DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

УРБАН, САВРЕМЕН?!
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Crazy north
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Rudolf Archibald Rays
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 453
Location: планина Цер

PostPosted: 03 Dec 2006 18:39    Post subject: Reply with quote

100%anti crnobeli wrote:
дрвосеча wrote:



Ја волим ћирилицу, али ми не смета када неко пише и Српском латиницом Wink

Ај да више завршимо причу око ''српске латинице''.Она постоји исто колико и хрватска православна црква.То š,
,č, које ти спомињеш је чешка латиница.Да српска латиница постоји онда ми овде не би инсистирали да се пише ћирилицом и нормално да ће неко бити испрозиван,ако константо користи страно писмо.


Слажем се са твојом константацијом у вези " србске латинице".
Додао бих још и ово, да су ћирилицу створили света браћа Кирил и Методије. Ћирилицом се данас служе само Православни Словени: Срби, Руси и Бугари. Не треба заборавити да су се некада сви словенски народи служили ћирилицом. А онда је дошла Римска црква и кроз дугу и крваву борбу наметнула латиницу многим покатоличеним Словенима, а све у циљу да их одвоји од православља.
Поготову смо ми Срби били на удару Римске цркве.
Нажалост, ми можемо видети данас у Србији на сваком кораку натписе на латиници. Чак се о многе књиге и билтени штампају на латиници.
Срамота је шта се ради у земљи Светог Саве. Сви они који одбацују ћирилицу, они раде против Православља, србске културе и тиме каљају углед нашег народа. Овим су увређени Свети Апостоли Словенски Кирило и Методије и сви наши србски светитељи.

БУДИМО СРБИ, ПИШИМО ЋИРИЛИЦОМ!
_________________
БОГ НА НЕБУ, КРАЉ НА ЗЕМЉИ, ДОМАЋИН У КУЋИ!
Back to top
View user's profile Send private message
BodoniuS
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 29 Aug 2005
Posts: 420
Location: Београд

PostPosted: 03 Dec 2006 19:05    Post subject: Reply with quote

100%anti crnobeli wrote:
дрвосеча wrote:



Ја волим ћирилицу, али ми не смета када неко пише и Српском латиницом Wink

Ај да више завршимо причу око ''српске латинице''.Она постоји исто колико и хрватска православна црква.То š,
,č, које ти спомињеш је чешка латиница.Да српска латиница постоји онда ми овде не би инсистирали да се пише ћирилицом и нормално да ће неко бити испрозиван,ако константо користи страно писмо.


Тачно, што се тиче чешких слова, али опет слово "Đ" је дело Србина... Не могу сад имена да му се сетим.
Тако да, као што постоји чешка латиница, постоји и српска. А заједничко је што су и једни и други узимали од неког трећег, комбиновали, донекле мењали, тако да је на крају латиница, латинска тј. практично није ничија...
Из тога следи да је ова "домаћа" латиница, више српска, него хрватска...
_________________
Поново долази наша ера!
Back to top
View user's profile Send private message
Perun
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Sep 2006
Posts: 93
Location: Češka

PostPosted: 04 Dec 2006 13:00    Post subject: Reply with quote

Јесте да је св. Ћирило конструисао прво писмо старих Словена и то од грчког алфабета, али се оно звало глагољица и њоме су написане најстарије писмености старих Словена, пре свега први превод библије. Ћирилица је службено млађа од глагољице.
Сматра се да су пре долазка хришћанства стари Словени користили своје древно руново писмо, као што је случај код германа и келта. И користило га је свештенство, врачеви и слично у ритуалне сврхе.

И још да додам да и латиница потиче од грчког писма а грчко вуче корене од Феничана и тако све до Вавилона Very Happy


btw-Наравно да постоји Српска латиница и зато пишимо Српском Ћирилицом
Back to top
View user's profile Send private message
Perun
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 15 Sep 2006
Posts: 93
Location: Češka

PostPosted: 04 Dec 2006 13:41    Post subject: Reply with quote

Кад већ пишемо о ћирилици и латиници...пронашао сам интересантан есеј на ту тему:

(морам да истакнем да се ради о ставу дотичног аутора са којим неделим мишљење у појединим сегментима његовог излагања)

Дејан Стевановић
СРПСКА ЋИРИЛИЦА И СРПСКА ЛАТИНИЦА – СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ


Имајући у виду да је латинично писмо у свом класичном виду вековима било у употреби код Срба-католика, чинећи тако део и српске традиције – али, и због неприлагођености српском и, уопште, словенском гласовном систему која је стварала велике потешкоће у писању – те знајући да су два најпознатија српска филолога 19. века творци његове варијанте која се данас употребљава на већем делу српске земље, с пуним правом тврдимо да је латиница српско писмо. Но, значи ли то да се спокојно можемо препустити поплави латинице којом је захваћен овај остатак остатака Србије, и мирно посматрати изгон ћирилице? Тешко – мада такво насиље доприноси, што би казао Момчило Селић, утврђивању сопства – кључа српске духовне ризнице и ослободитеља народне снаге.

Пошто смо, први пут задуго, у могућности да с лакоћом препознамо неке од наших прекривених непријатеља – а тобожњих бранитеља Српства који су по њега кудикамо штетнији од отворених непријатеља, будући да спречавају оно најважније: освешћивање народа и збијање редова за одсудну борбу – и пошто ни о отвореним непријатељима не можемо више имати илузија да је с њима могућа нека нагодба, или суживот по цену одрицања од себе, тек сада можемо сагледати како му се, на овом фронту, ваљано супротставити.

Зато, нека се нико од нас којима је заиста стало до опстанка Српства, и којима без тога и ван тога нема смисла животу, не поведе за лажном паролом: „Ћирилица је једино српско писмо”, или још неистинитијим и погубнијим: „Сво Српство је у православљу, ван кога Срба нема нити може бити.” Јер, ако овако малобројни још дозволимо да нас непријатељ, Божји и људски, преко својих бројних помагача, и идеја преко њих пласираних, те моћних структура које све то подржавају, и убудуће дели и цепа на разне таборе, будућност нам неће бити светла.

Наиме, ћирилицу не треба бранити као „једино српско писмо” већ као једно од ретких фонетских писама данашњице, органски израсло из наше историје и традиције, лако препознатљиво и за просечног човека прихватљиво, те ликовно прелепо. А латиницу не треба сузбијати као „хрватско писмо”, већ због тога што је српски непријатељи подло и силеџијски фаворизују над ћирилицом, ради даљег расрбљивања нашег, већ увелико обесловешњеног народа.

Јер, непријатељ је већ у Краљевини Југославији, уз подршку државног апарата и пратећих установа, постигао да се употреба ћирилица ограничи само на Србе-православце. У другој Југославији, у склопу јавне политике галопирајућег расрбљивања (под кринком «братства и јединства»), врло брзо се ћирилица свела само на простор СР Србије, уз истовремени продор латинице и у ове крајеве. При том, у СР Македонији је и сама ћирилица, модификована неким дијакритичким знацима (рецимо, к` уместо ћ) и тиме одвојена од свог српског корена, дијаболично помогла проглашењу новог „народа”, прављењу његовог „језика”, а потом и устоличењу његове „цркве”. Да се све то постигне нису бирана средства – почев од школске и издавачке политике, преко медијске и службене праксе (на пример, готово сви обрасци су и у Србији штампани латиницом, док је и набавка ћириличних писаћих машина представљала проблем), па до отвореног полицијског насиља (у прекодринским крајевима употреба ћирилице могла је кориснику прибавити етикету «четника», са одговарајућим, па и правним последицама) – што се све, ругачки, дешавало у условима ''потпуне равноправности писама'', тобоже гарантоване законом!

Јер, као све завереничке организације, и комунистичка партија је стално говорила једно, а чинила друго. Чак и кад су преузели и учврстили власт, комунисти нису радили другачије. Цинично су доносили законе који уопште нису намеравали поштовати, правили уставе на које нису ни помишљали да се обазиру (осим да помоћу њих угњетавају и кажњавају неистомишљенике и политичке противнике), истицали начела којим су се додворавали иностраном јавном мњењу а која су у пракси редовно пренебрегавали. И у свему томе било је чудног система, увек на највећу штету „хегемонистичких”, „назадних” Срба – те је, у таквим условима, број „латиничара” и међу становницима СР Србије постајао све већи, док није достигао критичну масу – после чега је, као у неким физичко-хемијским процесима, наступила брза и бурна ланчана реакција. Писати ћирилицом постало је, најблаже речено, „немодерно” (што би садашњи „еуропејци” рекли, „out”), а латиницом „модерно”, то јест, „in”. Као увек у сличним приликама, бујица је за собом повукла омладину, психолошки зависну од потребе да по сваку цену припада нечем (макар привидно) већем од себе. (А где наћи нешто већ на први, површни поглед премоћно над „сељачком”, српском традицијом од рок-енд-рола, поп културе, моде и писма на којем су исписани сви „брендови”?) Даљи притисак постао је излишан. Непријатељ је, најзад, могао дозволити да се и на овом плану „ствари одвијају својим током” – то јест, да се предавање забораву ћириличног писма одвија „природно”, као напуштање још једног, непотребно и мукотрпно обавезујућег обележја народног јаства.

И судбину ћирилице, међутим, ваља сагледати у контексту готово двовековне владајуће културне и политичке оријентације српске „елите”. Најједноставније речено, тај накардни поглед на свет се сводио на свима нам познату тужбалицу о некултурном Балкану и заосталим Балканцима, код којих ништа не ваља, и тежњу ка тобоже културном и цивилизованим Западу, где све ваља. У наше кукавно време, ова карикатурална визура додатно је подржана свеобухватном друштвеном „транзицијом” и „консензусом” „свих демократских снага” да нам је „пут у Европу” најпречи задатак. На том путу ваља нам, наиме, одбацити све „старо” (читај: наше, а ваљано), и примити све „ново” (туђинско, можда корисно својим изумитељима, али не обавезно и другима!) – а пошто ћирилица спада у „старо”, српски одроди који би да се опет негде уроде (као претходно у Турке, Латине, Немце, Мађаре или Русе) подло је уклањају, неки је при том лицемерно бранећи и штитећи до, како им се чини, њеног неотклоњивог и коначног укинућа.

Јер, покушавати заштиту ћирилице стварањем некаквих удружења (чак и добронамерних, будући да је створених по задатку кудикамо више) чија се делатност исцрпљује повременим слабо посећеним предавањима (пошто је данас све што тражи духовни напор по правилу слабо посећено), издавањем књига у тиражу од неколико стотина (за народ који се ионако одвикао од читања озбиљне литературе), објављивањем понеког новинског текста који, у мору опште обамрлости, пролази неопажено, те ретким појединачним наступима на телевизији, у емисијама унапред осмишљеним да обалаве сваку битну тему и сведу је на трач, са водитељима задуженим да упорно прекидају сваки озбиљнији покушај излагања и, постављањем несувислих питања, сваког искреног саговорника удаље од теме, у условима ограниченог времена и неизбежних (и све дужих) ТВ-реклама, и отупелих ТВ гледалаца навикнутих да емисије буквално гледају, а мало или нимало слушају – све је то, најблаже речено, недовољно и неозбиљно, а по непријатеља и његове планове, савршено безопасно. С друге стране, апеловати на свест и савест, уз позивање надлежних установа да коначно нешто учине, одаје, пак, или слепоћу, или злу намеру. Јер, свести немамо, будући да нам се плански мути и разграђује годинама, деценијама, па и вековима уназад, док смо савест готово угушили предугим обитавањем у смрадној греховној каљузи – у којој је, на пример, слагање са аргументацијом домаћег олоша да Ратка Младића треба предати Хагу, не бисмо ли ми остали живели „као сав нормалан свет”, тек зрнце наше моралне беде. У том контексту, о „српским” институцијама је излишно и говорити – та ваљда је очигледно да су оне најодговорније за то где смо, и какви смо. На њих се с пуним правом могу применити речи Сина Божјег јудејским фарисејима и књижевницима (читај: представницима тамошњих културно-верских институција), кад их је назвао лицемерима и слепим вођама слепих, решеним не само да се клоне Царства Небеског, већ да и другима запрече пут.

Срби су већ дуго духовно поробљени – као, уосталом, и остали словенски народи (хоће ли то ропство прерасти и у телесно, питање је процене и намера непријатеља). „Наше” институције, овакве какве јесу, продужена су рука непријатеља. И не само што су му помогле да нас надвлада, већ до данас врше (и то врло приљежно!) улогу својеврсних чувара, доушника и преваспитача у духовном затвору у који су нас угурали. Желимо ли да се ослободимо сужањства, ваља схватити да нам они који чине различите такве, затворске власти, нису пријатељи. При том, није нам потребна превелика проницљивост да схватимо да сви они, у крајњој линији, били тога свесни или не, спроводе вољу Онога који је Божији противник и човекомрзац од искона. А од таквих се добру не треба надати.

Јер, они који су нас гурнули у јаму коју је непријатељ ископао, неће нас из ње извући. То морамо, уз Божју помоћ, учинити сами. Тај пут не води кроз постојеће институције, већ мимо њих, заправо – насупрот њима.

Наравно, било би лепо и лако ићи кроз институције, макар и „дугим маршем”, ослањајући се на њихову инфраструктуру, утицај и материјалну базу. Али, њихова окоштала бит то не дозвољава. Опредељивањем за тај пут могу се решити само нечији лични проблеми (пре свега материјални), не и горући народни.

Речју борба за очување ћирилице прераста у борбу за опстанак Српства. Фронт на коме се ваља борити врло је дугачак и разуђен, а одбрана ћирилице тек један његов сектор. Но, линија је јединствена и да би се одржала, а поготово прешло у напад, без кога нам нема победе, мора постојати јединствена команда и борци надахнути Идејом. Таквих има – не много, али довољно за почетак. Но, нема јединствене команде, тако да се до сада све сводило на напоре појединаца или мањих група да се нешто учини. Тако се, наравно, не постиже ништа битно, а ако се чудом и постигне, не да се одржати. Због тога се у душе бораца увлаче малодушност и огорчење, а велики број потенцијалних прегалаца који то посматрају са стране се утврђује у погрешном убеђењу да је ''све узалудно'', и да се ништа не може урадити.

Отуда, стварање јединствене команде и окупљање расутих снага под једну заставу постаје задатак над задацима, услов без кога се не може. Успемо ли у томе, победа ће, уз Божју помоћ, бити наша. Али, тај посао ваља обавити – јер, хоће Бог да помогне ако има коме. Његова се помоћ мора заслужити, а за то је нужан подвиг. Тај подвиг, између осталог, подразумева збијање редова и окупљање око заједничког националног политичког програма (уз претходно одбацивање личних сујета, пристрашћа и сличног, чиме нас је непоменик све до сада успешно спутавао), те финансирање тако настале организације искључиво из сопствених извора (ма како оскудних), и спремност на личну жртву – до полагања живота за Слободу и Част Српства.

Победа у тој борби биће окруњена стварањем нове српске државе – Србије. У тој Србији живеће Срби различитих вера и конфесија (православци, римокатолици, протестанти, мухамеданци, атеисти...), а у истински равноправној употреби остаће оба српска писма: ћирилица и латиница. Задатак државних власти биће, између осталог, да граде свест о народном јединству, и помогну обнављање урушеног и изобличеног народног јаства. Када Срби истински спознају себе и почну на свет око себе гледати својим, српским очима, онда – нека и пишу како им је драго!

(28. 11. 2006.)
Back to top
View user's profile Send private message
Амбасадор
Ветеран


Joined: 09 Mar 2004
Posts: 1046
Location: Пимлико

PostPosted: 04 Dec 2006 14:08    Post subject: Reply with quote

Латиница коју користе Срби је дело словенца Јернеја Копитара, који је упоредо са Вуком прилагођавао латинско писмо западним словенским народима католичке вере. Тако да та прича о "српској латиници" не пије воду.

Уосталом, нема потребе за додатну расправу на тему која је већ прежвакана. На овом форуму треба користити искључиво ћирилицу, а и приче "извините на латиници, у кафеу сам" исто не пију воду, јер да се компјутер пребаци на ћирилицу је потребно 25 секунди, а ћирилицу подржавају СВЕ верзије Виндоуса, од оне 3.1 па до Висте.
_________________
Мила мајко не жени ме млада,
кад ме жени Рачића бригада.
Back to top
View user's profile Send private message
п дубаи
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 30 Mar 2006
Posts: 941
Location: Догодине на Газиместану!

PostPosted: 18 Dec 2006 23:45    Post subject: Reply with quote

Зар је могуће да у Београду има све више и више клинаца који су у фазону тренерке са мало задигнутим ногавицама да се виде беле чарапе icon_zid И ти такви који су у том клош фазону долазе на нашу трибину, и то су углавном деца која се "ложе на север" јер мисле да тиме себи дижу репутацију и да су због тога опаснији. Е такви клошари су у стању и да избоду и да праве друге не-навијачке глупости.
Причамо како хоћемо да нам трибина добро изгледа без индијанштине а клинци долазе у тренеркама и фуш барбери качкетима, само им још кожњаци фале па да личе на гробаре.

Зашто је тај клош фазон постао "урбан" и зашто узима маха код српског нараштаја??
Back to top
View user's profile Send private message
п дубаи
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 30 Mar 2006
Posts: 941
Location: Догодине на Газиместану!

PostPosted: 18 Dec 2006 23:51    Post subject: Reply with quote

И унапред се извињавам NoToRioUs-u ако се осети прозваним у претходном посту у вези тренерки и задигнутих ногавица Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Randall Stevens
ДЕЛИЈА


Joined: 23 Feb 2006
Posts: 203
Location: The Shawshank Prison (1947-1966)

PostPosted: 19 Dec 2006 02:05    Post subject: Reply with quote

p dubai wrote:
И унапред се извињавам NoToRioUs-u ако се осети прозваним у претходном посту у вези тренерки и задигнутих ногавица Laughing
icon_notworthy Квасац изједначио Mr. Green
_________________
штогод ткаш,везуј конце за небо...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Брате Мили
ДЕЛИЈА


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 110

PostPosted: 19 Dec 2006 10:19    Post subject: Reply with quote

Па осмотри мало ко све диже тренерку, фура ер макс и то па се запитај.
_________________
Чија је оно Звезда, лепша него даница
Оно је моја Звезда, што ми лежи крај срца
Back to top
View user's profile Send private message
BodoniuS
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 29 Aug 2005
Posts: 420
Location: Београд

PostPosted: 19 Dec 2006 23:54    Post subject: Reply with quote

Исти онај сој људи који је деведесетих носио дукс увучен у фармерке са све металним каишем... Данашњи шабан тј. урбанизовани чобан.
_________________
Поново долази наша ера!
Back to top
View user's profile Send private message
Швалер
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Sep 2003
Posts: 536
Location: Винипенг,Канада

PostPosted: 20 Dec 2006 01:05    Post subject: Reply with quote

BodoniuS wrote:
Исти онај сој људи који је деведесетих носио дукс увучен у фармерке са све металним каишем... Данашњи шабан тј. урбанизовани чобан.


дукс увучен у фармерке и зелену малицију је фурало 90 посто људи у Србији и тренутно окупирани Српским територијама.... да ли то значи да су сви ти људи урбанизовани чобани?
_________________
http://youtu.be/zWXem8buI98
Back to top
View user's profile Send private message
УлтрасЛондон
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 4146

PostPosted: 20 Dec 2006 10:21    Post subject: Reply with quote

Shvaler wrote:
BodoniuS wrote:
Исти онај сој људи који је деведесетих носио дукс увучен у фармерке са све металним каишем... Данашњи шабан тј. урбанизовани чобан.


дукс увучен у фармерке и зелену малицију је фурало 90 посто људи у Србији и тренутно окупирани Српским територијама.... да ли то значи да су сви ти људи урбанизовани чобани?

Можда нису сви, али ти сигурно јеси. Very Happy
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA
Back to top
View user's profile Send private message
BodoniuS
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 29 Aug 2005
Posts: 420
Location: Београд

PostPosted: 20 Dec 2006 18:33    Post subject: Reply with quote

Shvaler wrote:
BodoniuS wrote:
Исти онај сој људи који је деведесетих носио дукс увучен у фармерке са све металним каишем... Данашњи шабан тј. урбанизовани чобан.


дукс увучен у фармерке и зелену малицију је фурало 90 посто људи у Србији и тренутно окупирани Српским територијама.... да ли то значи да су сви ти људи урбанизовани чобани?


Па сад зависи. Не бих рекао да их је било баш 90%, али уосталом то није толико ни битно за тему о којој причамо.
У том "соју" има различитих:
Ако је тај неко нпр. ишао у основну школу, а то му је био само пролазни период, онда он није урбанизовани чобан, али онај, који је већ колико толико имао изграђену свест и при том је фурао такве вредности до максимума.....иди јао.
У сваком случају, нису сви били урбанизовани чобани, али су сви ти пали под утицај урбанизованих чобана што је мало застрашујуће...
Схватам оне који немају избора, па се понашају као "већина", али они који имају избор, а и даље фурају неки фазон узимајући га здраво за готово, е онда је то већ друштвени проблем, па чак слободно могу рећи и национални. Урбанизовани чобани су на жалост слика и прилика стања српске нације 90-тих година.
Али такво је време било, за које се надам да је заувек прошло... Наравно, не треба гајити илузију да се такве ствари могу елиминисати у једном друштву, али да буду доминантан фактор и носилац друштвених вредности као деведесетих, то је већ трагедија једног народа.

Као што знамо, данас екипа која носи кратке тренерке са белим чарапама нису толико доминантан фактор, што је показатељ да нам се нација полако опоравља и стабилизује.
_________________
Поново долази наша ера!
Back to top
View user's profile Send private message
Rudolf Archibald Rays
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 453
Location: планина Цер

PostPosted: 21 Dec 2006 12:02    Post subject: Reply with quote

НОВО МЕСТО У БЕОГРАДУ - за урбане традиционалисте

Сваког викенда 21:00—24:00 часа

КЛУБ 34, Београд, Македонска бр. 5.

петком од 21ч ТЕОДУЛИЈА

суботом од 21ч БЕЛО ПЛАТНО


УЛАЗ СЛОБОДАН.


_________________
БОГ НА НЕБУ, КРАЉ НА ЗЕМЉИ, ДОМАЋИН У КУЋИ!
Back to top
View user's profile Send private message
радован
Стара гарда


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 2043
Location: Нећу да ти кажем ћелави!!!

PostPosted: 29 Dec 2006 14:13    Post subject: Reply with quote

Амбасадор је поставио на топику будалаштине текст са блога б92 чији је уредник Марчело:

Dopustite da Vam ispričam jedan skandalčić. Pre nekoliko dana održavao se veliki hip hop koncert: Sindikat, Bad Copy i ja sa prijateljima. Na bini je, između ostalih rekvizita, bila instalirana i srpska zastava. Ne dao Vam Bog da se sada zapitate šta će to tu. Svako ko takvo nešto želi da priupita, veliki je antisrbin i pro-koznašta!!!
Meni lično to nije smetalo, pa neka ne smeta ni Vama. Prema emotivno i psihički nedojebanim ljudima, koji imaju potrebe da ističu ono sto normalan čovek podrazumeva, osećam samo sažaljenje, kao i prema svim drugim hendikepiranim osobama - te bi bilo grešno stajati im na muku, kad su već sjebani. Vajni pravoslavci, dakako, nemaju pojma bilo šta o pravoslavlju, inače im ne bi promakao momenat da je zapadanje u magnovenja i nirvane usled oduševljenja zastavom ništa drugo no čisto idolopoklonstvo, a ono je odlika paganstva.
Dakle, već u toj tački imamo pitanje koje će se godine dogoditi pokrštenje Srba, koje je istorija davno već zavela u svoje arhive, ali očigledno netačno. Meni sve to izgleda kao neki Alchajmer na nivou 70% nacije: kao da time žele da se podsete šta su i kojoj naciji pripadaju, inače bi zaboravili.
To je i sasvim istinito: ako takvi ljudi ne zadenu zastavu, oni drugačije i ne znaju da Vam dokažu da su Srbi. Ne znaju ništa o kulturi, ne znaju ništa o religiji, ne poznaju folklor, znaju sva slova ćirilice, ali im se zalomio maler da se izmislila neke davne godine i gramatika, pa nije dovoljno znati slova da bi se moglo ispravno pisati... i jos neke tako isto malerozne stvari. Na nesreću njihovu, ako se te malerozne stvari ne savladaju, ispada da je neko ponosan jedino na činjenicu što se rodio na određenoj geografskoj širini i dužini, što je u našem slučaju onda primer čistog mazohizma.
Da nisam ponosan na kulturnu baštinu svog naroda, ne bih bio ponosan ni na šta. Mene ne čini ponosnim to što su uzeli da me gađaju bombama na pragu 21. veka, sigurno. Niti to što se zovem tako i tako i što sam rođen baš tu i tu, jer to je samo lutrija; mogli ste se roditi i bilo gde drugde i zvati kako god. Ja nisam od onih koji glasaju za ustav zato što im je televizija rekla da je to dobro za naciju, pa nisu ni imali potrebe da ga pročitaju a ipak su dali glas ZA.
Mene podatak koliku je teritoriju imao Dušan interesuje samo kao istorijska informacija, a ne kao rezervna vijagra na koju mi se pouzdano diže, ako žena zataji. Ma kako država bila velika, moja visina je i dalje metar 69, i ne osećam se većim zbog takvih stvari niti je to moguće. To nije moja Srbija, kao što kažu Sindikalci u novom singlu. Apsolutno se slažem sa njihovim zastupanjem Srbije i sa svim stvarima iznesenim u toj pesmi, pa i sa njihovim iznošenjemzastave na binu, jer ono nema veze sa pobudama o kojima ja ovde sad pišem i ja to znam.
Ali ako govorimo o tome koji deo publike zaista shvata šta momci govore u pesmi na pravi način, onda je to već zabrinjavajuće. Oke, zajebimo tu temu, idemo dalje.
Organizator dešavanja bio je Paja, jedan od najpoznatijih domaćih rep-didžejeva i moj jako dobar drugar. On ima i svoju marku garderobe, zapravo više njih, no jedna je malko škakljiva: zove se Chetniks. Iako većina ljudi zna da se radi samo o pukom zezanju i sprdnji na račun jedne strane marke sličnog imena, ostatku Balkana ova pošalica i nije tako smešna kao nama ovde, naravno.Kao Pajin prijatelj, rado sam ga reklamirao sve dok mi prijatelji sa ex-Yu terena nisu objasnili da ih takva stvar vređa. Znamo da je samo zajebancija, vele oni, ali shvatite da vas ljudi ovde vole i slušaju i da im nije prijatno kad vide takvo nešto. Meni nije bilo odmah sasvim jasno; pobogu, ali to nije ništa ozbiljno! Branio sam celu akciju na jednom bosanskom forumu iz razloga što ZNAM da to jeste samo zezanje i da zbog toga niko ne treba da se uzbuđuje i povređuje. No, kad su me Edo Maajka i Frenki drugarski pitali da li bi nama bilo smešno da oni naprave majice Mudzahedins, tu je bio kraj. Jbg, ne bi bilo smešno ni najmanje. Shvatio sam da smo povredili ne samo masu, koja nam se i ovde i tamo ipak prikazuje kao bezlična, već konkretne ljude, naše prijatelje. Ako ti se lampica nije upalila ranije, tad svakako mora. Mislim da šala nije vredna toga i da nikada neće ni doći vreme da se međusobno šalimo na takav način.
No, nazad na događaj o kome sam počeo da govorim - naša zastava na bini, ma kako meni bilo glupavo da ona tu stoji, zapravo nije predstavljala nikakav problem - ne služi, ali i ne smeta, nemam ništa ni ZA ni PROTIV - problem je U KOMBINACIJI zastave i krupnog logoa Chetniks, skupa sa jedno pet kamera koje su snimale celi događaj.
Kako nije bilo moguće maknuti organizatorov logo, ostalo je samo jedno: skloniti zastavu. I eto potom dignute prašine, eto mene antisrbina, stranog plaćenika, eto potrebe da me druga Srbija linčuje. Naravno da eto.
Da su Frenki i Edo repovali pred svojom zastavom skupa sa natpisom Mudzahedins, neki Veliki Srbin bi se dosetio da objavi rat Bosni i Hercegovini, ali ovo im je potpuno u redu i super, te ih čak mrzi i da se zapitaju zašto je to pogrešno i po koga je zapravo najviše pogrešno.I naravno da se NIKO na reperskom forumu, gde se onda o tome govorilo, nije setio da pomene šta se zapravo dogodilo i iz kog razloga.
Nikome nije palo na pamet da mi je smetala kombinacija simbola i poruka koju bi to nosilo, a ne simboli odvojeno. To čak nije palo na pamet ni dvojici mojih bliskih prijatelja, koji su, videvši gomilu besnih i pretećih postova upucenih meni od strane nekih ljudi, elegantno uzeli da se ograđuju i slažu s tim da se nacionalni simboli moraju poštovati.
Dakle dragi čitaoci, zajebite da čitate moj blog. Ja čak nisam sposoban ni da svojoj okolini objasnim stavove koje sam Vama izneo u ovom tekstu, tako da više ne znam čemu cela priča.
NIKADA nikome ko je tako nastrojen nećete objasniti da niste strani plaćenici, da svoju domovinu volite na jedan dostojanstven način, da vam nije potrebno da činite stvari koje povređuju druge da biste odbranili svoje - naročito onda kad Vas niko i ne dira - i da se za nju svim srcem borite kroz argumente, kroz pokušaje osvešćivanja makar neke nove dece - jer i mene je u velikoj meri vaspitavala muzika i književnost. Jedino su nova deca ono za šta se zapravo borim, jer formiranog Srbina - po skromnom mišljenju koje izneh u tom novom dokumentarcu - možete promeniti na samo dva načina: prvi je lobotomija, a drugi reinkarnacija. Drugi čak nije ni pouzdan do kraja. Možda ni prvi, kad bolje pogledam.

Reći ću za kraj i još nešto što sam rekao i tamo. Pitali su me kako je moguće da većina i dalje misli to što misli, uprkos tome sto su pregurali one i onakve devedesete. Kao iskreni fan Dosijea X na to sam rekao da bezrezervno verujem da je 70% Srba bilo kidnapovano i odvedeno na svemirski brod tokom celih tih devedesetih. Posle su vraćeni. Zato se i ne sećaju ničega. Kako bi i mogli, kad su vreme proveli u svemirskom brodu.
Dabome da celim svojim bićem verujem u to i zaklinjem se da je to istina. Jer ako nije, ako ne bih verovao u tu istinu, ostalo bi mi jedino da verujem kako smo govna, đubrad, nepismena marva bez pamćenja i rasuđivanja, ljudi vredni svakog prezira i lišeni budućnosti, ljudi opasni po sebe. Kako ja, uprkos mržnji prema sopstvenoj naciji koju mi pripisuju stanovnici druge Srbije (ili prve, da budem precizniji, oni su prva a mi druga), ipak ne mogu tako da mislim o svom narodu kojeg volim najviše na svetu, šta god oni rekli - zato verujem u priču o vanzemaljcima i kunem se, tako je bilo. Niko me neće ubediti da nije bilo upravo tako.
Moldere, ima nas još! I ja verujem.

Poštovani čitaoci, stanovnici ove i one Srbije... želim Vam Novu godinu.



Дечко је паметан, рекао је неке паметне ствари....типа бусање у груди стварима за које не знају ни шта представљају....тотално не познавање културе историје итд. Али је такође написао глупости које могу да служе као одличан примјер "УРБАНОГ, САВРЕМЕНОГ" Србина.
Жеља му је запад и њихов "мир и благостање", а смета му застава Србије на бини, као да не зна да тај Запад своје заставе ставља где год стигне, да се нико нормалан не треба да стиди заставе и да уопште поставља питање "шта ће она ту?". Шта мене боли курац што ће Еду мајку у сарајеву да врјеђа српска тробојка и четникс.....ма боли ме уво што они сматрају четнике за нацисте, ма јебе ми се што еди мајки тата био муџахедин па оће да прави нову марку муџахединс....
Каква ће порука бити послата са концерта.....ма каква се порука уопште шаљ са таквих концерта, усрани реп хипхоп, ма све вас треба на ражњић. Окупљате омладину да се дрогира, а серете о поруци коју ће послати српска тробојка и застава четникс. Ма набијем вас све на курац заједно са обожаваоцима (међу којим има и мојих пријатеља)!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Crazy north All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic :: View next topic
Page 5 of 10

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop