jaknu, imao je kožni kačket na glavi, a za pojasom pištolj. Stamatović je pitao Krcuna: „Hoćemo li da završimo posao odmah ili da čekamo njih.“ Krcun je kratko rekao: „Polako!“ U marici su bila dva čoveka, znao sam da su zarobljenici, ali ni slutio nisam ko su - govori u jednom dahu naš sagovornik, a baba Vera, Milijanova supruga, za to vreme nervozno šeta dvorištem i gunđa sebi u bradu: „Bolje da si ćut’o, Milijane! Šta ti je trebalo da pričaš, još će, ako, i u zatvor da te vode!“


„Sve se brzo odigralo“
- Penez (Krcun) je zapalio cigaru i nešto nas zapitkivao o svakodnevnim vojničkim obavezama. Pušio je uvozni duvan, a ja, Sekulić i Nemci one naše cigare „partizanke“ koje smo dobijali u sledovanju. Posle petnes minuta stigao je džip. Iz njega su izašli komandant Beograda general-major Ljubodrag Đurić, potpukovnik Miloš Minić, Nikola Ljubičić, komandant Pete divizije KNOJ-a, i sudija potpukovnik Đorđević čijeg se imena ne sećam. Krcun je šoferu Cigu naredio da otvori vrata marice i izvede zarobljenike. Odmah sam prepoznao Dragoljuba - Dražu Mihailovića, jer viđao sam mu slike u novinama dok mu je trajalo suđenje. Video sam ga jednom i kao momak, za vreme rata dok je sa vojskom prolazio ovim krajem. Za Dragog Jovanovića nisam znao ko je. Ruke i noge bile su im vezane žicom. Ćutali su - priča Milijan.

Znao je Milijan, kaže, šta čeka ovu dvojicu, ali mu nije bilo jasno zašto nema streljačkog voda.

- Draža je imao na sebi englesku vojnu bluzu, vojničke pantalone i izglancane cokule. Na glavi mu je bila kapa Jugoslovenske vojske, zvana „petrovka“, sa prišivenom kokardom. Bilo mi je čudno što mu kokardu nisu skinuli. Delovao je izmučen i poražen. Imao je kratku bradu, i bio je bez cvikera. Jovanović je bio hladnokrvan, odeven u civilku. Sve se brzo odigralo. Izvadili su ih iz marice, Cigo im je nožićem presekao žicu na nogama, a onda su ih poveli ka jami. Dok su ih vodili, Jovanović je prkosno uzviknuo: „Udrite, j...m vam majku banditsku!“ Krcun je odma’ izvadio pištolj i hladnokrvno ispalio tri ili četiri metka u Jovanovića. Zatim je pištolj okrenuo prema Draži i nekoliko metaka sasuo njemu u telo. Nije im pucao u leđa, već u trup dok su gledali u njega. Obojica su odma’ izdahnuli. Mi smo stajali i posmatrali dva mrtva čoveka pred našim nogama, niko reči nije izustio - kaže Milijan.

Milijan Nedeljković navodi da je tada Krcun pitao vozača kamiona „da li si poneo ono“, na šta je ovaj klimnuo glavom i iz kamiona izvadio dva ćebeta i šareno platno.

- Jedan Nemac je sišao u raku i rasprostr’o ćebe, a drugi je svukao leševe u jamu. Ono platno stavili su im pod glavu, a drugim ćebetom prekrili su pokojnike. Dok je Nemac mrtvog Dražu vukao za nogu da ga gurne u rupu, mrtvom četniku spala je kapa sa glave. Krcun je podigao kapu i zadovoljno rekao: „Ovo ćemo pokloniti Kalabiću.“ Cigo je uzeo „petrovku“ i ubacio je u maricu. Raku su Nemci lopatama zatrpali i poravnali da se ne primećuje da je tu nešto kopano, a onda je zalili krečom. „Komisija“ je bila zadovoljna kako je grob obrađen i pritajen - kaže Milijan.

Nedeljković kaže da njemu i drugom vojniku Danilu Sekuliću niko te noći ništa nije rekao. Posle egzekucije svi su, objašnjava, posedali u vozila kojima su došli i razišli se.

- Mene i Sekulića vratili su na Zemunski most. Znali smo da ne smemo da govorimo o ovome. Sutradan nas je nasamo našao komesar David Salomon i rekao: „Poručio vam Krcun da ćutite o onome sinoć, u suprotnom čeka vas metak u čelo.“ Nije bilo druge, morali smo da držimo jezik za zubima, a gadno je vreme bilo pa nisam ni osećao potrebu da pričam - zaključujue Milijan.

Vladimir Lojanica
_________________
За Србију све! Србију низашта!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 16 Mar 2007 09:41    Post subject: Reply with quote

читао сам ову причу, доста раније је ово изашло у новинама, али ми нешто није уверљива, тамо где се сад налази железничка станица, налазила се и тада, а наспрам ње је био логор за време другог светског рата, тј. старо сајмиште, не могуће да је тај декица био ту, а да тако нешто не зна.
има много прича и теорија о томе како је погубљен и где је сахрањен српски Чича, једна доста раширена прича је да је пребијан до смрти, а да је био задњих дана затворен на ади циганлији (за оне који не знају тамо је некада био творза, има и сад делова тих зграда), по тој причи је дража скоро до смрти пребијен и бачен у септичку јаму, а онда је та јама заливена кречом.има и оних који се куну да је сахрањен у двришту белог двора.пошто се сви куну, а причају скроз различите приче, ја и једним и другима подјенако не верујем.
није потребно да се јављају неки сведоци, него да се отври архив надлежног министарства, а потсетићу вас то још није учињено иако је прошло и више од 60 година, а не 50 колики је законски рок у главном.вероватно још има живих крвника које неко тим не отварањем штити, а колико је њихове деце сад на одговорним положајима то тек не могу да замислим или су неки директори или су `угледни` предузетници, за њих не би било лепо да се зна да им је рецимо ћале учествовао у убиству једног таквог Србина.то је барем нека моја теорија.
словенци су рецимо одма` 90. или `91. отворили све архиве и онда кад су видели да сад морају да процесуирају и у том тренутку неке много битне људе, јер злочин не застарева, они су их исто тако брзо и затврили, не све, али ресоре полиције и сл. јесу, а то је оно што је и код нас затворено, то је злочиначка организација, удба пре свега, али и полиција уопште
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Амбасадор
Ветеран


Joined: 09 Mar 2004
Posts: 1046
Location: Пимлико

PostPosted: 16 Mar 2007 10:15    Post subject: Reply with quote

Слоба је пао 2000.

Крвожедни начелник ОЗНЕ и јавни тужилац на суђењу Чича Дражи, Милош Минић је умро септембра 2003. Знао је сваки детаљ из "судског" процеса и погубљења Чичиног.

Зашто "демократска" власт у Србији, није сазнала тачно место и начин погубљења Ђенерала?!?!

Јебала их "сабља" да их јебала!!!!
_________________
Мила мајко не жени ме млада,
кад ме жени Рачића бригада.
Back to top
View user's profile Send private message
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 16 Mar 2007 11:04    Post subject: Reply with quote

М.Минић је по тада важећем закону морао да буде лично присутан, и не верујем да није био, мислим да му није било тешко да присуствује, мислим да је и темпо морао да буде ту(Након ослобођења, до 1948. вршио је функцију Наченика Политичке управе Југословенске армије и помоћник министра народне одбране. Један је од осивача фудбалског клуба Партизан, коме је и дао назив.-ово му је била функција, а негде сам прочитао да је ову двојицу закон обавезивао да буду присутни) било како било он је умро у децембру 2000. и он је могао то да открије, али од њих то нисам очекивао, с друге стране очекивао сам од валсти да се другачије поставе према овом питању, па ако и неће да отворе архиве, оно варем нек открију где је човек покопан, да му се барем гроб зна и подигне споменик, ако она сотона има маузолеј, може крштеном човеку барем крст да се постави, а ми барем једнусрамоту да исправимо
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
унцле вања
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 01 Sep 2006
Posts: 753
Location: ган поинт

PostPosted: 16 Mar 2007 11:55    Post subject: Reply with quote

има ту још један који је жив(мислим да је још жив) и који је био на суђењу дражи михаиловићу тадашњи комесар расинског партизанског одреда добрица ћосић.
_________________
ПРАВДО СРБИЈЕ,СТИДИ СЕ!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
унцле вања
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 01 Sep 2006
Posts: 753
Location: ган поинт

PostPosted: 21 Mar 2007 05:41    Post subject: Reply with quote

комунистичка багра тачније министар унутрашњих послова александар ранковић 24 марта 1946 године у говору пред ''народном''скупштином је први пут званично обелодањено да је дража ухапшен.11 дана после хапшења, зашто зато што нису били сигурни да ће преживети мучење. одмах по хапшењу дража је одведен у неки затвор у београду где је у сали за мучење озне провео 74 сата који је тадашњи потредсеник владе е.к посетио три пута.
ј.б је неколико дана пред званично објављивање дражиног хапшења то посредно наговестио у двору мисљицки у варшави на конференцији за штампу 20 марта. на питање новинара да ли је дража још увек у одметништву рекао је да ''он се скрива, али ће бити под нашом заштитом и то ће те можда ускоро чути''
ранковић га је предходно известио о томе а потом је то исто саопштио и стаљину.
овај титов учитељ је ту вест примио доста хладно али је наредио да се поведе истрага и утврди како је могуће да руски обавештајци нису ништа знали о акцији хапшења михаиловића.
наставићу се на ово касније ако вас превише на замара.
_________________
ПРАВДО СРБИЈЕ,СТИДИ СЕ!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 21 Mar 2007 11:46    Post subject: Reply with quote

тај неки затвор у београду који помињеш је вероватно био у кругу касарне на топчидеру, у некој од подземних просторија које су направљене још у доба краљевине, као склониште од ваздушних напада, наводно су укопана дубоко у унутрашњости брда, а ово ми је лично тврдио један чича, комуниста, који је тада био у вајној школи и био управу у тој касарни, наводно су питомци обезбеђивали објакат у ком је Дража, а претпостављени су их ложили да американци хоће да га отму, ја у све ово нит верујем нит не верујем, не пишем као неко вредно сведочанство, него чисто да поделим ово што сам чуо од савременика тих дешавања, а да ли и колико има истине у тим тврдњама не знам
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
crazy_north
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 857
Location: Штек

PostPosted: 21 Mar 2007 14:13    Post subject: Reply with quote

ко зна шта се све крије испод оне касарне
Back to top
View user's profile Send private message
унцле вања
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 01 Sep 2006
Posts: 753
Location: ган поинт

PostPosted: 22 Mar 2007 01:13    Post subject: Reply with quote

лако је могуће да је баш ту дража мучен јер је и суђење одржано у дому гарде на топчидеру. у суштини треба сваку причу или сведочење размотрити пажљиво јер сигурно да има још живих који знају појединости око свих тих дешавања и која се и дан данас крију од јавности.

добро да се наставим на мој предходни пост.
постоје неколико верзија о самом хапшењу драже михаиловића сви вероватно знате званичну комунистичку по којој је калабић издао дражу.у многим фељтонима и књигама које су писали како новинари тако и официри озне који су били непосредни учесници они су једне друге негирали што довољно говори да је то била обична пропаганда комунистичке немани.
пошто се тада вршила жестока кампања да се како у домаћој јавности тако и свесткој четнички покрет понизи и оправда убиство дражино па је тако и ова њихова верзија ишла у том циљу.
зашто баш калабић као издајник, вероватно су тиме хтели рећи деа као командант горске гарде вероватно најлетније јединице четничког покрета буде баш тај који је издао дражу то је само болесни комунистички ум могао да смисли.

једна верзија која по мом мишљењу је најверодостојнија је та да су британци предали дражу комунистима на тај начин што су радиографску шифру са којом су контактирали са дражом предали комунистима ови су наставили да контактирају са дражом и наместили му клопку.
ову верзију су комунистили наравно порицали нарочито је то радио слободан крстић-уча официр озне који је учествовао у акцији хапшења у својој књизи. да у тој верзији нема истине не би се трудили толико да је негирају. што опет појединост која даје легитимност овој верзији је да су баш британци и черчил имали можда кључну улогу о постављању тита на власт и издаји драже и његовог четничког покрета.
_________________
ПРАВДО СРБИЈЕ,СТИДИ СЕ!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
п дубаи
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 30 Mar 2006
Posts: 941
Location: Догодине на Газиместану!

PostPosted: 22 Mar 2007 11:36    Post subject: Reply with quote

Јесте истина да комунистичка верзија гласи како је Калабић издао Дражу. Такође је истина да је Калабић био особа склона пићу, лумповању и разним бахатостима. Наиме, мој прадеда је лично познавао Николу Калабића, а деда ми је још увек жив па може доста тога да ми пренесе.
Калабић је био тешка пијандура, и он као такав је био склон да лупета глупости, да се излане тј. није га било тешко напити и навести да прича. Био је врло бахат, умео је да пијан шета селом и води неколико свирача иза себе да би их малтретирао да му свирају целу ноћ док он шета около. Неколико пута је мој прадеда морао да га отера из куће због понашања. Прадеда је иначе био председник општине у једном месту у околини Ваљева, па с обзиром да су ту биле и Калабићеве чете, небројано пута су се састајали код њега кући.
Мој прадеда и мој деда па тако и ја са њима, верујемо да Калабић јесте издао Дражу, јер је био нечасна особа коме је кафана била изнад свега. Поготово кад се узме и то да се рат завршио, да су комунисти победили и да је првом Калабићу глава била на тапету.

Касније су колале разне приче да је Калабић након што је издао Дражу, пијанчио по Хотелу Москва па се излануо о томе па је онда ликвидиран, али реалнија је прича да га је Крцун непосредно ликвидирао када је добио оно што је тражио- Чичину главу.

Дакле ово је верзија приче коју су мени моји причали, а с обзиром да је прадеда био четник у околини Ваљева и лично познавао "Чика Перу", ја верујем тој верзији иако је ето обележена као комунистичка.
Back to top
View user's profile Send private message
Rudolf Archibald Rays
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 453
Location: планина Цер

PostPosted: 22 Mar 2007 17:02    Post subject: Reply with quote

Прочитавши много књига о Равногорском покрету, комунистичкој- терористичкој организацији, партизанима и целоукупној историји у Другом светском рату, написаћу мој виђење хватања ђенерала Драже Михаиловића.

Сматрам да Ранковић и Пенезић нису успели ухватити Дражу, него ус Дражу испоручили Енглези. Они су га практично продали. Енглеска обавештајна служба жртвовала је Дражу, одајући тајну шифру са којом се одржавала радио веза. Ту је цела игра, после је било лако организовати и Пенезића и Ранковића и остале комунистичке вође и изигравати замке, клопке, превару Калабић и остало.
Калабић је учествовао у првој фази хватања Драже несвесно.
Ухваћена је порука преко Дрине која је водила наводно у британски штаб који је требао да омугући излазак Равногорског покрета из Србије. У Београду се налазио лажни британски штаб, ту је тачно да је Озна тај штаб организовала као посебно одељење на Обилићем венцу. То је у ствари био штаб партизанске обавештајне службе, управо одреда за заштиту народа, Озне, и ту су прво ухваћене поруке и неких београдских припадника Равногорског покрета.
Они су приведени, саслушани и на основу њихових саслушања комплетиран је овај податак око радио везе.

Пре три године имао сам незаслужену част да интервјуишем господина Момчила Јокића, аутора књиге "Тајни досије Јосипа Броза".
Тај старац, родољубски настројен према свој Отаџбини, на моје питање каква су му сазнања о судбини Николе Калабића, изнео ми је до тада за мене непознате запањујуће чињенице. Наиме, он тврди, да је Калабић после Другог светског рата био задављен. Како и због чега? Један официр Озне, који је личио на Калабића, учествовао је у хватању ђенерала Драже. Калабићу су Енглези наводно гарантовали живот после доласка комуниста на власт. Послат је у Истру, постојао је план да му крајња дестинација буде Италија. Неки су га припадници четничког покрета препознали и онда је издата наредба да се он убије. У време биоскопске представе у Истри, у Пули, Калабић је задављен. Било је то крајем 1946.године. Значи Калабић је страдао због прљаве енглеске игре, која је сво време у периоду Другог светског ратра радила против Равногорског покрета и србског народа.
_________________
БОГ НА НЕБУ, КРАЉ НА ЗЕМЉИ, ДОМАЋИН У КУЋИ!
Back to top
View user's profile Send private message
100%anti crnobeli
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 871
Location: Вишњичка бања

PostPosted: 22 Mar 2007 17:21    Post subject: Reply with quote

То да је Калабић издао Дражу је обична комунистичка подвала.Као што је историја запматила Вука Бранковића као ''издајника'',тако је изгледа и са Калабићем,али ваљда неће још дуго.
Еј људи, па човеку су комунисти убили сина Милана од 15 година, који је он имао мотив да изда Дражу.Уосталом копираћу део једног текста, а ви немојте бити лењи, већ га пажљиво прочитајте, па закључите сами


УОЧИ ПОКРЕТА ПРЕМА СРБИЈИ, ЗАПОЧЕТОГ 13. АПРИЛА 1945. ГОДИНЕ, СВЕ ЧЕТНИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ ПОДЕЉЕНЕ СУ У ТРИ БОРБЕНЕ КОЛОНЕ. НА ЧЕЛУ СРЕДЊЕ КОЛОНЕ, КОЈА ЈЕ ПОРЕД ОСТАЛОГ ИМАЛА ДА СЕ СТАРА И О БЕЗБЕДНОСТИ ВРХОВНЕ КОМАНДЕ, ВИДИМО ПОТПУКОВНИКА НИКОЛУ КАЛАБИЋА. ТАЧНО МЕСЕЦ ДАНА КАСНИЈЕ, ПОСЛЕ НАДЧОВЕЧАНСКИХ НАПОРА, СВЕ ТРИ КОЛОНЕ СТИГЛЕ СУ ДО КРАЈА СВОГА ПУТА: УНИШТЕНЕ СУ НА ЗЕЛЕНГОРИ, ОД СТРАНЕ НЕУПОРЕДИВО НАДМОЋНИЈИХ КОМУНИСТИЧКИХ СНАГА. ПРЕЖИВЕЛЕ ГРУПЕ ВОЈНИКА УПУТИЛЕ СУ СЕ НА СВОЈЕ МАТИЧНЕ ТЕРИТОРИЈЕ, ДА НАСТАВЕ БОРБУ ЗА СЛОБОДУ СВОГА НАРОДА. СА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА СВОЈИХ ЉУДИ, НИКОЛА ЈЕ УСПЕО ДА СТИГНЕ У ОКОЛИНУ ВАЉЕВА.
НА ЗЕЛЕНГОРИ, КОМУНИСТИ СУ ЗАРОБИЛИ НИКОЛИНУ МАЈКУ ЈОКУ, СУПРУГУ БОРКУ И ЋЕРКУ МИРЈАНУ. ЗАПРАВО, ОНЕ СУ СЕ ПРЕДАЛЕ КОМУНИСТИМА, ПО НИКОЛИНОМ САВЕТУ, ПОД ЛАЖНИМ ИМЕНИМА. АЛИ ПЛАН НИЈЕ УСПЕО, ЈЕР ЈЕ НЕКО ОДМАХ ПРЕПОЗНАО КАЛАБИЋЕ. КОМУНИСТИ СУ МОБИЛИСАЛИ МИРЈАНУ У 18. ХРВАТСКУ УДАРНУ БРИГАДУ, ИАКО ЈОШ НИЈЕ ИМАЛА НИ 15 ГОДИНА, ДОК СУ ЈОКА И БОРКА ДОПАЛЕ ЗАТВОРА.
СИНА МИЛАНА НИКОЛА ЈЕ ВОДИО СА СОБОМ ДОК ЈЕ ТО БИЛО МОГУЋЕ. ПОСЛЕ НЕКОГ ВРЕМЕНА ПОВЕРИО ГА ЈЕ СВЕШТЕНИКУ МИРУ ГЛУШЦУ, БЛАГАЈНИКУ У ЈЕДНОЈ БРИГАДИ ГОРСКЕ ГАРДЕ.
ОВАЈ ПЛАН БИ УСПЕО, И НИКОЛА БИ СПАСАО СВОГА СИНА, ДА КОМУНИСТИ У ТО ДОБА НИСУ МАСОВНО ХАПСИЛИ И СТРЕЉАЛИ СРПСКЕ СВЕШТЕНИКЕ. ПРЕМА МЕМОАРИМА АРХИМАНДРИТА ЈОВАНА РАДОСАВЉЕВИЋА, КОЈИ СЕ ПОЗИВА НА СВЕДОЧЕЊЕ ФОЧАНСКОГ ПОПА НОВАКА СТАНОЈЕВИЋА, МИРО ГЛУШАЦ ЈЕ УХАПШЕН 25 ИЛИ 26 МАЈА 1945. ГОДИНЕ, ЗАЈЕДНО СА ПЕТНАЕСТОГОДИШЊИМ МИЛАНОМ КАЛАБИЋЕМ И ДА СУ СТРЕЉАНИ У СЕЛУ БЛАЖУЈ НА ВРЕЛУ БОСНЕ.
НИКОЛА ЈЕ ОДРЖАВАО ВЕЗУ СА СУПРУГОМ БОРКОМ ДО 22. ДЕЦЕМБРА 1945. ГОДИНЕ. ТОГА ДАНА ОНА ЈЕ ПРИМИЛА ПОСЛЕДЊУ ПОРУКУ ОД СВОГ МУЖА.
ИСТИНУ О СУДБИНИ НИКОЛЕ КАЛАБИЋА КОМУНИСТИ ЈОШ УВЕК ДРЖЕ ИЗА СЕДАМ БРАВА. ЂЕНЕРАЛ ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ ЈЕ У ИСТРАЗИ, ВОЂЕНОЈ ОД МАРТА ДО ЈУНА 1946. ГОДИНЕ, НАВОДНО РЕКАО КОМУНИСТИЧКОЈ ПОЛИЦИЈИ ДА ГА ЈЕ НИКОЛА ИЗДАО. МЕЂУТИМ, ТО СЕ НЕМОЖЕ УЗЕТИ ЗА ОЗБИЉНО, АКО СЕ ЗНА НАЧИН КОМУНИСТИЧКОГ ИСЛЕЂИВАЊА. ОНИ УНИШТАВАЈУ ЉУДЕ СТРАШНИМ МУКАМА И ДРОГАМА, А ЗАПИСНИЦИ ИЗИСТРАЖНОГ ПОСТУПКА ПО ПРАВИЛУ СУ ФАЛСИФИКОВАНИ. ДОК ЈЕ ТРАЈАЛО СУЂЕЊЕ, ДРАЖА ЈЕ РЕКАО ДР. СТЕВАНУ МОЉЕВИЋУ, КОЈИ ЈЕ ТО КАСНИЈЕ ПРЕНЕО САПАТНИЦИМА У СРЕМСКОМИТРОВАЧКОЈ ТАМНИЦИ, ДВЕ СТВАРИ КОЈЕ СЕ ИСКЉУЧУЈУ. ПРВА ЈЕ: ''ИЗДАДЕ МЕ НИКОЛА''. А ДРУГА:''НИКОЛА ПОГИБЕ НА МОЈЕ ОЧИ''. ОВЕ ИЗЈАВЕ ПОУЗДАНО СВЕДОЧЕ О СТАЊУ У КОМЕ СЕ ДРАЖА НАЛАЗИО, АЛИ НЕ И О КАЛАБИЋЕВОЈ СУДБИНИ.
КОМУНИСТИ НИСУ ОБЈАВИЛИ НИ ЈЕДАН ДОКУМЕНТ О ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА НИКОЛЕ КАЛАБИЋА, НИТИ О ЗАРОБЉАВАЊУ ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА. ВЕРЗИЈА КОЈУ СУ ШИРИЛИ ЗАСНИВАЛА СЕ ИСКЉУЧИВО НА СВЕДОЧЕЊИМА НЕКОЛИЦИНЕ ОЗОНАША КОЈИ СУ У ТОЈ АКЦИЈИ НАВОДНО УЧЕСТВОВАЛИ. ОНИ, НАЈПРЕ, КАЖУ ДА СУ НА ПРЕВАРУ, ПРЕДСТ;АВЉАЈУЋИ СЕ КАО ИЗАСЛАНИЦИ ИЛЕГАЛНЕ БЕОГРАДСКЕ ЧЕТНИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ОДВЕЛИ НИКОЛУ У БЕОГРАД, 6. ДЕЦЕМБРА 1945, И ТУ ГА ЗАРОБИЛИ.
МЕЂУТИМ, ЈЕДАН ДЕТАЉ СТАВЉА ПОД СУМЊУ ОВУ КОМУНИСТИЧКУ ВЕРЗИЈУ. РЕЧ ЈЕ О КАЛАБИЋЕВОЈ РАТНОЈ ТОРБИ, ПОЗНАТОЈ СА ФОТОГРАФИЈА. ТА ТОРБА ЈЕ СЛУЧАЈО НАЂЕНА У ЈЕДНОЈ СЕПТИЧКОЈ ЈАМИ, У ЈЕДНОМ СЕЛУ ПОРЕД УЖИЦА, СЕДАМДЕСЕТИХ ГОДИНА. ДОМАЋИН КУЋЕ ЈЕ ПРОКОПАВАО СЕПТИЧКУ ЈАМУ, НАШАО ТОРБУ И ПРЕДАО ПОЛИЦИЈИ. БИЛА ЈЕ СКОРО СВА ИСТРУЛИЛА, КАО И ДОКУМЕНТА И ФОТОГРАФИЈЕ У ЊОЈ. ИПАК СЕ МОГЛО УТВРДИТИ ДА ЈЕ ТО РАТНА, ОФИЦИРСКА ТОРБА НИКОЛЕ КАЛАБИЋА. ДЕЛИМИЧНО ОШТЕЋЕНЕ И ОЧУВАНЕ ФОТОГРАФИЈЕ, КОЈЕ СУ СЕ НАЛАЗИЛЕ У СРЕДИНИ, УЖИЧКА ПОЛИЦИЈА ЈЕ ПОСЛЕ НЕКОГ ВРЕМЕНА ПРЕДАЛА ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ РЕВОЛУЦИЈЕ, САДА НАРОДНОМ МУЗЕЈУ. ТО СУ ФОТОГРАФИЈЕ СИНА МИЛАНА, ЗА КОЈИМ ЈЕ НИКОЛА БЕСКРАЈНО ТУГОВАО И ОД КОЈИХ СЕ НИЈЕ РАЗДВАЈАО, КАО И ЋЕРКЕ МИРЈАНЕ.



Ова фотографија је нађена у официрској торби Николе Калабића, нађеној око 1970. године у околини Ужица. На фотографији су Никола и његова ћерка Мирјана.




Никола Калабић са сином Миланом.




Никола Калабић са супругом Борком


ШТА НАМ ГОВОРИ ПРИЧА О КАЛАБИЋЕВОЈ ОФИЦИРСКОЈ ТОРБИ? СВАКАКО ТО, ДА ЈУ ЈЕ ОН БАЦИО КАКО НЕ БИ ПАЛА КОМУНИСТИМА У РУКЕ. КАДА СЕ ОДРЕКАО ТОРБЕ ОД КОЈЕ СЕ ГОДИНАМА НИЈЕ РАЗДВАЈАО, А КОЈА МУ НИЈЕ МОГЛА СМЕТАТИ У ХОДУ ИЛИ У БОРБИ, И КАДА СЕ ОДРЕКАО ФОТОГРАФИЈА СВОГ МРТВОГ СИНА, НИКОЛА СЕ НЕСУМЊИВО НАЛАЗИО У ВЕЛИКОЈ ЖИВОТНОЈ ОПАСНОСТИ. РАСТАНАК СА ТОМ ТОРБОМ, ЗА ЊЕГА ЈЕ ЗНАЧИО И РАСТАНАК ОД ЖИВОТА. БАЦАЈУЋИ ТОРБУ, САЧУВАО ЈЕ ОД СТРАДАЊА САРАДНИКЕ ЧИЈА СУ СЕ ИМЕНА ПОМИЊАЛА У ДОКУМЕНТИМА. ОНДА ЈЕ НИКОЛА КАЛАБИЋ ОКОНЧАО СВОЈ ЖИВОТ ПОПУТ РАЧИЋА, РАКОВИЋА, ВЕСИЋА И МНОГХ ДРУГИХ ОФИЦИРА: САМОУБИСТВОМ


_________________
Шај LAV чека титулу...
Back to top
View user's profile Send private message
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 22 Mar 2007 20:26    Post subject: Reply with quote

рачић се убио???
јеси ли сигуран, мислим да сам нешто друго прочитао, тј. да је погинуо у борби у којој четници нису имали никакве шансе и да им је иза леђа била провалија, с те стране оно јесте самоубилачка борба, али није самоубиство, то је оно што ми се чини да сам прочитао, одавно је било, зато и питам јел неко може да потврди тачан начин смрти Д.Рачића
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
100%anti crnobeli
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 22 Aug 2004
Posts: 871
Location: Вишњичка бања

PostPosted: 22 Mar 2007 20:33    Post subject: Reply with quote

cabron wrote:
рачић се убио???
јеси ли сигуран, мислим да сам нешто друго прочитао, тј. да је погинуо у борби у којој четници нису имали никакве шансе и да им је иза леђа била провалија, с те стране оно јесте самоубилачка борба, али није самоубиство, то је оно што ми се чини да сам прочитао, одавно је било, зато и питам јел неко може да потврди тачан начин смрти Д.Рачића

Рачић се убио дефинитивно.Он се крио у кући породице Обрадовић у Шапцу, а онда ге једна жена из куће Обрадовића оцинкарила, убрзо се створили комунисти, који су опколили кућу, а он се затим убио.Ваљда је имао један метак који је носио кроз цео рат, оно кад доше ситуација да нема даље да се убије.
А његово тело је било изложено после неко време на месту где је сада аутобуска станица у Шапцу,а да ли је сахрањено или не, е то већ не знам.
Ово сам онако на сећање написао отприлике, а видећу да нађем још нешто конкретније, а ако се неко сети још нечега у међувремену нек напише о погибији Драгослава Рачића.
_________________
Шај LAV чека титулу...
Back to top
View user's profile Send private message
п дубаи
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 30 Mar 2006
Posts: 941
Location: Догодине на Газиместану!

PostPosted: 22 Mar 2007 20:57    Post subject: Reply with quote

Рачић је прешао Дрину, и у јесен 1945. године, са тринаест пратилаца, дошао у село Савковиће, на своју негдашњу територију. Видоје Обрадовић, син угледног домаћина Петка Обрадовић, направио је у свом дворишту земуницу, у којој су се они скривали до новембра. Тада их је издала једна жена из породице Обрадовића. Јаке снаге Озне опколиле су земуницу. Рачић је истрчао први, а за њим је кренуо највернији четник Вујица Николић, родом из села Сикирић код Љубовије. Када је видео да му је остао само један метак у пиштољу, Рачић је рекао: Вујице, батлија си. Што, шефе, уследио је одговор немам два метка. Да имам сад би убио тебе па мене, да не паднеш комунистима у руке. Ако би им ја пао, живог би ме пекли, биле су последње Рачићеве речи. Разговор се одигравао пред очима породице Обрадовић.
Припадници Озне су из непосредне близине митраљезом изрешетали његово тело. Потом су Рачића изложили у Шапцу. Сахранили су га у Врбаку поред града, тачно на оно место где се данас налази аутобуска станица.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Срби и Србија All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 31, 32, 33  Next

View previous topic :: View next topic
Page 4 of 33

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop